• Ingen resultater fundet

Case: Mødrehjælpen

Case: Mødrehjælpen

A

Baggrund for Familiens Hus

Familiens Hus blev Mødrehjælpens løsning på en del af de udfordringer, som de oplevede med traditionelle indsatser målrettet unge mødre. Mødrehjælpen oplevede et behov for at videreudvikle indsatser målrettet unge, sårbare mødre. Mødrehjælpen erfarede, at der manglede en systematisk koordinering af de mange specialiserede indsatser, der er rettet mod målgruppen, da unge, sårbare mødre ofte står overfor komplekse udfordringer.

Årsagen til at Mødrehjælpen fik interesse for at udvikle et partnerskab mellem det offent-lige og civilsamfundet var at skabe synergi og koordination mellem de forskeloffent-lige faglig-heder og kompetencer i hhv. civilsamfundsorganisationer (Mødrehjælpen) og hos kom-muner. Kommuner og Mødrehjælpen har begge mange indsatser og tilbud, som unge, sårbare mødre kan få gavn af, men en manglende koordinering af indsatser og tilbud har ifølge Mødrehjælpen ledt til fragmenterede indsatser. Kommunale indsatser fore-går ofte i flere forvaltninger såsom sundheds-, social- og beskæftigelsesforvaltningen, og Mødrehjælpen fandt, at der manglede en forankring af ansvaret, som støtter op om de komplekse udfordringer, som de unge mødre ofte står overfor. Mødrehjælpen fandt grundlæggende store muligheder for at højne kvaliteten af indsatser rettet mod unge, sårbare mødre ved at indgå i partnerskab med kommuner. Kommuner kan have svært ved at komme i kontakt med de mest sårbare mødre pga. kommunens myndighedsan-svar. Myndighedsansvaret er for nogle mødre en forhindring for at søge rådgivning og vejledning. Mødrehjælpen har som uafhængig socialhumanitær organisation helt andre

Udgifter til aktiviteterne

Drift &

dokumentation

Kanaler- distribution &

kommunikation

indtægtsstrømme

Samskabelse

Netværk

Erfaring med inddragelse af

frivillige Væsentlige resourcer Væsentlige partnere

Omkostningsstruktur

Væsentlige aktiviteter Værditilbud

Visionen Familiens Hus

At ruste flere unge mødre under 26 år til at indtræde i forældrerollen og få flere unge mødre i uddannelse eller job

Kunderelationer Kundegrupper

Puljemidler

Socialfaglige, uddannelsesmæs-sige, beskæftigelses

og sundhedsmæs-sige aktiviteter

Socialfaglig ekspertise ifht social-, uddan-nelses – og

beskæfti-gelsesområdet.

Metoder og

dokumentations-systemer

Kommuner

Kommuner

Ressourcer (medarbejdere) fra kommuner &

Mødrehjælpen

Drifts-omkostninger

Lokale frivillige foreninger

Mulighed for tæt samarbejde mellem kommune og civilsam-fund om

helhedsoriente-rede indsatser til unge mødre med inddragelse af lokale frivilligorganisa-tioner og baseret på resultatbaseret styring.

Case: Mødrehjælpen

Udviklingen af Familiens Hus blev særligt inspireret af familiecentralerne i bl.a. Sverige, som er et koordinerende hus for indsatsen overfor sårbare familier. For at imødekomme nuværende udfordringer i indsatser og tilbud til unge, sårbare mødre fandt Mødrehjælpen et behov for at skabe partnerskaber med kommunale myndigheder. I partnerskaberne kan den fælles faglige viden om såvel målgruppen, virkningsfulde indsatser samt lovgiv-ningen lægges sammen til en fælles, helhedsorienteret indsats.

Familiens Hus er blevet startet som et modelprojekt i Esbjerg og Høje-Tåstrup Kommune via SATS-puljemidler.

Et partnerskab om en styrket indsats for unge, sårbare mødre

Familiens Hus er baseret på et ligeværdigt partnerskab mellem Mødrehjælpen og hhv.

Høje-Tåstrup Kommune og Esbjerg Kommune. Partnerskabet er grundlæggende for Fa-miliens Hus og skaber en ny partnerskabsmodel for samarbejde mellem offentlige myn-digheder og civilsamfundsorganisationer om en helhedsorienteret indsats. Partnerskabet danner den overordnede ramme for aktiviteter og organisering.

Familiens Hus er et ambulant tilbud til unge, sårbare mødre. Huset fungerer som en sam-let indgang til relevant hjælp og støtte for mødrene. Indsatsen i Familiens Hus er helheds-orienteret og omfatter både forebyggende aktiviteter og konkret hjælp og støtte til de mødre, der har et særligt behov. Familiens Hus samler indsatser og tilbud til unge, sårbare mødre på tværs af sundheds-, social-, beskæftigelses- og uddannelsesområdet.

Familiens Hus er baseret på fem principper:

1. Helhedsorienteret indsats – aktiviteterne skal tilrettelægges med afsæt i den enkelte mors situation

2. Ikke-stigmatiserende indsats – huset er åbent for alle mødre eller gravide under 26 år 3. Adskilt fra myndighedsafgørelser – der kan ikke træffes forvaltningsretlige afgørelser 4. Inddragelse af civilsamfundet – lokale frivillige borger og foreninger indgår i

Famili-ens Hus

5. Resultatbaseret styring – der er løbende dokumentation af indsatser

Partnerskabet sikrer en videns- og kompetencedeling således, at relevante aktører bliver inddraget i Familiens Hus, og parterne får kendskab til hinandens arbejde og konkrete indsatser. Partnerskabet er en grundsten i den helhedsorienterede indsats, som Famili-ens Hus har til formål at udføre og har til formål at samle viden om relevante indsatser og tilbud under samme tag.

Såvel kommunen som Mødrehjælpen placerer relevante medarbejdere – fx socialrådgi-vere, beskæftigelses- og uddannelsesvejledere og sundhedsplejersker - i Familiens Hus, der derfor indeholder tværgående indsatser, så målgruppen kan få rådgivning, støtte og behandling af professionelle og specialiserede fagpersoner, der også har et indgående kendskab til såvel målgruppen som kommunens øvrige tilbud og frivillige indsatser. Der-udover bidrager Mødrehjælpen med et omfattende dokumentations- og evalueringssy-stem, der anvendes i arbejdet med brugerne samt til måling af effekterne af indsatserne samt til brug for løbende udvikling.

Der er stor gensidighed i partnerskabet, og de helhedsorienterede indsatser i Familiens Hus er afhængige af både kommunens og Mødrehjælpens deltagelse.

A

Case: Mødrehjælpen

A

Samarbejde mellem medarbejdere og frivillige

Medarbejderne i Familiens Hus kommer fra forskellige forvaltninger i kommunen samt Mødrehjælpen. I Familiens Hus arbejder socialrådgivere, jordemødre, sundhedsplejesker, uddannelses- og erhvervsvejledere og psykologer fra de to parter i teams og går dermed på tværs af den vanlige kommunale forvaltningsopdeling. Der foregår også en række ak-tiviteter, som iværksættes af frivillige blandt andet fra Mødrehjælpens lokale afdelinger.

Familiens Hus tilbyder bl.a.:

• Åbne arrangementer og foredrag

• Individuelle forløb

• Personlige samtaler og støtte

• Fællesaktiviteter såsom fødselsforberedelse, mødregrupper og forældrecafé

• Uddannelses- og erhvervsvejledning

• Virksomheds- og uddannelsespraktik

• Hverdagsskole (madlavningskursus, håndværkertips, budgetlægning mv.)

• Mentorordning

Husene fungerer som bindeled mellem de unge mødre og relevante kommunale myn-dighedspersoner. Husenes medarbejdere henviser til andre relevante tilbud i kommunen, og kommunen henviser relevante personer til Familiens Hus. Kommunen henviser bor-gere til tilbuddet, men Familiens Hus foretager selv screening og indledende samtaler.

Medarbejderne har endvidere en koordinerende funktion i forhold til brugernes eventuelle myndighedssager. Huset fungerer også som bindeled til andre aktører som fx uddannel-sesinstitutioner, erhvervslivet, daginstitutioner og lokalsamfundet.

Det er essentielt for indsatsen, at der er klare regler for, hvordan myndighedsadskillelsen mellem kommunen og Familiens Hus sikres i det daglige samarbejde. Der kan ikke træf-fes forvaltningsretlige afgørelser i Familiens Hus, og der er ingen medarbejdere i huset, der har kompetence til at visitere brugerne til kommunale tilbud. Medarbejderne må ikke udveksle oplysninger med kommunale myndigheder uden brugerens accept med undta-gelse af underretning, hvor medarbejderne har skærpet underretningspligt. Det eksterne samarbejde skal altid ske i samarbejde med brugeren.

Medarbejderne er forpligtende til at være opsøgende i forhold til, om de kan supplere deres indsats med andre kommunale tilbud, og om de kolliderer med andre indsatser såsom aktiveringsforpligtelse.

Skalering gennem partnerskab

Partnerskabet giver Mødrehjælpen og kommunerne mulighed for at samarbejde på nye måder. Familiens Hus er på nuværende tidspunkt et udviklingsprojekt med formål om at skabe nye partnerskabsmodeller mellem kommuner og civilsamfundsorganisationer.

Partnerskabet giver mulighed for at skabe synergi mellem de forskellige aktørers indsat-ser og tilbud rettet mod unge, sårbare mødre og dermed højne kvaliteten for de samle-de indsatser. Fokus i partnerskabet er at skabe størst mulig social værdi. Partnerskabet indeholder derfor store potentialer for skalering, da det er en model, som er overførbar og kan bruges af andre civilsamfundsorganisationer og kommuner og indenfor andre

Case: Mødrehjælpen

i kommunerne påvirker deres økonomiske støtte til civilsamfundsorganisationer, hvilket medfører behov for at skabe nye tilgange til ressourcer. Partnerskabsmodellen er en måde at overkomme nogle af de økonomiske udfordringer, som mange civilsamfundsor-ganisationer står over for. Familiens Hus stadig er i opstarts- og udviklingsfasen, og det er derfor ikke muligt at undersøge, hvorvidt partnerskabsmodellen kan indfri potentialerne, men det er en tilgang, som der umiddelbart er store forhåbninger til. Familiens Hus er på nuværende tidspunkt støttet af SATS-puljemidler, og det bliver spændende at se, hvordan forankringen kommer til at udvikle sig.

A