• Ingen resultater fundet

Low Arousal 2 på Vista Hus

Vista Hus er fornyelig begyndt at anvende Low Arousal 2 (LA2) i deres arbejde. Baggrunden for at arbejde med LA2 var et ønske om at højne borgernes medindflydelse og give personalet

mere ensartet og systematisk viden om den enkelte borger i forhold til udadreagerende adfærd og voldsomme episoder.

Trivsel, mestring og borgerindflydelse

LA2 er en metode, der består af en trivselsplan, en tryghedsplan og en læringsplan. Indtil nu har Vista Hus mest arbejdet med trivselsplanen i LA2. Trivselsplanen er et redskab til forebyg-gelse af voldsomme episoder og indeholder en del, som personalet udfylder (udefra-perspek-tiv), og en del, som personale og borger udfylder sammen (indefra-perspektiv). I trivselsplanen beskriver personalet borgernes adfærd, når de er i trivsel, er på vej til at blive vrede, og når de er vrede og oprørte. Disse tre niveauer beskrives med farverne grøn, gul og rød. I planen be-skriver personale og borgere sammen borgernes mestringsstrategier. Mestringsstrategierne fokuserer på, hvad borgerne har brug for i forskellige situationer, og hvad borgerne tænker, man kan gøre forud for og i voldsomme situationer. Trivselsplanen justeres løbende i forhold til borgernes aktuelle tilstand og udvikling.

Arbejdet med LA2 involverer i høj grad borgerne selv og deres perspektiv på voldsomme epi-soder og trivsel, da de er med til at udfylde skemaerne. På den måde oplever borgerne lige-værdighed og at blive set og hørt. Nogle borgere vil gerne deltage og synes, det er rart at tale om deres mestringsstrategier. Andre har svært ved at tale om, hvordan de opfører sig, når de ikke trives, og hvordan personalet skal håndtere situationer med mistrivsel. Borgere kan være bange for, hvordan oplysningerne om dem bliver brugt af personalet. Enkelte borgere var bange for, at de kunne blive indlagt på psykiatrisk afdeling, hvis de fortalte personalet om mis-trivsel. Borgernes forståelse af planerne og deres ønske om deltagelse hænger sammen med deres psykiske udfordringer og aktuelle tilstand. Nogle gange kan det tage lang tid at udfylde planen med borgere, fordi spørgsmålene må besvares over flere dage og uger, for at borgerne kan være med.

Betydning for personale og borgere

For personalet betyder brugen af fælles skemaer, fx trivselsskemaet, at de får opsamlet viden om borgere ét sted. Det mindsker risikoen for, at viden forbliver hos én enkelt og ikke kommer ud til resten af personalegruppen. Samtidig lærer personalet borgerne bedre at kende i forhold til, hvad der gør, at borgerne kommer i konflikter, og hvordan konflikter kan forebygges.

Betydningen for borgerne har Vista Hus ikke mange erfaringer med endnu, men de mener, at når mestringsstrategier og borgernes håb og drømme for fremtiden kommer ned på skrift, bliver de mere tydelige for borgerne. Det kan også gøre det mere klart for borgerne, hvordan de kan nå deres mål.

Case/eksempel: Større forståelse og bedre håndtering af aggressiv adfærd

En borger bliver let vred, oprevet og begynder at råbe meget højt. For at få overblik over borgerens tilstand udfylder personalet et trivselsskema, hvor de beskriver, hvad der sker, når borgeren bliver vred. Skemaet bliver også lavet med henblik på nye medarbejdere, som bliver skræmt af borgeren.

Ved at bruge skemaet kan personalet se, hvordan borgeren normalt er, og hvor borgeren er i forhold til at blive vred, dvs. komme i ’rød’ kategori. På baggrund af samtaler med borgeren og personalets generelle erfaringer med borgeren har de nedskrevet forslag til, hvordan personalet skal reagere ver-balt og nonverver-balt på en bestemt adfærd. Ved at personalets reaktionsmåder bliver skrevet ned, forstår

borgeren, at når han bliver vred, trækker personalet sig nogle skridt tilbage for ikke at optrappe kon-flikten og passe på sig selv. Tidligere troede borgeren, at personalet ville gå fra ham, hvilket gjorde ham mere vred og frustreret.

Vidensgrundlag

Vista Hus begyndte at arbejde med LA2 på baggrund af gode erfaringer med tilgangen på andre botilbud. På Vista Hus hænger arbejdet med LA2 sammen med den systemisk, narrative tilgang, medarbejderne anvender, samt et menneskesyn, hvor borgere er ligeværdige og er eksperter i eget liv.

Forudsætninger for implementering

Det er en forudsætning, at nogle i personalegruppen har været på LA2 kursus, og at persona-legruppen har viljen til at arbejde LA2 baseret. For eksempel skal man bruge skemaerne i det daglige arbejde, og borgerne skal opleve, at de bliver brugt. Man er nødt til at give borgere tillid til, at deres perspektiv tages med og bruges i det socialfaglige arbejde. Det er desuden vigtigt, at personalet er opmærksom på, at farverne grøn, gul og rød ikke kan stå alene i beskrivelsen af borgernes aktuelle tilstand. Da personalet eller andre ofte har en andel i, at borgerne ikke trives, har personalet brug for at kende begrundelsen for, hvorfor en borger fx er markeret som værende gul. Hvis ikke personalet kender begrundelsen og årsagen til den ’gule’ tilstand, kan de møde borgeren med paraderne oppe, og det mærker borgeren, hvilket kan optrappe situa-tioner yderligere.

En anden forudsætning er, at der er ledelsesmæssig opbakning og afsatte ressourcer. Særligt i opstarten kræver det tid at udfylde skemaer. Det kræver tid for personalet at lære skemaerne at kende og inddrage borgerne. Det kræver også tid at mødes i personalegruppen og drøfte ske-maerne og få sparring fra hinanden på, hvordan skemaer udfyldes og bruges. Og her kan det være vigtigt at have LA2 som et fast punkt på dagsordenen, samt at der er en LA2 tovholder.

En tredje forudsætning er, at man arbejder med de dilemmaer, der kan være forbundet med LA2.

For eksempel kan der være et dilemma i forhold til, at man gerne vil inddrage borgerne i at udfylde skemaer, men at de kan have svært ved at forstå spørgsmålene, fordi de er psykisk og kognitivt udfordret. Derfor kan borgerne føle sig dumme, når de ikke kan svare på spørgsmålene. Det er vigtigt at tilpasse dialogen til borgernes sproglige og kognitive kompetencer og refleksionsniveau, samt at dialogen foregår i den rigtige kontekst. For eksempel kan en gåtur være en god mulighed for snak for borgere, som ikke kan lide at sidde med papirer. På Vista Hus oplever personalet også et dilemma, når en borger er imod at udfylde trivselsskemaet. At udfylde skemaet kan stå i modsætning til borgerinddragelsen, som LA2 ligger op til. Modsat kan brug af skemaet reducere voldsomme episoder og hindre, at borgere får en voldsdom.

Henvisninger til mere viden

Vista Hus har endnu ikke udarbejdet materiale om deres arbejde med LA2. Men mere viden om LA2 kan findes på Socialstyrelsens hjemmeside:

https://socialstyrelsen.dk/udgivelser/la2-2013-metodemanual-til-forebyggelse-af-vold-og-fremme-af-trivsel-pa-botilbud