• Ingen resultater fundet

Ansoffs væktsmatrice

3.3 Interne analyser

3.3.3 Ansoffs væktsmatrice

Coop.dk er som udgangspunkt den eneste konkurrent der leverer ud til flere distributionsområder end Nemlig.com (hele landet). Som nævnt tidligere, rammer Nemlig.com ca. 83% af de danske husstande og ved at investere i et nyt distributionscenter i Jylland vil man have henblik på at øge markedsandelen, og dermed endnu et skridt på vej mod at være markedsleder.

Nemlig.com har under COVID-19 udvidet deres leveringområder, og har øget salget af deres eksisterende produkter/services på det eksisterende marked, som er gjort ved markedsindtræng-ning. Nemlig.com har derved taget markedsandele fra de fysiske dagligvarebutikker ved at kunne tilbyde leveringer i flere områder og fleksibel levering.

Nemlig.com har set fordelen af at udbyde sit eget mærke, ligesom Føtex.dk’s egne mærker

”Vores” eller ”Princip”. Derfor udbyder de også deres eget mærket ”Nemlig Basic”, f.eks. på rosiner eller frossent morgenbrød, toiletpapir mv.

Udover at avancen på deres egne mærker antages at være højere end at udbyde et dyre produktet fra eksterne leverandører, så er genkendelsesværdien af et mærke også vigtigt for kunderne.

Dette kan give et tilhørsforhold til butikkerne og også betyde at kunderne vælger butikkens eget mærket frem for et dyre alternativ, så butikken derved også vil opnå en større avance på produktet.

Nemlig.com forsøger hele tiden at udvide deres sortiment og services ved at lave nye samarbejder med i forvejen store brands, såsom Lagkagehuset, Magasin Chokolade, Lakrids by Bülow mv.

Senest i januar 2021 har de lavet en aftale med Søstrene Grene, hvor der udbydes nonfood produkter, såsom hobbyartikler, fest- og køkkenartikler, som er kendte i Søstrene Grenes fysiske butikker.

I forhold til Nemlig.com’s eksisterende produkter, som er alle de produkter og samarbejdere som Nemlig.com i forvejen tilbyder, så mener vi at de fortsat skal fokusere på markedsindtrængning ved at vinde flere nye kunder og markedsandele for at øge deres omsætning og derved vækste

organisk.

Når man ser på den strategi ”markedsindtrængning”, ses der på intensivering. Når denne strategi anvendes, så vil virksomheden satse på en organisk vækst, altså ikke vækst via opkøb. 64

Når det nye distributionscenter bliver opført i Jylland, vil det betyde at Nemlig.com kan tilbyde hurtigere og hyppigere levering i forhold til hvad de kan i dag. På nuværende tidspunkt bliver alle varer distribuerede fra distributionscentret i Brøndby. Derfor vurderer vi at der stadig er en stor markedsandel i Jylland, som endnu ikke er bruger Nemlig.com.

64 https://virksomhedb.systime.dk/?id=3399

Efter Føtex.dk er tiltrådt i denne branche med online salg og levering, så er det forventeligt at de vil konkurrere meget på prisen.65 Det er derfor vigtigt for Nemlig.com, at kunne differentiere ved at kunne udbyde andre services end Føtex.dk. Dette gør de ved deres samarbejder med diverse store og kendte brands til at kunne fastholde kunderne til at handle ét samlet sted og få det hele leveret samtidig med fleksibel levering.

Derudover mener vi, at det er vigtigt for virksomheden hele tiden at udvide deres udbud af samarbejde med store brands samt hele tiden forbedre servicen på levering eller overveje

muligheden for at kunden selv kan afhente deres indkøb ude på lageret i Brøndby. Dette vil fortsat gøre det mere attraktivt for kunderne at bruge Nemlig.com efter COVID-19.

I forhold til udvikling af produkter af egne mærker, så er det ikke det som nye kunder vil efterspørge, da de oftest ikke vil vide at Nemlig.com har egne mærker. Men i takt med at

Nemlig.com udbyder flere og flere produkter, og de eksisterende kunder gør det til en vane at købe

”Nemlig Basic” vil virksomheden generere større avance. Dette er dog ikke en præference fra kunderne for at ville handle hos Nemlig.com, men derfor skal de ikke glemme at forsætte med udviklingen af dette område.

Hvis den organiske vækst begynder at stagnere, så mener vi at Nemlig.com skal overveje mulighederne for integration, hvor virksomheden skaber vækst ved at opkøbe en kunde, leveran-dør eller konkurrent, altså uorganisk vækst.

Som nævnt ovenfor i Porters Værdikædemodel, så klares distributionen af eksterne selvstændige transportører, som Nemlig.com har en aftale med. Derfor har Nemlig.com ikke fuld kontrol med servicen og derudover har Nemlig.com flere gange fået dårlig omtale omkring måden Nemlig.com behandler de selvstændige chauffører på.

Den tilbagevendende dårlige omtale er ikke godt for Nemlig.com, derfor kunne de også overveje muligheden om baglæns integration, hvor der ses på muligheden for at opkøbe en

leveran-dørvirksomhed. Leveringen sker via selvstændige transportører, som Nemlig.com kunne overveje om dette kunne være rentabelt at opkøbe eller blot at ansætte chaufførerne. Medarbejdere kan oftest være dyre end at købe en ydelse ude i byen, men i dette tilfælde skal Nemlig.com vurdere om hvorvidt det opvejes i forhold til dårlig omtale.

65 https://www.bt.dk/forbrug/foetex-i-offensiven-det-er-en-stor-satsning-for-os

Nemlig.com kunne også overveje at opkøbe en leverandørvirksomhed for at videreudvikle deres eget mærke (nemlig basic), som f.eks. Føtex.dk gør med deres eget mærker ”Vores”.

Sidste mulighed kunne være ved horisontal integration, altså fusion med eller opkøb af

konkurrenter. Nemlig.com har muligheden for at fusionere eller opkøbe en af deres konkurrenter, for at tage markedsandele og få flere kunder. Det kunne f.eks. være de mindre virksomheder som måske ikke på nuværende tidspunkt er en direkte konkurrent, men som på sigt kunne blive det.

Diversifikation er den sidste vækst strategi, som virksomhederne oftest anser som attraktiv, når der ikke længere er mulighed for organisk vækst eller opkøb. Her ser virksomheden på nye produkter på nye markeder. For Nemlig.com’s vedkommende kan det tænkes at de vil overveje muligheden for diversifikation, når de ikke længere kan udvide deres marked på det danske marked, og ikke har nogle virksomheder som det giver mening at opkøbe for at kunne vækste.