• Ingen resultater fundet

Idrætsven tilknyttet Livsstilshuset i Herning Kommune

Den frivillige idrætsven er kommet i kontakt med Livsstilshuset ved at søge job på www.frivilligjob.dk.

Som frivillig idrætsven siger man ja til at mødes med en person, som har samme idrætsinteresse som en selv, men som har problemer med modet og initiativet til at komme af sted. En idrætsmentor er en person, som har gennemgået en miniuddannelse gennem Dansk Arbej-derIdræt. Uddannelsen har særligt fokus på information og motivation i forhold til gruppen af psykisk sårbare.

En idrætsmentor siger ja til at indgå et forpligtende forløb med brugeren, giver tilsagn om aktiv støtte til fremmøde og får refunderet sine udgifter i forbindelse med idrætsudøvelsen.

I praksis foregår det ved, at man som ny bruger først bli-ver præsenteret for muligheden for at få en idrætsven.

Hvis man mener, at en idrætsven kan være en hjælp til at være fysisk aktiv, forsøger Livsstilskoordinatoren at matche en frivillig idrætsven ud fra brugerens ønsker til idrætsform, alder, køn og hyppighed. Herefter afholdes et møde mellem bruger, frivillig og livsstilskoordina-tor, hvor man gensidigt præsenterer sig og beskriver forventninger, ressourcer og behov.

DAI har udviklet en fælles kontrakt mellem frivillig og bruger. Denne kontrakt kan bruges til at afstemme forventninger og få lavet struktur og fastlagte aftaler.

Ledere og livsstilskoordinator har udviklet og integreret tilbuddet som en del af de individuelle aktivitetstilbud i Livsstilshuset.

Hvad er målet med tilbuddet om en idrætsven?

Målet er:

• at bedre sundhedstilstanden hos den psykisk sårbare bruger

• at den enkelte bruger får lejlighed til at udvikle nye relationer og indgå i et forpligtende og sjovt fælles-skab omkring idrætsaktiviteter

• at fremme gruppen af psykisk sårbare brugeres inklusion i de eksisterende idrætstilbud i Herning Kommune.

Hvilke resultater er opnået?

Det længste og mest udbytterige forløb har foregået over en halvårig periode.

Her beskriver brugeren, en 26-årig mand, sit udbytte af forløbet:

Jeg kan mærke, at min kondition er blevet bedre. Jeg er begyndt at cykle meget mere, ca. 60 km på en uge nu, tidligere mellem 5-10 km. Det længste, jeg har cyklet på en dag, er 18 km.

Idrætsven tilknyttet Livsstilshuset i Herning Kommune

Sundere rammer og valg i socialpsykiatrien - et inspirationskatalog

Jeg er begyndt at arbejde tre gange om ugen som lyd- og lystekniker i et erhvervsafklarings-forløb.

Jeg har fået mere energi, jeg styrketræner en gang om ugen og har tabt 13 kg. Jeg er mere glad, det giver mig energi, og jeg mærker, at jeg får overskud til at få ordnet mere husarbej-de husarbej-derhjemme, fordi jeg bedre kan overskue hverdagen.

Jeg har mere livsglæde og er ikke så negativ som tidligere.

Jeg har tidligere haft en tendens til at isolere mig, men i den sidste tid er jeg blevet mere opsøgende socialt. Jeg magter mere, jeg er blevet mere viljefast, og jeg har fået mere lyst til at komme ud og lave noget, bl.a. har jeg genoptaget en hobby, som jeg ikke har delta-get i de sidste 10 år.

Hvor er tilbuddet om idrætsvenner udviklet og implementeret?

Livsstilshuset i Herning Kommune er et toårigt projekt.

Projektet skal afprøve nye metoder i jagten på bedre livskvalitet for den enkelte psykisk sårbare borger.

Livsstilshuset har til formål at tilbyde gruppen af psykisk sårbare personer i Herning Kommune et målrettet tilbud om livsstilsændringer og undervisning i at træffe sunde valg. I projektet samarbejdes med aktører i det lokale forenings- og idrætsliv samt med uddannelses-institutioner.

Aktivitetstilbuddene i Livsstilshuset skal forbedre en række af de livsstilsproblematikker, som er forbundet med det at være psykisk sårbar.

Livsstilshusets formål er:

• at øge tilgængeligheden til sundhedsfremmende tilbud for borgere i Herning Kommune med psykisk sårbarhed

• at støtte personer med psykisk sårbarhed i at træffe sunde valg

• at forebygge, at personer med psykisk sårbarhed får fysiske følgesygdomme af deres psykiske lidelse.

Hvor kan man få mere information?

Yderligere information kan fås ved henvendelse til:

Livsstilskoordinator og ergoterapeut Lotte Mortensen, slyml@herning.dk

Del 2: Hvordan man arbejder med sundhedsindsatser i praksis

Rekrutteringsstrategi

Rekruttering af frivillige:

Der er udarbejdet pjecer, lavet en stillingsbeskrivelse og søgt efter frivillige på www.frivilligjob.dk. De frivillige er rekrutteret via jobopslaget på hjemmesiden. Aktuelt er der et korps på seks unge frivillige, som gerne vil være idrætsven eller idrætsmentor.

Den enkelte frivillige kommer til en samtale hos livstilskoordinatoren i Livsstilshuset, og hvis forventningerne til opgaven indfries, bliver den frivillige bekendt med Herning Kommunes regelsæt omkring samarbejde med frivillige. Den frivillige afleverer efterfølgende en udskrift af sin straffeattest. Herefter matches den frivillige med en bruger, som har interesse i at få kontakt til en idrætsven.

Rekruttering af borgere med ønske om en idrætsven:

De fleste brugere, som har givet udtryk for et ønske om en frivillig idrætsven, har fået præsenteret muligheden ved deres afklarende startsamtale i Livsstilshuset. Ud over dette er tilbuddet formidlet til knap 120 brugere af socialpsykiatriske tilbud i kommunen.

Formidling blandt øvrigt personale, som møder psykisk sårbare i arbejdssammenhæng:

Det er en stor opgave at få udbredt kendskab til tilbuddet blandt gruppen af psykisk sårbare. Der er på nuværen-de tidspunkt afholdt informationsmønuværen-der blandt personale tilknyttet socialpsykiatrien i Herning Kommune. Vi skal i større omfang ud blandt gruppen af psykisk sårbare og gøre dem opmærksom på muligheden. Det er erfaringen, at det er vigtigt at få fat i det enkelte personalemedlem og formidle muligheden, for ellers kan det ske, at persona-let fravælger tilbuddet på borgerens bekostning.

Lederinvolvering:

Forstanderen for Skovlyset og lederen af Handicap og Psykiatri sidder i styregruppen for Livsstilshuset. Det er en opgave at videreformidle tilbuddet til ledere fra de øvrige socialpsykiatriske tilbud. Det er vigtigt, at de forskellige ledere i kommunen har viden om tilbuddet, da det er ledergruppen, der skal motivere deres medarbejdere til at se mulighederne i nye tiltag.

Sundere rammer og valg i socialpsykiatrien - et inspirationskatalog

På Sønderparken er der etableret et bevægelsesbånd to timer dagligt fra kl. 16-18. De individuelle kontakt- tider er omlagt til aktiviteter med et bevægelsesfokus.

Der er blandt andet tilbud om ture i lokalområdet, hvor transporten foregår på gåben. Det kan være ture til biblioteket, pausegåture eller en indkøbstur med en indbygget gåtur.

Et implementeringsteam af udvalgte medarbejdere fra bostøtten har udviklet rammen for bevægelse, som efterfølgende er drøftet på et projektstyregruppemøde.

Styregruppen, som består af repræsentanter fra alle afdelinger, en trivselskonsulent, en planansvarlig og af-delingslederen, har været ansvarlig for at koordinere og strukturere de mange nye, sundhedsfremmende tiltag.

Både styregruppen og implementeringsteamet har målrettet arbejdet med at fastholde tiltagene i en travl hverdag, hvor der hele tiden skal prioriteres mellem mange opgaver. Det er en regel, at bevægelsesaktivite-terne ikke må aflyses.

Hvad er målet med bevægelsesbåndet?

Målet er, at beboerne oplever positivt samvær og en højere grad af velvære end før.

Hvilke resultater er opnået?

Det er nu helt fast, at der er aktiviteter med et bevægel-sesfokus hver dag. Både beboere og medarbejdere har fået bevægelse ind som en fast rutine i dagligdagen.

Sønderparkens bil bruges i mindre grad ved aktiviteter

Hvor er bevægelsesbåndet udviklet og implementeret?

Sønderparken er en bostøtte for voksne mellem 18-67 år under Servicelovens § 104, § 107 og § 108. Målgrup-pen er borgere med komplekse psykiske sygdomme, der har behov for udredning og afklaring af behov i forhold til en fremadrettet psykosocial indsats.

Hvor kan man få mere information?

Yderligere information kan fås ved henvendelse til:

Ergoterapeut Malene Laue Poulin, Malene.Poulin@ps.rm.dk Afdelingsleder Lene Hjort, Lene.Poulsen@ps.rm.dk