• Ingen resultater fundet

– METODEBESKRIVELSE – DELTAGERSURVEY OG INTERVIEW

Deltagersurvey

Formålet med deltagersurveyen var bl.a. at afdække væsentlige variable til analysen af ordnin-gens relevans, deltagernes udbytte og baggrunden for den store stigning i brugen af og udgifter-ne til ordningen.

Til belysning af nyledige dagpengemodtageres oplevede udbytte af selvvalgt uddannelse indhen-tede Rambøll surveydata om population fra Arbejdsmarkedsstyrelsen. Rambøll udarbejdede et spørgeskema, som blev afprøvet i en pilottest, inden surveyen blev gennemført af Rambølls SURVEY INSTITUTE.

Surveyen omfattede i alt 2.500 respondenter. 1.451 heraf har gennemført undersøgelsen.

Udførelsen af surveyen foregik ved, at der blev udsendt breve med link til besvarelse over inter-nettet til samtlige respondenter fredag den 13. maj 2011.

Efterfølgende blev der gennemført telefonisk rykkerrunde blandt respondenterne med mulighed for gennemførelse af telefoniske interviews fra den 30. maj til og med den 13. juni 2011. De gennemførte telefoninterviews er blevet gennemført som CATI19-interview, hvilket vil sige, at in-terview og inddatering af data er sket i én og samme arbejdsgang.

Spørgsmål med en åben ”andet”-kategori er blevet rekodet, mens ”ved ikke” svarmuligheder i al-le spørgsmål er bal-levet kodet som missing.

Svarprocenter og frafaldsårsager

Følgende tabel giver et overblik over årsagerne til frafald i undersøgelsen.

7-14: Frafaldsårsager

Antal Procent

Ønsker ikke at deltage 83 36,7%

Kan ikke træffes inden for undersøgelsesperioden 34 15,0%

Sproglige problemer 7 3,1%

Uegnede/forkerte kontaktoplysninger 61 27,0%

Har ikke deltaget i et 6 ugers selvvalgt uddannelsesforløb/kursus 40 17,7%

Personen er dublet i forhold til ID-nummer: 1 0,5%

I alt 226 100,0%

Den første kategori ”Ønsker ikke at deltage” registreres, hvis personen/husstanden af princip ik-ke deltager i telefonundersøgelser, ikik-ke har tid og ikik-ke vil ringes op igen. Rambøll forsøger altid at lave aftaler med respondenter, hvis de ikke har tid på det tidspunkt, vi ringer til dem.

Den anden kategori omfatter personer, der ikke kunne træffes inden for indsamlingsperioden pga. rejser eller andre aktiviteter.

Den tredje kategori anvendes, når personen mangler sproglige forudsætninger til at deltage i un-dersøgelsen.

Den fjerde kategori vedrører mulighederne for kontakt. Uegnede kontaktoplysninger kan fore-komme hvis der er registreret et faxnummer i stedet for telefonnummer, telefonnummeret ikke eksisterer eller nummeret tilhører en virksomhed.

Næste kategori omfatter de personer, som ikke har deltaget i selvvalgt uddannelse. Det kan væ-re personer, som oprindeligt var tilmeldt et kursus, men som aldrig kom af sted pga. jobtilbud el-ler lignende.

19 Computer Assisted Telephone Interviewing.

Den sidste kategori ”Dublet” er blevet registreret, hvis den samme person er registreret i databa-sen som to selvstændige respondenter, og de bliver ringet op to gange.

Når den rensede svarprocent skal udregnes, bør de respondenter, der er udenfor målgruppen el-ler dubletter sorteres fra.

Den rensede svarprocent bliver da:

1.451 / 2.500 – (40+1) = 59 pct.

Dette er dog indeholdt de forskerbeskyttede respondenter, som ikke blev rykket telefonisk. Fra-trækkes disse vil regnestykket se således ud:

1.326 / 2.036 = 65,1 pct.

Kvalitative interview

Rambøll har gennemført semistrukturerede interviews med relevante aktører i forhold til ordnin-gen. Forud for interviewene fik informanterne ikke tilsendt interviewguiden, men blev i stedet over mail og/eller telefon orienteret om Rambølls evaluering af selvvalgt uddannelse og om det overordnede fokus for det specifikke interview. I det følgende

vil de forskellige grupper af informanter blive gennemgået.

I forhold til den kvalitative dataindsamling er en god validitet og reliabilitet søgt ved at alle interviews er blevet systematisk kodet i NVivo efter en analyseplan samt at en semistrukture-ret interviewguide har væsemistrukture-ret producesemistrukture-ret før interviewene til at holde stringens i interviewene.

A-kasser

Der er gennemført interview med otte a-kasser, heraf syv som besøgsinterview og ét som telefoninterview. I hvert af besøgsinterviewene var der fremmøde på mellem 2-3 rele-vante a-kassemedarbejdere, herunder fagkonsulenter, admi-nistrative medarbejdere og ledere.

Interviewene med kasserne har fokuseret på, hvordan a-kasserne arbejder med selvvalgt uddannelse, hvordan ord-ningen markedsføres, de lediges udbytte af kurserne, hvilke årsager de vurderer ligger bag stigningen i brugen af ordnin-gen, samt deres vurdering af hvordan ordningen passer ind i den øvrige beskæftigelsesindsats.

Kursusudbydere

Der er gennemført 15 interview med udbydere af uddannelser og kurser under selvvalgt uddannelse

(folkeskole-gymnasieniveauet, erhvervsuddannelsesniveauet og det vide-regående niveau). Tre er gennemført som besøgsinterview med udbydere af uddannelser på erhvervsuddannelsesni-veauet (AMU-udbydere). 10 er gennemført som besøgsinter-view og ét er gennemført som telefoninterbesøgsinter-view med udbydere af uddannelser på det videregående niveau. Ét er gennemført som telefoninterview med en med udbyder af uddannelser på folkeskole- og gymnasieniveauet (VUC-kursusudbyder). Ved alle besøgsinterviewene var der fremmøde på mellem 1-3 re-levante medarbejdere og ledere.

Fokus for interviewene med udbyderne har været, hvordan udbyderne arbejder med at tilrette og udvikle kurser, hvordan ordningen markedsføres, de lediges udbytte af kurserne, og hvilke årsa-ger de vurderer, der er til stigningen i brugen af ordningen.

Oversigt over kvalitative interview A-kasser:

Otte interview: 3F A-kasse, Dansk Me-tal kasse, Ledernes kasse, ASE A-kasse, Akademikernes A-A-kasse, Kriste-lig A-kasse, HK A-kasse og Magistrenes A-kasse

Kursusudbydere:

15 interview: Itucation, 2b1 Group, Københavns Tekniske Skole, CPH West, VUC Fyn, Niels Brock, Københavns Er-hvervsakademi, Competere, Center for Videreuddannelse,

Update, Aarhus Tech, Aarhus Køb-mandsskole, Erhvervsakademi Aarhus, VIA University College og It Kompeten-ce A/S

Virksomheder:

Ét interview med Dansk Industri og til-bagemeldinger fra 14 store private er-hvervsvirksomheder.

Otte interview: Jobcentre fra Beskæfti-gelsesregion Hovedstaden & Sjælland

Virksomheder

14 store virksomheders HR-kontorer særligt inden for brancherne Transport, Bygge og Fremstil-ling er kontaktet med henblik på at få afklaret, hvorvidt virksomheder bruger selvvalgt uddannel-se i deres rekruttering af nye medarbejdere. Tilbagemeldingerne viste et klart billede af, at virk-somhederne hhv. ikke kender eller ikke anvender selvvalgt uddannelse i deres rekrutteringsstra-tegi. I stedet blev det valgt at lave et personligt interview med en relevant repræsentant fra Dansk Industri, som generelt kunne vurdere ordningen set ud fra virksomhedernes perspektiv.

Jobcentre

Der er gennemført to fokusgruppeinterview med jobcenterchefer, afdelingsledere og fagkonsulen-ter fra jobcentre i Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland og Beskæftigelsesregion Midtjyl-land. Der deltog hhv. 14 og 10 jobcentermedarbejdere, hvoraf enkelte jobcentre var repræsente-ret med flere medarbejdere.Fokusgruppeinterviewene foregik dels som en rundbordssamtale og dels som gruppediskussioner, hvor der blev samlet op på diskussioner i plenum. Fokusgruppein-terviewene indeholdte en række spørgsmål om jobcentrenes vurdering af selvvalgt uddannelse som del af den øvrige beskæftigelsespolitiske indsats.

Økonomimedarbejdere i jobcentre

Som opfølgning på fokusgruppeinterviewene er otte økonomimedarbejdere fra forskellige job-centre i Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland kontaktet med henblik på at få afklaret enkelte økonomiske spørgsmål omkring selvvalgt uddannelse og jobcentrenes kontering af udgif-ter til ledighedsydelsesmodtageres brug af ordningen. Der er gennemført seks telefoninudgif-terview og to mailforespørgsler.