• Ingen resultater fundet

Deltagernes oplevelse af ordningens betydning for egne jobmuligheder

6. FORBEDRES DE LEDIGES JOBMULIGHEDER?

6.3 Deltagernes oplevelse af ordningens betydning for egne jobmuligheder

Som et supplement til den registerbaserede opgørelse af overgangen til selvforsørgelse er de le-dige blevet spurgt om deres jobsøgning op til og under uddannelsen eller kurset i den gennem-førte deltagersurvey. Som det fremgår af Figur 6-4, er der en relativt stor selvrapporteret job-søgningsaktivitet i perioden mellem kursustilmelding og kursusstart. Således har 26 pct. af delta-gerne søgt mere end 10 jobs, og 42 pct. har søgt mellem 4-10 jobs18. Tallene tyder således på, at deltagerne i gennemsnit har søgt ca. 1-2 jobs om ugen i perioden op til kursusstart.

Figur 6-4: Jobsøgning før og under uddannelse

Kilde: Rambøll deltagersurvey 2011.

18 Disse tal skal ses i sammenhæng med, at deltagerne rapporterede følgende varighed af tiden fra tilmelding til kursusstart: <1 uge 13 pct.; 1-2 uger, 27 pct.; 3-4 uger 38 pct.; 5-8 uger, 16 pct.; over 8 uger, 4 pct.

Jeg søgte ingen job Jeg søgte 1-3 job Jeg søgte 4-10 job Jeg søgte mere end 10 job

Hvor mange job søgte du i perioden mellem kursustilmelding og kursusstart? (n=1.377) Hvor mange job søgte du, mens du fulgte kurset?

(n=1.419)

n=6.138 deltagere n=4.690 deltagere

Andel selvforsørgelse Påbegyndt kursus (Procent af alle deltagere)

Andel selvforsørgelse Påbegyndt kursus (Procent af alle deltagere)

Deltagerne rapporterer også en betydelig søgeaktivitet i kursusperioden. Godt nok angiver 22 pct., at de ikke har søgt job, men omvendt har 25 pct. af deltagerne søgt mere end 10 jobs i kursusperioden. I denne forbindelse kan det også være interessant at huske, at ca. 3 pct. af del-tagerne angiver, at de har afbrudt kurset fordi de påbegyndte job i kursusperioden (se afsnit 3.3). Givet at der blandt ikke-deltagere er en nettoafgang til selvforsørgelse på næsten 2 pct. pr.

uge i de første 20 uger af dagpengeforløbene (jf. Figur 6-1 ovenfor), kan det umiddelbart tyde på, at der sker en betydelig fastholdelse. På den anden side er det langt fra alle jobs, som tiltræ-des umiddelbart. En stor del vil have en fastlagt startdato ude i fremtiden, såletiltræ-des at evt. igang-værende uddannelse kan afsluttes inden tiltrædelse, uden at denne forsinkelse kan henføres til kurset. Det er i denne forbindelse også værd at notere sig, at under 1 pct. af deltagerne i delta-gersurveyen angiver, at de har takket nej til et job, fordi de ønskede at påbegynde et kursus, de var tilmeldt, eller fordi de ønskede at færdiggøre et igangværende kursus.

Når vi ser på deltagernes vurdering af kursets direkte betydning for deres jobsituation (Figur 6-5), tegner der sig et billede af en begrænset direkte betydning.

Blandt de deltagere der på interviewtidspunktet er kommet i beskæftigelse, angiver 12 pct., at det at de bestod kurset var medvirkende til, at de kom i job, mens 8 pct. angiver, at de ikke ville kunne have fået deres nuværende job, hvis de ikke havde bestået kurset.

Blandt de deltagere, der på interviewtidspunktet fortsat er ledige, er vurderingen af kursets be-tydning måske lidt mere positiv, idet 60 pct. mener, at de ikke ville have haft de samme kompe-tencer og muligheder for at finde et job, hvis de ikke havde deltaget i kurset.

Figur 6-5: Deltagernes vurdering af kursets betydning for deres jobsituation

Kilde: Rambøll deltagersurvey 2011.

Samlet set giver den registerbaserede analyse ikke anledning til at tro, at der er en positiv be-skæftigelseseffekt af 6 ugers selvvalgt uddannelse. Tværtimod tyder analysen på, at der er en samlet negativ effekt, når man sammenligner deltager- og kontrolgruppe over hele den observe-rede periode på godt et år. Denne manglende positive effekt er særlig iøjnefaldende, i og med at 6 ugers selvvalgt uddannelse er en ordning, som er meget brugt blandt de ledige og forbundet med meget betydelige driftsomkostninger for staten og kommunerne. Analysen giver således,

12%

Var det at du bestod kurset direkte medvirkende til, at du kom i job?

(n=527)

Deltager som er i job i dag:

Hvis du ikke havde taget det selvvalgte kursus, ville du så alligevel kunne have fået det job

du har i dag? (n=514)

Deltager som er ledige i dag:

Hvis du ikke havde taget det selvvalgte kursus, ville du så stadig

have haft stort set samme kompetencer og forudsætninger for

at finde et job? (n=634)

Nej Ja

særligt sammen med oplysningerne fra deltagersurveyen, anledning til nogle vigtige opmærk-somhedspunkter i forhold til betydningen for deltagernes selvforsørgelse:

 Der er en stor naturlig afgang fra ledighed i de første 9 mdr. af ledighedsforløbene og særligt i den helt tidlige del af ledigheden. Analysen indikerer, at der er et element af fastlåsning på baggrund af selvvalgt uddannelse, hvor deltagergruppen i mindre grad end kontrolgruppen afgår til selvforsørgelse. Dog er der stadig en betydelig selvrapporteret jobsøgningsaktivitet i kursusperioden, men evalueringen giver ikke mulighed for at vurdere, om denne jobsøg-ningsaktivitet er større eller mindre end blandt ikke-deltagere.

 Der er betydelige kasse-forskelle i effekten af selvvalgt uddannelse. Det gælder for alle a-kassegrupper, at der er en lavere afgang til selvforsørgelses blandt deltager- end blandt kon-trolgruppen tidligt i forløbene. For gruppen af 3F/NNF, Metal, El- og byggefagene indhenter deltagergruppen dog efterslæbet på længere sigt, og ligger efter den undersøgte periode på 56 uger med en højere selvforsørgelsesgrad end den opstillede kontrolgruppe, hvilket tyder på en opkvalificeringseffekt. For andre a-kassegrupper, primært de akademiske (AAK, Magi-strenes, Journalistik, kommunikation og sprog, Ingeniørernes, CA) og gruppen af offentlige a-kasser (FTF, lærere, pædagoger, DSA) samt HK sker dette ikke. I disse a-a-kasser har delta-gergruppen under hele den undersøgte periode en lavere selvforsørgelsesgrad end kontrol-gruppen.

 Den selvvurderede direkte jobrelaterede betydning af kurset blandt de deltagere, der er kommet i beskæftigelse efterfølgende, er begrænset. Det er således 8 pct. af de deltagere der er i job, som vurderer, at de ikke kunne have fået deres nuværende job uden deltagelse i kurset.