• Ingen resultater fundet

Hovedanbefalinger

2. Ledelsessammenfatning

2.2. Hovedanbefalinger

2.2.1. A: Etablering af fælles infrastruktur, sikkerhedsløsning og et antal fælles services

Devoteam Consulting anbefaler, at der på vegne af alle aktører etableres en fælles arkitektur og infrastruktur (”tekniske rammebetingelser”), som skal leve op til følgende krav:

1. Hurtig online kommunikation, som kan sikre klinikerne korte svartider, når de skal hente, eller aflevere, data udenfor eget system.

2. Fortsat understøttelse af meddelelsesbaseret kommunikation for de anvendel-sesmønstre, hvor dette paradigme er tilstrækkeligt.

3. Fælles sikkerhedsløsning på nationalt plan, som beskytter mod utilsigtet an-vendelse og videregivelse af fortrolige data.

4. Adgang til opdaterede data og reduceret omfang af redundante data.

5. Klare og veldokumenterede snitflader, jfr. OIOXML standarderne, således at det er lettere at koble aktører fra andre sektorer på de fælles systemer.

6. Teknisk enkel adgang for klinikere til nationale services og fælles services, dvs. mulighed for at integrere fælles services i lokale løsninger.

National on-line

EPJ infrastruktur &

platform

EPJ infrastruktur &

platform

Figur 2: Infrastruktur kontekst

38000 v1 6 / 4 3

7. De enkelte myndigheder og aktører udbyder fælles, sundhedsrelaterede ser-vices, svarende til myndighedernes ansvarsområder eller også konkret som et fælles tiltag, hvor flere aktører går sammen.

Det foreslås at etableringen sker i to trin:

Trin 1:

Vil give klinikere on-line adgang til de eksisterende nationale services (er i dag ikke fuldt tilgængelige for alle aktører) kombineret med en fuld udrul-ning af SOSI sikkerhedsløsudrul-ningen. Konkret foreslås følgende hovedind-hold af første trin:

• Nuværende Sundhedsdatanet anvendes som transmissionsnet.

• Medicinprofil/Medicinkort/Receptserver implementeres som plan-lagt som national service.

• Eksisterende kontakt LPR register/DRG register implementeres som national service.

• National sikkerhedsløsning fra SOSI implementeres hos alle aktø-rer.

• OIOXML standarder skal implementeres i takt med de enkelte pro-jekters behov og afstemning af standarderne skal varetages i et sek-torstandardiseringsorgan, således som anbefalet af IT- og Telesty-relsen.

Næste trin:

Som næste trin anbefaler Devoteam Consulting, at der anskaffes en højha-stigheds infrastruktur ("Sundhedsdatanet II") med overvågning, monitore-ring og logning, således at klinikerne kan garanteres acceptable svartider.

Endvidere anskaffes en gateway/integrationsplatform, som indeholder en række standard værktøjer og moduler og som derved kan udgøre en fælles reference software platform for gateway funktionalitet og SOSI Open Source komponenter. Denne integrationsplatform kan genbruges af flere aktører og bør derfor stilles gratis til rådighed som en fælles infrastruktur komponent.

Udover etablering af den forbedrede infrastruktur foreslås det, at følgende nye fælles services vurderes:

o Fælles medicinordinationssystem for praktiserende læger.

o CAVE server

o Stamdata server/Indeks server (CPR, CVR, autorisationsregister, mv.) o Laboratorie svar server

o Interaktionsdatabase o Epikrise server

38000 v1 7 / 4 3

o Tværfaglig fællesjournal (på tværs af primær og sekundær sektor) o E-Journal (udvalgte dele af sygehus journal)

o Det kommende F-LPR register.

Videreudbygningen af den nationale infrastruktur består således af to hovedele-menter: a) forbedring af selve infrastrukturen, og b) tilføjelse af nye nationale fæl-les services.

2.2.2. B: Anvendelse af fælles EPJ Software platform komponenter Analyserne indikerer, at der kan opnås ikke uvæsentlige besparelser gennem et samarbejde mellem regionerne om etablering af et fælles sæt EPJ SW-platform komponenter. SOSI projektet er et godt eksempel på, at de samme moduler gen-bruges i flere regioner.

Den fælles SW-platform er den langsigtede strategi, og de nuværende EPJ løsnin-ger i regionen tilpasses gradvist og der iværksættes en konvergens af de indsatser, som i dag foregår regionalt, således at den langsigtede strategi følges. Hermed kan udviklingsomkostningerne til platform, til EPJ moduler og til integrationer grad-vist reduceres, idet dobbeltudvikling af centrale dele kan undgås.

Med denne strategi vil det ikke være nødvendigt at "skrotte" nuværende EPJ løs-ninger, men derimod løbende tilpasse dem til de fælles komponenter og på sigt erstatte dem.

Etableringen af en fælles EPJ SW-platform kan indebære flere gevinster:

• Klinikerne vil, via den fælles infrastruktur og sikkerhedsløsning, få online ad-gang til relevante eksterne kilder.

• Tilpasning til de samme semantiske begreber for så vidt angår informationer, som skal deles med andre ("udvekslings semantik").

• Fælles tilgang til standardisering. Der indføres en mere ensartet brug af stan-darder, som udover IT- og Telestyrelsens anbefalinger og OIOXML retnings-linierne også kan omfatte anbefalinger omkring den lokale logiske datamodel, udvekslings semantikken og mapningen mellem fx G-EPJ og HL7.

• Øget konkurrence på EPJ-moduler og EPJ-delsystemer. Fælles EPJ SW-platform komponenter åbner mulighed for, at forskellige leverandører kan ud-vikle og tilbyde software og delløsninger til sygehusene.

• Besparelser på udvikling af integrationer. Udvikling og vedligeholdelse kan billiggøres betydeligt ved at disse udvikles til den fælles integrationsplatform

38000 v1 8 / 4 3

eller de fælles EPJ SW platform komponenter, idet antallet af forskellige inte-grationer kan nedbringes markant.

En væsentlig indsats og udfordring i regionerne er at etablere en sammenhængen-de regional EPJ infrastruktur, som på en god og optimal måsammenhængen-de kan integrere såvel nye som eksisterende EPJ delsystemer.

Også her anbefales en trinvis tilgang:

Trin 1:

Som det første trin forslår Devoteam en såkaldt ”Smal” EPJ platform, der udelukkende har til formål at sikre at klinikerne kan kommunikere fra ek-sisterende 2. generations EPJ systemer til nationale services (implemente-res i 2007). Dette vil konkret omfatte følgende elementer:

• Simpel integrations arkitektur, gateway komponent som indeholder snitflader mod de fælles nationale services.

• SOSI komponentbibliotek anvendes og integreres til den eksisterende sikkerhedsløsning i regionen.

• Understøttelse af OIOXML snitfladerne op mod de nationale services.

• Den regionale brugerdatabase kopierer nødvendige brugerinformatio-ner til den nationale SOSI Identity Provider.

• Evt. øvrige Open Source komponenter.

Næste trin:

Afhængigt af status og udbredelse af eksisterende 2. generations EPJ bør der planlægges med en udbygning og harmonisering, som adresserer føl-gende fokusområder:

• Specifikation af den del af EPJ data, som bør kunne deles med andre aktører (”fælles udvekslingssemantik for EPJ data).

• Udvikling af "connectorer" til et antal standard EPJ moduler og syste-mer på markedet, samt disses tilpasning til connectorerne.

• Udarbejdelse af nødvendige OIOXML snitflader til nationale og fælles services (sektorstandardisering)

• Fastlæggelse af anvendelsen af HL7 MIM'er, samt andre standarder som HIMSS og IHE

• Fastlæggelse af G-EPJ og Sundterm terminologi anvendelsen.

38000 v1 9 / 4 3

2.2.3. C: Overgang til flere fælles EPJ moduler

I takt med harmoniseringen og standardiseringen af EPJ infrastruktur og platforms elementer (især "connectorerne", udvekslingssemantikken og sikkerhedsløsnin-gen) vil det blive lettere for leverandører at anvende den fælles software platform og den fælles infrastruktur. Og det vil blive lettere for nye innovative virksomhe-der at udvikle nye EPJ moduler.

Dette giver basis for følgende:

• Konkurrence på EPJ moduler/delsystemer, hvor alle regioner er kunder.

• ”Bedste praksis” udvælgelse og genbrug af de opnåede erfaringer

• Gradvis migrering fra eksisterende EPJ løsninger

• Integration til platform baseres primært på internationale standarder

Det er vigtigt, at innovationen og konkurrencen på modulområdet støttes bedst muligt, hvilket bl.a. kan ske via rammeudbud, konkurrenceudbud mv.

Trin 1:

Det første trin anbefales kun at omfatte den tilpasning af de relevante eksi-sterende brugermoduler, som giver brugeren/modulet adgang til de natio-nale services og den fælles sikkerhedsløsning.

I praksis skal regionerne derfor etablere en gateway funktionalitet med SOSI understøttelse og træk på Medicinprofil/receptserver og LPR/DRG oplysninger.

Derfor kan igangværende EPJ implementeringer fortsætte, såfremt denne tilpasning tilføjes til projekterne.

Følgende trin:

De næste trin kan passende planlægges og afklares i løbet af 2007. For hver af regionerne skal der, med udgangspunkt i de eksisterende leveran-dør kontrakter, fastlægges pejlemærker for fælles løsninger (moduler) i forbindelse med næste runde af EU-udbud af videre drift/udbygning af EPJ-løsninger.

Dette giver leverandørerne mulighed for gradvist at tilpasse sig de nationale ser-vices og standarder, på tilsvarende måde, som leverandørerne af EOJ systemerne til kommunerne nu har iværksat en tilpasning til at hjemmesygeplejens Medicin-kort fremover ligger centralt i Medicinprofilen /Receptserveren.

38000 v1 1 0 / 4 3