• Ingen resultater fundet

Eksklusion fra samfundslivet er et altoverskyggende problem for mennesker, der rammes af psykiske lidelser. Stigmatisering affødt af myter og fordomme, der knytter sig til psykiske lidelser og de personer, der rammes heraf, indebærer både store personlige afsavn i for-hold til muligheder for et liv som andre og samfundsmæssige udgifter til overførselsind-komster, tabt arbejdsfortjeneste og behandling.

Denne situation genfindes i mange lande omkring os, og i England, Skotland, Sverige, Ca-nada, USA, Australien, New Zealand, Holland, Spanien, Japan m.fl. er der etableret natio-nale afstigmatiseringsindsatser i løbet af de sidste 5-10 år.

Som led i etableringen af grundlaget for en dansk afstigmatiseringsindsats blev der i 2010 af Danske Regioner og Sundhedsstyrelsen med finansiering fra TrygFonden gennemført en befolkningsundersøgelse for at etablere et vidensgrundlag omkring stigmatiseringsproble-matikkerne i Danmark (Jacobsen et al. 2010).

Denne undersøgelse peger på fire vigtige forhold:

• Der eksisterer en markant rangordning af psykiske lidelser – skizofreni betragtes som den mest stigmatiserende lidelse

• Stigmatisering kommer til udtryk som tavshed, undgåelse, afvisning og vrede

• Mennesker med psykiske lidelser er meget opmærksomme på, hvad de fortæller om deres lidelse samt hvornår og til hvem

• Sproget kan fastholde negative forestillinger om psykiske lidelser, og der er derfor be-hov for nuancering.

På denne baggrund blev landsindsatsen EN AF OS igangsat i september 2011. Landsindsat-sen har til formål at imødegå stigmatisering og fremme tolerance og åbenhed over for mennesker med psykisk sygdom. Den overordnede vision er ’at gøre livet bedre for alle ved at fremme inklusion og bekæmpe diskrimination forbundet med psykiske lidelser’ ved at:

• Øge danskernes viden om psykisk sygdom

• Mindske den afstand, der fører til stigmatisering, fordomme og social udelukkelse

• Skabe større forståelse for psykisk sygdom i skoler, på arbejdspladser og alle andre steder, hvor hverdagslivet udfolder sig (www.en-af-os.dk)2.

EN AF OS har fem indsatsområder: 1. Brugere og pårørende, 2. Personale i sundheds- og socialsektoren, 3. Arbejdsmarkedet, 4. Unge, 5. Befolkningen og medierne.

Landsindsatsen mod stigmatisering, EN AF OS, blev lanceret i offentligheden i efteråret 2011 og har dermed været i gang i tre år. Landsindsatsen har haft forskellige fokusområder undervejs. I starten var fokus på den brede befolkning og medier, i efteråret 2012 og for-året 2013 var fokus bl.a. på unge, i efterfor-året 2013 var fokus bl.a. på personale i psykiatri-en, og i 2014 har fokus været på bl.a. arbejdsmarkedet. I 2014 har man også valgt at fo-kusere på mænd, fordi al viden peger på, at mænd er særligt svære at nå, når det handler om temaer som sundhed og sygdom.

2 http://www.en-af-os.dk/Om%20kampagnen.aspx.

Bag Landsindsatsen EN AF OS står en række parter: Sundhedsstyrelsen, Danske Regioner, de fem regioner, TrygFonden, PsykiatriNetværket3, Psykiatrifonden, Kommunernes Lands-forening og Ministeriet for Børn, Ligestilling, Integration og Sociale forhold. Sundhedssty-relsen, Trygfonden, Danske Regioner og regionerne står for de økonomiske bevillinger, mens andre partnere står for arbejdskraft og anden form for aktivitet. Landsindsatsen er en kompleks organisation, der udfører en række meget forskelligartede aktiviteter i forhold til en række forskellige målgrupper.

Undersøgelser gennemført i forbindelse med landsindsatsen viser, at indsatsen spiller en vigtig rolle i forhold til at bringe spørgsmål om stigmatisering af mennesker med psykisk sygdom og livet med psykisk sygdom frem i offentligheden og i relevante fora. En undersø-gelse fra juni 2014 viser, at 37 % af den danske befolkning har hørt om landsindsatsen (se kapitel 2), og opgørelser fra Infomedia viser, at indsatsen ofte bliver omtalt i medierne (se kapitel 2).

1.1 Undersøgelsens formål og datagrundlag

Som udgangspunkt for en beslutning om, hvorvidt landsindsatsen skal søges forlænget ud over sit oprindelige sluttidspunkt med udgangen af 2015, har styregruppen i samarbejde med det nationale sekretariat ønsket en statusundersøgelse af fem elementer, som vurde-res som centrale for landsindsatsen i dens nuværende form:

• Tal og fakta fra medieindsatsen og anvendte virkemidler: Hvordan har landsindsatsen arbejdet med medierne, og hvad har resultaterne været?

• Status på kontaktaktiviteter: Strategien for og omfanget af kontaktaktiviteter og ud-valgte eksempler på disse

• Ambassadørkorpset: Ambassadørernes evaluering af deres arbejde i EN AF OS og for-slag til forbedringer

• Sammenligninger med to andre afstigmatiseringsindsatsers erfaringer og resultater:

Hvordan ser den danske landsindsats ud i forhold til den svenske og den engelske ind-sats?

• Organiseringen af landsindsatsen: Udvalgte projektdeltageres erfaringer og forslag til forbedringer af EN AF OS’ projektorganisation og samarbejdet på tværs af denne

De fem hovedelementer behandles hver for sig i de følgende fem kapitler. Elementerne er udvalgt med henblik på dels at kunne give et billede af landsindsatsen i dens nuværende form, dels at beskrive omfanget og kvaliteten af nogle af de centrale elementer i indsatsen.

1.1.1 Datagrundlag

Der trækkes på en række forskellige datakilder i denne statusrapport, og der bruges både kvantitative og kvalitative datakilder. Forskellen i datakilderne afspejler de forskellige un-dersøgelsesobjekter i de forskellige kapitler. Eksempelvis bruges i kapitel 2, der omhandler tal og fakta fra medieindsatsen, primært forskellige optællinger samt surveyresultater, og til kapitel 6 om landsindsatsens organisering anvendes primært kvalitative interview med de centrale aktører i landsindsatsen, samt dokumentanalyse. Tabellen nedenfor giver et

3 Psykiatrinetværket, som indtil maj 2013 hed Det Sociale Netværk af 2009, består af følgende frivillige, landsdækkende foreninger på psykiatriområdet: ADHD-foreningen, Angstforeningen, Bedre Psykiatri – landsforeningen for pårørende, DepressionsForeningen, Fountain House, LAP – Landsforeningen af Psy-kiatribrugere, Linien, LMS – Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, Livslinien, PS – Pårø-rende til personer med Spiseforstyrrelse, Landsforeningen SIND, Outsideren og Død i Psykiatrien.

samlet overblik over de datakilder, som er anvendt i denne rapport. Ud over de datakilder, der angives nedenfor, refereres der også undervejs til forskellig litteratur. Referencerne til denne litteratur fremgår af litteraturlisten.

En del af de data, der indgår i denne status, har KORA selv indsamlet, en anden del er til-gået KORA fra forskellige andre kilder – blandt andet fra PrimeTime Kommunikation (lands-indsatsens kommunikationsbureau), sekretariatet og Infomedia. Der er således tale om både primære (egne) og sekundære (andres) data.

Nedenstående tabel giver et overblik over de mange forskellige datakilder, der indgår i un-dersøgelsen, og i hvilke kapitler de indgår. Først præsenteres de primære data og derefter de sekundære data.

Tabel 1.1 Primære data

Område/

Datagrundlag

Tal og fakta fra

medie-indsatsen (kapitel 2)

Aktiviteter (kapitel 3)

Ambassa-dører (kapitel 4)

Sammen-ligning (kapitel 5)

Organisering (kapitel 6)

Kvalitative interview med centrale aktører i landsindsatsen Survey blandt am-bassadørerne Interview med am-bassadører Observationer af forskellige kontakt-aktiviteter Aktivitetsregistrer-inger*

Evalueringer af dialogstarteren*

Diverse projekt- og strategidokumenter fra EN AF OS Diverse projekt- og strategidokumenter fra PrimeTime

* For både Aktivitetsregistreringerne og Evalueringer af dialogstarteren gælder, at der er tale om skemaer, som er udarbejdet af KORA på foranledning af EN AF OS sekretariatet. Selve udformningen af skemaerne er fore-gået i et samarbejde mellem KORA og EN AF OS, og EN AF OS har været den primære drivkraft bag at sikre, at skemaerne er blevet udfyldt. Der er for begge datatyper tale om registreringer i det elektroniske spørge-skema Survey Xact, hvor KORA har forestået analysen af data.

Tabel 1.2 Sekundære data

Område/

Datagrundlag

Tal og fakta fra

medieind-satsen (kapitel 2)

Aktiviteter (kapitel 3)

Ambassa-dører (kapitel 4)

Sammen-ligning (kapitel 5)

Organisering (kapitel 6)

Infomedias medieover-vågning

Epinions holdnings- og kendskabsanalyse (på vegne af PrimeTime) Haaland og Paulsens fokusgrupper (på vegne af PrimeTime)

PrimeTimes egne opgø-relser af besøgende på Facebook og hjemme-side

Materiale fra DR om

’Usynlig syg’

Survey om de sociale medier

Div. beskrivelser og evalueringer af forskel-lige kontaktaktiviteter Den svenske og engel-ske indsats’ egne be-skrivelser af deres indsats

Data fra Eksponent omkring registreringer i aktivitetskalenderen på EN AF OS’ hjemmeside