• Ingen resultater fundet

Etagen som et nyt sted

In document Nye generationer af byggekomponenter (Sider 113-118)

MYRNA tilfører nye kvaliteter til etagebyggeriet, idet de horisontale dæk bli-ver tildelt en aktiv rolle i rumdannelsen. Med de nye muligheder for industriel bearbejdning af form og overflader skabes et sammenhængende flow mel-lem form, installationer og rumlighed såvel i bolig- som i arbejdssituationer.

Med MYRNA er det muligt at flytte sig fra den rigide søjle/plade tradition og arbejde med niveauforskelle i gulv og loft samt eliminere gennemgående vådrums- og installationskerner. I større byggerier bliver der stillet store krav til indeklimaet og til de tunge installationer, der ofte kræver store dimensio-ner. Det bliver ofte løst i form af eksterne elementer, der bliver tilført bygge-riet. For at opnå total frihed i den endelige rumlige formgivning bliver de eksterne elementer og klimatiske forhold integreret i MYRNA. Ved at arbejde med niveauspring, åbner det muligheden for at bearbejde kanten af MYRNA, hvor der f.eks. kan være udtag til ventilation, el og lys mm. Det kan lade sig gøre idet MYRNA-elementerne ’hænger ’ i specielt designede profiler, som bliver støbt sammen med søjlerne (boltet ved stålsøjler), og udgør derved en rammekonstruktion, der stabiliseres med kryds. Profilerne vil være skjulte, men kan tegnes så de bliver synlige og får en arkitektonisk værdi. Facaden hænges på profilerne således at MYRNA elementerne kun bærer sig selv og den belastning som påvirkes direkte på dækket. I situationer hvor facaden bliver trukket ind på dækket, bliver der indlagt forstærkninger i MYRNA.

113

Figur 72. Ved at arbejde med niveauspring åbnes muligheden for at bear-bejde kanten af MYRNA, hvor der f.eks. kan være udtag til ventilation, el og lys mm.

Det lette sandwichpanel kan tilføre byggeriet nye udtryk. Sandwichpane-let er et forholdsvis nyt materiale i byggeindustrien og nuværende produkti-onsmetode er derfor endnu ikke indstillet til at opfylde byggeriets krav. I blandt andet vindmølle- og flyindustrien har sandwichpanelet vist sine man-ge kvaliteter og med omstilling af produktionen kan den indfri de nye krav, samt gøre det muligt at arbejde med krumme flader, som både har styrke og lethed.

114

115

Composition

Tinna Jensen Kasper Nielsen Mette Byskov Ovesen Aalborg Universitet

3. præmie kr. 20.000

Dommerbetænkning

Projektets koncept er baseret på et byggesystem i glasfiberarmeret umættet polyester (GUP) og er ek-semplificeret gennem ”et modernistisk udtryk”

Projektet har foretaget en grundig undersøgelse af en virksomheds eksisterende produktion og om-sat analysen til et forslag til en ny byggekomponent. Projektet søger at udnytte et nyt materiale og en særlig produktionsform til et bygningsmæssigt koncept. Projektet demonstrerer en engageret og teknisk velfunderet proces.

Projektets vision vedr. arkitekters og designeres fremtidige virke i byggeindustrien er ikke inddraget klart i opgavebesvarelsen. Spørgsmål om materialets indvirkning på form og funktionalitet er ikke over-bevisende. Problemer som afgasning, samlingsproblemer og isoleringsdetaljer burde været inddraget bedre i opgaven.

Projektdeltagerne synes forførte af et virksomhedssamarbejde. Fascinationen af GUP har måske medvirket til en ukritisk anvendelse af materialet. Det er ikke lykkedes overbevisende at dokumentere komponenternes arkitektoniske og stoflige potentialer. Projektets udsagn, at systemets genkendelighed vil sikre arkitektoniske kvalitet, er ikke overbevisende.

Projektet tildeles en 3. præmie for sin gode bearbejdning og bærende ideer.

På de følgende sider vises et uddrag af gruppens projektbeskrivelse. En fuld præsentation af projektet kan hentes på: www.nyindustrialisering.dk

116

Koncept

Composition er et byggesystem med høj arkitektonisk kvalitet på alle niveau-er inden for det modniveau-ernistiske udtryk. Udtrykket niveau-er svævende eksklusive enfamiliehuse med et enkelt, elegant og minimalistisk udtryk. Konceptet er en nytænkning af boliger kombineret med et byggesystem med integreret fleksibilitet lavet i et ”nyt” materiale i byggebranchen. Personal branding in-tegreret i det arkitektoniske udtryk og i planen. Composition imødekommer det stigende krav om individualisme og er let at bygge ud og bygge til, hvil-ket opretholder boligens værdi for fremtidens brugere. Der kan skabes indi-viduelle planer og arkitektoniske løsninger til hver bolig. Ydervægge i 2/3 tykkelse af traditionelle ydervægge, der kan bære flere etager og de klima-mæssige egenskaber lever op til normkravene. I takt med at disse krav æn-dres, tilpasses fremstillingen af nye komponenter uproblematisk.

Figur 73. Composition er et byggesystem med høj arkitektonisk kvalitet på alle niveauer inden for det modernistiske udtryk.

Udtrykket er svævende eksklusive enfamiliehuse med et enkelt, elegant og minimalistisk udtryk.

Composition er let og hurtig at montere - en lille kran, tre mand, to dage og huset er lukket af! Ingen hensyntagen til vejrlig under montage. Det be-står af industrielt fremstillede komponenter med øget produktivitet og mini-malt spild til følge.

– Punktfundamenter minimerer gravearbejde og annullerer fundaments-støbning.

– Standardiserede løsninger til minimering af byggesjusk.

– Komponenter som bestillingsvare, evt. lager hos byggemarkeder.

– Mulighed for at købe reservedele til Composition hos disse.

Alle komponenter kan efterbearbejdes med traditionelt håndværktøj. Bæren-de vægelementer udskiftes let, enkeltvis eller flere samtidig, i takt med bru-gernes skiftende behov. Derudover er materialemængden minimal samtidig med lavt energiforbrug under fremstilling og transport. Næsten intet vedlige-hold. Lavere totalomkostninger end ved konstruktioner i stål og beton. Com-position er løsningen til værdioptimerede industrielt fremstillede énfamiliehu-se i fremtiden!

Komponentserie

Systemet giver utallige muligheder for arkitektoniske udtryk, men den præ-senterede arkitektur er tiltænkt at vise det smukkeste formsprog. Der er tale

117

om modernistisk stil med hvide vægge, fladt tag osv. Bygningskroppenes længde varierer, mens højde og bredde er fast. Den indvendige bredde er 7,2 meter, da dette giver mulighed for at placere to værelser i bredden med en gang i mellem. Den indvendige højde er 2,7 meter da dette mål, sammen med de 7,2 meter skaber smukke proportioner. Såvel tag- som vægelemen-ter er 1,2 mevægelemen-ter brede, da dette mål passer i modul og samtidig giver tilfreds-stillende fleksibilitet i udbygning af huset.

Figur 74. Muligheden for nemt udvides, da det står på søjler, så der ikke skal støbes fundament under hele huset.

System

Gennem standardiserede løsninger fremstilles komponenter, der enkelt og hurtigt samles på byggepladsen. Risikoen for byggesjusk mindskes, der bli-ver mindre spild, færre fejl og derved højnes effektiviteten. Langt de fleste traditionelle arbejdsgange, der medfører risiko for nedsættelse af effektivi-teten, undgås. Bidragende hertil er også, at systemet kan monteres uden hensyntagen til vejrlig, da isolering er pakket ind og GUP ikke kan optage vand. Når et hus bestilles, fremstilles det nøjagtige antal komponenter hurtigt på fabrikken og fragtes til byggepladsen

In document Nye generationer af byggekomponenter (Sider 113-118)