• Ingen resultater fundet

MELFO

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 33-37)

MELFO-projektet har været i gang siden 2006 og har involveret en lang række partnere. Foruden Center for Sprogteknologi, Center for Læseforskning og Afdeling for Film- og Medievidenskab på Kø-benhavns Universitet har Statens Byggeforskningsinstitut også været med i samarbejdet, der på erhvervs-siden tæller virksomhederne Motto S.A., Sensus ApS, Hewlett-Packard og Motorola.

Ministeriet for Videnskab, Tekno-logi og Udvikling har ydet 1,9 mio.

i støtte, mens EU’s socialfond har støttet projektet med 1,7 mio.

Ifølge OECD læser omkring en tredjedel af voksne danskere for ringe til, at de kan udnytte deres potentia-ler i uddannelse, erhverv og fritid.

Samarbejde mellem erhvervslivet og læseforskere, sprogteknologer og spilforskere på KU gør livet lettere for ordblinde.

af Benedikte Ballund · bb@dm.dk foto: Henrik Petit

ikke kombinere det grafiske og det lyd-mæssige. Det er ikke noget, vi andre tæn-ker over, men når vi læser et ord og forstår det, så bruger vi sådan set også udtalen.

Det går bare så knagende hurtigt, at man ikke lægger mærke til det. Man kan sige, at beviset for, at vi gør det, er, at det gør ordblinde ikke, og derfor kan de ikke læse op”, siger Claus Povlsen, der er seniorråd-giver ved Center for Sprogteknologi.

Afrikansk lillesøster

Det er ikke kun byggebranchen, der kan se perspektiver i den lille håndholdte compu-ter og dens programmer. Forsvaret har vist interesse, og der er også kommet sideskud

til udlandet. Foreløbig har MELFO fået en sydafrikansk lillesøster, der hedder Melfa – Mobile E-learning for Africa. Melfa er et projekt, der sker i samarbejde med Danida og ligeledes involverer medarbejdere i den afrikanske byggebranche og sydafrikanske universiteter og firmaer. Her er fokus dog ikke ordblindhed, men analfabetisme.

Hvordan erfaringerne med MELFO i øvrigt skal bruges i fremtiden, er indtil videre usikkert. Støtten fra myndighederne er løbet ud, og selvom forskerne glæder sig over det færdige produkt, så kan de godt ærgre sig over, at der ikke også er sat penge af til at komme videre for. Hvis uni-versiterne bliver for afhænginge af ekstern

finansiering, kan den sammenhængende vidensopbygning mistes.

“Værktøjet fungerer, og det bliver solgt, men der er nogle aspekter, som ikke bli-ver undersøgt, sådan som kortene ligger nu, også af mere grundforskningsmæssig karakter. For eksempel hvad det betyder, at læring foregår over mobiltelefon. Det opbyggede samarbejdsnetværk smuldrer.

Hvis man ikke har opgaver at tilbyde, mi-ster man folk. De læseforskere, der har væ-ret med, er rykket videre. Melfa-projektet har en anden vinkel, og nu kommer det i stedet til at handle om analfabetisme”, si-ger Claus Povlsen.

Claus Povlsen, Flemming Ast og Bente Maegaard er tre af deltagerne i MELFO-projektet, der gør livet nemmere for mennesker, der har det svært med bogstaver. KU’s viden om læseforskning, sprogteknologi og spil har været essentiel for samarbejdet mellem forskning og erhverv.

ASTRONOMI

Stjernestøv og Galakser Anja C. Andersen

Anja C. Andersen har oftere end de fleste kigget mod og udforsket himlen. Hun er astrofysiker og forsker i stjer-nestøv, men forsøger også med baggrund i sin videnskab at besvare nogle af de store spørgsmål: Hvad er der i det mørke rum mellem de lysende stjerner? Hvordan er stjerner og planeter blevet dannet?

Og hvad er sammenhængen mellem Big Bang og Jordens og livets oprindelse. Anja C.

Andersen fik i 2006 DR’s Rosenkjærpris for sin enestå-ende populærvidenskabelige formidling af sin forskning.

Hun holdt i den anledning en række foredrag, som er bag-grunden for denne bogudgi-velse. Forlaget DR Multimedie, 2007, 144 sider, 299 kr.

POLITIK

Sammenhængskraften Peter Lodberg (red.)

I antologien “Sammenhængs-kraften” analyserer en stribe forskere Anders Fogh Rasmus-sens retorik og politik om re-ligion og samfund. Rere-ligion er en privat sag, fastslog Anders Fogh Rasmussen umiddelbart efter Muhammed-krisen i en kronik i Politiken. Men med sit

forsøg på at privatisere reli-gionen bidrager Fogh Rasmus-sen til at religionen får mere, ikke mindre plads, i samfun-det. Det påpeger forfatterne bag Sammenhængskraften.

Bogen rummer kritiske og dis-kuterende analyser af et aktu-elt emne i dansk politik.

Forlaget Univers, 2007, 149 kr.

PSYKOLOGI

At give og tage imod kritik Guro Øiestad

Vores evne til at tage imod kritik forudsætter en tryg base af accept. Når de fleste er bange for kritik, skyldes det, at vi opfatter kritikken som en afvisning og dermed som en trussel mod vores grund-læggende behov for accept.

Bogen viser, hvad der skal til, for at kritik og korrektioner kan fungere som en tydeliggø-relse af os selv som individer og som hjælp til læring og udvikling - og viser hvordan håndtering af kritik handler om relationelle færdigheder.

Forfatteren beskriver vores behov for accept, korrektioner og tydelighed og opstiller 12 regler for at give og 12 regler for at tage imod kritik.

Dansk Psykologisk Forlag, 2007, 311 sider, 298 kr.

Konfliktens kunst John Evan-Jones

John Evan-Jones afslører i denne bog hemmeligheden bag konfliktens kunst, og hvordan konflikter kan føre til vækst og dermed til privat og faglig succes. Selv om konflik-ter er en del af hverdagen, er der ikke mange, der mestrer kunsten at løse dem, så de ikke vender tilbage med for-nyet kraft. Vi kender alle det snigende ubehag, der opstår, når en konflikt lurer lige om

hjørnet. I Konfliktens kunst lærer læseren ikke blot at blive sin egen Chief Conflict Mana-ger (CCM), så man kan såvel forebygge som løse konflikter, men også hvordan de kan føre til vækst. Men hvad er en konflikt, og hvordan sætter vi vores konfliktskyhed skakmat?

John Evan-Jones indvier læse-ren i konfliktens inderste og mest komplekse natur samt psykologiske dimensioner.

Schultz Forlag, Gyldendal, 2007,93 sider, 79 kr.

RELIGION Pilgrimsspor

Elizabeth Knox-Seith (red.) Kan man være ryger og pil-grim på samme tid, eller kræ-ver pilgrimsvandringen, at man afstår fra diverse nydelsesmid-ler? Er det snyd at lade sin bagage transportere med bil?

Det er nogle af de spørgsmål, moderne pilgrimme diskuterer indbyrdes, når de vandrer ad fx camino’en til Santiago de Compostela. Det gør flere og flere, for pilgrimsvandrin-gen har fået en renæssance.

Forfatterne til antologien “Pil-grimsspor” undersøger, hvad de vil sige at være pilgrim i en nutidig kontekst, og hvordan nutidens pilgrimme adskiller sig fra middelalderens. Forla-get Univers, 2007, 144 sider, 249 kr.

UDDANNELSE

Ideer om et universitet Jens Erik Kristensen (red.) Universitetet – det er jo kendetegnet af selvstyre, forskningsfrihed og ikke mindst enhed af forskning og undervisning. Eller hvad? De seneste år er en stor del af universiteternes ideologiske arvesølv blevet solgt til lav-pris. Eller er universiteterne

nu kommet tilbage i samfun-dets favn, til gavn for både erhvervsliv og demokrati? De-batten har været rødglødende, men har manglet retning og historisk forankring. Det råder denne antologi bod på. Den præsenterer oversættelser af de vigtigste nøgletekster i det moderne universitets idehi-storie og er forsynet med en fyldig introduktion, der giver et samlet overblik over 200 års tanker bag universitetet.

Læseren får dermed mulighed for at danne sig en mere kvali-ficeret mening om den rivende universitetspolitiske udvikling i disse år. Aarhus Universitetsfor-lag, 2007, 254 sider, 278 kr.

boglisten ®

fortsat fra side 24

6C}ÊÀˆ}̈}Ì]ʘFÀÊ`ÕÊÎ>

CÀiʍœÕÀ˜>ˆÃ̈Ž

$ERlNDESMANGEUDBYDEREAFKURSERIJOURNALISTIKKOMMUNIKATIONOGFORMIDLING -ENDETERIKKELIGEGYLDIGTHVORDULRERDET

50$!4%ERIKRAFTAFSINTILKNYTNINGTIL*OURNALISTH’JSKOLEN$ANMARKSST’RSTEVIDENS CENTERFORUNDERVISNINGOGUDVIKLINGPÍDETTEOMRÍDE6IEREKSPERTERPÍDEGRUND LGGENDEJOURNALISTISKEKOMPETENCEROGDENNYESTEFAGLIGEUDVIKLING6IVED HVORNÍRKOMMUNIKATIONOGFORMIDLINGVIRKERBEDSTOGVIVEDHVORFOR

!LTDETVILVIGERNELREFRAOS/GVIG’RDETTILHUNDREDVISAFPROFESSIONELLE VOKSNEHVERTÍRPÍSEMINARERKURSERENKELTFORL’BPÍÍBENUDDANNELSEOG DIPLOMUDDANNELSER

5NDERVISNINGENFOREGÍRPÍVORESKURSUSCENTREI±RHUSOG+’BENHAVN-ENMEGET AFLRINGENFOREGÍRHJEMMEHOSDELTAGERNESELVOGIDEVIRTUELLELRINGSRUMPÍ NETTET6ORESKOMPETENCEGIVENDEFORL’BERNEMLIGTILRETTELAGTPÍDELTIDSÍDEKAN F’LGESPARALLELTMEDATMANPASSERSITJOB

6IHARSTADIGPLADSPÍENKELTEFORL’BIFORÍRET

*OURNALISTIKFORRADIOTVTALENTER

3AGSBEHANDLEREOGEMBEDSMND3KRIVBEDRE &OTOGRAFERTILDINARTIKEL

,SMEREPÍ WWWUPDATEDKAABENUDDANNELSE

ŒNSKERDUVEJLEDNINGSÍRING nELLERMAILTIL UPDATE UPDATEDK

Korte kurser netop nu

Repræsentative stikprøver i

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 33-37)