• Ingen resultater fundet

Nationalsamlings afdelingen

In document 20 15 (Sider 31-39)

OPGAVER

Nationalsamlingsafdelingen indsamler og forvalter de nationale hovedsamlin-ger af danske og udenlandske hånd-skrifter på vesterlandske sprog, privatar-kiver efter danske forfattere, kunstnere, videnskabsmænd og kulturpersonlig-heder og tilsvarende kulturinstitutioner, organisationer og firmaer, danske kort, billeder, fotografier og tegninger, trykte og utrykte musikalier, teaterarkivalier, kor- og orkestermateriale, orientalia og judaica, dvs. håndskrifter, arkivalier, trykte bøger og tidsskrifter på orien-talske sprog, hebraisk og jiddisch, samt dokumenterer dagliglivets historie.

I afdelingen indgår bl.a. enhederne Dansk Folkemindesamling, Dramatisk Bibliotek og Orkesterbiblioteket, der har særlige, udvidede opgaver på deres områder.

Endvidere udarbejder afdelingen Det Kongelige Biblioteks dele af den danske Nationalbibliografi, onlinefortegnelsen Dansk Kulturarv Digitaliseret. Det digitali-serede Danmark (DKD) og bidragene til internationale registreringssystemer som ISSN, ISMN, Index translationum, RISM og RILM.

Afdelingen varetager samlingsansvaret for Nationalbibliotekets museale opgaver, samlinger og funktioner, herunder Dan-marks Bogmuseum, Det Nationale Foto-museum, Museet for Dansk Bladtegning og de facto Danmarks litteraturmuseum.

Endvidere står afdelingen i spidsen for vidensopbygning i forhold til nye tekno-logiske fremskridt og i forlængelse af

NA TI O NALB IB LI O TEKET

Kulturvidenskab på Københavns Univer-sitet, som er blevet præsenteret for 16- og 1700-talsnoder med introduktion til notati-onspraksis, indbinding, brug, opførelsesprak-sis, editionsprincipper etc.

Dramatisk Bibliotek har haft en række besøg, lige fra Folkeuniversitetet, studerende fra Teatervidenskab og Performancestudier til hele censorkorpset for Københavns og Aarhus Universiteter. Der har også været foredrag uden for huset, bl.a. for Seniorklub-ben Akropolis på Det Kongelige Teater.

Kort- og Billedsamlingen stod også for flere velbesøgte arrangementer. I forbin-delse med Joakim Eskildsens udstilling indbød Det Nationale Fotomuseum til to artist talks samt til debat under overskrif-ten Er skønheden suspekt? Her modererede forskningsbibliotekar Mette Kia Krabbe Meyer en diskussion om kunstfotografi og æstetik mellem professor Mette Sandbye og kulturforsker Torben Sangild. Der var stor søgning til arrangementerne, og det gjaldt også et besøg i bibliotekets fotobogsamling, som måtte dubleres. Flere uddannelsesinsti-tutioner kom efter aftale på besøg i udstil-lingerne og i samudstil-lingerne.

Nye tiltag

I et forsøg på at gøre de studerende på landets universiteter opmærksomme på de utallige kilder i Nationalbibliotekets samlinger, der er velegnede som basis for specialeskrivning, gjorde Nationalsamlingen allerede i 2014 et forsigtigt forsøg med en årlig specialedag, som for alvor fandt sin form i 2015. Under titlen Se originalerne.

Mød eksperterne blev der den 16. september afholdt en introduktion til specialeskrivning i Den Sorte Diamant. Til arrangementet var kommende specialestuderende blevet inviteret til at besøge biblioteket og få en introduktion til et specialeemne, mate-Der blev arbejdet med alle

emneområ-der i 2015 i forbindelse med omvisninger, introduktioner, foredrag, generel vejledning i samlingerne og forskningsprojekter samt som basis for publikationer, artikler, radio- og TV- programmer, interviews og udstillin-ger. Det overordnede mål med formidlingen er, at den skal baseres på Nationalbibliotekets viden og faglige ekspertise, samlinger og forskning – gerne i et aktuelt perspektiv, således at kulturarven bliver nærværende og giver stof til eftertanke.

Emneområderne er i 2015 blevet udvidet, idet to nye ph.d.-stipendiater er blevet til-knyttet samlingerne, nemlig Inger Ellekilde Bonde med projektet Stoflige strukturer - en analyse af Keld Helmer-Petersens fotografi 1950-1970 i en fotografi- og kunsthistorisk kontekst og Hannibal Munk med projektet Dansk satiretegning 1920-2010.

Introduktioner, debatter og fremvisninger

Dansk Folkemindesamling har formidlet sine samlinger til besøgende på stedet. Stude-rende fra Københavns Universitet og Aarhus Universitet har modtaget faglige indføringer i samlingerne, ligesom slægtsforskere, lokal-historikere og andre foreninger har været til rundvisning med tilknyttet fagligt oplæg.

Håndskriftsamlingen har haft fremvisninger i forbindelse med besøg af studerende fra universiteterne under overskrifter, der viser bredden i samlingen: Latinske håndskrifter fra middelalderen, Bogens fænomenologi, Håndskrifter, bogtryk og biblioteker, Græske håndskrifter og bøger, Håndskrifter og Bog-historie, Skatte i KB, boghistorie og bogens materialitet, Nyere danske bogbind, Thorkild Hansen-arkivet.

Musiksamlingen har haft flere besøg bl.a. af musikstuderende fra Institut for Kunst- og

NA TI O NALB IB LI O TEKET

lingen kan holde et foredrag om. Emnerne er listet op under de enkelte medarbejdere, som brugere kan henvende sig direkte til og bestille et bestemt foredrag.

Udstillinger

Ligesom pligtafleveringen og indsamlin-gen af den danske kulturarv er bærende for Nationalbibliotekets arbejde, er formidlingen af afgørende betydning, og i 2015 var der fernisering på to store udstillinger: Klaus Rifbjerg – en digter til tiden og fotoudstillingen Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på.

Rifbjerg-udstillingen tog en tilsyneladende umulig opgave på sig: at skildre Rifbjergs enorme værk og myldrende gøren og laden gennem mange årtier som forfatter, jour-nalist, redaktør og opinionsdanner. Med udgangspunkt i det omfattende arkiv, Rif-bjerg løbende overdrog til biblioteket, blev opgaven løst så fornemt, at den medførte fremragende anmeldelser: ’Se den udstilling!

Se den igen!’ skrev Johs. H. Christensen i sin 6-stjernede anmeldelse i Jyllands-Posten.

Til udstillingen blev der som noget nyt søgt midler til en skoletjeneste, og det har vist sig, at denne nye målgruppe tog positivt imod tilbuddet. Der har været stor interesse fra lærere og elever i både folkeskolen og gym-nasiet (se også fokusartiklen herom).

Det Nationale Fotomuseums udstilling Joakim Eskildsen: En verden jeg kan tro på præsenterede for første gang i Danmark den internationalt anerkendte danske fotografs arbejde fra perioden 1995-2015 samlet i en udstilling, der blev anmelderrost og trak et stort publikum.

Digteren og billedkunstneren Christian Yde Frostholm tilrettelagde udstillingen Pessoas Træ specielt til bibliotekets Oktogonmontre.

Professor Mette Sandbye skrev begejstret om den i Weekendavisen: ”Man kan vandre riale og råd og vejledning fra ansatte i de

forskellige samlinger. Dagen startede med kaffe og en times oplæg, hvor hver samling gav en kort præsentation af eget materiale.

Derefter kunne de studerende vælge at komme på rundvisning i to samlinger, hvor de kunne stille spørgsmål om mulige spe-cialeemner og blive præsenteret for dele af bibliotekets samlinger, der kunne anvendes i netop deres speciale. Der var 35 delta-gere, og hovedparten kom fra Københavns Universitet.

Et andet formidlingsfremstød, søsat i 2015, var henvendt til en noget bredere mål-gruppe, nemlig uddannelsesinstitutioner, Folkeuniversitetet, selskaber, foreninger og sammenslutninger rundt om i landet. Under titlen Bestil et foredrag præsenteres der på Det Kongelige Biblioteks hjemmeside en række emner, som medarbejdere i

Nationalsam-”Skal du til at skrive speciale?

Eller er du allerede så småt gået i gang, men mangler inspiration, materiale, eller råd og vejledning?” Med disse spørgsmål inviterede National-biblioteket specialestuderende til en inspirationsdag 16. sep-tember 2015. Programmet var tilrettelagt med en præsenta-tion af bibliotekets samlinger af breve, håndskrifter, billeder, kort, tegninger, noder og meget mere. Herefter var der rund-visninger, med mulighed for at få et nærmere indblik i en eller flere af samlingerne og spørge til mulighederne for det kom-mende speciale.

NA TI O NALB IB LI O TEKET

gens medarbejdere stod for følgende otte udstillinger i 2015:

• Carl Nielsen

• Mazarinader. Politiske pamfletter fra de tre musketerers tid

• Daguerreotypi. Det fotografiske gen-nembrud (se også fokusartiklen herom)

• Skynd dig langsomt! Den venetianske forlægger Aldus Manutius

• Den Nordiske Koncert: Sibelius, Grieg og Nielsen

• Kulturradikalismens musik

• Prins Peter og de tibetanske skatte

• The Universal Library of Count Otto Thott (1703-1785)

Bibliotekets udstillinger i 2015 omtales nærmere i afsnittet om Kulturafdelingens aktiviteter i denne årsberetning.

Udlån til eksterne udstillinger Nationalsamlingsafdelingen har i 2015 bidraget med udlån af 58 enheder til 19 udstillinger på 16 museer, biblioteker og underligt upåvirket gennem en

kunstudstil-ling over utallige sale på et stort museum og have glemt, hvad man så, fem minutter efter. Og så kan man sommetider – måske et lillebitte uforudset sted med en udstilling, der er stablet på benene for få midler – få en stor oplevelse med en masse indhold og perspektiver, der sidder i både hoved og krop i flere dage efter.”

Dansk Folkemindesamling var i et sam-arbejde med Kulturafdelingen kurator på udstillingen Lokale fællesskaber. Fotografier af Susanne Mertz. Med fokus på temaet fællesskab og lokale aktiviteter præsente-rede udstillingen en række fotografier, som Susanne Mertz har produceret for Dansk Folkemindesamling sammen med fortæl-linger og facts fra undersøgelsen Lokaleliv.dk.

Den blev udført i 2010 i samarbejde med en række museer og arkiver landet over.

Også de mindre udstillinger i montrerne foran Dronningesalen bidrog med viden og materialer fra samlingerne.

Nationalsamlin-Fotografi fra Plejehjemmet Travbanehusets årlige julefest, hvor personalets familier danser om juletræet, mens beboerne ser på, af fotografen Susanne Mertz. Fotografiet indgik i udstil-lingen Lokale Fællesskaber, som blev vist i på Kirkebybroen i Den Sorte Diamant 23. okto-ber 2015 - 5. decemokto-ber 2015.

Temaet var fællesskab og lokale aktiviteter. Fotografierne er en del af et dokumentationsprojekt i Dansk Folkemindesamling, Lokaleliv.dk. Traditionen med at danse om juletræet stammer fra begyndelsen af 1800-tallet.

Peter Fabers Højt for træets grønne top fra 1847 er den første anerkendte skildring af familiens dans omkring træet.

Nationalsamlings-afdelingen, Dansk Folke-mindesamling

2015

2.663 forespørgsler og besøgende 545 publicerede sider

34 faglige foredrag rundt i landet 166 bogindkøb og gaver 2014

2.612 forespørgsler og besøgende 565 publicerede sider

30 faglige foredrag rundt i landet 229 bogindkøb og gaver

NA TI O NALB IB LI O TEKET

institutioner i følgende byer: Amsterdam, Auning, Barcelona, Berlin, Firenze, Helsin-gør, Hillerød, Ishøj, København, London, Odense, Ordrup, Riga og Toreby. Igen har den tematiske og kronologiske bredde i de udstillinger, Nationalsamlingsafdelingens genstande har været præsenteret i, været betydelig, men 2015 har også vist eksempler på parallelle låneønsker – således har breve og kolorerede kuverter fra maleren Matisse til vennen André Rouveyre været udstillet både på Stedelijk Museum i Amsterdam og på Ordrupgaard. Med sine udlån til udstil-linger yder Nationalsamlingsafdelingen et tidskrævende, men vigtigt og meget værdsat bidrag til formidlingen af kunst og kultur i bred forstand.

Af øvrige eksempler kan det nævnes, at Kort- og Billedsamlingen i 2015 har udlånt værker fra Det Nationale Fotomuseums samling til udstillinger afholdt på Artipelag i Stockholm samt til J.F. Willumsens Museum.

ARKEN har lånt tegningen Kvinde og Mand af Gerda Wegener fra Museet for Dansk Bladtegnings samling.

Konferencer

Den internationale konference Rethinking Cultural Memory 1700-1850, der fandt sted på Københavns Universitet og Det Konge-lige Bibliotek den 4. og 5. december 2015, var organiseret i samarbejde med Nordisk Selskab for Romantikstudier ved lektor Robert W. Rix fra Institut for Engelsk, Germansk og Romansk på Københavns Universitet. Konferencen undersøgte over-ordnet, i hvilken grad periodens historiske, filologiske og antikvariske interesse kan siges at være en “opfindelse” af traditioner, og hvilken betydning det i så fald har for de nationale traditioner i dag. Konferencen indledtes og afsluttedes på Københavns Uni-versitet Amager, men fredag 4. december om eftermiddagen var der i Den Sorte Diamant

keynote-forelæsning ved den fremtrædende britiske boghistoriker William St. Clair un-der titlen ”The viewing nation in the British romantic period”. Forud for forelæsningen blev konferencedeltagerne introduceret til Det Kongelige Biblioteks samlinger af forsk-ningsbibliotekar Anders Toftgaard.

Det internationale symposium Food and Life-Span in Europe, 1800-2000 blev afholdt den 28.-30. september 2015 på Københavns Universitet og Det Kongelige Bibliotek.

Symposiet var arrangeret af forsker Caro-line Nyvang, Det Kongelige Bibliotek, i samarbejde med Copenhagen Centre for Health Research in the Humanities, Kø-benhavns Universitet. Symposiet var det 14.

i rækken af tematiske ICREFH-symposier.

ICREFH (International Commission for Research into European Food History) er et internationalt netværk for madforskere, og det er første gang et sådant symposium afholdes i Danmark. I alt bidrog 32 pro-minente oplægsholdere fra hele Europa.

Den åbne keynote-forelæsning på Det Kongelige Bibliotek tiltrak derudover 45 tilhørere. Arrangementet bidrog ikke alene med nye perspektiver på den europæiske madhistorie, men er også på sigt med til at profilere og styrke et forskningsfelt, der for tiden nyder stor opmærksomhed i univer-sitets- og museumsverdenen samt i den brede offentlighed. Symposiet blev finan-sieret af midler fra Carlsbergfondet, Centre for Modern European Studies (CEMES) og Professor Ludvig Wimmer og Hustrus Legat. Blandt de papers, der blev præsente-ret under symposiet, er i alt 14 udvalgt til udgivelse. Antologien udgives i 2017 i det britiske forlag Ashgates skriftserie.

Dansk Folkemindesamlings temadag Musik og identitet blev afholdt på Det Kongelige Bibliotek den 9. marts 2015. Musik synes i vor tid at være vigtig for flere mennesker

NA TI O NALB IB LI O TEKET

udvidede i 2015 sit område. Takket være en stor fondsbevilling kommer Danmark set fra luften – før Google nu også til at omfatte Sjælland og Lolland-Falster. Aage og Johanne Louis-Hansens Fond har med bevillingen sikret, at der bliver føjet ca. 900.000 luftfotos til de knap 500.000, der allerede er online.

Det Kongelige Biblioteks Fragmentsam-ling består af mere end 3.300 enheder, som i 1983 blev nummereret og lapidarisk bestemt af filologen Jørgen Raasted og teo-logen Merete Geert Andersen i Inventar over Det Kongelige Biblioteks Fragmentsamling. Ho-vedparten af fragmenterne indeholder mid-delalderlige latinske tekster på pergament. I 2015 er samtlige fragmenter blevet digitali-seret, og de tilhørende data fra Raasteds og Andersens inventar er blevet retrokonver-teret gennem indtastning. Kombinationen end nogensinde før. Musikaktiviteter og

mu-sikvaner er tæt knyttet til og har betydning i livsforløbet. Musik forbindes med min-der om mennesker og begivenhemin-der og er herunder også sammenvævet med milepæle og skarpe brud i tilværelsen. På den måde opbygger man sin identitet og personlige historie blandt andet ved hjælp af musik.

Mennesker har evnen til at identificere sig med forskellige grupper og fænomener livet igennem; dette kommer meget klart til ud-tryk gennem aktiv musicering, altså at synge, spille og lytte til musik sammen med andre.

Ved temadagen præsenterede fem forskere deres forskning i emnet på basis af både historisk og nutidigt materiale.

Retrodigitalisering

Det Kongelige Biblioteks første crowdsour-cingprojekt, Danmark set fra luften – før Google

Årets resultat for udvalgte retrodigitaliseringsprojekter i 2015

Produceret, skanninger

Danmark set fra luften, luftfotos 249.976

Illegale blade og bøger 100.413

Tidsskrift.dk 47.136

"Danmarks Breve" 44.776

Kulturarvsdigitalisering:

Trykt illustreret arkæologisk og antropologisk materiale fra 1800-tallet 15.467

Kontorchef Withs scrapbøger (småtryk) 13.665

Udvalgte danske skønlitterære titler 1900-1949 6.048

Noder on demand 6.331

Viserne i Hielmstjerne, Danske Samling 1.778

Publiceret, titler

Danmark set fra luften, luftfotos 109.473

DOD (Danske bøger 1701-1900 on demand) 3.432

Illegale blade og bøger 1.109

Kulturarvsdigitalisering:

Substitutionsdigitalisering af fotos 6.107

Småtrykssamlingens retrodigitalisering 276

NA TI O NALB IB LI O TEKET

allerede skannet, og 14.000 digitaliserede dias fra perioden 1940-1970 kunne såle-des offentliggøres for publikum i efteråret 2015. Det er første skridt i en proces, der følges af yderligere digitalisering, forskning og en stor retrospektiv udstilling om Keld Helmer-Petersen i 2020, der er 100-året for hans fødsel.

Internationalt samarbejde

Nationalsamlingen har – qua sine medar-bejdere og de mange samlinger af interna-tional betydning – et bredt samarbejde både nationalt og internationalt, ikke mindst i form af udveksling af viden og kendskab til samlingernes indhold.

af billeder af meget høj kvalitet og basale metadata vil give studiet af disse fragmenter et helt nyt grundlag. Når fragmenterne er blevet publiceret, vil fragmenternes godt 6.600 sider blive gjort tilgængelige i faksi-mile på internettet og give forskere i den middelalderlige skriftkultur adgang til et stort og hidtil ret upåagtet materiale. Gen-nem feedback vil disse også kunne bidrage til bestemmelsen af de gamle kilder med nye data.

Den omfattende samling efter det 20.

århundredes vigtigste danske kunstfotograf, Keld Helmer-Petersen, rummer omkring 40.000 billeder i form af både aftryk, ne-gativer og dias. En stor del af samlingen er

Det Kongelige Bibliotek har i 2015 erhvervet fotografen Keld Helmer-Petersens (1920-2013) arkiv på 40.000 billeder. ”Mine billeder skal ikke ’ligne’ noget.

De skal bare ligne billeder”.

Med de ord beskrev Helmer-Petersen sine fotografier i det skelsættende pionerværk 122 Farvefotografier fra 1948.

Helmer-Petersen indvarslede i 1940’erne og 50’erne en radikal fornyelse af fotografiet i Danmark med billeder, der snarere end at dokumentere

’noget’ var optaget af at frem-hæve linjer, mønstre og former med inspiration fra tysk og amerikansk fotografi og inter-national abstrakt billedkunst.

Her ses et originaldias fra pionerværket med et udsnit af en parasol. De næsten 70 år gamle farvediapositiver er

”farvestukne”, hvilket vil sige, at farverne er falmede.

NA TI O NALB IB LI O TEKET

konferencer med oplæggene ”La fortuna di Dante in Danimarca: letture, traduzioni e collezioni” i Helsinki og “La collection de mazarinades de la Bibliothèque Royale du Danemark » i Paris. Desuden har han holdt  foredraget ”Syng mig disse smukke sonetter. Plejadedigterne og petrarkismen i 1500-tallets Frankrig” ved seminaret Perspektiver på Petrarca på Center for Renæssancestudier.

Kort- og Billedsamlingen har i det forløbne år deltaget i flere internationale og natio-nale konferencer og netværksmøder. På kortområdet gælder det blandt andet Nor-disk Kortbibliotekarmøde i Oslo 19.-20. maj med fokus på katalogisering og brugerbe-tjening, i den internationale konference om

”Digital Approaches to Cartographic Heri-tage”, arrangeret af International Cartographic Association (ICA) på Corfu 26.-30. maj samt i 26th International Conference on the History of Cartography (ICHC) i Antwerpen 10.-18. juni, hvor emnet var: ”Theatre of the world in four dimensions - space, time, imagination, spectacle”. Nationalt deltog Kortsamlingen i Danske Kortdage 11.- 13.

november i Herning, hvor forskningsbib-liotekar Henrik Dupont præsenterede et oplæg om ”Danmark set fra luften – et crowdsourcing projekt”.

Fra Billedsamlingen har forskningsbibliote-karer Sarah Giersing og Mette Kia Krabbe Meyer holdt oplæg om den udstilling om det tidligere Dansk Vestindien, der skal vises på Det Kongelige Bibliotek i 2017, blandt andet i netværket Nordic Connections.

Der er også holdt foredrag om flere af Bil-ledsamlingens materialer og udstillinger, deriblandt udstillingen Ned med våbnene, som Mette Kia Krabbe Meyer fortalte om på Organisationen Danske Museers internatio-nale formidlingsseminar.

Dansk Folkemindesamling var medarrangør af den 33. Nordiske Konference for Etnologi og Folklore, der fandt sted på Københavns Universitet under temaet ”CO – Coproduc-tions, collaborations and contestations”. Flere af Folkemindesamlingens forskningsmedar-bejdere var desuden aktive på konferencen som oplægsholdere og workshoparrangører.

I tilknytning til konferencen var Dansk Fol-kemindesamling vært for et møde i Network of Nordic Tradition Archives, hvor traditionsar-kivers synlighed og metoder til indsamling blev diskuteret.

Dansk Folkemindesamling var endvidere aktiv deltager i opstarten af Network of Nordic and Baltic Tradition Archives. Netvær-ket sigter mod at skabe et øget samarbejde om dokumentationen og udforskningen af folkelig kultur på tværs af de nordiske og baltiske lande. I det forgangne år var Dansk Folkemindesamling repræsenteret ved netværkets opstartsseminar i Lysebu, Oslo, 13.-15. april 2015. Dansk Folkemin-desamling var desuden vært for det opføl-gende netværksmøde den 18. august. Mødet havde deltagelse fra en række forsknings- og kulturinstitutioner i de nordiske og baltiske lande, og emnet var de udfordringer og mu-ligheder, der knytter sig til digitaliseringen af traditionsstof.

I tilknytning til Dansk Folkemindesamlings ansvar for at varetage arbejdet med UNESCOs konvention om den immaterielle kulturarv i Danmark deltog Folkemindesamlingen i et nordisk møde på Institutet för språk och folkminnen i Göteborg. Her blev de enkelte landes tiltag præsenteret, og man diskuterede mulighederne for et øget sam-arbejde i Norden.

Anders Toftgaard fra Håndskriftssamlin-gen har været inviteret til at tale ved to

NA TI O NALB IB LI O TEKET

der nu bliver ordnet og registreret, var bag-grunden for og udgør en væsentlig del af Det Kongelige Biblioteks udstilling Klaus Rifbjerg – en digter til tiden.

Også andre forfatterarkiver er erhvervet i 2015. Herunder en stor samling af digteren Benny Andersens breve og manuskripter.

Endvidere kan nævnes forfatteren Cecil Bødkers efterladte papirer samt modtagelsen af supplerende papirer fra bl.a. dramatikeren Kjeld Abell, forfatteren Dan Turèll og manu-skripter af forfatterne Vagn Lundbye og Johan-nes L. Madsen samt digteren Peter Laugesen.

Af andre større erhvervelser kan nævnes breve og manuskripter og andre dokumen-ter fra filminstruktørerne Gabriel Axel og Kathrine Windfeld, skuespilleren Malene Schwartz, maleren Niels Reumert, jour-nalisten og forfatteren Bente Hansen og samfundsdebattøren Niels Meyer.

Erhvervelser

Hvert år erhverver Nationalsamlingsafdelin-gen en lang række samlinger og enkeltma-terialer. Materialerne indkommer såvel ved pligtaflevering som ved køb eller gave og modtages både i digital og fysisk form.

Håndskriftssamlingerne

Blandt arkiverne bør fremhæves den endelige erhvervelse af forfatteren Klaus Rifbjergs papirer, som siden 1982 – af Rif-bjerg selv – løbende blev overdraget til Det Kongelige Bibliotek. De i alt 72 flyttekasser indeholder manuskripterne til næsten alle hans bøger, men også til mange projekter, der ikke blev realiseret. Endvidere findes der en meget stor brevsamling, der belyser per-sonen og forfatteren Rifbjerg fra nye vinkler.

Og de mange scrapbøger giver et indblik i modtagelsen af et forfatterskab, der fra første færd – og vedvarende – var omstridt, men til

Og de mange scrapbøger giver et indblik i modtagelsen af et forfatterskab, der fra første færd – og vedvarende – var omstridt, men til

In document 20 15 (Sider 31-39)