• Ingen resultater fundet

Indsatsen for at styrke rammerne for flere private grønne investeringer

In document Forord - Vi skal sænke (Sider 96-99)

5. Finansiering af grønne investeringer internationalt

5.2 Indsatsen for at styrke rammerne for flere private grønne investeringer

Danmark arbejder for, at der udvikles internationale rammer for virksomheder og den finansielle sektor, som fremmer grønne og bæredygtige investeringer. Et af midlerne til at øge de grønne investeringer er at etablere et fælles sprog og stan-darder for bæredygtige investeringer. Det vil dels tydeliggøre, hvilke investeringer der bidrager til at levere på de grønne målsætninger, dels modvirke

green-washing. Et andet middel er at styrke virksomhederne og de finansielle aktørers klimarelaterede rapportering gennem krav og udvikling af metoder og redskaber.

En styrket klimarelateret rapportering vil bl.a. mindske risikoen for dobbelttælling af CO2e-reduktioner.

På EU-niveau og internationalt er der i de seneste år iværksat flere initiativer for at styrke rammer og redskaber til at øge bæredygtige investeringer og klimarelate-ret rapportering. På nationalt plan har Grønt Erhvervsforum i 2020 igangsat et tværgående samarbejde om at udvikle en fælles metode til at opgøre drivhusgas-udledning fra virksomheder, jf. Boks 22.

Boks 22: Grønt Erhvervsforums CO2e-målingsprojekt

Der stilles i stigende grad krav til afrapportering af bl.a. drivhusgasudledninger i både den finansielle og den ikke-finansielle del af økonomien. Der findes imidlertid ikke i dag globalt vedtagne standarder for, hvordan der skal rapporteres om klima. Der er ved at blive udviklet internationale standarder, men det kan stadig være vanskeligt for virk-somheder at vide, hvordan de bedst håndterer opgørelse af drivhusgasudledninger.

Derudover er også en række dataudfordringer knyttet til opgørelse af drivhusgasudled-ninger. Flere klimapartnerskaber har i deres anbefalinger givet udtryk for, at de ønsker en fælles metode til opgørelse drivhusgasudledninger. Grønt Erhvervsforum har i 2020 igangsat et tværgående samarbejde om at udvikle en sådan fælles metode baseret på internationale standarder. Metoden vil afspejle de informationskrav til virksomheder-nes klimaaftryk, som de internationale standarder kommer til at stille. Det vil ligeledes være disse informationskrav, som den finansielle sektor vil komme til at efterspørge hos kunderne/virksomhederne, når de skal vurdere et lån eller en investering. Projektet forventes at levere deres afrapportering i foråret 2021.

EU sætter en fælleseuropæisk dagsorden for bæredygtig finansiering

EU har i de seneste år haft fokus på at mobilisere den finansielle sektor ift. den grønne omstilling. EU har således sat en fælleseuropæisk dagsorden om bære-dygtig finansiering. Som et hovedinitiativ under denne dagsorden igangsatte EU i 2018 et arbejde med at definere, hvad der kan siges at være en bæredygtig inve-stering. Det sker gennem udviklingen af en taksonomi – et klassifikationssystem - for bæredygtige økonomiske aktiviteter. Taksonomien skal gøre det lettere for investorer at identificere bæredygtige investeringer og finansielle produkter både nationalt og internationalt (se Boks 23). Herudover har EU vedtaget regler for to nye typer finansielle benchmarks for udledning af CO2e samt øgede oplysnings-krav til finansielle virksomheder, som udbyder bæredygtige finansielle produkter.

Kommissionen ventes at fremsætte en fornyet strategi for bæredygtig finansie-ring i løbet af 2021. Strategien ventes at annoncere en række nye tiltag.

Udviklingen af taksonomien og en række andre internationale standarder og op-gørelsesmetoder vil bidrage til udvikling af data mv., som belyser investeringers betydning for den grønne omstilling. Det vil ligeledes bidrage til udvikling af data, som kan belyse danske virksomheders bidrag til den grønne omstilling – både nationalt og internationalt. Taksonomien sætter bl.a. krav til afrapportering af, hvordan de største finansielle og ikke-finansielle virksomheders aktiviteter lever op til taksonomiens kriterier for miljømæssig bæredygtighed. Der vil blive set på muligheder for at inddrage taksonomien i forbindelse med kommende globale afrapporteringer, når screeningskriterier, rapporteringskrav og –metoder er ende-ligt fastlagt af EU-Kommissionen, og de største virksomheder er begyndt at afrap-portere i henhold til taksonomiforordningen.

Boks 23: EU's taksonomi til fremme af bæredygtige investeringer

Et nyt klassifikationssystem for miljømæssigt bæredygtige aktiviteter, en såkaldt tak-sonomi, blev vedtaget i EU i juni 2020 som et led i Kommissionens handlingsplan for bæredygtig finansiering. Handlingsplanen sigter mod i højere grad at inkludere den fi-nansielle sektor i den bæredygtige omstilling for at understøtte opfyldelsen af EU’s 2030-mål for klima, miljø og bæredygtig udvikling og implementeringen af den Euro-pæiske Grønne Pagt. Taksonomien skal gøre det lettere for investorer at identificere bæredygtige investeringer og finansielle produkter både nationalt og internationalt.

For at kunne blive klassificeret som bæredygtig, skal en økonomisk aktivitet bidrage væsentligt til mindst ét af seks miljømål, herunder bl.a. modvirkning af eller tilpasning til klimaændringer, uden at skade andre miljømål. Taksonomien omfatter økonomiske aktiviteter inden for mange sektorer blandt andet energi, industriproduktion, transport og bygninger.

Virksomheder, der udbyder bæredygtige finansielle produkter, skal offentliggøre infor-mation om, i hvilket omfang produktet lever op til kriterierne i taksonomien. Herudover skal de største virksomheder i fremtiden rapportere om, hvordan og i hvilket omfang deres aktiviteter kvalificeres som miljømæssigt bæredygtige ifølge taksonomien. Tak-sonomien indfører dermed en fælles klassificering i EU af, hvad der kan betegnes som bæredygtige investeringer, og åbner også mulighed for fælles produktstandarder som grønne obligationer.

Taksonomien vil finde anvendelse fra den 1. januar 2022 i alle EU-lande for så vidt an-går de dele, der er relateret til modvirkning af klimaforandringer og klimatilpasning.

Kommissionen forventes medio 2021 at specificere, hvordan de største virksomheder skal rapportere i henhold til taksonomien fra 2022.

Internationalt vokser opmærksomheden på behovet for finansiel rapportering på klima

De finansielle virksomheders styrkede opmærksomhed på, at de i deres risikosty-ring også bør tage højde for de risici og muligheder, der følger med klimaforan-dringerne, har øget efterspørgslen på information om klimarisici ved at investere i forskellige selskaber. Der findes imidlertid ikke i dag globalt vedtagne standarder for, hvordan der skal rapporteres om klima.

Ud over EU’s initiativer for at fremme rapportering om bæredygtighed blandt de europæiske finansielle og ikke-finansielle virksomheder kan nævnes det internati-onale initiativ Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD). TCFD har udarbejdet en række anbefalinger for at skabe et fælles, frivilligt rammeværk for klimarapportering for virksomheder (TCFD, 2017). TCFD’s anbefalinger har til hensigt at styrke virksomheders forståelse af klimarelaterede risici og mulighe-der i forbindelse med mulighe-deres forretning og investeringer. En række større danske virksomheder og finansielle aktører har tilsluttet sig initiativet.

5.3 Det offentliges rolle ift. at tiltrække finansiering til den grønne

In document Forord - Vi skal sænke (Sider 96-99)