• Ingen resultater fundet

Initiativ A: National on-line infrastruktur

4.1. Etablering af on-line infrastruktur

Ud fra de konkrete projekters akutte behov (især SOSI og Medicinprofilen) samt en vurdering af, at behovene for mere tværgående kommunikation vil øges i de kommende år, anbefaler Devoteam Consulting, at der etableres en fælles arkitek-tur og infrastrukarkitek-tur (”tekniske rammebetingelser”), som skal leve op til følgende krav:

1. Hurtig online kommunikation, som kan sikre klinikerne korte svartider, når de skal hente, eller aflevere, data udenfor eget system.

2. Fælles sikkerhedsløsning på nationalt plan, som beskytter mod utilsigtet an-vendelse og videregivelse af fortrolige data.

3. Adgang til opdaterede data og reduceret omfang af redundante data.

4. Klare og veldokumenterede snitflader (jfr. OIOXML standarderne), således at det er lettere at koble aktører fra andre sektorer på de fælles systemer.

5. Teknisk enkel adgang for klinikere til nationale services og fælles services, dvs. mulighed for at integrere fælles services i lokale løsninger.

6. Klinikernes samarbejde med andre aktører i det enkelte patientforløb under-støttes af it.

I relation til den overordnede kontekst i figur 3 er omfanget af initiativ A illustre-ret i nedenstående figur.

Det anbefales, at følgende infrastruktur etableres:

National on-line infrastruktur EOJ

infrastruktur

& platform

EPJ infrastruktur &

platform

Private platforme Initiativ A dækning

National on-line infrastruktur EOJ

infrastruktur

& platform

EPJ infrastruktur &

platform

EPJ infrastruktur &

platform

Private platforme Initiativ A dækning

Figur 6: Initiativ A dækning

38000 v1 2 1 / 4 3

• Højhastighedsnet, som forbinder alle aktørers systemmiljøer. Netværket skal sikre korte svartider (1-3 sekunder) ved forespørgsler og et sikkert serviceni-veau mht. tilgængelighed, båndbredde mv. Løser behovet i pkt. 1 og 3 angivet ovenfor. Højhastighedsnettet kan realiseres som en opgradering af det nuvæ-rende Sundhedsdatanet, således at der kan garanteres en høj båndbredde, korte forsinkelser (få 100 ms.) på transport af meddelelser, en garanteret meget høj tilgængelighed døgnet rundt og en overvågningsmekanisme, der hele tiden gør det muligt at identificere potentielle fejl og flaskehalse. Det nuværende EDI-FACT /XML VANS Net (fra KMD og Progrator) kan ikke anvendes til on-line transaktioner, da meddelelser i dette netværk typisk er forsinket flere mi-nutter.

• Fælles sikkerhedsløsning og replikerede brugerdatabaser baseret på SOSI pro-jektets resultater. Herunder især Identity Providere og OCES certifikathåndte-ringen. Adresserer behovet i pkt. 2 ovenfor.

• Integrations software, som implementerer gateway funktionalitet, som kan genbruges af flere aktører. Gateway funktionalitet skal udvikles til såvel de nationale services som til de regionale EPJ platforme. Gateway software bør stilles til rådighed som Open Source (dvs. gratis), således at dette kan anven-des af flere leverandører, enten til installation på integrationsplatformen eller på EPJ platformen (afhængig af lokal teknisk arkitektur). Adresserer behovet angivet i pkt. 4 og 5 ovenfor.

• Integrationsplatforme i den fælles infrastruktur varetager også overvågning, logning, sikkerhed og afvikler gateway software. Adresser pkt. 1 ovenfor.

• Aktuel integration til et antal fælles og nationale services og publicering af disse via OIOXML snitflader. Adresserer behovet i pkt. 4 og 6 ovenfor.

Denne on-line infrastruktur foreslås etableret i to tempi, således som skitseret ne-denfor.

4.2. Første trin – 2007

I det første trin i 2007 vil alle klinikere få adgang til de eksisterende nationale ser-vices (er i dag ikke fuldt tilgængelige for alle aktører) kombineret med en fuld ud-rulning af SOSI komponenterne, således at sikkerhedsløsningen genbruges på tværs.

Konkret foreslås følgende indhold af første trin i initiativ A:

• Medicinprofil/Medicinkort/Receptserver implementeres som planlagt som na-tional service.

38000 v1 2 2 / 4 3

• Eksisterende kontakt LPR register/DRG register implementeres som national service.

• National sikkerhedsløsning fra SOSI implementeres hos alle aktører.

• SOSI Indentity Provider (den service som i pilotprojektet varetages af TDC) etableres som national service.

• EPJ integration vha. SOSI Open Source moduler.

• EOJ integration vha. SOSI Open Source moduler.

• Nuværende Sundhedsdatanet anvendes som transmissionsnet. Dvs. fortsat an-vendelse af VPN (Virtual Private Network) forbindelser over internettet, med dertil hørende lavere service levels mht. tilgængelighed, båndbredde og svar-tider.

• OIOXML standarder skal implementeres i takt med de enkelte projekters be-hov og afstemning af standarderne skal varetages i et sektorstandardiserings-organ, således som anbefalet af IT- og Telestyrelsen.

Ovenstående trin er i vid udstrækning baseret på eksisterende og vedtagne projek-ter, dog skal følgende besluttes:

• SOSI sikkerhedsløsningen introduceres som den nationale sikkerhedsløsning inden for det samlede sundhedsområde, inkl. omsorgsområdet og lægepraksis området.

• LPR/DRG registeret stilles til rådighed baseret på en SOSI sikkerhedsløsning.

• Der skal nedsættes en beslutningsdygtig sektorstandardiserings udvalg, som kan støtte, konsolidere og afstemme de forskellige projekters OIOXML stan-dardisering.

Under alle omstændigheder skal det sikres, at alle faciliteterne i første trin (2007) kan videreføres i næste trin (2008 og frem).

4.3. Næste trin - 2008 og frem

Som næste trin anbefaler Devoteam Consulting, at der i løbet af 2007 specificeres og anskaffes en højhastigheds infrastruktur ("Sundhedsdatanet II") med overvåg-ning, monitorering og logovervåg-ning, således at klinikerne kan garanteres acceptable svartider.

Endvidere anskaffes en SOA5 integrationsplatform, som indeholder en række standard værktøjer og moduler og som derved kan udgøre en fælles reference software platform for gateway funktionalitet og SOSI Open Source komponenter.

Denne integrationsplatform kan genbruges af flere aktører og bør derfor stilles gratis til rådighed som en fælles infrastruktur komponent.

5Service Orienteret Arkitektur

38000 v1 2 3 / 4 3

En nærmere behovsanalyse skal fastlægge hvilke funktioner, som fællesskabet vil få glæde af. Men Devoteam anbefaler at følgende elementer bør indgår i løsnin-gen:

• Netværk, som i modsætning til i dag, ikke er baseret på VPN og Internet, men derimod lukkede faste kredsløb.

• HL76 standarderne anvendes som grundlag for fastlæggelse af udvekslings-standarder (HL7 indpakker og transporterer data) og er udgangspunkt for spe-cifikation af snitflader, som overholder OIOXML retningslinierne (dermed kan et stort antal internationale systemer lettere integreres).

• Etablering af et fælles servicekatalog og fælles styring af de ressourcer og ser-vices, som stilles til rådighed på den fælles infrastruktur.

• Integration til X antal fødesystemer på sygehusene. Med en HL7 baseret inte-gration på den fælles inteinte-grationsplatform kan disse fødesystemer og deres in-tegrationer direkte understøttes af selve infrastrukturen - og dermed genan-vendes på tværs af sygehuse/regioner.

• Etablering af et antal yderligere nationale services.

På basis af prioriteringerne i den nationale it-strategi samt de kliniske behov på såvel sygehusområdet, primærsektoren og den kommunale plejesektor skal fastlægges hvilke nationale og fælles services som bør introduceres. Eksem-pler er:

o Fælles medicinordinationssystem for praktiserende læger.

o CAVE server

o Stamdata server (CPR, CVR, autorisationsregister, mv.) o Laboratorie svar server

o Interaktionsdatabase o Epikrise server

o Tværfaglig journal (primær sektor, kommunal sektor, sygehuse) o E-Journal (udvalgte dele af sygehus journal)

o Det kommende F-LPR register.

Videreudbygningen af den nationale infrastruktur består således af to hovedele-menter: a) forbedring af selve infrastrukturen, og b) tilføjelse af nye nationale fæl-les services.

Dette er søgt illustreret i figuren nedenfor.

6 Standard fra den amerikanske standardiseringsorganisation Health Level 7

38000 v1 2 4 / 4 3

EPJ infrastruktur &

platform

Cave server Epikrise server

EPJ infrastruktur &

platform

Cave server Epikrise server

F-LPR GW

GW GW

GW

Figur 7: Initiativ A udbygning

38000 v1 2 5 / 4 3

5. Initiativ B: Fælles EPJ software platform