• Ingen resultater fundet

Første trin - "Smal" EPJ platform (gateway) - 2007

5. Initiativ B: Fælles EPJ software platform komponenter

5.2. Første trin - "Smal" EPJ platform (gateway) - 2007

Som det første trin forslår Devoteam en såkaldt ”Smal” EPJ platform, der udeluk-kende har til formål at sikre at klinikerne kan kommunikere fra eksisterende 2.

generations EPJ systemer til nationale services (implementeres i 2007).

Dette vil konkret omfatte følgende platforms elementer:

• Simpel integrations arkitektur, gateway komponent som indeholder snitflader mod de i initiativ A trin 1 definerede fælles nationale ser-vices.

• SOSI komponentbibliotek realiseret under initiativ A anvendes og in-tegreres til den eksisterende sikkerhedsløsning i regionen.

• Understøttelse af OIOXML snitfladerne op mod de nationale services.

• Den regionale brugerdatabase replikerer nødvendige brugerinformati-oner til den nationale SOSI Identity Provider.

• Evt. øvrige Open Source komponenter.

5.3. Næste trin - 2008 og frem

Afhængigt af status og udbredelse af eksisterende 2. generations EPJ bør der plan-lægges med en udbygning og harmonisering, som adresserer de øvrige komponen-ter angivet i figur 10.

På såvel regionsniveau som på fælles regionalt plan (via Regionsforeningen) bør der i løbet af 2007 gennemføres processer med hovedfokus på følgende emner:

7 Ved connectorer forstås interface software, som gør det enkelt for EPJ moduler at trække på fæl-les regionale services og data samt replikere egne data ud til fælfæl-les registre (EPJ repository).

38000 v1 3 0 / 4 3

• Specifikation af fælles EPJ data i repository (”fælles udvekslingssemantik for EPJ data), som grundlag for udveksling og deling af data mellem forskellige systemer.

• Udvikling af "connectorer" til et antal standard moduler og systemer på mar-kedet, samt disses tilpasning til connectorerne. Herunder skal finansierings-modellen fastlægges.

• Udarbejdelse af nødvendige OIOXML snitflader til nationale og fælles ser-vices (sektorstandardisering)

• Fastlæggelse af anvendelsen af HL7 MIM'er, samt andre standarder som HIMSS og IHE

• Fastlæggelse af G-EPJ og Sundterm terminologi anvendelsen og disses map-ning til ovennævnte standarder.

• Specifikation af connector og ESB arkitektur og standarder.

• Etablering og vedligeholdelse af EPJ platform Open Source komponentbiblio-tek.

5.3.1. Der skal defineres fælles udvekslingssemantikker

Som nævnt tidligere er en central forudsætning for realisering af standarder og fælles services og komponenter, at der opnås enighed om de nødvendige fælles udvekslingssemantikker.

Der er opnået mange erfaringer i arbejdet med at standardisere de semantiske be-greber inden for sundhedsområdet. Disse erfaringer skal selvfølgelig udnyttes.

Det er Devoteam Consultings klare anbefaling, at dette arbejde fremover bør følge nedenstående retningslinier:

• Tag udgangspunkt i kun at standardisere de data, som skal deles/udveksles med andre systemer, dvs. undgå at standardisere begreber som kun har lokal interesse og de begreber som ikke indgår i den elektroniske udveksling mel-lem systemer (der skal være fokus på "udvekslingssemantik").

• Anvend internationalt anerkendte standarder, hvor dette overhovedet er mu-ligt. Hermed vil systemer, som er udviklet til det internationale marked lettere kunne anvendes i det danske sundhedsvæsen.

• Udbyg standarderne gradvist, i takt med behovene i de enkelte projekter. Og anvend OIOXML processen og dokumentationsmetoden foreslået af IT- og Telestyrelsen

• Konsolider og afstem projekternes definitioner og brugen af de internationale standarder i et beslutningsdygtigt sektorstandardiseringsudvalg.

38000 v1 3 1 / 4 3

Tilgangsvinklen er således "bottom up" og afstemning og konsolidering i et ud-valg, med udgangspunkt i de aktuelle projekter. Dette er illustreret i figuren ne-denfor.

De første års erfaringer fra andre domæner viser, at OIOXML standardisering af snitflader mellem it-systemer er en operationel vej til en gradvis opbygning af harmoniserede og operationelle standarder for XML strukturer, semantik og logi-ske udvekslings datamodeller.

Men det forudsætter følgende:

• At der eksisterer et beslutningsdygtigt sektorstandardiseringsudvalg (domæ-nekomité), hvor der kan træffes bindende beslutninger

• At sektorstandardisering og G-EPJ, SNOMED og de internationale standarder placeres ind i forhold til hinanden.

• At G-EPJ positioneres (mappes) op mod de internationale standarder, og at der ved konflikt som hovedregel skal vælges de internationale anbefalinger.

• At alle projekter følger de samme retningslinier (udgivet af IT og Telestyrel-sen) og forpligter sig til at følge sektorstandardiseringsudvalgets beslutninger

For regionerne på EPJ området er arbejdet med den semantiske standardisering specielt udfordrende idet:

• Produkter og systemer på markedet typisk følger internationale standarder, såsom HL7, HIMSS, HISA og IHE

• Et nationalt krav/ønske om G-EPJ overholdelse for den kliniske proces og for den kommende F-LPR indberetning.

Projekt

Proje kt Pro

jekt

Projekt

rP

jeo

tk

OIO

WSDL OIO

WSDL

OIO WSDL

Sektorstandardiseringsudvalg

Projekt

Proje kt Pro

jekt

Projekt

rP

jeo

tk

OIO

WSDL OIO

WSDL

OIO WSDL

Sektorstandardiseringsudvalg

Figur 11: De forskellige projekters bidrag til standardisering jfr. OIOXML

38000 v1 3 2 / 4 3

• Krav om standardisering på tværs af sektorer i Danmark, som følger MedCom og OIOXML principperne, men som er åben med hensyn til semantisk ind-hold.

Som før nævnt skal regionerne fastlægge deres "udvekslingssemantik", hvor De-voteam Consulting anbefaler at tage udgangspunkt i internationale standarder (primært HL7), således at integration til standardmoduler lettes.

Derudover skal denne "udvekslingssemantik" via gateway mappes til de nationale services. Her anbefales det som udgangspunkt også at anvende HL7 Webservices som er OIOXML dokumenteret.

Som den tredje aktivitet, til brug for F-LPR indberetningen, er det nødvendigt at mappe klinikerens begreber til G-EPJ.

Denne komplicerede udfordring er illustreret i figuren nedenfor.

Figuren illustrerer at det hele ikke behøver at blive standardiseret i én fælles se-mantisk model, der dækker det hele på én gang, men at det kan stykkes sammen af flere udvekslingsmodeller, som supplerer hinanden - når blot det sikres at der kan mappes mellem disse og der ikke opstår konflikter mellem begreberne.

National udvekslings semantik (systemer)

”klinisk portal”

EPJ delsystem A EPJ delsystem B

Connector bus – Enterprise Service Bus

Gateway til

EPJ delsystem A EPJ delsystem B

Connector bus – Enterprise Service Bus

Gateway til

EPJ delsystem A EPJ delsystem B

Connector bus – Enterprise Service Bus

Gateway til

EPJ delsystem A EPJ delsystem B

Connector bus – Enterprise Service Bus

Gateway til

Figur 12: Semantisk standardisering på flere niveauer

38000 v1 3 3 / 4 3

Og risikoen for konflikter og dobbeltudvikling kan yderligere reduceres ved at regionerne går sammen om udvikling af "udvekslingssemantikken" og de tilhø-rende "connectorer" til EPJ delsystemerne.

38000 v1 3 4 / 4 3

6. Initiativ C: Overgang til et antal fælles