• Ingen resultater fundet

Brugerundersøgelse af de sociale medier

2 Tal og fakta fra medieindsatsen

2.3 Sociale medier

2.3.2 Brugerundersøgelse af de sociale medier

I efteråret 2014 blev der gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt de brugere, der følger EN AF OS på de sociale medier. Spørgeskemaet er sendt ud til EN AF OS-panelet og er derudover lagt ud på EN AF OS’ Facebook-side, hvor sidens fans har kunnet dele det, og hvor det derfor potentielt kan være nået ud til en meget bred skare, også uden for gruppen af EN AF OS’ fans.

Respondenterne

1463 har påbegyndt undersøgelsen, 868 har gennemført den. Vi kan ikke sige noget om, i hvilket omfang deltagerne i undersøgelsen er repræsentative for brugerne på Facebook-siden generelt. Vi kan have en formodning om, at der er tale om nogle af dem, der er akti-ve på Facebook og bruger sitet meget. I nedenstående tabel (Tabel 2.8) giakti-ves en oakti-versigt over respondenternes køn og alder, samt i hvilken region de er bosat.

Tabel 2.8 Baggrundsoplysninger Brugernes baggrundsinformationer

Køn Mand 13 %

Kvinde 87 %

Alder Under 19 år 5 %

20-29 år 35 %

30-39 år 22 %

40-49 år 19 %

50-59 år 15 %

60 år eller ældre 4 %

Region Region Nordjylland 12 %

Region Midtjylland 22 %

Region Syddanmark 21 %

Region Sjælland 14 %

Region Hovedstaden 31 %

Note: Køn: N=1463. Alder: N=1460. Region: N=1459.

Kilde: PrimeTime Kommunikation: Brugerundersøgelse, sociale medier.

Af de 1463 respondenter, som har påbegyndt undersøgelsen, er 87 % kvinder og 13 % mænd. De er primært unge. 35 % af respondenterne er mellem 20 og 29 år. Herefter er de 30-39-årige bedst repræsenteret, da de udgør 22 % af respondenterne. Alle fem regioner er pænt repræsenteret i forhold til deres størrelse. Der er en overvægt af respondenter fra Region Hovedstaden, hvor 31 % bor. Der er færrest respondenter, 12 %, fra Region Nord-jylland.

Som sagt har 1463 respondenter påbegyndt undersøgelsen, men en del er faldet fra under-vejs. I den følgende afrapportering er alle respondenters svarafgivelser medregnet, uagtet hvor mange eller få spørgsmål de har besvaret i undersøgelsen. Således vil antallet af re-spondenter (N) variere mellem 1463 og 868, når besvarelserne af de enkelte spørgsmål i undersøgelsen præsenteres. Derfor kan der ligeledes forekomme mindre afvigelser fra det billede, der er tegnet af respondenterne i Tabel 2.8.

I undersøgelsen er der blevet spurgt til respondenternes erfaring med psykisk sygdom.

Deres svarafgivelser er vist i Figur 2.6. Det skal bemærkes, at de har kunnet afkrydse flere svarmuligheder. Således overstiger antallet af besvarelser (2.696) antallet af respondenter (1.453).

Figur 2.6 ”Har du erfaring med psykisk sygdom? (vælg gerne flere svar)”

Note: N=1453. I alt 2.696 svarafgivelser.

Kilde: PrimeTime Kommunikation: Brugerundersøgelse, sociale medier

925 af respondenterne svarer, at de har eller har haft en psykisk sygdom, svarende til 88 %. 595 har et familiemedlem eller en kæreste, der har eller har haft en psykisk sygdom, og 461 svarer, at det er tilfældet for en nær ven eller veninde. 213 af respondenterne, sva-rende til 15 %, arbejder som fagperson med psykisk sygdom. Kun 13 respondenter svarer, at de ingen erfaring har med psykisk sygdom. Tallene peger på, at en stor del af dem, der er aktive på Facebook-sitet, har personlige erfaringer med psykisk sygdom.

Ser vi nærmere på respondenternes erfaring med sociale medier, har 98 % en Facebook-profil. Tallet er som forventet meget højt, da spørgeskemaet blandt andet er sendt ud via Facebook. 38 % har en profil på Instagram, og 21 % er på Twitter. Kun 2 % af responden-terne har ikke en profil på nogen af de tre medier, og de er derfor blevet sorteret fra i un-dersøgelsen efter at have svaret dette. 89 % af respondenterne følger EN AF OS på Face-book, 5 % på Instagram og 2 % på Twitter. 11 % af respondenterne følger ikke EN AF OS på nogen af disse medier.

Grunde til at følge EN AF OS

Blandt årsagerne til at følge EN AF OS på Facebook er den hyppigste, at man ”synes, at kampagnens budskab er vigtigt/sympatisk”. 84 % af respondenterne har svaret bekræften-de på bekræften-det (Figur 2.7).

925

326

595

461

117

213

13

46

0 200 400 600 800 1000

Ja, jeg har aktuelt en psykisk sygdom Ja, jeg har haft en psykisk sygdom, men er rask i

dag

Ja, en person i min familie eller min samlever/kæreste har eller har haft en psykisk…

Ja, jeg har en nær ven/veninde, der har eller har haft en psykisk sygdom

Ja, jeg har en nær kollega, der har eller har haft en psykisk sygdom

Jeg arbejder som fagperson med psykisk sygdom

Nej, jeg har ingen erfaring med psykisk sygdom

Andet

Figur 2.7 Hvad er årsagen til, at du har valgt at følge EN AF OS på Facebook? (Vælg gerne flere svar)

Note: N=1250. I alt 5170 svarafgivelser.

Kilde: PrimeTime Kommunikation: Brugerundersøgelse, sociale medier

Dernæst er de hyppigste årsager, at man ”vil holde sig orienteret om, hvad der rører sig i samfundet mht. psykisk sygdom”, og at man ”synes, at kampagnen er interessant” (59 %).

Kun 13 % svarer, at de ”følger EN AF OS på Facebook for at kunne deltage i debatter (fx dilemmaspørgsmål)”. Da EN AF OS netop har et ønske om at skabe et rum for dialog på Facebook, bør det forholdsvis lave tal her give anledning til overvejelse om, hvordan dette kan styrkes.

Interesser

Spurgt til hvilke typer af opslag, som interesserer dem, er det især nyheder, artikler om psykisk sygdom og personlige historie fra mennesker med psykisk sygdom, som respon-denterne finder interessante (Figur 2.8). Billeder, videoer og konkurrencer finder de i min-dre grad interessante.

733

1055 492

574

341

377 163

777

282

303

15 58

0 500 1000 1500

Jeg synes, at kampagnen er interessant Jeg synes, at kampagnens budskab er

vigtigt/sympatisk

Jeg synes, at EN AF OS' ambassadører er interessante

Jeg synes, at de personlige historier om psykisk sygdom er interessante

EN AF OS på Facebook giver mig ny viden, jeg ellers ikke ville få

EN AF OS på Facebook giver mig en fællesskabsfølelse

Jeg følger EN AF OS på Facebook for at kunne deltage i debatter (fx dilemmaspørgsmål) Jeg vil gerne være orienteret om, hvad der rører

sig i samfundet mht. psykisk sygdom Det giver mig håb at følge EN AF OS på Facebook

Det giver mig en større forståelse af psykisk sygdom at følge EN AF OS på Facebook

Ved ikke Andet

Figur 2.1 Du bedes angive, hvor meget hver af nedenstående typer af opslag på EN AF OS' Facebook-side interesserer dig på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder ”interesserer mig slet ikke”, og 5 betyder ”interesserer mig meget”

Note: N=1155

Kilde: PrimeTime Kommunikation: Brugerundersøgelse, sociale medier.

Adfærd

Når respondenterne rapporterer om deres egen adfærd på Facebook, er det, de gør mest, at besøge Facebook-siden og at like opslag (Figur 2.9).

1% Opslag om EN AF OS-kampagnen, ambassadørerne og aktiviteter Personlige historier fra mennesker med psykisk

sygdom

Dilemma- og debatspørgsmål Opslag om arrangementer, foredrag, film osv.

Spørgeskemaundersøgelser

Figur 2.9 Hvor ofte gør du følgende i forhold til EN AF OS' Facebook-side?

Note: N=1141

Kilde: PrimeTime Kommunikation: Brugerundersøgelse, sociale medier.

Sammenlagt 35 % besøger Facebook-siden ca. en gang om ugen eller oftere. En ligeså stor andel af respondenterne angiver, at de liker et opslag ca. en gang om ugen eller oftere. Det er sjældnere, at de kommenterer eller deler opslag. Hele 35 % svarer, at de aldrig kom-menterer på et opslag.

Adspurgt, hvad der kunne få dem til at kommentere et opslag, svarer respondenterne som illustreret i Figur 2.10.

14%

Figur 2.10 Hvad kan få dig til at kommentere på et opslag på EN AF OS’ Facebook-side inden for følgende kategorier?

Note: N=928

Kilde: PrimeTime Kommunikation: Brugerundersøgelse, sociale medier.

Holdninger til Facebook-siden

Flertallet af respondenterne, 62 %, mener, at der er en tilpas mængde af opslag på Face-book-siden. 23 % mener, at der er for få eller alt for få opslag. Kun 2 % mener, at der er for mange opslag (Figur 2.11).

28% Opslag om EN AF OS-kampagnen, ambassadører

og aktiviteter

Personlige historier fra mennesker med psykisk sygdom

Dilemma- og debatspørgsmål Opslag om arrangementer, foredrag, film osv.

Spørgeskemaundersøgelser

Hvis jeg har sympati med indholdet eller en holdning til opslaget For at vise anerkendelse af eller respekt for indholdet

Hvis jeg kan genkende noget fra mine egne erfaringer med psykisk sygdom Hvis jeg bliver følelsesmæssigt berørt af indholdet

Får mig ikke til at kommentere Ved ikke/har ikke set sådanne opslag

Figur 2.11 Hvad synes du om mængden af opslag på EN AF OS’ Facebook-side?

Note: N=872

Kilde: PrimeTime Kommunikation: Brugerundersøgelse, sociale medier.

Adspurgt, hvad de gerne ville se mere af, efterspørger respondenterne især mere viden i form af opslag om ny forskning og nye undersøgelser (86 %) samt nye tiltag i psykiatrien (87 %) og socialpsykiatrien (84 %). Også flere artikler bliver efterspurgt (76 %). Disse ønsker resonerer i øvrigt fint med de to fokusgrupper, der blev afholdt i juni 2014, hvor alle deltagerne vurderede, at de manglede viden om psykisk sygdom.

Respondenterne er blevet spurgt om de oplever, at brugerne er med til at påvirke stemnin-gen og indholdet på EN AF OS’ Facebook-side. 34 % svarer ”Ved ikke”, 41 % svarer ”I no-gen grad”, og 18 % svarer ”I høj grad” (se Figur 2.12).

Figur 2.12 Oplever du, at brugerne er med til at påvirke stemningen og indholdet på EN AF OS’ Facebook-side?

Note: N=1149

Kilde: PrimeTime Kommunikation: Brugerundersøgelse, sociale medier.

Dette resultat er i høj grad tilfredsstillende, da EN AF OS med Facebook-siden ønsker at skabe et community, hvor folk har lyst til at være og lyst til at bidrage. I forhold til dem, der har besvaret undersøgelsen, er det i høj grad lykkedes.