• Ingen resultater fundet

Virkninger på børnenes udvikling og kompetencer

4. Betydningen af den pædagogiske læreplan i hverdagen

4.4 Virkninger på børnenes udvikling og kompetencer

Et af de vigtigste spørgsmål i evalueringen af pædagogiske læreplaner er, hvorvidt arbejdet med de pædagogiske læreplaner i sidste ende gør en forskel for børnene. Som det fremgår af ovenstående, er det klart, at læreplansarbejdet har gjort en forskel for blandt andet med-arbejdernes faglige bevidsthed og selvforståelse og i en vis udstrækning for hvilke aktiviteter og pædagogiske metoder, der benyttes i dagtilbuddene. Spørgsmålet er, hvad denne udvik-ling betyder for børnene?

Tabel 4-9 nedenfor viser institutions- og dagplejeledernes samt dagpleje- og institutionsbe-styrelsesformændenes vurderinger af, om pædagogiske læreplaner er til gavn for alle bør-nene i institutionen/dagplejen med hensyn til deres generelle udvikling.

Der tegner sig et meget entydigt billede af, at de pædagogiske læreplaner vurderes at være til gavn for børnene. Særligt ses der positivt på læreplanerne af dagplejelederne og

-formændene. Således er 94% af dagplejelederne 96% af dagplejeformændene enige eller meget enige i, at pædagogiske læreplaner er til gavn for alle børnene i dagplejen med hen-syn til deres generelle udvikling. De tilsvarende tal blandt henholdsvis daginstitutionsledere- og -formænd er hhv. 87% og 86%.

Resultaterne bekræfter billedet fra midtvejsevalueringen, hvor en lignende andel af dagtil-budslederne (93% af institutionslederne og 97% af dagplejelederne) og -formændene (92%

af daginstitutionsformændene og 95% af dagplejeformændene) var enige i samme udsagn.

Tabel 4-9. Daginstitutionsledere, formænd for daginstitutionens bestyrelse, dagplejeledere og formænd for dagplejens bestyrelse: Hvor enig eller uenig er du i følgende udsagn om pædagogi-ske læreplaner? Pædagogipædagogi-ske læreplaner er til gavn for alle børnene i institutionen / dagplejen med hensyn til deres generelle udvikling

Institutionsledere (n = 797)

Formænd for dag-institutionens be-styrelse (n = 595)

Dagplejeledere (n=55)

Formænd for dagplejens be-styrelse (n = 24)

Meget uenig 2% 3% 0% 0%

Uenig 11% 11% 5% 4%

Enig 55% 58% 36% 50%

Meget enig 32% 28% 58% 46%

I alt 100% 100% 100% 100%

Kilder: Spørgeskemaundersøgelser blandt institutionsledere, dagplejeledere, institutionsformænd og dagplejefor-mænd, 2007

Note: Der indgår kun svar fra dagtilbud, der har udarbejdet en skriftlig pædagogisk læreplan eller som har påbe-gyndt drøftelsen af udarbejdelsen af en pædagogiske læreplan.

Ses der mere specifikt på, hvad læreplansarbejdet vurderes at betyde for børnenes udvikling på de seks læreplansområder, tegner spørgeskemaundersøgelsen ligeledes et positivt bille-de. Således mener et stort flertal af både institutions- og dagplejelederne, jf. Tabel 4-10 og Tabel 4-11 nedenfor, at læreplansarbejdet har haft en positiv betydning for børnenes udvik-ling i forhold til alle seks læreplanstemaer. Eksempelvis vurderer 72% af institutionslederne, at arbejdet med den pædagogiske læreplan har haft en positiv betydning for børnenes alsi-dige personlige udvikling. Også i dette tilfælde tegner der sig et billede af, at dagplejeleder-ne vurderer effekten af læreplansarbejdet en adagplejeleder-nelse højere end institutionslederdagplejeleder-ne. Eksem-pelvis vurderer 90% af dagplejelederne, at arbejdet med den pædagogiske læreplan har haft en positiv betydning for børnenes alsidige personlige udvikling

Tabel 4-10. Daginstitutionsledere: I hvilken grad vurderer du, at arbejdet med den pædagogi-ske læreplan har haft en positiv betydning for børnenes udvikling på følgende områder?

Slet ikke I ringe grad

I nogen grad

I høj grad I alt

Alsidig personlig udvikling? (n = 751) 8% 20% 52% 20% 100%

Sociale kompetencer? (n = 752) 8% 18% 51% 23% 100%

Sprog? (n = 754) 7% 20% 49% 24% 100%

Krop og bevægelse? (n = 758) 7% 19% 48% 25% 100%

Naturen og naturfænomener? (n = 748) 8% 21% 48% 23% 100%

Kulturelle udtryksformer og værdier? (n =

741) 7% 24% 50% 19% 100%

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse til institutionsledere, 2007

Note: Der indgår kun svar fra dagtilbud, der har udarbejdet en skriftlig pædagogisk læreplan eller som har på-begyndt drøftelsen af udarbejdelsen af en pædagogiske læreplan.

Tabel 4-11. Dagplejeledere: I hvilken grad vurderer du, at arbejdet med den pædagogiske læreplan har haft en positiv betydning for børnenes udvikling på følgende områder?

Slet ikke I ringe grad

I nogen grad

I høj grad I alt

Alsidig personlig udvikling? (n = 50) 2% 8% 62% 28% 100%

Sociale kompetencer? (n = 48) 2% 10% 54% 33% 100%

Sprog? (n = 51) 2% 6% 57% 35% 100%

Krop og bevægelse? (n = 49) 2% 8% 49% 41% 100%

Naturen og naturfænomener? (n = 50) 2% 14% 52% 32% 100%

Kulturelle udtryksformer og værdier? (n =

45) 7% 18% 51% 24% 100%

Kilde: Spørgeskemaundersøgelse til dagplejeledere, 2007

Note: Der indgår kun svar fra dagtilbud, der har udarbejdet en skriftlig pædagogisk læreplan eller som har på-begyndt drøftelsen af udarbejdelsen af en pædagogiske læreplan.

Med til dette billede hører, at casestudierne tyder på, at dagtilbudslederne og

-medarbejderne finder det meget vanskeligt at vurdere, hvilken betydning læreplansarbejdet har haft for børnenes udvikling og kompetencer. Interviewene i casedagtilbuddene viser, at dette skyldes flere forhold. For det første er det vanskeligt at vurdere, om børnenes udvik-ling og kompetencer overhovedet er blevet forbedret i forhold til tidligere. For det andet opleves det som meget vanskeligt at udskille den effekt på børnenes kompetencer, som kan tilskrives arbejdet med pædagogiske læreplaner. Dette hænger også sammen med, at lære-plansarbejdet af mange opfattes som en fortsættelse af noget, der allerede var i gang, inden læreplanerne kom, hvorfor det er vanskeligt at vide, hvordan udviklingen havde set ud uden de pædagogiske læreplaner. Selvom mange af de interviewede har vanskeligt ved at afgøre den præcise betydning af læreplansarbejdet for børnenes udvikling og kompetencer, er der dog mange, som har en grundlæggende tro på, at det gavner børnenes læring, at

medar-bejdernes faglige bevidsthed er blevet styrket i så vid udstrækning, som tilfældet er. En leder af en dagpleje udtrykker det på følgende måde: ”Jeg tror virkelig, at det har givet bør-nene noget nyt, men det er svært at måle, hvad et barn på 2 år får ud af det”.

Samtidig med at flertallet af de interviewede medarbejdere og ledere i dagtilbuddene har vanskeligt ved at afgøre, om læreplansarbejdet har haft betydning for børnenes udvikling og kompetencer, er der en gruppe af de interviewede, som klart oplever, at børnenes kompe-tencer er blevet forbedret som følge af læreplansarbejdet. I en institution har man som følge af læreplansarbejdet arbejdet meget målbevidst med børnenes selvhjulpethed, og medar-bejderne oplever at kunne se en effekt på børnene af det.

I en anden institution, har man ligeledes arbejdet meget målrettet med den pædagogiske læreplan. Her har man i forsøget på at anvende planen i videst muligt omfang lavet en ræk-ke omorganiseringer i personalegruppen samt en rækræk-ke andre initiativer. Her er det lederens klare oplevelse, at børnene er blevet mere skoleparate.

Interviewet med børnehaveklasselederen, som aftager børnene fra denne institution, viser, at man på skolen har haft samme oplevelse af, at børnene i institutionen er blevet mere skoleparate de sidste par år. Børnehaveklasselederen har meget lille kendskab til den pæda-gogiske læreplan og kan derfor ikke koble udviklingen til læreplansarbejdet. Hun giver dog udtryk for, at børnenes kompetencer særligt er blevet bedre i forhold til krop og bevægelse og sprog, hvilket netop har været blandt institutionens indsatsområder.

Det er således interessant, at det er muligt at spore en sådan effekt på børnenes kompeten-cer i en institution, hvor man har arbejdet meget målrettet med at anvende den pædagogi-ske læreplan.

Det skal samtidig nævnes, at der kun er enkelte tilfælde blandt casestudierne på, at børne-haveklasselederne har sporet en positiv udvikling i børnenes kompetencer de seneste år.

Den hyppigste oplevelse blandt børnehaveklasselederne er således, at der ikke kan spores en udvikling i børnenes kompetencer.

Med til vurderingen af læreplansarbejdets betydning for børnenes udvikling hører endvidere, at evalueringen er gennemført over en relativ kort periode.