• Ingen resultater fundet

Informanternes forslag til behandlingen

In document 1 Sammenfatning af rapporten (Sider 163-166)

Behandling af mænd der udøver vold. Evaluering af fire projekter 161 begge parter ønske at bevare parforholdet, og ingen af dem må have misbrugs- eller psykiske lidelser.

Både DMV og Krisecenter Odense udviser opmærksomhed på de særlige krav, som skal stilles til manden og hans partner, før de kan deltage i parterapi, gennem deres visitation. Gennem disse krav søger de at sikre partnerens og børnenes sikkerhed samt at den voldsudøvende part tager ansvar for volden. Ved begge behandlingssteder skal den voldsudøvende part først have gennemført et eget behandlingsforløb, hvor han har taget ansvar for volden, og han skal være holdt op med at udøve vold, før parterapien kan begynde. Samtidig er det sikret, at den voldsudøvende part har taget ansvar for volden. Endelig skal parret være enige om at arbejde for at bevare

parforholdet. Misbrugsproblemer og psykiske lidelser screenes der for i al behandling ved de to behandlingssteder.

Der er således i parbehandling et behov for en stor opmærksomhed i forhold til at forebygge vold, mens det også er essentielt, at den voldsramte part ikke skal tage ansvar for volden, eller for at mandens behandling bliver en succes. 127

Behandling af mænd der udøver vold. Evaluering af fire projekter 162

ved at forbipasserende ikke kan se, at klienter går ind for at deltage i et behandlings-tilbud for voldsudøvere.

Organisering af behandlingen

Nogle klienter fra både DMV og Manderådgivningen i Herning kunne tænke sig flere ugentlige terapitimer. Én ønsker sig flere timer fordelt på ugen for at kunne mærke, at han udvikler sig hurtigt og bevarer motivationen. En anden mener, at en times terapi ad gangen er for kort:

For det er også rimeligt store emner, der rører sig fra gang til gang, og hvis du både skal rumme det og slutte det ordentligt af og så starte op på det nye tema, der er jo hele tiden forskellige ting, at man skal nå. Der synes jeg måske nogle gange, at tingene er blevet forceret en smule.

Nogle klienter fra Krisecenter Odense og DMV foreslår, at der tilbydes længere forløb, da de ikke følte, at de var færdige, da forløbet blev afsluttet128. Det at gå i behandling virker i sig selv som en motiverende faktor for at undlade at bruge vold, som savnes, når forløbet er afsluttet.

Jeg synes faktisk, at det er rigtig rigtig ærgerligt, at man har [antal] måneder, færdig slut. (…) Fordi jeg føler lidt, at jeg har fået en gulerod holdt foran næsen, og ”nu opfører du dig ordentligt”, i gåseøjne, og ”nu fjerner vi lige guleroden fra dig”.

Tilbuddenes tilgængelighed er et andet emne, som berøres. En klient fra Mande-rådgivningen i Herning foreslår, at tilbuddet er tilgængeligt på mere fleksible

tidspunkter, end det er i øjeblikket, hvor behandling kun er mulig om fredagen. Andre informanter fremhæver, at det er vigtigt, at behandlingen tilbydes på flere fysiske placeringer, for at mænd i alle områder af Danmark skal have let adgang til stederne.

Stabiliteten og forudsigeligheden i behandlingsforløbet er emner, som berøres af nogle klienter, set i lyset af den følelsesmæssigt sårbare situation, som man er i, når man deltager i terapi. Vigtigheden af, at behandlingsgrupper har tilstrækkeligt mange deltagere til, at gruppen kan være dynamisk og funktionsdygtig også ved fravær eller frafald, fremhæves af klienter fra ATV-Roskilde og Krisecenter Odense. Endvidere anbefaler en informant fra DMV, at behandlerne gør endnu mere for at undgå at udskyde aftaler med klienten, da behandlingen fylder så meget i ens hverdag, at man har behov for at vide præcist hvornår man kan forvente at få den.

Nogle gange har vi været nødt til at lave aftaler om og sådan nogle ting, for så skulle de til møder eller nogle andre ting. Og der er det et meget lille sted her, så er det meget sårbart, fordi at jeg jo forbereder mig på at komme herned, eller hvis der lige har været et eller andet [problem].

128 Det skal bemærkes, at de nævnte behandlingssteder har standardiserede behandlingsforløb, men der er ved begge mulighed for at vende tilbage, hvis problemer opstår, og få en samtale med en behandler.

Behandling af mænd der udøver vold. Evaluering af fire projekter 163 Mere struktur og målopfølgning

Bedre strukturering af behandlingen og mulighed for opfølgning på fremskridt nævnes af nogle. Et konkret forslag fra en klient ved Manderådgivningen i Herning er, at der foretages en grundig analyse med spørgeskema af klientens voldsproblem, som behandlingsforløbet kan struktureres ud fra. En yderligere strukturering anbefales af en informant fra Krisecenter Odense, som påpeger vigtigheden af, at klientens fremskridt i behandlingsforløbet skal kunne gøres lettere at måle. Informanten foreslår videre, at dette kan kædes sammen med en handleplan for familien, der er i behandling, som ansvarliggør de implicerede parter i forhold til at fokusere på det definerede mål, også når behandlingen er slut.

Flere tilbud

Nogle informanter efterspørger behandlingstilbud, som ikke er en mulighed ved deres eget behandlingssted, men som tilbydes af andre. En klient fra Manderådgivningen i Herning, som er det eneste sted, der ikke tilbyder gruppebehandling, efterspørger et gruppebehandlingstilbud. Dette er med henvisning til, at gruppebehandling giver bedre mulighed for, at klienten indrømmer fejl, får redskaber fra andre og motiveres samt føler sig bedre tilpas med sig selv, end det sker i individuel behandling. En mulighed for at kombinere behandling for vold og alkoholbehandling inden for den samme organisa-tion efterspørges af en klient fra DMV. En sådan mulighed tilbydes af ATV-Roskilde, men ikke af de øvrige behandlingstilbud.

En del informanter efterspørger et tilbud til deres partner, et emne, som blev behandlet mere udførligt i foregående afsnit. Parbehandling tilbydes af Krisecenter Odense samt af DMV, mens enkelte samtaler med partneren tilbydes af alle behandlingsstederne og et terapiforløb for partneren af DMV. Nogle informanter fra Krisecenter Odense, som har deltaget i parbehandling, fremhæver, at det er vigtigt, at begge parter får samme behandlingstilbud. Tidligere har manden fået et længere behandlingstilbud end kvin-den, men Krisecenter Odense har nu ændret sine forløb, så forløbene er ens og parallelle. En anden måde at inddrage partneren i behandlingen på kunne være at arrangere mere uformelle gruppesamtaler med partnere til mænd, som er i behandling, foreslår en informant. Et sådant forum ville kunne virke mere interessant for nogle kvinder, som ikke ønsker at deltage i et behandlingsforløb.

Man kunne kalde det kaffesamtaler, ikke. De skal komme til tre kaffesamtaler.

Kaffe-te-samtaler. Med en terapeut herinde, som taler med dem om alt det her, hvad det nu er, der sker for deres mænd. (…) Sådan, at man måske kunne gøre det attraktivt for kvinder til voldelige mænd at mødes og hyggesludre lidt. For jeg tror også, at de kan lære meget af hinanden. Og hinandens historier.

Endelig pointerer en informant det væsentlige i at mødes om noget positivt, ved at man får en mulighed for også at dele med andre, enten i behandlingsgruppen eller med terapeuten, hvad man er god til. Med udgangspunkt i en følelse af ensomhed og skyldfølelse over den vold, som han har udøvet, advokerer han for, at behandlingen

Behandling af mænd der udøver vold. Evaluering af fire projekter 164

også skal indeholde et fokus på klientens ressourcer, så han kan føle sig som et helt menneske, der har andet end problemer.

Jeg tror, at jeg er sgu nok ikke den eneste, som oplever det som en enorm belastning, at man er havnet i en situation, hvor man banker. (…) Når man bliver overrumplet af et eller andet i verden, og så lige pludselig så føler man sig som jordens dummeste svin og det mest ensomme på den her jord. (…)Jeg tror mere sådan [at jeg savner] et eller andet sted, hvor man kan være god til noget og være glad for at være god til et eller andet. Om det er gennem samtaler med en terapeut eller et eller andet, men hvor man simpelthen får lov at være et helt menneske.

In document 1 Sammenfatning af rapporten (Sider 163-166)