• Ingen resultater fundet

UDSATTE VOKSNE. BESKRIVELSE, ANALYSE OG VURDERING I SYSTEMATISK SAGSARBEJDE I SOCIALT ARBEJDE MED UDSATTE VOKSNE

In document Systematik i socialt arbejde (Sider 53-57)

VOKSENUDREDNING

OPGAVE 8. UDSATTE VOKSNE. BESKRIVELSE, ANALYSE OG VURDERING I SYSTEMATISK SAGSARBEJDE I SOCIALT ARBEJDE MED UDSATTE VOKSNE

OG PERSONER MED HANDICAP

Indledning og formål

Formålet er at de studerende skal træne deres systematik i forhold til at skrive journalnotater ud fra elementerne; beskrivelse og analyse/

vurdering i systematisk sagsarbejde.

Anvendt litteratur

Henriksen, Kirsten (red.) (2015) 1. udgave 1.oplag. Metodiske tilgange i socialt arbejde. København. Hans Reitzels Forlag (kap. 4) Posborg, Rikke et. Al. (2013) 2. udgave. 1. oplag. Socialrådgivning og Socialt arbejde. København. Hans Reitzels Forlag (kap 10) Opgaven

1. Forklaring til opgaven

Du skal læse casen om Christina grundigt. Den skal danne baggrund for dit journalnotat.

2. Øvelse

Ud fra oplysningerne i casen om Christina skal du udarbejde et journalnotat, der består af følgende: beskrivelse og analyse/vurdering.

Udgangspunktet er, at du sidder i misbrugscentret, hvor Christina har henvendt sig.

Der er afsat 30 minutter til at udarbejde notatet, hvilket foretages individuelt.

3. Peer-feedback

Når du er færdig med notatet går du sammen med en anden studerende. Derefter læser I hinandens journalnotat og giver hinanden feedback med udgangspunkt i følgende punkter:

- Fremgår det tydeligt, hvornår det er beskrivelse?

- Fremgår det tydeligt, hvornår det er analyse/vurdering?

- Fremgår det tydeligt. at analyse/vurdering er på baggrund af beskrivelse og faglig viden?

- Er der elementer i vurderingen, som ikke kan henføres til beskrivelsen?

Der er afsat i alt 45 minutter til feedback.

Case

Jeg vil være stoffri igen.

Christina Zaabalawis liv er meget kaotisk. Hun bor i sin bil og skal hver dag skaffe en mindre formue til stoffer. Oven i det har hun netop fået konstateret Hepatitis C og har været udsat for en voldtægt, der har sat sine spor.

I en port i Odenses gågade står Christina Zaabalawi sammen med en kammerat. Politiet har lige smidt dem ud af baggården, hvor de hang ud sammen med nogle andre af byens hjemløse, så de er temmelig oprevne.

Christina Zaabalawi har levet på gaden i ca. et år. Hun bor for det meste i sin bil, som holder på en nærliggende parkeringsplads, hvor p-bøderne hober sig op. I bilen har hun sit tøj, sine ting og to hunde – Happiness og Tyson.

Nogle gange sover Christina på en af byens varmestuer, hos veninder eller i en opgang, men oftest overnatter hun i sin bil på forsædet med sin kammerat, mens hundene fast har indtaget bagsædet.

Jeg røg på gaden, fordi jeg kom på junk igen og derfor ikke havde råd til min husleje, så jeg flyttede faktisk selv ud. Der er så mange problemer hele tiden, så det var den bedste beslutning, fortæller Christina Zaabalawi.

Christina er 22 år og ”tændstiktynd” og har flere gange været indlagt på grund af underernæring. Lægerne har en formodning om, at Christina har anoreksi.

Fortsættes næste side

OPGAVE 8. UDSATTE VOKSNE. BESKRIVELSE, ANALYSE OG VURDERING I SYSTEMATISK SAGSARBEJDE I SOCIALT ARBEJDE MED UDSATTE VOKSNE OG PERSONER MED HANDICAP

Case

Christina Zaabalawi er skrevet op til en akutbolig, som hun håber på snart at få, for livet i Odenses sidegader er blevet alt for kaotisk. Inden længe skal Christina i retten for en lang række forhold – bl.a. vold og besiddelse af euforiserende stoffer. Hun har netop fået konstateret hepatitis C, hendes mand er i fængsel, dømt for vold og narkosmugling, og for to uger siden var Christina udsat for en grov voldtægt.

”Jeg kan ikke huske noget fra den dag. Jeg sad i et skur, hvor der var liggesofaer, og en eller anden havde hældt noget i min drikkelse. Jeg vågnede op med blod over det hele og gik op i bilen og ville have nyt tøj på. En af mine veninder kom og hjalp mig på hospitalet, hvor jeg blev undersøgt. Det blev konstateret, at jeg havde været udsat for voldtægt.

Jeg har ikke sovet ordentligt siden den dag, og skal nu have fat i akutteamet (fra kommunen, red.), som skal hjælpe mig. Jeg blev også

”rullet” for alt, så jeg har ikke nogen penge nu.”

Til og fra stofferne:

I de seneste syv år er Christina gået til og fra stofferne. Hun har været henvist til misbrugsbehandling men har ikke rigtig kunnet fastholde behandlingen. Hendes egen mor er også tidligere stofmisbruger og inden Christinas far døde af lungekræft, lovede Christina ham, at hun ikke ville ende som sin mor. Lige nu er det dog svært at vikle sig ud af det hele, fortæller Christina.

Christinas aktuelle misbrug består af heroin – hun startede med hash sammen med en skolekammerat og efter et par år med det, blev hun af sin nuværende kæreste introduceret til heroin. Hun har brug for ca. 2 gram heroin, og det koster ca. 1000 kr. pr dag for hende.

Christina har nu igen henvendt sig til misbrugscentret i Odense for at komme i behandling for sit misbrug, da hun er træt af det liv, som stofferne giver. Jeg kan ikke holde til det og hvis jeg ikke skal dø som 22 årig, skal jeg gøre noget ved det nu. Christina er startet substitutionsbehandling med subutex og er indskrevet i social behandling i centret.

Det hele sejler.

For et par år tilbage gik det ellers fint. Christina Zaabalwi blev uddannet som blomsterbinder og arbejdede i en blomsterbutik i 2½ år hvor hun bl.a. lavede regnskab. Hun var rigtig glad for jobbet og kunne passe det, selvom hun røg en del hash. Christina røg dog ud, da hun ærligt fortalte sin chef, at hun havde siddet i fængsel for røveri og besiddelse af stoffer.

Christina Zaabalawi er godt klar over, at det hele sejler. Hun håber, hun kan få lidt støtte både af misbrugsbehandler og akutteamet til at få lidt styr på sit liv. Ved dog godt at hun er meget svær at fastholde.

Christina Zaabalawis ønske er, at hun snarest får en ny bolig, og at hun bliver stoffri, så hun kan få det liv hun gerne vil have. Hun ser frem til, at hendes kæreste kommer ud af fængslet, for så er det meningen, at de skal bo sammen og skabe en familie sammen med i hvert fald to børn, hvis ikke tre.

Evaluering af opgaven 1. Hvad har jeg lært?

2. Hvad gik godt?

3. Hvad var svært?

4. Hvad tager jeg med mig fra øvelsen?

5. Evt. undervisningsfeedback

OPGAVE 9. UDSATTE BØRN OG UNGE. UNDERRETNING OG SYSTEMATIK JF. SEL § 153. SKÆRPET UNDERRETNINGSPLIGT FOR OFFENTLIGT ANSATTE

Indledning og formål

Denne opgave handler om underretning, hvordan den systematisk skal udarbejdes og konstrueres i studiegrupper. Socialrådgivere er ofte dem, der modtager underretning fra barnets/den unges omgivelser på grund af bekymring(er). Socialrådgiveren kan også være den, der udarbejder en underretning, fx ved ansættelse i et misbrugscenter, hvor bekymrende oplysninger kommer frem. Uanset om socialrådgiveren er modtager af underretning eller udarbejder underretning er det en væsentlig øvelse at kunne sætte sig i det udsatte barns sted og evt. i underretterens sted, forud for sagens videre behandling, undersøgelse og indsats.

Anvendt litteratur

Litteratur og film henvisninger nedenfor indeholder forskellige former for sociale problemer for børn, unge og familier i en udsat position.

Forud for konstruktion af underretningen skal studiegruppen vælge en eller flere sociale problemer, sætte sig grundigt ind i litteraturen herom, og samtidig opnå forståelse af omsorgssvigt, de forskellige former og signaler. Førstkommende litteratur om ”systematisk sagsbehandling i børnesager” kan inspirere til opsætningen af underretningen, fx skal en underretning være konkret, objektiv og ikke vurderende i sin tilgang. Se også opmærksomhedspunkter nedenfor.

Litteratur

Caspersen, Marianne og Laustesen, Charlotte (2009) Systematisk sagsbehandling i børnesager. UC Vest Press.

Hougaard, Maiken og Lisbet, Højbjerg Ravn (2015), Socialt arbejde med børn, unge og familier. Hans Reitzels Forlag. Kap. 15, 16, 17, 19, 20.

Kvello, Øyvind (2010) Børn i Risiko. Samfundslitteratur, Kap. 7, 8, 9, 11.

Film

Den perfekte middag: https://vimeo.com/114984722

Den store prøve: http://www.ekkofilm.dk/shortlist/film/den-store-prove/

Dykkerdrengen: https://www.youtube.com/watch?v=OapNp9_EQOc Fortsættes næste side

OPGAVE 9. UDSATTE BØRN OG UNGE. UNDERRETNING OG SYSTEMATIK JF. SEL § 153. SKÆRPET UNDERRETNINGSPLIGT

FOR OFFENTLIGT ANSATTE

Opgaven

1. Forklaring til opgaven

Med udgangspunkt i en af filmene skal studiegruppen sætte sig i et dagtilbuds/skoles sted og udarbejd en underretning på et barn jf.

SEL § 153. Der skal være tilstrækkeligt ”kød på sagen” til, at underretningen kan være udgangspunkt for en § 50 undersøgelsen (SEL) og iværksættelse af eller flere foranstaltninger efter SEL § 52.

Underretningen skal fylde 2 A4-sider med skriftstørrelse 12

2. Øvelse

Ved konstruktionen skal I være opmærksomme på følgende punkter:

Kontaktoplysninger på barn/ung og familie Begrundelse for underretning

Hvor længe har problemet / vanskelighederne eksisteret

Beskrivelse af barnet – herunder også barnets ressourcer og stærke sider med udgangspunkt i:

- Sundhedsforhold - Skoleforhold og læring - Fritidsforhold og venskaber - Udvikling og adfærd

- Familieforhold – familierelationer - Familiens relationer til omgivelserne Hvor længe har du kendt barnet?

Hvad har dagtilbuddet/skolen gjort i forhold til barnet og forældrene for at hjælpe?

Inddragelse og kontakt til forældrene/ barnet/ den unge i forbindelse med underretningen.

3. Peer-feedback

Studiegrupperne arbejder 2 og 2 sammen, læser hinandens underretninger og giver hinanden feed-back.

Efterfølgende kan der jf. feed-backen redigeres i underretningen.

Underretningen kan sendes nu til socialrådgiver i praksis, afdeling for børn, unge og familier, som studiegruppen mødes med for yderligere feedback.

God fornøjelse.

Evaluering af opgaven 1. Hvad har jeg lært?

2. Hvad gik godt?

3. Hvad var svært?

4. Hvad tager jeg med mig fra øvelsen?

5. Evt. undervisningsfeedback

In document Systematik i socialt arbejde (Sider 53-57)