• Ingen resultater fundet

4.3 Budgetforudsætninger

4.3.2 Driftsaktiviteten

I bilag 10.1.1 – 10.1.8 fremgår der grafiske illustrationer af den historiske og forventede fremtidige udvikling i de enkelte finansielle værdidrivere vedrørende driftsaktiviteten, som gennemgås i det følgende.

4.3.2.1 Omsætningen Generelt:

Som anført i afsnit 2.4 er Posten Nordens produkter generelt konjunkturfølsomme og

priselastiske, hvilket indebærer, at prisstigninger vil resultere i faldende mængder. Dermed vil prisstigninger ikke fuldt ud kunne kompensere for de forventede faldende brevmængder130, til trods for at Posten Norden har en forholdsvis god forhandlingsstyrke overfor kunderne (jf. afsnit 3.1.2.3).

Desuden bliver postmarkederne (som anført i afsnit 3.1.1.1) i stigende grad at blive liberaliseret, hvorved der må forventes en stigende konkurrenceintensitet med et øget pres på indtægterne til følge.

På baggrund heraf forventes der generelt, at omsætningen i både Post Danmark og Posten AB vil falde betydeligt i de kommende år. Baggrunden herfor er de forventede årlige mængdefald på 5-10 %, produktsubstitutionen, som indebærer at billige produkter vælges frem for de dyrere produkter, markante prisstigninger i Danmark131

128 Kilde: Dagbladet Børsen, (20. oktober 2010; ”Postmængden halveret om fire år”)

samt årlig vækst i BNP på ca. 2 %.

Omsætningsfaldet forventes aftagende over tid frem til 2016 – dels i takt med at den danske og svenske økonomi forbedres og dels i takt med at mængdefaldet forventes at aftage over tid.

Herefter forventes der et konstant vækstniveau på omkring 1,0 %.

129 Kilde: Berlingske Business (6. januar 2011; “Post Danmark giver 3.000 medarbejdere sparket”)

130 Kilde: Andersson, m. fl. (2002; 157)

131 Kilde: Berlingske Business (29. oktober 2010; “Post Danmark amok med portoforhøjelse på 45 pct.)”

Post Danmark:

I budgetperioden forventes der årlige omsætningsfald på 1,0 – 7,5 %, der er estimeret på baggrund af følgende forhold.

Brevmarkedet oplevede i 2009 et fald i brevmængden på 9 %, hvilket er en væsentlig stigning i forhold til de tidligere 3 % om året siden 2000132

og, som anført i afsnit 4.3.1, forventes denne udvikling at fortsætte i de kommende år. Post Danmark er ikke underlagt prisloft, hvorfor prisstigninger i nogen grad forventes at opveje de forventede faldende brevmængder.

Som det fremgik af afsnit 3.1.2.1 kan markedsformen betegnes som delvist monopol, hvorved konkurrenceintensiteten er forholdsvist begrænset. Men som følge af de af Post Danmark varslede markante prisstigninger, kan prisstigningerne resultere i, at andre konkurrenter kan iværksætte lønsomme aktiviteter på det danske marked, med en stigende konkurrenceintensitet og pres på priserne til følge. Bl.a. kan det tænkes, at Bring Citymails vil genetablere sig i Danmark.

Desuden vil kunderne formentligt i stigende grad foretrække B-breve i stedet for A-breve, idet B-breve er væsentligt billigere end A-breve. Hertil er den forventede prisstigning for B-breve betydeligt mindre end for A-breve133.

Som det fremgik af afsnit 3.1.1.2 er den danske økonomi på vej mod bedre tider og der forventes i 2010 og 2011 en årlig BNP-vækst på 1,7 %, som alt andet lige får en positiv afsmittende effekt på Post Danmarks afsætning og dermed omsætning.

Logistikmarkedet har som anført i afsnit 2.4 været præget af pres på priserne som følge af overkapacitet i branchen, hvilket har medført øget konkurrenceintensitet samt et fald i mængder.

Der forventes fortsat pres på priserne som følge af den intensive konkurrence, mens der forventes en jævn stigning i mængderne i takt med at den danske økonomi bevæger sig mod bedre tider.

Posten AB:

I budgetperioden forventes der årlige omsætningsfald på 1,0 – 6,0 %, der er estimeret på baggrund af følgende forhold.

Meddelande Sverige oplevede i 2009 af fald i brevmængden på 6 %134, hvilket er en væsentlig stigning i forhold til de tidligere ca. 3 % om året siden 2006135

132 Kilde: Post Danmark Årsrapport (2009; 8-9)

, og denne udvikling forventes at fortsætte i de kommende år. Posten AB er som nævnt i afsnit 2.4.3.4, underlagt prisloft, hvorfor

133 Kilde: Berlingske Business (29. oktober 2010; “Post Danmark amok med portoforhøjelse på 45 pct.)”

134 Kilde: Egen tilvirkning på baggrund af Posten Nordens Årsrapport (2009; 21)

135 Kilde: Egen tilvirkning på baggrund af Posten ABs Årsrapport (2008; 19)

prisstigninger ikke fuldt ud forventes at opveje det forventede fald i brevmængderne.

Jf. afsnit 3.1.2.1 kan markedsformen overvejende betegnes som delvist monopol, hvilket indebærer at konkurrenceintensiteten er forholdsvis begrænset. Bring Citymail Sverige har dog besluttet at øge salgsindsatsten på det svenske marked136, hvilket må forventes at øge

konkurrenceintensiteten med et deraf følgende pres på priserne og afsætningen til følge.

Som anført i afsnit 3.1.1.2 er den svenske økonomi på vej mod bedre tider, herunder forventes der i 2010 og 2011 en årlig BNP-vækst på 2,8 % hhv. 2,6 %, som alt andet lige får en positiv afsmittende effekt på Posten ABs afsætning og dermed omsætning.

På logistikmarkedet forventes der fortsat pres på priserne som følge af den intensive konkurrence, mens der forventes en jævn stigning i mængderne i takt med at den svenske økonomi bevæger sig mod bedre tider. Desuden forventes det, at investeringen i en ny terminalstruktur i Sverige vil forbedre afsætningsmulighederne på længere sigt.

4.3.2.2 1/Aktivernes Omsætningshastighed Generelt:

Salget af Post Danmarks ejerandel i bpost gav en gevinst på 1.555 MDKK137. Med denne gevinst anser Posten Norden at have skabt de finansielle forudsætninger til at gennemføre nødvendige fremtidige investeringer og strukturtiltag138. I forlængelse heraf må der forventes øgede investeringer i driftsaktiviteten i såvel Post Danmark som Posten AB i de kommende år.

Der forventes ikke væsentlige investeringer i arbejdsdriftskapital, hvorfor niveauet forventes at være identisk med niveauet i analyseperioden.

Post Danmark:

Som anført i afsnit 3.2.1 er Post Danmarks kernekompetence avanceret produktionsteknologi, og for at kunne opretholde denne avancerede produktionsteknologi, forventes der at Post Danmark foretager løbende nyinvesteringer.

Desuden erstatter Post Danmark i stigende grad posthuse med postbutikker, ligesom der investeres i initiativer som Døgnposten og Post-Selv-automater139, hvilket er forbundet med betydelige investeringer i opstartsfasen.

På baggrund heraf forventes der nye markante investeringer i de første budgetår, hvorefter omfanget af investeringerne forventes at falde jævnt, med en faldende 1/AOH til følge.

136 Kilde: Posten Norge Kvartalsrapport, (3. Kvartal 2010; 6)

137 Kilde: Post Danmark Årsrapport (2009; 6)

138 Kilde: Posten Norden Årsrapport (2009; 2)

139 Kilde: Post Danmark Årsrapport (2009; 9)

Posten AB:

Bestyrelsen i Posten Norden har godkendt en investering i en ny terminalstruktur i Sverige på ca.

2,0 mia. kr. (SEK 2,5 mia.), som forventes at medføre årlige besparelser på mere end 240 MDKK (SEK 300 mio.) pr. år fra 2014 samt besparelse i form af færre medarbejdere140. Der forventes derfor markante investeringer i de første budgetår, hvorefter omfanget af investeringerne forventes at falde jævnt, med en faldende 1/AOH til følge.

4.3.2.3 Overskudsgrad før skat (OGcore) Generelt:

EU-kommissionens målsætning om at flytte godstransport væk fra vejene til fordel for andre transportformer (jf. afsnit 3.1.1.1) kan påføre transport- og logistikbranchen yderligere omkostninger med en negativ indvirkning på OGcore til følge.

Modsætningsvist fremgik det af afsnit 3.1.2.2, at Posten Norden har en relativ god forhandlings-styrke overfor leverandørerne, hvilket kan give mulighed for at reducere omkostningsniveauet og dermed øge OGcore.

I afsnit 3.1.2.2 blev det ligeledes belyst, at Posten Norden har en middelgod forhandlingsstyrke overfor medarbejderne, hvilket ikke umiddelbart giver mulighed for at reducere omkostnings-niveauet.

Post Danmark:

Prisstigningerne er en konsekvens af, at Post Danmarks befordringspligt stadig omfatter omdeling på 6 ugentlige dage, til trods for de kraftigt faldende brevmængder141

. Kravet om omdeling på 6 ugentlige dage indebærer, at mulighederne for at reducere omkostningsniveauet dæmpes, hvilket kan have en negativ effekt på den primære drift (OGcore). I modsætning hertil forventes det, at de afholdte omstruktureringsomkostninger i 2009 samt gennemførte og planlagte investeringer vil få en positiv effekt på OGcore fremover.

Sammenfattende forventes der en jævn forbedring af OGcore gennem budgetperioden i takt med at omsætningsfaldet reduceres samt i takt med at omkostningsniveauet kan tilpasses aktivitets-niveauet142.

Posten AB:

Posten Norden forventer, at investeringen i den nye terminalstruktur i Sverige fra 2014 giver årlige besparelser på mere end 240 MDKK samt en årlig reduktion i antallet af medarbejdere på godt 500 over en periode på fire år143

140 Kilde: Posten Norden kvartalsrapport (Januar – September 2010; 4)

. Som følge heraf forventes der frem til 2014 en jævn

141 Kilde

142 Kilde: Berlingske Business (6. januar 2011; “Post Danmark giver 3.000 medarbejdere sparket”)

143 Kilde: Posten Norden kvartalsrapport (Januar – September 2010; 4)

forbedring af den primære drift (OGcore) i takt med at de iværksatte effektiviseringstiltag

gennemføres, hvorefter der forventes en markant forbedring af OGcore. Hertil forventes det, at de afholdte omstruktureringsomkostninger i 2009 samt gennemførte og planlagte investeringer, vil få en positiv effekt på OGcore fremadrettet.

Desuden medfører investeringen i terminalstrukturen i Sverige, at Posten Norden i mindre grad vil blive ramt af de påtænkte afgifter på vejtransport, hvilket kan reducere omkostningsniveauet og dermed forbedre OGcore.

Såfremt den i afsnit 3.1.1.1 omtalte TNT-dom resulterer i, at posttjenester skal momsfritages, vil dette medføre ændringer i den svenske momslovgivning. En sådan eventuel momsundtagelse vil i et væsentligt omfang belaste omkostningsniveauet og dermed have en væsentlig negativ indvirkning på den primære drift (OGcore).

Sammenfattende forventes der en jævn forbedring af OGcore gennem budgetperioden i takt med at omsætningsfaldet reduceres samt i takt med at omkostningsniveauet kan tilpasses aktivitets-niveauet.

4.3.2.4 Overskudsgrad andre poster efter skat

Der er ikke taget hensyn til den mulige indvirkning af eventualaktiver og

eventualforpligtelser144, idet disse er usikre med hensyn til beløb og/eller forfaldstidspunkt145. Post Danmark:

Post Danmark har i analyseperioden haft en relativ høj overskudsgrad fra anden driftsaktivitet (OGandre poster), hvilket i al væsentlighed skyldes ejerandelen i bpost, som ikke vurderes at være tilbagevendende. Ses der bort herfra ville OGandre poster i analyseperioden ligge i niveauet omkring -0,3 – 2,0 %146.

På baggrund heraf forventes niveauet fremover at ligge imellem 0,5 – 1,5 %.

Posten AB:

Overskudsgraden fra den anden driftsaktivitet (OGandre poster) har i analyseperioden ligget i niveauet 0,6 – 1,9 %, hvilket forventes uændret fremover.

På baggrund heraf forventes OGandre poster at ligge i niveauet 0,5 – 1,0 %.

144 Kilde: Post Danmark Årsrapport (2009; 47)

145 Kilde: Plenborg, m. fl. (2005; 482)

146 Kilde: Egne beregninger, hvor resultat- og kapitalandele i associerede virksomheder og joint ventures ikke indgår i nøgletalsberegningerne.