• Ingen resultater fundet

Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek

In document 20 15 (Sider 133-137)

Københavns Universitetsbibliotek City (KUB City) ligger på Københavns Universi-tet City Campus, også kendt som Center for Sundhed og Samfund (CSS). I Københavns Universitetsbibliotek City indgår Det Sam-fundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek, som ligger i det gamle Botaniske Laboratoriums bygning Gothersgade 40 samt CCS Studie-bibliotek, som ligger midt på campus.

Følgende aktiviteter i 2015 skal fremhæves for Det Samfundsvidenskabelige Fakultets-bibliotek.

Bibliometrisk service

Biblioteket har i 2015 udført forskellige bibliometriske opgaver for fakultetet både på institutniveau og på individniveau. Den helt store opgave var den bibliometriske analyse, der blev foretaget i forbindelse med fakul-tetets forskningsevaluering og gennemført på alle fem samfundsvidenskabelige

insti-tutter. Analysen var koncentreret omkring to hovedområder: antallet af publikationer fordelt på publikationstype og publikationsår samt gennemslagskraften af tidsskrifter og forlag, de enkelte institutter har publiceret på, herunder publikationernes gennemslags-kraft fordelt på institutter.

Bibliotekarisk assistance til større forskningsprojekter

Biblioteket har i 2015 haft et pilotprojekt på faget Antropologi, hvor en informati-onsspecialist deltog direkte i opstartsfasen på et større EU-støttet forskningsprojekt og bl.a. bistod med litteratursøgningspro-cessen, forskningsafdækningen for området samt en mindre bibliometrisk analyse. Der er bred enighed hos parterne om værdien af samarbejdet og fordelene ved mere direkte indlejring af informationsspeciali-stens kompetencer i forskningsprocessen.

Den endelige evaluering af pilotprojektet udestår og skal blandt andet vurdere, om servicen skal opretholdes som en perma-nent betalingsservice.

Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek i Gothers-gade er udstyret med et stort udbud af studiepladser for de studerende. Her ses arbejde på en stillelæsesal. (Fotograf: Rune Kurdahl).

Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek (Gothersgade)

2015

263 studiepladser 82 ugentlige

åbnings-timer 49.307 udlån 164.940 besøgende

24.375 personlige henven-delser (fremmøde) 2014

263 studiepladser 82 ugentlige

åbnings-timer 59.487 udlån 193.885 besøgende

32.855 personlige henven-delser (fremmøde)

k ø b en ha vns un iver sitet sb ib li o tek

Udvikling af Digital Social Science Lab Biblioteket har i 2015 arbejdet intenst med etableringen af et såkaldt ’beriget studiemiljø’

i form af Digital Social Science Lab, DSSL, som en dataservice for fakultetets studerende og ansatte, men også som et mobilt og inspi-rerende læringsmiljø. De fysiske rammer for Digital Social Science Lab vil kunne rumme godt 50 personer og er indrettet mobilt, så det kan danne rammen om forskellige typer aktiviteter, herunder almindelig undervis-ning, forskellige typer events, gruppearbejder og soloaktiviteter (se fokusartiklen herom).

CURIS-karavanen

CURIS (Copenhagen University Research Information System) er Københavns Univer-sitets it-system til registrering af forsknings-publikationer og andet output fra forskere og undervisere. Biblioteket har en støttefunktion heri, da det varetager valideringen af de ind-komne publikationer i CURIS.

I 2015 blev CURIS-karavanen etableret som en forsøgsordning til understøttelse af fakul-tetets CURIS-arbejde. Karavanens primære opgaver er:

1. Synliggørelse af CURIS-assistancen på de enkelte institutter, på VIP-møder og i andre fora;

2. Helpdesk-funktion for både skriftlige og telefoniske CURIS-relaterede spørgs-mål. Her har den enkelte forsker eller underviser også mulighed for at aftale et personligt møde om CURIS-arbejdet.

Initiativet er blevet godt modtaget og flittigt benyttet og det sættes derfor i drift i 2016.

Kvalitativ undersøgelse af forskere og underviseres service- og informationsbehov

I 2014 gennemførte Det Samfundsvidenska-belige Fakultetsbibliotek en undersøgelse af

forskernes informationsadfærd ved et kvali-tativt interviewstudie (se fokusartiklen i Års-beretning 2014). Undersøgelsen gav en række interessante resultater, og det blev besluttet i 2015 at gennemføre en tilsvarende undersø-gelse af de studerendes informationsadfærd.

Undersøgelsens kvalitative interviewdel blev gennemført i 2015 med interviews af 30 studerende fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet fordelt på fag, niveau og køn og udfra nogenlunde samme interviewmetode som i undersøgelsen fra 2014 af forskerne.

Resultaterne af undersøgelsen er fortsat under behandling og vil give et værdifuldt indblik i de studerendes informationsadfærd og ikke mindst deres forhold til og brug af e-litteratur.

Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek i Gothersgade er indrettet i en bygning fra 1888-90 tegnet af arkitekt J.D.

Herholdt. Bygningen var oprin-deligt planlagt til at rumme Botanisk Laboratorium med professorboliger og et auditori-um. Efter en renovering åbnede bygningen som fakultetsbiblio-tek i 2009 og er nu rammen om et varieret studiemiljø til glæde for de besøgende.

(Fotograf: Rune Kurdahl).

k ø b en ha vns un iver sitet sb ib li o tek

Data Labs og Digital Social Science Lab ved Københavns Universitetsbibliotek

Af fakultetsbibliotekar Christian Ulrich Lauersen, Det Samfundsvidenskabelige Fakultetsbibliotek

Københavns Universitetsbibliotek påbegyndte i starten af 2015 arbejdet med etableringen af tre såkaldte Data Labs ved henholdsvis Det Humanistiske Fakultetsbibliotek, Det Samfundsviden-skabelige Fakultetsbibliotek og Køben-havns Universitetsbibliotek Nord (KUB Nord). Baggrunden var et øget fokus på håndtering og analyse af data blandt ansatte og studerende ved Københavns Universitet igennem de senere år.

Universitetsbibliotekerne verden over er i den digitale tidsalder i konstant udvikling, herunder på nye områder.

Flere store amerikanske

universitetsbib-lioteker tilbyder dataservices til deres moderinstitutioner – tjenester som på forskellig vis understøtter arbejdet med data i forbindelse med forskning og studier. Disse datatjenester eller ”data labs” etableres som regel i det fysiske biblioteksrum, efterhånden som biblio-tekerne overgår til digitale samlinger, og den nødvendige plads frigives. Det er i stor udstrækning denne model, Køben-havns Universitetsbibliotek arbejder på at implementere.

Formålet med KUB Data Labs er at understøtte studier og forskning med relevant vejledning og kurser samt funktionelle rammer og værktøjer til forskere og studerendes arbejde med data. I den sammenhæng har KUB Data Labs to primære opgaver:

• Vejledning og undervisning i digitale metoder til datahåndtering og data-analyse – et område, hvor bibliotekets informationsspecialister har opbygget ekspertviden.

FOKUS

Digital Social Science Lab er placeret på Det Samfundsvi-denskabelige Fakultetsbibliotek.

Det danner ramme for en lang række kurser, workshops og events med vejledning og undervisning i værktøjer til data-håndtering og dataanalyse med fokus på digitale metoder inden for samfundsvidenskaberne.

k ø b en ha vns un iver sitet sb ib li o tek

Digital Social Science Lab funge-rer i hverdagen som et åbent og indbydende studiemiljø.

form for videnproduktion end den, der er forankret i den fysiske bogsamling.

DSSL er etableret i tæt samspil med fakultetets faglige miljøer og har tre hovedfunktioner:

• Vejledning og undervisning i værktøjer til datahåndtering og dataanalyse, her-under NVivo til kvalitativ dataanalyse og SPSS til kvantitativ dataanalyse.

• Facilitering af arrangementer og events med fokus på samfundsvidenskabelige data. 25 arrangementer er planlagt for første halvår 2016.

• Understøttelse af et mobilt og funktionelt læringsmiljø omkring disse aktiviteter.

• Facilitering og profilering over for relevante studerende og forskere, så de i højere grad benytter KUB Data Labs til formidling af viden inden for relevante områder.

I starten af 2016 åbner Digital Social Science Lab, forkortet DSSL, på Det Samfundsvidenskabelige Fakultets-bibliotek som Fakultets-bibliotekets bud på en datatjeneste til både fakultet og univer-sitet. DSSL placeres i fakultetsbibliote-kets kælder, som frem til starten af 2015 rummede bibliotekets største fysiske bogsamling, og de historiske rammer vil således fremover huse en hel anden

k ø b en ha vns un iver sitet sb ib li o tek

Københavns

Universitetsbibliotek Nord

In document 20 15 (Sider 133-137)