• Ingen resultater fundet

Interesser i ProjectZero

5. Undersøgelsesresultater

5.3 Udfordringer og barrierer i partnerskabet

5.3.2 Interesser i ProjectZero

Flemming fortæller, hvordan partnerskabet kan bruges til virksomhedens globale arbejde med public affairs (Bilag 8). Flemming står for Danfoss’ bæredygtighedsarbejde, hvorfor hans tilgang til ProjectZero er bæredygtighedsperspektivet og for ham er det vigtigt, at Sønderborg opnår CO2-neutralitet. Danfoss kan gøre brug af ProjectZero, som det gode eksempel, til promovering af egne løsninger internationalt, hvorfor Flemming har en naturlig interesse i, Danfoss opnår succes med og fortsat er central i

ProjectZero, da den lokale legitimitet anvendes i ekstern public affairs. Udover at ProjectZero kan skabe værdi for Danfoss internationalt, pointerer Flemming dertil, at det er vigtigt at opretholde virksomhedens legitimitet i lokalområdet, hvorfor han har en interesse i at forene Danfoss bæredygtighedsarbejde med ProjectZeros. Behovet for at opretholde legitimitet i Sønderborg relaterer sig til virksomhedens rolle som stor arbejdsgiver i området. Dette illustrerer, hvordan individernes og organisationernes interesser er forbundet.

Beskæftigelsesperspektivet har Kjeld et stort fokus på, hvor jobskabelsen ifølge ham er det vigtigste formål med ProjectZero (Bilag 7). Dette er dog påvirket af, at Kjeld er formand for ProjectZero Business, hvorfor han er inddraget i partnerskabet med det formål at øge væksten og beskæftigelsen i Sønderborg.

Dermed har han en naturlig interesse i at stræbe efter at skabe størst mulig vækst i området, og eftersom skildringen mellem ProjectZero og ProjectZero Business er trukket ved klima og vækst, må det forventes, at Kjelds interesser omhandler vækstskabelsen. Dertil pointerer Kjeld, at væksten kommer før CO2 -neutraliteten, hvorfor investeringer med fokus på vækst nødvendigvis ikke medfører den største CO2 -reducering (Bilag 7). Kjelds interesser præges samtidig af hans længerevarende ansættelse i Danfoss, hvorfor det forventes, at han har adopteret Danfoss’ mentalitet om, at grønne produkter også skal medføre forretningsmæssige fordele. Dette kommer til udtryk i måden, hvorpå han omtaler ProjectZero Business’

formål, hvor der især lægges vægt at Demonstratoriet skal fungere som en markedsføringsmulighed og salgskanal for Danfoss samt områdets virksomheder (Bilag 7).

Flemming og Kjelds interesser og fokusområder præges af deres forpligtelser til Danfoss, hvor begge varetager virksomhedens interesser gennem partnerskabet. Det på trods af, at informanterne har hver deres tilgang til ProjectZero, hvor det for Flemming er at løse klimaudfordringen, og for Kjeld er at øge beskæftigelsen. Det kan skabe udfordringer for Danfoss’ interne afstemning mellem, hvilke prioriteter ledelsen skal vægte højest.

Aase og Lene lægger vægt på, at det centrale i ProjectZero er at skabe vækst for området. Aase fokuserer især på at skabe studie- og arbejdspladser for at gøre området attraktivt at bo i (Bilag 9). For hende har formålet med partnerskabet altid været at skabe vækst med klima som midlet til at brande Sønderborg og differentiere sig fra andre byer (Bilag 9). Aase er formet af sin politikerrolle, hvorfor hun er opsat på at skabe de bedste rammer for at byens borgere og virksomheder, så de kan vækste via den grønne dagsorden. Her nævner Aase, hvordan de rigtige økonomiske rammer kan være med til at løse

udfordringen med at tiltrække nye borgere og skabe jobs (Bilag 9), hvilket er noget hun prioriterer i hendes rolle som byrådsmedlem. Hendes økonomiske interesser må også forventes, at forme ProjectZeros retning og initiativer, da hun som byrådsmedlem har en indflydelse på byens dagsorden og samtidig er en del af ProjectZeros udarbejdelse af handlingsplanerne med fokus på tung transport. Her har hun en indflydelse på hvilke transporttyper, der skal fokuseres på, og hvordan politikken omkring dette skal formes, hvilken indikerer relationen mellem Byrådet og ProjectZero, samt hvordan hendes interesser former de to parters prioriteringer.

Lene mener også, at formålet med ProjectZero er at skabe grønne jobs og muliggøre bybranding, der kan give byen et grønt image og øge tilflytningen (Bilag 16). Lene giver flere gange udtryk for, at Sønderborg ikke må ende som Udkantsdanmark, hvilket indikerer hendes fokusområde. I kommunen har Lene bl.a. ansvaret for at udvikle kommunens klima- og energihandlingsplaner, hvorfor hendes interesse i ProjectZero er påvirket af, hvilke initiativer og projekter kommunen finder interessant. Her påpeger hun eksempelvis, hvordan det for hende er vigtigt at vedligeholde og energioptimere byens bygninger, da det for hende er vigtigt for byens image, at den er præsentabel.

Både Aase og Lene er påvirket af deres kommunale ansvar, hvor de skal fremme byens image og skabe rammerne for at fastholde og tiltrække borgere og arbejdskraft til området. Fokusset på jobskabelse inddrages derfor i deres hensigter med ProjectZero.

Det fremgår tydeligt, hvordan informanterne er påvirket af egne interesser, samt deres respektive organisations interesser, og hvordan de to perspektiver gensidigt former hinanden, og derved har

indflydelse på ProjectZeros retning. Dette skaber udfordringer for prioriteringen af tiltag i ProjectZero, og ses bl.a. i Roadmap2020. Her har parterne forsøgt at konkretisere jobvæksten og integrere det i

handlingsplanen, men på trods af dette har de ikke formået at integrere det ordentligt i partnerskabet, hvorfor ProjectZero Business er oprettet på baggrund af den erkendelse. Dynamikken mellem parternes individuelle interesser og organisatoriske interesser er ikke nødvendigvis en udfordring, men i højere grad en begrænsning for udfoldelse af individuelle interesser. Parternes forskellige interesser kan derimod skabe en barriere, når de enkelte parter skal forene interesserne i ProjectZero. Oprettelsen af ProjectZero Business er et forsøg på at imødekomme de forskellige interesser, men skaber samtidig en risiko for, at de to enheder arbejder med hver sin målsætning og vision. Det kan skabe yderligere udfordringer, hvis nogle investeringer kun kan opfylde den ene vision, og dermed kompromitterer den anden.

Ovenstående udfordring med at forene interesser kræver, at ProjectZero fastholder parternes engagement og sikrer, at de føler sig hørt, hvilket den nye enhed er et udtryk for at de forsøger at imødekomme. Dertil kommer risikoen for, at de to overordnede interesser modarbejder hinanden, hvilket kan skade

partnerskabets legitimitet og samarbejdsevnen. For at kunne nå i mål med begge visioner kræver det, at parterne er villige til fortsat at engagere sig og investere de nødvendige ressourcer i ProjectZero.