• Ingen resultater fundet

Hvordan jordemoderen, ved optimering af sin praksis, kan styrke gravides

5.4 Hvordan jordemoderen kan styrke gravides evne til at træffe et informeret valg

5.4.2. Hvordan jordemoderen ved optimering af sin praksis kan styrke gravides evne til

5.4.2.2 Hvordan jordemoderen, ved optimering af sin praksis, kan styrke gravides

I vurdering af hvordan jordemoderen kan styrke gravides følelse af sammenhæng, er vi bevidste om, at ingen kan have denne følelse vedrørende alt i livet. Dette betyder, at den enkelte vurderer, hvad denne opfatter som vigtigt, og det afgørende er, at netop dette forekommer begribeligt, håndterbart og meningsfuldt – altså med en følelse af sammenhæng (23) p. 88-9). Når den gravide skal træffe et informeret valg vedrørende eventuel behandling med betydning for sin graviditet, er det vores formodning, at dette af langt de fleste gravide vil vurderes vigtigt, hvorfor de vil søge en følelse af sammenhæng, når de står overfor at træffe dette valg.

Med afsæt i tilegnede forståelse for gravides informationssøgning på internettet, mener vi, at denne kan ses som gravides, formodentlig ubevidste, forsøg på at styrke egen følelse af sammenhæng, idet vi bl.a. ser informationssøgning på internettet som et forsøg på at skabe større forståelse og forudsigelighed – altså håndterbarhed og begribelighed. At gravide på denne måde selv søger en følelse af sammenhæng, når de står overfor at træffe et informeret valg, mener vi, understøtter relevansen af, at jordemoderen ligeledes har fokus herpå.

Yderligere mener vi, at denne forståelse for og inddragelse af gravides perspektiv, vil øge jordemoderens forudsætninger for at nå til en vurdering, som er tilpasset gravide.

I følgende analyse og vurdering af følelsen af sammenhængs tre komponenter er vi bevidste om, at disse er indbyrdes afhængige. I analysen vil vi dog forholde os til disse hver for sig, da vi herved mener at have bedst mulige forudsætninger for at vurdere, hvor og hvordan jordemoderen kan optimere sin praksis i relation til at styrke gravides følelse af sammenhæng.

35 Til denne vurdering vil vi inddrage Silverman et al.’s kommunikative færdigheder, behandlet i afsnit 5.4.1.3, eftersom vi fandt disse forudsætningsskabende for det informerede valg.

Slutteligt vil vi sammenholde følelsen af sammenhængs tre komponenter og herved vurdere, hvordan jordemoderen, ved optimering af sin praksis, kan styrke gravides følelse af sammenhæng, således at deres evne til at træffe et informeret valg styrkes.

For afsnit 5.4.2.2: Katrine Holmstrup Sørensen

5.4.2.2.1 Hvordan jordemoderen, ved optimering af sin praksis, kan styrke gravides følelse af begribelighed

Antonovsky beskriver forudsigelighed som værende tilgrundliggende for følelsen af begribelighed, som dækker over i hvilken udstrækning, man oplever indre- og ydre stimuli (stressorer) som fornuftsmæssigt begribelige, ordnede og strukturerede, fremfor uforklarlige og kaotiske. I forlængelse heraf beskriver han, at mennesker med en stærk følelse af begribelighed forventer, at de stressorer, som de møder, vil være forudsigelige eller i det mindste forklarlige, hvorfor mødet med en sådan stressor ikke udvikler sig til stress (23) p.

88).

Til optimering af jordemoderens praksis, forestiller vi os, at implementering af Silverman et al.’s kommunikative færdigheder implicit kan styrke gravides følelse af begribelighed.

Dette tænker vi bl.a. gældende, når jordemoderen evner at understøtte præcis forståelse og erindring hos gravide, hvilket fx kan gøres ved kategorisering og fremhævning af information. Herved søger jordemoderen at tydeliggøre og præcisere den givne information, så denne fremstår ordnet og struktureret, hvilket, vi mener, kan give gravide et større overblik og derved understøtte følelsen af begribelighed.

Vi mener herudover, at de informationer den gravide får af jordemoderen vil opleves mere forklarlige, hvis jordemoderen og den gravide opnår fælles forståelse, eftersom den gravide da selv inddrages og får indflydelse på samtalen. At den gravides behov, eventuelle spørgsmål og forståelse på denne måde tilgodeses, tænker vi, bl.a. giver hende forudsætninger for at opveje fordele og ulemper, hvilket vil skabe rum for, at hun lettere kan forstå egne handlemuligheder. En sådan forståelse, mener vi, øger forudsigelighed, som er grundlæggende for følelsen af begribelighed.

Samlet vurderer vi således, at optimering af jordemoderens praksis, ved understøttelse af præcis forståelse og erindring, samt ved opnåelse af fælles forståelse, kan styrke gravides følelse af begribelighed.

36 For afsnit 5.4.2.2.1: Katrine Holmstrup Sørensen

5.4.2.2.2 Hvordan jordemoderen, ved optimering af sin praksis, kan styrke gravides følelse af håndterbarhed

Håndterbarhed dækker, jf. Antonovsky, over, hvorvidt man i mødet med stressorer føler, at man har viden og ressourcer til sin rådighed til at imødekomme de medførte krav.

Ressourcerne kan man selv have kontrol over, men disse kan desuden styrkes af assistance eller støtte fra tillidsfulde andre. Til grund for følelsen af håndterbarhed er, at den belastning, man stilles overfor, har den rigtige balance og ikke overstiger ens ressourcer, hvorfor en person med stærk følelse af håndterbarhed ikke vil føle sig som offer for givne omstændigheder (23) p. 88-9).

At styrke gravides følelse af håndterbarhed, forestiller vi os, som det var tilfældet med følelsen af begribelighed, implicit kan ske ved optimering af jordemoderens praksis ved implementering af Silverman et al.’s kommunikative færdigheder. Dette tænker vi gældende i kraft af, at jordemoderen skal stille en korrekt mængde og type information til rådighed, hvilket i praksis betyder, at jordemoderen aktivt udforsker gravides informationsbehov, så den givne information kan tage udgangspunkt heri. Informationen er på denne måde tilpasset den enkelte gravide, hvorfor vi tænker, at denne ligeledes må være tilpasset den enkeltes eksisterende viden og ressourcer. For os at se må dette resultere i den rette belastningsbalance for gravide, hvilket betyder, at de i mødet med en stressor oplever at have passende ressourcer til rådighed. Når dette er tilfældet styrkes følelsen af håndterbarhed.

Eftersom følelsen af håndterbarhed desuden, ifølge Antonovsky, kan styrkes af tillidsfulde andre, formoder vi, at en jordemoder, som den gravide har tillid til, kan være yderligere styrkende herfor.

På baggrund af ovenstående vurderer vi, at jordemoderen, ved at stille korrekt mængde og type information til rådighed for gravide, kan styrke deres følelse af håndterbarhed, hvilket understøttes yderligere, hvis gravide opfatter jordemoderen som en tillidsfuld anden.

For afsnit 5.4.2.2.2: Maj Jensby

5.4.2.2.3 Hvordan jordemoderen, ved optimering af sin praksis, kan styrke gravides følelse af meningsfuldhed

Antonovsky beskriver følelsen af meningsfuldhed som værende i hvilken udstrækning, man finder de stressorer, man møder, værd at tage del i og således investere energi og kræfter i.

37 Han beskriver ligeledes, at det for denne følelse er afgørende, at man accepterer de opgaver, man stilles overfor og herved har betydeligt ansvar for egne handlinger, samt udfaldet heraf (23) p. 88-9).

Som det har vist sig gældende for både følelsen af begribelighed og -håndterbarhed, forestiller vi os, at optimering af jordemoderens praksis, ved implementering af Silverman et al.’s kommunikative færdigheder, ligeledes implicit kan styrke gravides følelse af meningsfuldhed. Dette, tænker vi, er tilfældet, når jordemoderen og den gravide skal planlægge fælles beslutningstagen.

Fælles beslutningstagen kræver som bekendt aktiv deltagelse af både jordemoderen og den gravide, hvorfor jordemoderen med fordel kan søge at skabe en atmosfære, som er gavnlig for lysten til deltagelse. Målet er således at skabe et rum for gravide, hvor de selv kan påvirke deres valg fremfor at følge direktiver. På denne måde bydes gravides involvering velkommen, hvilket, vi forestiller os, vil medføre, at de er villige til at investere energi og kræfter heri, fordi de selv bliver mere ansvarlige for egne valg og handlinger, hvilket medfører følelsen af meningsfuldhed.

Ved optimering af jordemoderens praksis ved planlægning af fælles beslutningstagen, vurderer vi således, at gravides følelse af meningsfuldhed vil styrkes.

For afsnit 5.4.2.2.3: Maj Jensby

5.4.2.3 Hvordan jordemoderen ved at styrke gravides følelse af sammenhæng kan styrke