• Ingen resultater fundet

Kælvnings- og fødselsegenskaber .1 Materiale og metode

TOM KÏV D/FI AI/D FI-D K-FI TOM KIV

B: hele laktationsperioden (maksimalt-365 dage)

2. laktation 2nd lactation

4.5.6 Kælvnings- og fødselsegenskaber .1 Materiale og metode

Alle kælvninger blev så vidt muligt overvåget, og kælvningsforlø-bet karakteriseret efter en skala fra 1-5, hvor 1 kælvningsforlø-betegnede en meget let, 2 en forholdsvis let, 3 en ret vanskelig og 4 en meget vanske-lig kælvning, medens 5 blev anvendt for kejsersnit eller andet

ope-rativt indgreb.

I hovedanalyserne blev kælvningsforløbet betragtet som en enten/-eller egenskab, idet karaktererne 1, 2 og 3 blev slået sammen og be-tragtet som normale kælvninger, medens 4 og 5 blev bebe-tragtet som vanskelige.

Ved analyseringen af kalvedødeligheden ved fødsel blev både død-fødte kalve og kalve, der døde i de første få timer efter fødsel, betragtet som dødfødte.

Analyserne omfattede tillige egenskaberne tilbageholdt efterbyrd, kalvens fødselsvægt og drægtighedsperiodens længde. Der blev kun medtaget observationer, hvis både kalven og dens mor var født i for-søgsperioden. Alle tvillingefødsler blev udeladt af analyserne. Det samme var tilfældet med observationer, hidrørende fra kælvninger ef-ter drægtighedsperioder på mindre end 254 dage eller mere end 296 dage.

Da både frekvensen af dødfødsler, vanskelige kælvninger og tilba-geholdt efterbyrd var meget forskellig for 1. kalvs og ældre køer, blev analyserne gennemført separat for hver af disse to grupper.

Ved beregningen af de genetiske effekter blev der skelnet mellem individuelle og maternelle raceeffekter d.v.s. effekter, der er be-stemt af den additive genetiske værdi af henholdsvis kalven og dens mor. Ligeledes blev der skelnet mellem individuel og maternel hete-rosis. Derimod blev der ikke direkte taget hensyn til rekombinati-onseffekter, idet disse ikke kunne adskilles fra maternel heterosis.

Når modellen med maternelle effekter blev valgt i stedet for re-kombinationsmodellen, skyldes det først og fremmest, at der i litte-raturen er veldokumenterede begrundelser for, at de maternelle ef-fekter kan have stor betydning for denne kategori af egenskaber.

De overordnede analyser blev foretaget ved hjælp af "Animal Model"

(se afsnit 4.4). Både år x kvartal og kalvens køn indgik som faste effekter i alle modeller. For første kalvs køerne blev der desuden taget hensyn til alder ved kælvning. For anden kalvs og ældre køer indgik kælvningsnummer som fast effekt.

I tabel 4.51 er vist materialets omfang samt gennemsnit og spred-ning for de analyserede egenskaber. Det bemærkes, at frekvensen af kælvningsbesvær og dødfødsler var ca. dobbelt så høj ved 1. kælvning end ved senere, mens det omvendte var tilfældet for frekvensen af tilbageholdt efterbyrd. For alle egenskaber var der stor effekt af kalvens køn.

Tabel 4.51 Gennemsnit og spredning for de analyserede kælvnings- og fødselsegenskaber.

Mean and standard deviation for ease of calving, still-birth and associated traits.

Egenskab

Trait

Første kælvning Antal Sis. S First calving

Senere kælvninger Antal dis. S

Later calvings S e x D Number Ave. SD Number Ave. SD Kælvningsbesvær, %

Calving difficulties, %

Dødfødsler, % Stillbirth, %

Tilbageholdt efterbyrd, % Retained placenta, % Kalvens vægt, kg Weight of calf, kg Drægtighedsperiode, dage Gestation length, days

1 1) 1 = kviekalve; 1 = female calves.

4.5.6.2 Race- og krydsningseffekter

I tabel 4.52 er anført hovedresultaterne for kælvnings- og fød-selsegenskaberne ved 1. kælvning. Både de individuelle og de mater-nelle raceeffekter er udtrykt i procentenheder og målt som afvigelse fra RDM.

FA-kalvene gav signifikant mindre kælvningsbesvær end RDM-kalvene, og også HF-kalvene gav anledning til mindre kælvningsbesvær end RDM.

Til gengæld havde RDM-kvierne lidt lettere ved at kælve end FA- og HF-kvierne. Hvad angår dødfødsler var frekvensen højst for RDM både individuelt og maternelt. FA-kalvene påvirkede drægtighedsperiodens længde i opadgående retning, medens FA-maternelt havde signifikant kortere drægtighedsperiode end de to andre racer. Både individuelt og maternelt var fødselsvægten signifikant højere for HF end for RDM og FA.

Tabel 4.52 Individuelle og maternelle raceeffekter og heterosis for kælvnings- og fødselsegenskaber ved 1. kælvning. Effekten af RDM er sat lig 0. Effekterne er udtrykt i procentenhe-der.

Individual and maternal breed effects and heterosis for calving difficulties, stillbirth and associated traits at 1st calving. The effect o,f RD is set equal to 0. The ef-fects are expressed in percentage units.

Raceeffekt Breed effect Egenskab

Trait

Individuel Individual

Maternel Maternal

FA RD RD HF

Kælvningsbesvær, % Calving difficulties, % Dødfødsler, %

Stillbirth, %

Tilbageholdt efterbyrd, % Retained placenta, % Drægtighedsperiode, dage Gestation length, days Fødselsvægt, kg Birth weight, kg

-20.5

-10.4 1.1 3.3 -0.2

-11.8 -9.0 -11.4 -2.6 2.71

7.5

-4.3 -8.0 -4.11

-0.9

8.3 -0.7 6.8 1.1 2.0*

Egenskab Trait

Heterosis Heterosis Individuel

Individual

Maternel Maternal FAxRD HFxRD FAxHF FAxRD HFxRD FAxHF Kælvningsbesvær, % ,, .* 1 Q •,** 1 7 <

Calving difficulties, % i J # 4 1 0 > J L ' ' Dødfødsler, %

Stillbirth, %

Tilbageholdt efterbyrd, % Retained placenta, %

5.7 2.0 8.5 -3.9 1.5 0.5 D r æ g t i g h e d s p e r i o d e , d a g e 2 fi** - 0 1 - 1 6

Gestation length, days Fødselsvægt, kg

Birth weight, kg 1.9 0.5 0.(

.*** ., .**

- 1 9 . 6 - 1 6 . 1 -9.5 -7.0 -4.1 -1.4 4.6 -2.4 2.2 2.2 -0.6 2.2 0.9 -0.7 -0.3 Den individuelle heterosis for kælvningsbesvær var stærkt positiv (ugunstig) og signifikant for alle tre racekombinationer, medens den maternelle var tilsvarende gunstig (negativ). Samme tendens fandtes

for dødfødsler, men ingen af disse estimater nåede signifikansniveauet. Resultaterne viser således, at krydsningskalve i sig selv p å -virker kælvningsforløb og procent dødfødsler i ugunstig retning, virker forkortende på drægtighedsperioden og påvirker fødselsvægten

i opadgående retning. Effekten af, at mødrene er krydsninger, var derimod gunstig både for kælvningsforløb og for procent dødfødsler.

Krydsningskvier af kombinationerne FAxRD og FAxHF havde desuden læn-gere drægtighedsperiode end gennemsnittet af de respektive forældre-racer .

For 2. og senere kælvninger - tabel 4.53 - havde både race- og krydsningseffekterne for fire af de fem egenskaber gennemgående sam-Tabel 4.53 Individuelle og maternelle raceeffekter og heterosis for

kælvnings- og fødselsegenskaber ved 2. og senere kælvnin-ger. Effekten af RDM er sat lig 0. Effekterne er udtrykt i procentenheder.

Individual and maternal breed effects and heterosis for calving difficulties, stillbirth and associated traits at 2nd and later calvings. The effect of RD is set equal to 0. The effects are expressed in percentage units.

Egenskab Trait

Raceeffekt Breed effect Individuel Calving difficulties, % Dødfødsler, %

Stillbirth, %

Tilbageholdt efterbyrd, % Retained placenta, % Drægtighedsperiode, dage Gestation length, days

-2.6

Birth weight, kg

Egenskab Trait

Kælvningsbesvær, % Calving difficulties, % Dødfødsler, %

Stillbirth, %

Tilbageholdt efterbyrd, % Retained placenta, % Drægtighedsperiode, dage Gestation length, days Fødselsvægt, kg Birth weight, kg

-0.9

me fortegn som for kvierne. Effekterne var dog mindre end ved 1.

kælvning, og kun få nåede signifikansniveauet. For den femte egen-skab - tilbageholdt efterbyrd - var heterosisestimaterne numerisk store. Den individuelle heterosis for denne egenskab var negativ d.v.s. færre tilfælde, når kalvene var F^-krydsninger, end når de var renracede. Omvendt havde F^-køerne højere frekvens af tilbage-holdt efterbyrd end forældreracerne.

Da forsøget ikke var specielt designet til at adskille individuel-le og maternelindividuel-le race- og krydsningseffekter, kan det ikke udeluk-kes, at der er en vis sammenblanding (confounding) af disse. Der bør derfor lægges større vægt på den samlede effekt af en given kryds-ningskombination end på de enkelte effekter.

Ved hjælp af de i tabellerne 4.52 og 4.53 anførte enkelt-effekter kan den samlede effekt af en hvilken som helst kombination af de tre racer beregnes. I tabel 4.54 er anført både de enkelte effekter og den samlede effekt for en række forskellige krydsningskombinationer.

Tabellen omfatter kun egenskaben kælvningsbesvær hos 1. kalvs køer.

Fremgangsmåden ved beregningen af de i tabellen anførte effekter er illustreret ved følgende tre eksempler:

FAxFA.

Kalven er renracet og den individuelle effekt er derfor lig med den individuelle raceeffekt af FA, der ifølge tabel 4.52 er -20.5.

Moderen er en renracet FA-kvie. Den maternelle effekt er derfor 7.5.

Da både mor og kalv er renracet, er der hverken individuel el-ler maternel heterosis. Den samlede effekt bliver derfor: -20.5 + 7.5 = -13.0, hvilket viser, at kælvningsbesvær er 13 procent-enheder lavere for FA end for RDM.

FAxRD.

Kalven er en F^-krydsning. Den individuelle raceeffekt er der-for gennemsnittet af der-forældrenes raceeffekter, d.v.s.

(-20.5 + 0)/2 = -10.3. Moderen er renracet RDM med maternel ra-ceeffekt = C).

Da kalven er en F^-krydsning, udviser den 100% individuel hete-rosis af typen FAxRD, der ifølge tabel 4.50 er lig med 13.4 Da moderen er renracet, er der ingen maternel heterosis.

Den samlede effekt bliver følgelig: -10.3 + 0 + 13.4 = 3.1.

RDx(FAxRD)

Kalven er en tilbagekrydsning med 75% RDM-gener og 25% FA-ge-ner. Den individuelle raceeffekt bliver derfor

0.75 x 0 + 0.25 x (-20.5) = - 5 . 1 .

Den individuelle heterosis er lig med halvdelen af F^-hetero-sis, d.v.s. 0.5 x 13.4 = 6.7.

Moderen er en F^-krydsning af typen FAxRD. Den maternelle race-effekt er derfor lig med gennemsnittet af forældrenes maternel-le effekter: 0.5 (7.5 + 0) = 3.8.

Da moderen er F^-krydsning udviser den 100% maternel heterosis

= -19.6.

Den samlede effekt bliver derfor:

-5.1 + 6.7 + 3.8 - 19.6 = -14.2.

Tabel 4.54 Beregnede genetiske effekter for kælvningsbesvær hos 1.

kalvs køer ved forskellig racesammensætning af ko og kalv.

Estimated genetic effects for calving difficulties at 1st calving for different breed combinations of cow and calf.

Kalvens race Far Mor Breed of calf Sire Dam

Raceeffekt1) Heterosis Total