• Ingen resultater fundet

NATIONALBIBLIOTEKET Afdelingen for Fysisk Pligtaflevering og Bevaring

In document 20 15 (Sider 57-64)

Afdelingen for Fysisk Pligtaflevering og Bevaring består af to funktioner, som i foråret 2015 blev lagt sammen til én afdeling under Bevaringschefen, nemlig modtagelse af pligtafleveret materiale og bevaring af Nationalbibliotekets fysiske samlinger. Ved samme lejlighed blev opgaven omkring indsamling af computerspil i forbindelse med pligtaflevering placeret i Afdelingen for Digital Pligtaflevering og Bevaring.

Sektion for Fysisk Pligtaflevering

OPGAVER

Sektionens opgaver er i medfør af Lov nr. 1439 af 22. december 2004 om pligtaflevering af offentliggjort materiale at sikre en dækkende pligtaflevering af de materialetyper, som Det Kongelige Bibliotek har ansvaret for at indsamle, dvs. trykte udgivelser, noder, kort, com-puterspil og andre værker, der offentlig-gøres ved udgivelse i eksemplarform.

Værker udgivet i eksemplarform modta-ges i to eksemplarer, hvorefter sektionen sender det ene til Statsbiblioteket.

Sektionen har ansvaret for den na-tionalbibliografiske fortegnelse Dansk Periodicafortegnelse, en fortegnelse over periodica udgivet i eksemplarform i Danmark 1949 ff. og er som dansk ISSN-kontor ansvarlig for tildelingen af ISSN.

I 2015 behandlede Sektionen for Fysisk Pligtaflevering 27.654 monografier, 35.056 periodika og 127.127 stk. småtryk.

Formidling

I udstillingen Danske Nationalsymboler i Oktogonen 1. juli-30. september 2015 udstillede Småtrykssamlingen eksempler på brugen af diverse danske nationalsymboler, vikinger, Dannebrog, Den lille Havfrue, Lurblæserne, Hamlet, Holger Danske og lignende.

Bibliotekarerne René Tjørnelund Thomsen og Therese Høeg Jacobsen deltog i det 2.

Nordiske Småtryksmøde på Nasjonalbibliote-ket i Oslo den 21.-22. april 2015, hvor der også var repræsentanter fra småtrykssamlin-gerne i Norge, Sverige, Finland, Grønland og Færøerne.

Informationsspecialist Katrine Schrøder deltog i 40th Meeting of Directors of ISSN Centres, den 13.-16. oktober 2015 i Beograd.

Småtrykssamlingen har leveret materiale til udstillingen 1945 – Niederlage. Befreiung.

Neuanfang. Zwölf Länder Europas nach dem Zweiten Weltkrieg på Deutsches Historisches Museum i Berlin.

Retrodigitalisering i Småtrykssamlingen

Småtrykssamlingen har i 2015 markeret 100-året for kvinders valgret ved at skanne mere end 200 værker omhandlende kvinders valgret i form af love, vedtægter, beretnin-ger, valgplakater og lignende.

Desuden er Kontorchef Withs Samling af scrapbøger blevet skannet. I 50 bind har kon-torchef ved Københavns Havnevæsen, cand.

jur. Jacob Hansen Bang With (1847-1930), dokumenteret både sit professionelle og private liv. Scrapbøgernes indhold strækker sig fra perioden 1857 til 1929 og giver et spændende indblik i, hvordan en mand af det bedre borgerskab levede på den tid.

Fysisk pligtaflevering 2015

1.535 modtagne meter 27.654 behandlede

mono-grafier

35.056 behandlede periodi-kahæfter 1.411 registreringer

(fy-siske tidsskrifter + årspublikationer) 478 registreringer

(on-line tidsskrifter + årspublikationer) 2014

1.508 modtagne meter 25.692 behandlede

mono-grafier

36.308 behandlede periodi-kahæfter 1.498 registreringer

(fy-siske tidsskrifter + årspublikationer) 514 registreringer

(on-line tidsskrifter + årspublikationer) Småtrykssamlingen

2015

127.127 behandlede enhe-der (småtryk) 1.603 modtagne

rekvisitio-ner på småtryk 107 lånere på intern

læsesal i Småtryks-samlingen 276 værker digitaliseret

fra Småtrykssam-lingen

14.230 sider digitaliseret fra Småtrykssamlingen 2014

132.440 behandlede enhe-der (småtryk) 1.777 modtagne

rekvisitio-ner på småtryk 126 lånere på intern

læsesal i Småtryks-samlingen 436 værker digitaliseret

fra Småtrykssam-lingen

15.679 sider digitaliseret fra

NA TI O NALB IB LI O TEKET

skriptet har gennemgået en omhyggelig papirkonservering og er blevet genhæftet for at få et godt opluk. Da det gamle bind fra slutningen af 1800-tallet var helt nedslidt, har manuskriptet fået et moderne bind med skindryg og et håndlavet overtrækspapir designet og fremstillet af bogbinder Inger Mønster Marker, som har gennemført hele denne store opgave.

Forberedelse til indflytning i nye magasiner

Nationalbibliotekets samlinger skal om få år flyttes til et nyt fjernmagasin, og det er derfor et prioriteret rammeaftalemål at få forberedt Håndskriftsamlingens mange uordnede arkiver, der har været opmagasi-neret på Lergravsvej, til opstilling i klima-styret magasin og dermed gjort dem delvis tilgængelige for fremtidig brug. En stor del af de sidste årtiers accession, i alt cirka 2.000 flyttekasser af varierende størrelse fyldt med arkivalier som breve, manuskripter, perso-nalia og tryksager fra en lang række frem-trædende personligheder og institutioner inden for dansk litteratur, kunst, kultur og videnskab, er opstillet på paller, og i februar blev arbejdet med sortering, ompakning og registrering påbegyndt. Derefter blev de klargjorte arkiver sendt til Det Kongelige Biblioteks midlertidige magasiner i Rigsarki-vets højlager på Kalvebod Brygge, og de kan nu bestilles i REX. Bevaringssektionens del-tagelse i klargøringen er et vigtigt bidrag til, at Nationalbiblioteket kan få dette afgørende arbejde afsluttet.

Bevaringsdigitalisering

En af de mere betydningsfulde opgaver un-der bevaringsdigitaliseringsprogrammet har i 2015 været digitaliseringen i høj kvalitet af Müllers Pinakotek – en meget værdifuld specialsamling af danske historiske portræt-ter og dansk topografi med mere end 4.000 tryk fra perioden ca. 1500-1795.

Sektionen for Fysisk Bevaring

OPGAVER

Bevaringssektionen har ansvar for bevarin-gen af Det Kongelige Biblioteks nationale samlinger i fysisk form. Det er sektionens ansvar at føre tilsyn med samlingernes opbevaring og deres bevaringstilstand.

Sektionen har også ansvar for indbinding, konservering, bevaringsdigitalisering og emballering af kulturarvssamlingerne.

Samtidig gennemføres der en forebyg-gende indsats, som retter sig mod gen-standenes forhold helt fra modtagelsen i biblioteket, ved håndtering, magasinering, udstilling, digitalisering og udlån, og hvor både fysisk og kemisk nedbrydning skal forhindres eller begrænses i videst muligt omfang. Sektionen er nationalt videnscen-ter for bevaring af arkiv- og biblioteksma-teriale og yder rådgivning herom til andre institutioner og enkeltpersoner.

Konservering

Konserveringsopgaverne i 2015 har for størstedelen rettet sig mod samlinger, der løbende bliver retrodigitaliseret som led i en on-demand service og mod samlinger, hvor der på et tidspunkt ønskes en samlet retrodigitalisering. I den forbindelse blev samlingen af illegale tryk fra perioden 1940-45 gennemgået og behandlet af en konservator, og konservering af skadede inkunabler fortsatte. En særlig opgave var konservering og nyindbinding af en original kopi i folio af Ludwig van Beethovens Missa Solemnis (1819-22) med rettelser og notater i komponistens egen hånd.1

Musikmanu-1 Se Niels Krabbe: ”Fra Beethovens skrivepult i Wien til magasinerne i København”, Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 2013:4, s. 3-21.

Fysisk Bevaring 2015

25.965 æsker produceret 56.389 læg, omslag og

kuverter produceret 3.596 konserverede

bøger, billeder og arkivenheder 6.107 fotografiske

objekter skannet til bevaringskopiering 2014

9.064 æsker produceret 15.974 læg, omslag og

kuverter produceret 1.005 konserverede

bøger, billeder og arkivenheder 19.508 fotografiske

objekter skannet til bevaringskopiering

NA TI O NALB IB LI O TEKET

Lysfølsomme skatte

I anledning af, at biblioteket planlægger en nyopstilling af den permanente udstilling Skatte i Det Kongelige Bibliotek, som skal åbne i februar 2016, blev alle de udstillede genstandes lysfølsomhed undersøgt ved hjælp af apparatur til microfading. Microfa-ding er en metode til at vurdere lysets lang-tidspåvirkning af bl.a. papir. Projektet gav en enestående mulighed for at undersøge mange forskellige farver og blække frem-stillet gennem mange århundreder – helt tilbage fra år 600 og til vore dage. En del genstande, og især håndskrifter, skrevet med blæk i 1800-tallet, viste sig at være ekstremt lysfølsomme, mens mange meget ældre og flot farvelagte skrifter til gengæld var meget stabile. Den opsamlede viden om skattenes lysfølsomhed har ført til, at den permanente udstilling har kunnet tilrettelægges, så de valgte genstande kan udstilles uden risiko for synlig udblegning og i lang tid til glæde for publikum.

Også værd at fremhæve er bevaringsdigita-liseringen af et 360 graders panoramabil-lede optaget fra Københavns Rådhus i 1896 af hoffotograf Peter Elfelt. Billedet skulle oprindeligt have bestået af 12 optagelser på fotografiske glasplader (27 x 34 cm), men på grund af sollys direkte ind i kameraet, blev det kun til 11 optagelser. Det Kongelige Bibliotek har 10 af disse plader – en af de midterste (nr. 7) mangler desværre. Derfor vakte det stor glæde, da man i bibliotekets Billedsamling fandt et ældre kontaktaftryk af den manglende plade, og dermed kunne gen-skabe det samlede panoramabillede digitalt.

Kulturnatten

Det overordnede tema for Kulturnatten 2015 var At rejse er at leve, og H.C. Ander-sens bog med selvsamme titel kunne ses på Kirkebybroen. Fra bibliotekets samlinger blev der fremvist rejseberetninger bl.a. med opdagelsesrejsendes beretninger om møder med havfruer og eksotiske dyr. Som sup-plement til de skriftlige beretninger var der lånt et ”havfrueskelet” fra Naturhistorisk Museum, der dog er sammensat af men-neskekrop og fiskehale. Bevaringssektionen havde også fremstillet reproduktioner fra rejseberetningerne, som de besøgende børn kunne farvelægge. Desuden fremvistes konservering af kort og glober, og publikum havde mulighed for at lave deres egen lille globe af reproducerede globesegmenter. På den modsatte side af Kirkebybroen viste Småtrykssamlingen eksempler på rejsebro-churer fra både fjerne, eksotiske rejsemål og fra den mere hjemlige andedam en lille udstilling og et slideshow med rejsekataloger igennem tiderne. Ved siden af dem havde Bevaringssektionen et kort med berømte opdagelsesrejsendes ruter, hvor publikum selv havde mulighed for at placere en nål på deres seneste rejsemål. Aftenen forløb godt med mere end 5.000 besøgende og god kontakt til publikum.

Det Kongelige Biblioteks bevaringspolitik omfatter også bevaringsdigitalisering af skrø-belige materialer, hvor man kan risikere, at originalerne går til grunde. I 2015 skete en beva-ringsdigitalisering af Müllers Pinakotek, som er en samling på 4.500 kobberstik skabt i 1700-tallet til dokumentation af ”Fædrenelandets Historie”.

Samlingen består af illustratio-ner af danske bygninger, steder og personer. Fra samlingen ses her Ole Bendtsen. En Bonde fra Siælland. Død i Høie Taastrup 1782 d. 31. Octobris efter Angivelse over 100 Aar gammel. Kobberstikkeren er Georg Mathias Fuchs.

NA TI O NALB IB LI O TEKET

samt at finde kilden til den luftforurening, der forårsager sværtningen. Undersøgelsen har vist, at omkring 200 billeder i samlin-gerne - og fortrinsvis portrætter fra midten af 1800-tallet - er kraftigt sværtet. Kilden er formentlig svovlbrinte, som er kommet ind i samlingerne fra udemiljøet, men også afgives i indemiljøet fra emballeringsmaterialer og menneskelig metabolisme. Projektet afsluttes i 2016 og vil fremadrettet give anledning til at skabe bedre bevaringsbetingelser for de berørte samlinger.

Forskningsprojekt om sortsværtning af blyhvidt på fotografier, tryk og tegninger

I Det Kongelige Biblioteks samlinger er jævnligt registreret billeder, hvor den op-rindelige hvide farve i dag er sværtet helt eller delvist sort. Sammen med Centre for Art Technological Studies and Conservation (CATS) ved Statens Museum for Kunst har Det Kongelige Bibliotek deltaget i et forskningsprojekt bevilget af Kulturmini-steriet, hvis formål har været at undersøge omfanget af sværtede billeder i samlingerne

Udstillingen Skatte i Det Kon-gelige Bibliotek viser et udvalg bibliotekets største sjældenhe-der. I forbindelse med planlæg-ning af en nyopstilling af udstil-lingen i 2016 blev udvalgte genstandes lysfølsomhed målt ved ”mikrofading” for at sikre, at de kan tåle at være udstil-let i længere tid uden risiko for synlig udblegning. En af gen-standene er missionæren Hans Egedes Grønlandskort fra 1737, som er den første opmåling af Vestgrønland. Analysen viste, at originalen ikke kan tåle at blive udstillet, og derfor er der frem-stillet en faksimile til udstillin-gen. Herved er originalen sikret for eftertiden, samtidig med at de besøgende kan opleve Hans Egedes korttegning og beskri-velse af det ukendte land.

NA TI O NALB IB LI O TEKET

Retrokonverteringen af danske småtryk afsluttet

Af bibliotekarerne Susanne B. Mortensen og Therese Høeg Jacobsen, Afdelingen for fysisk Pligtaflevering og Bevaring.

Igennem de senere år er en betydelig mængde tidligere registrerede småtryk blevet retrokonverteret, således at oplys-ninger i tidligere registranter og trykte kataloger er indtastet som bibliografiske poster i REX, Det Kongelige Biblioteks katalogbase.

Med færdiggørelsen i 2014-2015 af de to store projekter ”Overstregede småtryk”

og ”Lokale småtryk” markeres en slags finale for retrokonverteringerne i Små-trykssamlingen.

Den har foruden de ovenstående om-fattet projekterne ”Udtaget småtryk”1,

”Jørgines kasser” og ”Småtrykstidsskrif-ter 1960-1988”. ”Jørgines kasser” er et ældre kortkartotek over tidsskrifter re-gistreret af daværende biblioteksassistent Marie-Louise Jørgensen med kælenav-net ”Jørgine”. Småtrykstidsskrifterne fra denne katalog er nu også inddateret i REX. ”Småtrykstidsskrifter 1960-1988”

var et projekt, der drejede sig om at inddatere ophørte småtrykstidsskrif-ter, som var registreret på kort i denne periode, men som ikke kunne søges i REX, fordi man besluttede kun at

ind-1 Se Therese Høeg Jacobsen: “Toldruller og tåge-signaler, regnskaber og revyviser”, Magasin fra Det Kongelige Bibliotek, 19:1, 2006, ss. 23-39. Kan også læses på Småtrykssamlingens hjemmeside.

datere de ”levende” småtrykstidsskrifter, da man i 1988 gik over til den elektro-niske fælleskatalog REX.

Det vil sige, at alle tidligere registrerede småtryksperiodika m.m. nu er søg- og bestilbare i REX, og retrokonverterin-gen på dette område er afsluttet. Det skal understreges, at det registrerede kun udgør en brøkdel af de millioner af småtryk, der er indsamlet i det 20.

århundrede og som fylder over syv hyldekilometer i magasinerne. Disse er fortsat uregistrerede og ordnet emne-mæssigt efter arkivmæssige principper og kan ikke søges i REX.

Hvert år modtager Det Kongelige Bib-liotek som følge af pligtafleveringsloven en stor mængde tryksager.2 Det drejer sig bl.a. om firmaer, foreninger og

insti-2 En introduktion og samlet guide til Det Kongelige Biblioteks danske småtrykssamlinger blev udgivet i 2010, se Therese Høeg Jacobsen, Susanne B. Morten-sen, Anne-Marie Smith & René Tjørnelund Thomsen:

Alle tiders tryk. Småtrykssamlingen i Det Kongelige Bibliotek. 2010. 335 s. Ill. Fol. Indføring og vejledning i brug af samlingerne findes ss. 9-19.

FOKUS

Hillerød-Frederiksværk Jernbane er et menukort i anledning af privatbanens 100 års jubilæum i 1947. Af menu-kortet fremgår de deltagende honoratiores, bordplanen og selve menuen, som bestod af snitter, oksefilet og karamelrand med is. DSB og privatbanerne er rigt repræsenteret i Små-trykssamlingen.

NA TI O NALB IB LI O TEKET

Bestemmelser for offentlige Fruentimmere i Aalborg samt deres Værter, 1870. Reglerne for prostituerede og deres (bor-del)værter er udgivet af Aalborg Politikammer. De offentlige fru-entimmere skulle blandt andet to gange om ugen møde til visi-tation hos stadslægen og over-holde politiets regler, for hvor og hvornår de måtte opholde sig på offentlige steder. Børn var på det strengeste forbudt i samme lokale som de prostitu-erede (Småtrykssamlingen).

I 1920’erne gennemgik man atter kata-logerne og overførte endnu flere små-tryk til Småsmå-trykssamlingen. Disse kaldtes Udtaget småtryk, som også er i REX.

Projektet ”Overstregede småtryk”

består først og fremmest af love og vedtægter fra foreninger og institutio-ner, men også regnskaber, lommebøger, stambøger over heste, kvæg og hunde, reglementer, kataloger og meget andet.

De overstregede titler er blevet til 18.034 poster i REX.

Langt det meste materiale er fra 1800-tallet, især den sidste halvdel, men der er også enkelte småtryk fra 1700-tallet og efter 1900, hvor regi-streringen af småtryk ophørte i den systematiske katalog. Da der er en flydende grænse for, hvornår overstreg-ningerne blev gennemført, kan der være flere nyere love og andet materiale fra de samme korporationer, som ikke er en del af de overstregede titler, fordi de er indgået efter, at registreringen i den systematiske katalog ophørte.

Emnerne spænder vidt: der er love fra Damsholte Ægindsamler-Forening, Kvols Sogns Dandseforening, Stenflækkernes Fagforening for Rønne og Omegn, Hun-drede-Kvinde-Foreningen af 3. April 1897 i Middelfart og Forsikringsforeningen for Uheld paa Fækreaturer i Serritslev Sogn.

Nu er alt dette i REX, så man lettere kan finde frem til f.eks. Bestemmelser for offentlige Fruentimmere i Aalborg samt deres Værter, Reglement for Fangerne i Straffean-stalten paa Vridsløselille Mark og Fører i Aarhus ved Juleindkjøbene.

tutioners aktuelle interne publikationer som f.eks. årsberetninger og regnskaber, personaleblade, udstillingskataloger, prislister over varer, foreningers love og vedtægter og meget andet. Dette materiale bevares i Småtrykssamlingen.

Samlingen, der blev oprettet i 1902, er hovedsagelig ukatalogiseret, men man har dog fra 1960 registreret de små-tryksperiodika, som var levende på dette tidspunkt, samt alle nye i et kortkar-totek. Der findes også store mængder småtryk (både periodika og monogra-fier) fra før oprettelsen i 1902. Disse er indført i Danske Afdelings systematiske katalog for 1.-2. Samling (1482-1959) og blev efter 1902 overført til Småtryks-samlingen i to omgange.

Efter 1902 gennemgik man første gang katalogerne, overstregede småtryksind-førslerne med blyant og overførte mate-rialet til den nye småtrykssamling. Disse overstregede titler er nu alle blevet kon-verteret til bibliografiske poster i REX.

NA TI O NALB IB LI O TEKET

Med gennemførelsen af disse retro-projekter er samtlige småtryk i Danske Afdelings systematiske katalog for 1.-2.

Samling (1482-1959) konverteret til bibliografiske poster i REX.

Projektet ”Lokale småtryk”, 1.-3. sam-ling er baseret på den trykte bibliografi i tre bind, som er en fortegnelse over småtryk vedrørende lokaliteter uden for København og Frederiksberg3. Biblio-grafien udkom i årene 1983-1990 som en del af det store projekt om dækning af Danmark med lokalbibliografier til udbygning af bl.a. Dansk Historisk Bib-liografi. Den medtager først og fremmest lokale periodika (tidsskrifter, årsberet-ninger, regnskaber) og jubilæumsskrifter fra perioden 1902-1980’erne. Det drejer sig om over 16.000 bibliografiske poster, der nu kan søges og bestilles i REX.

Emnerne spænder fra broderskaber, skoler, jagt og filantropi til militær-væsen, politik, søfart, kunst, teater og afhold, og meget mere. Man kan finde regnskaber fra ”A/S Ædruelighe-dens Fremme for Ølgod og Omegn”, fra Bridgeklubben ”Ruder Es” i Hvidovre og Rødovre Propforening ”R”. Jubilæums-skrifter fra Lollands Bagermesterforening, fra Kronprinsesse Ingrids Feriehjem for Sønderjydske Børn og elevblad for Fru Geide’s Danseinstitut i Lyngby.

3 Lokale småtryk. Fortegnelse over småtryk ved-rørende danske lokaliteter uden for København.

Registreret i Småtrykssamlingen i Det Kongelige Bib-lioteks Danske Afdeling. Bind 1: 1. samling ved Therese Høeg Jacobsen. Roskilde: Dansk Lokalbibliografi. 1983.

479 s.; Bind 2: 2. samling ved Therese Høeg Jacobsen og Eva Rasmussen. Århus: Dansk Lokalbibliografi.

1986. XIV, 376 s.; Bind 3: 3. samling ved Eva Ras-mussen. Ballerup: Bibliotekscentralen. 1990. IX, 99 s.

Der resterer endnu en hel del småtrykspe-riodika, som ikke tidligere har været regi-stret, hverken på kort eller online i REX, da de er ophørt før 1960, hvor registre-ringen begyndte. Man kan kun gisne om, hvor mange det drejer sig om, men det er helt sikkert, at der gemmer sig mange spændende og ukendte perler blandt disse.

De mange småtryk er et værdifuldt kildemateriale for alle, der interesserer sig bredt for lokal- og samtidshistorie.

Småtrykssamlingen er et spejlbillede af det danske samfund på et givet tids-punkt. De mange småtryk er stort set kun bevaret tilgængelige i deres helhed i Det Kongelige Bibliotek.

Her får man i ubearbejdet og usminket form et indtryk af livet og hverdagen i for eksempel en farvefabrik, en skole el-ler et teater, hvad rørte der sig, hvad har optaget sindene, hvilke problemer har man døjet med?

Love for Stenflækkernes Fag-forening for Rønne og Omegn, 1897. Arbejderne i hver en by organiserede sig i på dette tidspunkt i mange højt specia-liserede fagforeninger. Det står i skarp kontrast til vore dages store fagforeningskarteller. Alene på klippeøen Bornholm var der mange faglige foreninger, der organiserede folk, der forarbej-dede øens sten. Der findes reg-ler for medlemskab, kontingent og for medlemmernes fælles optræden under forhandlinger og konflikter med arbejdsgiverne (Småtrykssamlingen).

NA TI O NALB IB LI O TEKET

tal Bevaring, som skiftede navn til Afdelingen for Digital Pligtaflevering og Bevaring, som har ansvaret for både indsamling og bevaring af computerspil, e-bøger og internetudgivet materiale til Netarkivet. Tre medarbejdere, der varetager disse opgaver, blev overflyttet fra Nationalsamlingsafdelingen.

Tidligere var ansvaret for bevaring af de digitale samlinger koblet sammen med de fysiske samlinger, mens drifts- og udvik-lingsopgaver for Netarkivet var placeret i Afdelingen for Digital Bevaring. At lægge opgaverne sammen i én afdeling har betydet, at det nu er muligt at sikre en mere præcis styring, udvikling og opgaveløsning på det digitale område på tværs af bibliotekets sam-linger. Direkte dagligt samarbejde mellem kuratorer og udviklere medfører en større fælles forståelse for det samlede opgavekom-pleks hos alle medarbejdere og herigennem muligheden for en bedre og mere effektiv fælles fremdrift.

Netarkivet – fritekst og fødselsdag Netarkivet, der varetages af Det Kongelige Bibliotek og Statsbiblioteket i fællesskab, har haft et travlt og udbytterigt 2015. I anled-ning af Netarkivets 10 års fødselsdag i juni 2015 åbnede arkivet for en helt ny mulighed for adgang til data i arkivet: fritekstsøgning.

Netarkivet omfatter den nationale samling af dansk digitalt født materiale, offentlig-gjort online gennem de seneste 10 år. Hidtil

Netarkivet omfatter den nationale samling af dansk digitalt født materiale, offentlig-gjort online gennem de seneste 10 år. Hidtil

In document 20 15 (Sider 57-64)