• Ingen resultater fundet

Resultatet af den samfundsøkonomiske analyse

In document Copy from DBC Webarchive (Sider 36-42)

4. Samfundsøkonomisk analyse

4.3 Resultatet af den samfundsøkonomiske analyse

I den samfundsøkonomiske analyse er det beregnet, hvor rentabelt det vil være at an-vende støjdæmpende vejbelægninger på Motorring 3. Der er alene set på konsekven-serne af en ændret vejbelægning (slidlag) i forhold til hovedforslaget. Med de anførte forudsætninger er beregnet de ændringer, som en støjdæmpende vejbelægning vil be-tyde i forhold til hovedforslaget. Resultatet af den samfundsøkonomiske vurdering er samlet i tabel 4.2, der indeholder fordelingen af nettonutidsværdien af de støjdæmpen-de vejbelægninger med forudsætningerne i støjdæmpen-det bedste skøn. I tabellen er også anført resultatet af en mindre støjdæmpning for de støjdæmpende belægninger og en større reduktion for de særligt støjdæmpende belægninger. Tallene er illustreret i figur 4.1.

Tabel 4.2. Fordeling af nettonutidsværdien af bedste skøn for støjdæmpende vejbelægninger i forhold til hovedforslaget.

Støjdæmpende Særligt støjdæmpende Nutidsværdi

(2002 priser) mio. kr. 1 dB 2 dB 3 dB 4 dB

Anlægsomkostninger -3,7 -3,7 -15,1 -15,1

Driftsomkostninger -18,9 -18,9 -94,8 -94,8

Restværdi 4,1 4,1 6,8 6,8

Trafikantomkostninger -35,8 -35,8 -71,7 -71,7

Støjgevinst 84,9 146,0 215,8 244,3

Nettonutidsværdi 30,6 91,7 41,0 69,5

Den største nettonutidsværdi opnås for en støjdæmpende belægning med en støj-dæmpning på 2 dB. Nutidsværdien af den nødvendige investering i anlæg- og drift er 18,5 mio. kr. for de støjdæmpende belægninger og 103,1 mio. kr. for de særligt støj-dæmpende belægninger. Dermed er den totale nettonutidsværdi 5,0 gange investerin-gen for en støjdæmpende belægning med en støjdæmpning på 2 dB. For de særligt støjdæmpende belægninger med en støjdæmpning på 3 dB er nettonutidsværdien 0,4 gange investeringen.

-200 -100 0 100 200 300

1 dB 2 dB 3 dB 4 dB

Støjdæmpning

Nettonutidsværdi (mio. kr.)

Støjgevinst Restværdi Drift Anlæg

Trafikantgener Nettonutidsværdi

Figur 4.1. Fordeling af nettonutidsværdien af bedste skøn for støjdæmpende vejbelægninger i forhold til hovedforslaget.

Hvis man i praksis kun opnår en støjdæmpning på 1 dB for en støjdæmpende belæg-ning vil nettonutidsværdien være 1,7 gange investeringen. Hvis man i praksis opnår en støjdæmpning på 4 dB for en særligt støjdæmpende belægning vil nettonutidsværdien være 0,7 gange investeringen.

En væsentlig forudsætning for det bedste skøn er, at de støjdæmpende vejbelægnin-gers levetid er 12 år og at de særligt støjdæmpende vejbelægninvejbelægnin-gers levetid er 9 år.

Betydningen af denne forudsætning er illustreret i figur 4.2, hvor levetidens betydning for nettonutidsværdien er vist for de fire alternativer. En reduktion af levetiden har stor betydning for, hvor rentabelt det er at anvende støjdæmpende vejbelægninger. Det skyldes selvfølgelig de øgede udgifter til udskiftning af slidlaget, men også de øgede trafikantomkostninger har stor betydning. En kortere levetid af slidlaget vil jo betyde, at der oftere vil være vejarbejde på Motorring 3, hvilket vil medføre gener for trafi-kanterne. Jo længere levetiden af den støjdæmpende vejbelægning er, desto mere ren-tabelt vil det være at anvende den i forhold til hovedforslaget, da levetiden af hoved-forslagets belægning stadig antages at være 15 år.

For støjdæmpende vejbelægninger med samme levetid ses, at nutidsværdien øges med den støjdæmpning, som belægningen antages at give. Skiftet fra støjdæmpende til sær-ligt støjdæmpende vejbelægninger giver dog kun en mindre forbedring, da man samti-dig må regne med øgede udgifter til den særlige vintertjeneste og renholdelse. Da de støjdæmpende og de særligt støjdæmpende vejbelægninger samtidig ud fra en teknisk vurdering må forventes at have forskellige levetider, som det er udtrykt i det bedste skøn, opnår man som tidligere anført den største nettonutidsværdi for de støjdæmpen-de vejbelægninger, støjdæmpen-der har en støjdæmpning på 2 dB.

Støjdæmpning

-26

92 80

141 153 70

130

-126

31

-65

36 41

-67

101

181

-39

-150 -100 -50 0 50 100 150 200

3 6 9 12 15 18

Levetid (år)

Nettonutidsværdi (mio. kr.) 1 dB

2 dB 3 dB 4 dB

Figur 4.2. Nettonutidsværdien af støjdæmpende vejbelægninger på Motorring 3 for forskellige levetider af belægningen for de fire alternativer.

I figur 4.3 er vist betydningen af en kortere levetid (-3 år) og en længere levetid (+3 år). Man skal her huske på, at der også tænkes på belægningernes akustiske (støj-dæmpende) levetid. Selvom belægningens fysiske levetid er længere vil den sam-fundsøkonomiske gevinst forsvinde, hvis støjdæmpningen ophører.

Det bemærkes, at hvis en støjdæmpende belægning i praksis kun har en støjdæmpning på 1 dB vil nettonutidsværdien blive en tredjedel, og hvis levetiden samtidig reduceres med tre år vil nutidsværdien i forhold til hovedforslaget blive negativ. Det skyldes den højere belægningspris men især de hyppige udskiftninger af slidlaget.

For de særligt støjdæmpende vejbelægninger vil en reduktion af levetiden på 3 år be-tyde, at det ikke er samfundsøkonomisk rentabelt. En længere levetid end 9 år af de særligt støjdæmpende vejbelægninger vil gøre dem mere rentable. Som tidligere anført vil en levetid på 12 år betyde, at nutidsværdien er større end for de støjdæmpende vej-belægninger med en tilsvarende levetid. Hvis det også antages, at de støjdæmpende vejbelægningers levetid er tre år længere end det bedste skøn, vil nettonutidsværdien være større end for den bedste drænasfaltbelægning med en levetid på 12 år.

Betydningen af de skønnede omkostninger til etablering og drift af vintertjeneste og af risikoen for forekomsten af særlige isslag og snefald er beregnet i den samfundsøko-nomiske analyse. Med antagelserne i det bedste skøn er det beregnet, hvor mange gange større omkostningerne til etablering og drift af vintertjeneste kan være, hvis nu-tidsværdien skal være positiv. Tilsvarende er det beregnet, hvor mange gange om året der må forekomme særlige isslag eller snefald, hvis nutidsværdien ved at anvende en særligt støjdæmpende vejbelægning (drænasfalt) skal være positiv. Resultatet er angi-vet i tabel 4.3.

Levetid

-26

36

-67

-39 31

92

41 80 70

141

101

130

-100 -50 0 50 100 150 200

1 dB 2 dB 3 dB 4 dB

Støjdæmpning

Nettonutidsværdi (mio. kr.) -3 år

Bedste skøn +3 år

Figur 4.3. Nettonutidsværdi af støjdæmpende belægninger med en levetid på 3 år mere eller mindre end det bedste skøn.

Tabel 4.3. Faktor for den højeste omkostning af den særlige vintertjeneste, hvis nutidsværdien skal være positiv.

3 dB 4 dB

Etablering af vintertjene-ste

8 gange bedste skøn 12 gange bedste skøn Drift af vintertjeneste 2,3 gange bedste skøn 3,1 gange bedste skøn Højeste antal særlige

is-slag/snefald

2 gange om året 4 gange om året

Det ses, at særligt støjdæmpende belægninger stadig er rentable, selvom omkostnin-gerne til etablering af vintertjenesten er betydeligt større. Det er mere kritisk med om-kostningerne til drift af vintertjenesten, men de kan dog stadig være væsentligt større.

Det vil ikke være rentabelt at anvende en drænasfaltbelægning med en støjdæmpning på 3 dB på Motorringvej 3, hvis der to gange om året optræder isslag eller snefald, hvor den særlige vintertjeneste ikke er tilstrækkelig. Tilsvarende vil det ikke være ren-tabelt at anvende en drænasfaltbelægning med en støjdæmpning på 4 dB, hvis der fire gange om året optræder en sådan situation. Det skal dog erindres, at den særlige vin-tertjeneste er tilrettelagt til at imødekomme disse situationer og at den ekstra udgift til den særlige vintertjeneste er indregnet i analysen.

I den samfundsøkonomiske analyse er beregnet den højeste belægningspris, som giver en positiv nettonutidsværdi, hvis de øvrige forudsætninger i det bedste skøn fasthol-des. I figur 4.4 er vist den faktor, som belægningsprisen højst kan være større, for be-lægninger med en levetid på 3 år mere eller mindre end det bedste skøn. Der er regnet med den samme faktor for anlægspris og for udskiftning af belægning. Ved en sam-menligning af de fire alternative støjdæmpninger illustrerer figuren de samme forhold,

som figur 4.3. Hvis nettonutidsværdien er høj, kan belægningens pris være betydeligt større og omvendt.

For en belægning med en støjdæmpning på 2 dB, der har den højeste nettonutidsværdi, kan det bedste skøn for belægningens pris være 2,3 gange større, hvilket er over den forventede variation af prisen. Hvis man i praksis kun opnår en støjdæmpning på 1 dB kan belægningens pris være 1,4 gange større end det bedste skøn. For en særligt støj-dæmpende belægning med en støjdæmpning på 3 dB kan prisen være 1,4 gange større end det bedste skøn. Hvis man i praksis kan opnå en støjdæmpning på 4 dB kan be-lægningens pris være 1,6 gange større end det bedste skøn.

Levetid

0,7

1,4

0,6 0,8

1,4

2,3

1,4 1,6

2,4

3,4

2,2 2,5

0 1 2 3 4 5

1 dB 2 dB 3 dB 4 dB

Støjdæmpning Faktor for højeste belægningspris

-3 år

Bedste skøn +3 år

Figur 4.4. Faktor for den højeste belægningspris, som giver en positiv nettonutidsværdi, hvis belægningernes levetid er 3 år mindre eller 3 år større end det bedste skøn, og forudsætningerne i øvrigt er som i det bedste skøn.

In document Copy from DBC Webarchive (Sider 36-42)