• Ingen resultater fundet

Oplysning om ansvarsforsikring

In document Lov om juridisk rådgivning (Sider 82-86)

Kapitel 2 – § 2

3. Ikke krav om obligatorisk ansvarsforsikring

3.1. Oplysning om ansvarsforsikring

Det følger som tidligere nævnt af lovens § 2, stk. 3, at rådgiveren i rådgivningsaftalen skal oplyse, om vedkommende er ansvarsforsikret.

Oplysningen skal være særligt fremhævet i rådgivningsaftalen.58 Er rådgiveren ansvarsforsikret, skal vedkommende oplyse om størrelsen af den samlede forsikringssum, størrelsen af forsikringssum pr. skade, ogom der er rejst erstatningskrav imod rådgiveren59, som kan medføre,

53. Se også Forbrugerombudsmandens høringssvar til justitsministeriet den 31. januar 2005, sag1107/5–41 SI/SI.

54. Se ogsåForbrugerrådetbrev af 24. februar 2006 i forbindelse med sit foretræde for Retsudvalget. Dok.40440/ph.

55. Se også Foreningen af advokater og advokatfuldmægtige i deres høringssvar af 7. febru-ar 2005 til justitsministeriet.

3. Ikke krav om obligatorisk ansvarsforsikring at densamledeforsikringssum helt eller delvis vil blive udnyttet i det pågældende forsikringsår.60

Det må synes uklart, hvad der i bekendtgørelsens § 4, stk. 2, forstås ved »om der er rejst erstatningskrav imod rådgiveren«. Det er således uvist, om dette er, når der er anmeldt en begivenhed til forsikringssel-skabet (af rådgiveren)61, indgivet stævning eller klage til Forbruger-klagenævnet (af kunden) eller blot fremsat et krav/klage mod rådgive-ren om erstatning?62 Dette burde have været præciseret tydeligere i bekendtgørelsen. Det må i mangel af en sådan præcisering antages, at oplysningsforpligtelsen overfor forbrugeren er indtrådt, når blot der er fremsat et ikke-forældet erstatningskrav overfor rådgiveren.

Efter bestemmelsens ordlyd er det således ikke tilstrækkeligt at

op-56. Se Forbrugerklagenævnet høringssvar af 4. februar 2005 til justitsministeriet ved næv-nets formand HøjesteretsdommerLene Pagter Kristensen som frygter en øget sagstil-gang til Forbrugerklagenævnet, jf. deres høringssvar, se sag0105–13.Se Forbrugerom-budsmandens artikel »Juridisk rådgiver« – Frit valg! Eget ansvar! af 4. maj 2006 på www.forbrug.dk, hvor han mener, at forbrugernes retssikkerhed kommer til at betale prisen for denne liberalisering af rådgivningsmarkedet. Forsikringsselskaberne vil ikke/

kan ikke tegne ansvarsforsikringer, medmindre præmien sættes meget høj. Risikoen er simpelthen for stor for dårlig rådgivning. Derfor er der i loven intet krav om ansvars-forsikring. Risikoen er herefter forbrugerens. Det er det frie valg med de dertil hørende konsekvenser, som den enkelte må tage! Forbrugerombudsmanden frygter, at forbru-gerne vil handle spontant, vil lade sig lokke af slagtilbud og lægge mere vægt på flotte annoncer og løfter end give sig tid til at læse lange skriftlige aftaler.

57. Se også Landsorganisationen i Danmark i deres høringssvar af 4. februar 2005 og Fagligt Fælles Forbund af 14. februar 2005, se sag05–568 CK.

58. Kravene i den skriftlige aftale om oplysninger om ansvarsforsikringsdækningen blev ændret under Folketingets behandling, således, at denne oplysning skal være fremhævet særligt i aftalen, jf.Retsudvalgetsbetænkning af 6. april 2006, s. 5.

59. Jf. Folketingstidende 2005–06, Tillæg A 1992.

60. Jf. bekendtgørelsens § 4, stk. 2. Revisionsbranchen synes at have administrative vanske-ligheder med at håndtere disse krav om forsikringsoplysninger i forholdet til deres globale forsikringer som der er struktureret for de store og større revisionsfirmaer.

»Endvidere henvises der til, at et eventuelt krav mod rådgiveren som regel først vil blive forsikringsmæssigt afklaret efter 3–5 år, hvorfor der vil være stor usikkerhed om værdien af de i lovforslaget nævnte forsikringsoplysninger.«, jf.FSR’sbrev af 14. februar 2006 tilRetsudvalget.

61. Hvis der er tegnet ansvarsforsikring.

62. Forbrugerombudsmanden er også i tvivl, se hans høringssvar til udkast til bekendtgø-relsen af 15. juni 2006, Sag1107/5–41 SI/SI.

lyse, at en rådgiver er forsikret for en forsikringssum på f.eks.mindst 2 mio. kr.63

Efter bekendtgørelsens § 4 skal rådgiveren klart og tydeligt, på en særskilt side i rådgivningsaftalen, som ikke indeholder andre oplys-ninger eller bestemmelser, oplyse, om vedkommende er ansvarsforsik-ret. Siden skal være påført overskriften »Oplysninger til kunden om forsikringsforhold«.64

Indeholder rådgiverens ansvarsforsikringsaftale vilkår, der begræn-ser forsikringsselskabets hæftelse over for kunden, herunder selvrisi-ko, skal rådgiveren oplyse kunden herom.65

Efter bekendtgørelsen § 4, stk. 4, skal oplysningerne til kunden, jf.

stk. 1–3, afgives i overensstemmelse med de i bilaget til bekendtgørel-sen optrykte erklæringer.

Af bekendtgørelsens bilag 1 om »Erklæringer om forsikringsfor-hold«66følger følgende:

»Bilag 1

Erklæringer om forsikringsforhold

1.Rådgiverens oplysning til kunden, såfremt rådgiveren ikke er ansvarsfor-sikret.

Oplysninger til kunden om forsikringsforhold

Undertegnede skal herved oplyse, at [jeg/rådgiveren] ikke er ansvarsforsik-ret, hvilket indebærer, at kun [jeg/rådgiveren] kan pålægges at dække de krav, der måtte opstå som følge af fejl eller mangler ved rådgivningen.

Som kunde risikerer De herved, at Deres eventuelle erstatningskrav ikke kan honoreres.

2. Rådgiverens oplysning til kunden, såfremt rådgiveren er ansvarsfor-sikret.

Oplysninger til kunden om forsikringsforhold

Undertegnede skal herved oplyse, at [jeg/rådgiveren] er ansvarsforsikret, hvilket som udgangspunkt indebærer, at et eventuelt erstatningsansvar, der måtte opstå som følge af fejl eller mangler ved [min/rådgiverens] rådgiv-63. Jf. Justitsministeriets svar tilRetsudvalgetden 21. marts 2006, se »L 65 – svar på spm.

10, fra justitsministeren«, se sagsnr.2006–156–0045.

64. Jf. bekendtgørelsens § 4, stk. 1.

65. Jf. bekendtgørelsens § 4, stk. 3.

66. Gengivet nedenfor ibilag 1.

3. Ikke krav om obligatorisk ansvarsforsikring ning, kan dækkes af [forsikringsselskabets navn/adresse] for et beløb af indtil kr. pr. skade, De som kunde måtte lide.

De skal dog som kunde være opmærksom på, at forsikringsselskabet ikke hæfter i de tilfælde, hvor ...

Jeg skal tillige oplyse, at den samlede forsikringssum maksimalt udgør kr.

..., og at der i dette forsikringsår er rejst krav mod mig for i alt kr. .., hvilket kan medføre, at den samlede forsikringssum helt eller delvist vil blive udnyttet i indeværende forsikringsår.«

Forbrugerombudsmanden forstår bekendtgørelsens § 4, stk. 4, så-ledes, at rådgivernehar pligt tilat benytte de i bilaget angivne formu-leringer, og derfor ikke selv kan formulere og opstille oplysningerne på en anden måde. Denne opfattelse vil blive lagt til grund ved For-brugerombudsmandens kommende tilsyn, »med mindre ministeriet angiver andet.«67

Det virker i øvrigt besynderligt, at rådgiveren i forbindelse med sin eksplicitte oplysningsforpligtelse om en eventuel ansvarsforsikring, herunder om en evt. selvrisiko, jf. bekendtgørelsens § 4, stk. 3, ikke eksplicit skal oplyse forbrugeren i »Erklæringen om forsikringsfor-hold«, pkt. 2, jf. bekendtgørelsens bilag 1, om en evt. selvrisiko på sin ansvarsforsikring.

Det fremgår af bilagets pkt. 2, at rådgiveren skal gøre kunden »op-mærksom på, at forsikringsselskabet ikke hæfter i de tilfælde, hvor ...« der f.eks. er hæftelsesbegrænsninger på ansvarsforsikringen. Da forsikringsvilkår om hæftelsesbegrænsninger kan være mangfoldige og vanskeligt forståelige, burde der have været udfærdiget et standar-diseret skema, som et bilag 2 eller indeholdt i bilag 1, som det pågæl-dende ansvarsforsikringsselskab skulle have haft pligt til at udfylde om hæftelsesbegrænsningerne på ansvarsforsikringen. Med formule-ringen i bilagets pkt. 2 er der desværre lagt op til, at rådgiverne i erklæringen om forsikringsforhold, selv skal omformulere eller fortol-ke vilkårene på deres ansvarsforsikring.68

67. Jf. Forbrugerombudsmandens høringssvar til udkast til bekendtgørelse af 15. juni 2006, sag1107/5–41 SI/SI.

68. Jf. også kritikken i Forbrugerombudsmandens høringssvar til udkast til bekendtgørelse af 15. juni 2006, sag1107/5–41 SI/SI.

Det havde ydermere været hensigtsmæssigt, at det havde fremgået af loven eller af bekendtgørelsen, at der skulle have været en kopi af en eventuel ansvarsforsikringspolice vedhæftet rådgivningsaftalen, herunder vedhæftet kopi af præmiekvittering(er).

4. Oplysning om rådgiverens uddannelsesmæssige

In document Lov om juridisk rådgivning (Sider 82-86)