• Ingen resultater fundet

Et lovbestemt krav om opfyldelsesforanstaltninger

Kapitel 2. Et fælles lovgrundlag

4. Instituttets forslag til en fælles diskriminationslov

4.2. Et lovbestemt krav om opfyldelsesforanstaltninger

For at sikre, at lovgivningen om forbudet mod forskelsbehandling efter-leves, bør forbudet suppleres med krav om opfyldelsesforanstaltninger.

Opfyldelsesforanstaltninger er redskaber til at øge bevidstheden om og fo-rebyggelse af usaglig forskelsbehandling på f.eks. virksomheder og offent-lige eller private serviceydende institutioner. Bekæmpelse af

diskrimi-Et fælles lovgr undlag

nation handler ikke alene om at skabe bevidsthed, men også om at ændre adfærd og praksisser, som er diskriminerende. Opfyldelsesforanstaltnin-ger er med til at skubbe denne proces i gang.

Loven bør derfor indeholde lovgivningsmæssige forpligtigelser eller op-fyldelsesforanstaltninger omfattende ligebehandlingspolitikker, indberet-ningspligt, herunder dataindsamling og effektmåling, samt krav om main-streamingsstrategi med det formål at indarbejde ligebehandlingsprincip-pet.

Ligebehandlingspolitik og adfærdskodeks

For al offentlig og privat virksomhed omfattet af loven burde indføres en forpligtelse til at udarbejde ligebehandlingspolitikker og/eller adfærdsko-deks. Ligebehandlingspolitikker101er et sæt principper, der giver retnings-linjer for, hvordan en virksomhed bør arbejde for at sikre, at man dækker beskyttelsesbehov hos medarbejderne i forhold til diskrimination og for at fremme ligebehandling blandt dem samt af brugere af virksomhedens ser-viceydelser eller produkter.

Formålet med ligebehandlingspolitikker er først og fremmest at sikre, at virksomheder efterlever forbudet mod usaglig forskelsbehandling og til-stræber de højest mulige standarder, hvad angår fremme af ligebehandling og overholdelse af national lovgivning om ikke-diskrimination.

Det andet formål med politikken er at skabe viden og opmærksomhed i virksomheden, såvel blandt ledere som medarbejdere på alle niveauer, om forekomsten af fænomenet diskrimination, konsekvenserne af diskrimina-tion og om virksomhedens indsats for at bekæmpe diskriminadiskrimina-tion. I til-knytning hertil bør politikken indeholde beskrivelser af, hvordan virk-somheden vil bestræbe sig på at beskytte sine medarbejdere og sine even-tuelle brugere mod usaglig forskelsbehandling og samtidig sikre mang-foldighed og lige muligheder for alle. Ligebehandlingspolitikken vil være med til at synliggøre virksomhedens værdigrundlag på en aktiv, åben og gennemskuelig måde.

101) Eksempler på ligebehandlingspolitikker og adfærdskodeks kan findes bl.a. hos Dansk Røde Kors, http://drk.dk/sw37344.asp?usepf=tme eller hos NOKIA, www.NOKIA.dk og Ontarios undervisningsministerium,

http://www.edu.gov.on.ca/eng/document/brochure/conduct/conduct.html

Et fælles lovgr undlag

Ligebehandlingspolitikken bør derfor, som minimum, indeholde klare ud-meldinger om virksomhedens værdigrundlag og klare retningsliner for, hvordan disse værdier efterleves i virksomheden. Disse retningslinjer bør gælde for såvel ansættelsesprocedurer, ansættelsesforhold, herunder med-arbejderes efteruddannelse, som for hvordan man behandler eventuelle brugere og kunder. Politikken bør også indeholde retningslinjer og sociale klausuler for de underleverandører, virksomheden benytter sig af.

Desuden bør politikken indeholde procedurer for indsamling af data, f.eks.

om lønforhold, repræsentativt for så vidt angår diskriminationsområ-derne, stillingsfordelinger samt procedurer for årlig evaluering af politik-ken og indberetning til det nationale ligebehandlingsorgan.

Indberetningspligt102

Indberetninger er et praktisk redskab som kan sikre kontinuerlig indarbej-delse af bevidsthed om forpligtelsen til ikke at diskriminere, identificere re-levante funktioner og initiativer samt muliggøre evaluering af iværksatte initiativers effekt. Derfor bør alle offentlige og private virksomheder om-fattet af loven have pligt til at udarbejde f.eks. en årlig beretning om, hvor-dan virksomheden har arbejdet for at bekæmpe diskrimination og fremme ligebehandling samt fremlægge handlingsplaner for, hvordan man agter at forbedre sin indsats for at efterleve lovens krav og hensigt.

En sådan indberetning bør f.eks. indeholde beskrivelser af de konkrete li-gebehandlingstiltag, som virksomheden har iværksat, data/statistik om medarbejdernes sammensætning, om træning og efteruddannelse af med-arbejderne i ikke-diskrimination og ligebehandling, monitorering af virk-somhedens politikker mod uhensigtsmæssige konsekvenser i forhold til fremme af lige muligheder og af gennemførelsen af ’ligeløn’ statistikker.103 Mainstreamingstrategien104

For at bekæmpe institutionel diskrimination bør alle offentlige og private virksomheder anvende en mainstreamingstrategi til at indarbejde lige-behandlingsprincippet i sit daglige virke både internt og eksternt.

Main-102) Indberetningspligt anvendes allerede i både privat og statsligt regi som et styringsred-skab. F.eks. indberetning af andel af medarbejdere med indvandrer- eller efterkommer-baggrund på statens arbejdspladser.

103) Jf. § 5a i Lov om lige løn til mænd og kvinder, LBK 906 af 27.08.06 104) Ligestillingslovens kapitel 3 § 4 om offentlige myndigheders forpligtelser.

Et fælles lovgr undlag

streaming af ligebehandlingsprincippet burde tilmed gælde i forbindelse med udarbejdelse af nye lovforslag, handlingsplaner og politikker.

Mainstreamingstrategien er kendt fra kønsligestillingsområdet, hvor den blev lovfæstet i 2002 ved ændringer i lov om ligestilling af kvinder og mænd (ligestillingsloven). Ifølge loven skal kønsperspektivet indarbejdes i al offentlig planlægning og forvaltning, således at myndighedernes interne forhold som personalepolitik, rekruttering og lignede samt myn-dighedens forvaltningsområde, f.eks. vejledninger og formidling til bor-gere, sikrer ligestilling af kvinder og mænd.

Mainstreaming af kønsperspektivet kan med fordel udvides til at omfatte mainstreaming af ligebehandlingsprincippet på flere diskriminations-områder. Det vil sige anvendelse af mainstreamingstrategien i en horison-tal tilgang til forebyggelse af usaglig forskelsbehandling og fremme af lige-behandling på tværs af ikke alene køn, men også alder, handicap, race og etnisk oprindelse, religion og tro samt seksuel orientering mv.

Mainstreaming af ligebehandlingsprincippet sætter fokus på årsagerne til diskrimination frem for konsekvenser af usaglig forskelsbehandling og skaber dermed opmærksomhed på ligegyldighed og manglende erken-delse af ligebehandlingsproblematikker. En mainstreamingsstrategi vil endvidere sikre en vedvarende tilgang til ligebehandlingsarbejdet og der-med indarbejde ligebehandlingsprincippet i grundlæggende strukturer.

5. Instituttets anbefalinger

Instituttet anbefaler, at der på diskriminations- og ligebehandlingsområdet

vedtages lovgivning, der indfører et generelt diskriminationsforbud, som omfatter alle diskriminationsgrunde og alle samfundsområder

at det klarlægges, hvad kravet om rimelig tilpasning uden for arbejds-markedet betyder i forhold til personer med handicap

at der indføres et lovfæstet krav om opfyldelsesforanstaltninger, der omfatter obligatorisk ligebehandlingspolitik, indberetning om lige-behandlingstiltag og mainstreaming af ligebehandling.

Or gan til fr emme af ligebehandling