• Ingen resultater fundet

Et antal kørende projekter er første skridt

3. Udgangspunkt - overordnet set

3.4. Et antal kørende projekter er første skridt

I sundhedssektoren har været gennemført rigtig mange projekter med fokus på system-system integration. De fleste har primært omfattet forskellige interne sy-stemer på et sygehus eller i et amt, eller har været baseret på

afsendel-se/modtagelse af EDIFACT meddelelser baseret på MedCom standarderne.

De senere år har en række projekter også omfattet on-line integration af it-systemer på tværs af aktører. Ved on-line integration forstås, at

bruge-ren/klinikeren under selve interaktionen med det lokale it-system har behov for at anvende funktioner, eller hente/opdatere data fra en kilde, uden for eget it-system - og at dette foregår uden væsentlige forringelser i svartider.

En række af disse tværgående projekter og løsninger udgør et udmærket start-grundlag for en mere sammenhængende it-arkitektur på tværs af aktørerne og det er vigtigt at udnytte resultaterne fra herfra.

Centrale projekter er:

• Forskellige integrationsprojekter realiseret i sundhed.dk regi.

• Medicinprofilen /receptserveren hos LMS

• Integration af Medicinprofil/receptserver med de kommunale omsorgssyste-mer (EOJ).

• Integration af Medicinprofilen/receptserver med sygehusenes EPJ systemer (SOSI projektet).

I relation til strukturen i figur 3 vises nedenfor i figur 5, hvorledes disse projekter hver især bygger (eller forudsætter) en sammenhængende infrastruktur og it-arkitektur.

Og iværksættes der ikke en fælles infrastruktur opbygning og arkitektur etable-ring, risikerer disse projekter at gå i drift som isolerede "øer", som ikke hænger sammen, ikke anvender de samme standarder, services og moduler og dermed ik-ke kan være grundlag for kommende nye fælles integrationer på tværs af aktører.

38000 v1 1 6 / 4 3

De ovenfor viste projekter er ikke en komplet oversigt over relevante projekter, men skal opfattes som gode og vigtige eksempler på on-line system-system inte-gration.

I det følgende beskrives de enkelte projekter kort.

3.4.1. Receptserver projektet Projektet har til formål

• dels at give et mere komplet billede af en patients medicinering i Medicinpro-filen (så også ordinationer kommer med),

• dels at sikre kvaliteten i receptindhold og

• dels at stille information om ordineret medicin til rådighed for flere parter end blot den enkelte involverede læge og det adresserede apotek.

Projektet dækker system-system integration mellem et antal forskellige systemer, Lægemiddelstyrelsens Medicinprofil/receptserver, apotekernes receptur systemer, hjemmesygeplejens omsorgssystemer og lægepraksissystemerne hos de praktise-rende læger.

I dette projekt er realiseret følgende system-system integrationer:

National on-line infrastruktur EOJ

infrastruktur

& platform

EPJ infrastruktur &

platform

EPJ infrastruktur &

platform

Figur 5: Eksisterende projekter realiserer hver for sig elementer af en sammenhængende arkitektur.

38000 v1 1 7 / 4 3

• Integration mellem Medicinprofil/Receptserver og alle apotekssystemer (3 forskellige leverandører og 4 forskellige apotekssystemer) via OIOXML4 snit-flade.

• Integration til VANS (Value Added Network Services) netværk fra leverandø-rerne KMD og Progrator. Integrationen omfatter EDIFACT og XML modta-gelse af alle elektroniske recepter udstedt af lægepraksis systemer.

3.4.2. Ordinationsservice

Som en naturlig videreudvikling af Receptserveren er det planlagt at tilbyde facili-teter for lægen, som gør det muligt for ham at gennemføre en komplet ordinati-onsproces. Dette ordinationsmodul bygger på Medicinprofilen/receptserveren, har adgang til LMS's interaktionsdatabase og lægemiddelkatalog og tilbyder den prak-tiserende læge alle nødvendige beslutningsstøtte værktøjer til gennemførelse af ordinationen. Servicen vil blive stillet til rådighed både som en Webservice, der kan integreres i et lokalt praksissystem og som en HTML grænseflade. Adgangen forudsætter digital signatur og billetudstedelse jfr. SOSI specifikationerne (se ne-denfor).

Denne ordinationsservice kan dermed være fælles for alle praktiserende læger i landet, og vil kunne udvides til også at kunne dække væsentlige behov hos syge-huslægerne.

3.4.3. Integration af hjemmesygeplejens EOJ system

Hjemmesygeplejens adgang til Medicinprofilen/receptserveren tjener følgende overordnede formål:

• At forbedre kommunikationen mellem hjemmesygeplejen, praktiserende læge, apotek og sygehus og erstatte de mange papirbaserede/telefonbaserede dialo-ger med elektronisk kommunikation.

• At lette arbejdsgangene og give hjemmesygeplejerne et hurtig overblik over aktuel medicinering, ordineret medicin, bestilt medicin og leveret medicin.

• Etablere et "fælles" medicinkort, som kan deles mellem læger og hjemmesy-gepleje.

Konkret består opgaven i realiseringen af det fælles medicinkort på Medicinprofi-len/receptserveren, integration af denne med 4 forskellige EOJ leverandørers sy-stemer samt optimering af hjemmesygeplejens arbejdsgange og ko mmunbikation med de andre aktører.

4OIOXML er IT- og Telestyrelsens metode til specifikation, dokumentering og konsolidering af XML snitflader og semantik i snitfladerne mellem it-systemer hos forskellige offentlige myndig-heder.

38000 v1 1 8 / 4 3

3.4.4. SOSI projektet

SOSI projektet (Service Orienteret System Integration) er et pilotprojekt etableret i et samarbejde mellem Amtsrådsforeningen, Ribe Amt (formandskab), Køben-havns Amt og Lægemiddelstyrelsen. I projektets styregruppe indgår endvidere IT- og Telestyrelsen samt de involverede leverandører.

SOSI projektet går i korthed ud på:

• Medicinprofilens og Receptserverens services stilles til rådighed for sygehu-senes brugere af EPJ systemer.

• EPJ medicinmoduler indberetter dagligt medicineringsinformation til Medi-cinprofilen, via system-system overførsler.

• Klinikernes forbindelse til Medicinprofilen sker via en sikker infrastruktur (en fleksibel single sign-on sikkerhedsløsning), som baserer sig på Web service integration, billetudstedelsesmekanisme (fælles Identity Provider) og anven-delsen af OCES certifikater. Data udveksles baseret på publicerede OIOXML snitflader.

• SOSI komponenterne (en SOSI komponent er Open Source software, som gra-tis kan stilles til rådighed for alle) kan anvendes i alle regioner og med en be-grænset indsats kan disse integreres med eksisterende EPJ platform og medi-cinmodul.

• KL støtter sikkerhedsløsningen og planlægger at EOJ systemer også skal an-vende SOSI komponenterne.

• På sigt er det også oplagt, at kommende Lægepraksissystemer også anvender SOSI komponenterne, således at der kan etableres en sikker system-system in-tegration mellem nationale services og lægepraksis systemerne.

3.4.5. Andre projekter

Af andre system-system integrationsprojekter, som adresserer den tværgående on-line kommunikation kan nævnes:

• SUP databaser (Standardiseret Udtræk fra Patientdata) er et eksempel på etab-lering af en fælles service (data repository), som stiller EPJ data til rådighed on-line for andre sygehuse og for de praktiserende læger. SUP anvendes på en række sygehuse i dag.

• sundhed.dk's integration af 11 amters laboratoriesvar, således at disse, via en brugergrænseflade, kan stilles til rådighed for sundhedsprofessionelle. Den konkrete udbredelse og anvendelse er Devoteam ubekendt

• sundhed.dk's pilotprojekt omkring integration af lokale brugerkataloger (inde-holder registrering af bruger ident og roller) og sundhed.dk's brugerkatalog.

Snitflader er beskrevet og afprøvet. Når SOSI projektet skal udbredes som en

38000 v1 1 9 / 4 3

national sikkerhedsløsning, har dette projekt behov for et nationalt on-line brugerkatalog (som fødes af de lokale brugerkataloger) med en fælles struktur og syntax for roller, bruger ID mv.