• Ingen resultater fundet

Forudsætninger for en værdiskabende intern revisionsfunktion

In document Værdiskabende intern revision (Sider 40-45)

7. Hvordan defineres værdiskabelse

7.1 Forudsætninger for en værdiskabende intern revisionsfunktion

Nedenstående figur 7.1 er fra bogen ”Trusted Advisors: Key Attributes of Outstanding Internal Auditors”, som vil blive nærmere belyst efterfølgende. Vi vil ikke gennemgå alle egenskaber, men behandler dem, vi mener, er de vigtigste punkter til at sammensætte en optimalt værdiskabende revisionsfunktion.

Figur 7.1. Trusted Advisors: Key Attributes of Outstanding Internal Auditors - Chambers, R. F. (2017)

Etiske værdier

At opnå en høj etisk standard sætter krav til kulturen i revisionsfunktionen, hvor det er revisionschefen, som skal sætte et eksempel, ved at udvise og opfordre til etisk adfærd til resten af revisionsfunktionen. (Chambers, 2017, Kindle Edition location 376).

Organizational commitment to ethical behavior is not just a matter of hosting an “ethics day” or showing a slide presentation during new-hire orientation, although all efforts at communicating expectations relative to ethics are valuable. The most impactful things leaders can do to influence employees are subtler: openly discussing ethical gray areas,

acknowledging the complexities that can arise in work situations, treating ethics as an engrained way of behaving, celebrating displays of ethical conduct, showing respect for those with different opinions and difficult personalities, and expecting everyone to meet

ethical standards.

Det kan være svært at forholde sig korrekt til etikken konstant. Chambers (2017) oplister de vigtigste punkter, til at kunne opretholde en høj etisk standard (Chambers, 2017, kapitel 2, location 399):

• Integritet

• Mod

• Ærlighed

• Ansvarlighed

• Troværdighed

Her udpegede respondenterne mod, som det mest udfordrende at opretholde. Det skyldes, at man til tider skal påpege fejl og mangler over for ledelsen og gøre sig upopulær for at gøre det rigtige.

Det er afgørende, at man er modig og tør stå ved sine findings, fordi hvis stakeholderne tvivler på ens etik vil det påvirke tillidsforholdet, som vil påvirke intern revisions muligheder for at være en værdiskabende funktion i organisationen.

I sidste ende adskiller 2nd og 3rd line of defence sig fra hinanden ved intern revisions højere uafhængighed. I forbindelse med uafhængighed skelner man imellem ”independence of mind” og ”independence in appearance”. En controller kan i lige så høj grad som en intern revisor være ”independent of mind”, men givet den organisatoriske placering, har intern revision en fordel ved at være mere ”independent in appearance”.

”Independence of mind” er dog ikke en selvfølge, selv om man arbejder i en intern revisionsfunktion. Derfor er det vigtigt, at revisionschefen, i forbindelse med sammensætning af et værdiskabende revisionsteam, fokuserer på at finde frem til individets personlige karakter og etiske principper, herunder om vedkommende kan forholde sig uafhængigt og objektivt til de revisionsopgaver, der skal udføres.

Den organisatoriske opbygning, som fremmer ”independence in appearance”, gør, at tredjemand har en større tillid til den assurance som intern revision giver.

Intellektuel nysgerrighed

Den interne revisor skal have en intellektuel nysgerrighed (Chambers, 2017, kapitel 4). Det betyder, at man skal have en nysgerrighed til at finde frem til hovedårsagen af en given fejl. Alle er bekendt med at være i situationer, hvor man ikke har turdet spørge i frygt for at fremstå som uvidende. Den værdiskabende interne revisor skal udvise nysgerrighed og ikke stoppe med at spørge, hvis man føler, at de svar, man har fået, ikke giver et godt nok overblik over situationen, og at man endnu ikke har fundet frem til de underliggende årsager.

Den gode interne revisor er en, som ved, hvilke spørgsmål man skal stille, hvilket kræver en god forståelse for revisionen og for organisationen.

Intellektuel nysgerrighed er, som med alt andet, en balancegang. Den interne revisor skal forholde sig til en risikobaseret revision, for ellers kan denne nysgerrighed tage overhånd og vil ikke skabe værdi for organisationen.

Gode kommunikationsevner

IIA har et stigende fokus på, at den interne revision flytter sig fra at være bagud skuende, til i stigende grad at se fremad (”All in a Days Work”, 2016). Derfor er den interne revisors arbejde ikke længere kun at lægge tal sammen og se, om det stemmer. En stigende tendens i den interne revisionsbranche, er at være mere proaktiv, som gøres ved at have en rådgivende rolle. Den rådgivende rolle sætter større krav til intern revisors kommunikationsevner, da man skal være i stand til at kommunikere fordelene ved at implementere eksempelvis interne kontroller på forhånd, i stedet for at stille reviderende spørgsmål til allerede implementerede kontroller (Chambers, 2017, kapitel 6, location 1177-1185).

Det medfører, at revisionsfunktionen i fremtiden har brug for en anden type interne revisorer, der skal have evnen til at kommunikere sine findings på en effektiv måde, som organisationens stakeholders kan forstå.

Derudover skal den interne revisor have evnen til at kommunikere værdiskabelsen ved at inddrage intern revision i planlægningsfasen af nye implementeringer sådan, at den kan bidrage med sin viden på forhånd for at komme fremspirende risici i forkøbet. Hvis man ikke kan kommunikere på en måde, hvor ens stakeholders forstår slutresultaterne, formår man ikke at skabe den maksimale værdi for virksomheden.

Kritisk tænkning

Respondenterne i AEC-undersøgelsen rangerede kritisk tænkning som en af de vigtigste egenskaber, som en intern revisor skal besidde (Chambers, 2017). Kritisk tænkning hænger uløseligt sammen med intellektuel nysgerrighed, hvor man formår at finde frem til problemets kerne og derefter forholde sig kritisk til problemet.

Kritisk tænkning kan defineres som (National Council for Excellence in Critical Thinking, 1987):

intellectually disciplined process of actively and skillfully conceptualizing, applying, analyzing, synthesizing, and/or evaluating information gathered from, or generated by,

observation, experience, reflection, reasoning, or communication, as a guide to belief and action.

De egenskaber, som er opstillet i denne definition, er vigtigere i dag end nogensinde før i takt med de nye komplekse arbejdsopgaver, den interne revision skal udføre. Kritisk tænkning omhandler at kunne forholde sig kritisk til, hvorfor tingene er som de er, og om man ikke kan gøre det bedre. Et eksempel på dette er at

vurdere organisationskulturen i en virksomhed, hvor den interne revisor, i stedet for blot at acceptere, at kulturen er som den er, forholder sig kritisk til kulturen med henblik på at skabe en bedre kultur i virksomheden med hensyn til governance, risikostyring og interne kontroller (Chambers, 2017).

Teknisk ekspertise

Det sidste punkt, som står på listen, er den tekniske ekspertise, som en intern revisor skal besidde. For at være værdiskabende, skal den interne revisor besidde flere tekniske egenskaber. Richard Chambers deler den tekniske ekspertise op i tre punkter:

Forretningsforståelse

Forretningsforståelse betyder, at man har kendskab til generelle processer, organisatorisk kultur og struktur, samt strategier til produkter og ydelser. Hvis man har en god forretningsforståelse, vil det gøre læringskurven mindre stejl, og man formår hurtigere at tilføre værdi til organisationen. En intern revisor med god forretningsforståelse vil have det nemmere med at snakke med andre i organisationen på samme virksomhedssprog, hvilket modvirker tanken om intern revision som politi.

Branchespecifik viden

Hver industri har nogle specifikke udfordringer, regler og processer. Det er derfor vigtigt, at den interne revisor har branchespecifik viden, for at identificere de risici, der er branchespecifikke. Det kan derfor i mange tilfælde vise sig, at det er vigtigere for den interne revisor at have erfaring inden for branchen, end at have revisionserfaring.

Teknologisk viden

IT og teknologi generelt fylder meget i dagens samfund, og det kan ikke undgås at bruge en computer til at udføre en opgave. Revisionsbranchen har de seneste år været bedre til at udnytte de teknologiske fremskridt. Den interne revision har muligheder for at få øje på risici og at arbejde mere effektivt ved at benytte ny teknologi. Dette sætter naturligvis krav til den interne revisors kompetencer at benytte programmerne for at skabe den maksimale værdi for organisationen gennem en tidsmæssig effektiv og præcis revision.

Alle ovenstående egenskaber er vigtige for en intern revisionsfunktion at besidde, for at kunne skabe mest mulig værdi for virksomheden. Dog er det forfatternes vurdering, at det er urealistisk at forvente, at alle ansatte i den interne revision besidder alle egenskaberne. Egenskaber, som enhver intern revisor skal besidde, er etiske værdier, intellektuel nysgerrighed og kritisk tænkning, da disse egenskaber vender sig imod den interne

revisors personlige karakter og ”mindset”. Uden disse egenskaber, er forudsætningerne for værdiskabelse ikke til stede. Egenskaber som gode kommunikationsevner og teknisk ekspertise, er også vigtige, men her vurderes det, at forudsætningerne for værdiskabelse stadig vil være til stede, hvis det samlede revisionsteam besidder disse egenskaber. Personer med stærke kommunikationsevner og dyb teknisk ekspertise er ofte modsætninger til hinanden, og derfor behøves ikke nødvendigvis alle i teamet besidde disse egenskaber, men typerne kan sammensættes i teamet for at gå op i en højere enhed.

In document Værdiskabende intern revision (Sider 40-45)