• Ingen resultater fundet

DEN BOLIGSOCIALE

In document BAG FACADERNE (Sider 101-107)

INTEGRATION AF

JOBCENTERINDSATS I

102

PROJEKT

Jobmedarbejderen udfører opsøgende arbejde for at møde de beboere, som har brug for hjælp til at finde job. Hun møder dem ofte i forbindelse med, at de deltager i arrange-menter og aktiviteter, som helhedsplanen afholder. Men hun møder dem også i andre sammenhænge i deres nærmiljø, for eksempel når de skal ud at handle, eller når de følger deres børn i skole. Det opsøgende arbejde skaber kontakt til beboere, som ikke besøger den åbne jobrådgivning, hun også er ansvarlig for. Samtidig giver det opsøgende arbejde medarbejderen indblik i beboernes vaner og livssituation.

Den viden betyder, at hun kan tage udgangspunkt i beboer-nes motivationer og ønsker, når hun diskuterer deres jobsitu-ation med dem. Det skaber en bæredygtig udviklingsproces og et godt udgangspunkt for, at beboerne fortæller ærligt om de udfordringer, de oplever.

Nogle samtaler foregår på medarbejderen kontor, men de kan også foregå imens beboer og medarbejder går en tur i området. Samtalerne danner fundamentet for udviklingen af et forløb, som bringer den enkelte beboer videre. Beboerne har meget forskellige behov, og forløbene har derfor varie-rende indhold. Nogle beboere har brug for supplevarie-rende danskkurser eller et individuelt fitness- og sundhedsforløb.

Mange indgår i et mentorforløb, som medarbejderen afhol-der. Hun har også arrangeret kurser i positiv psykologi og udviklet et forløb med hesteassisteret terapi, som har stor effekt på beboere med psykiske lidelser.

Medarbejderen har ikke myndighedsansvar og fungerer i højere grad som beboernes vejleder. Hun indtager også en rolle som bisidder, når beboere skal til møde på jobcenteret.

Af og til medierer hun dette møde, så sagsbehandler og beboer kan forøge udbyttet af det.

Kapitel 3 Uddannelse beskæftigelse og erhverv

ERFARINGER

Medarbejderens metode er præget af en undersøgende, helhedsorienteret tilgang. Dette er tidskrævende i begyn-delsen af et projektforløb, hvor der skal etableres relationer og tillid, men det giver gode resultater. Nogle beboeres beskæftigelsesudfordringer kan løses igennem standardise-rede tilbud. I disse tilfælde består medarbejderens opgave primært i at hjælpe beboeren med at skabe overblik over mulighederne og derefter vise beboeren videre. Men andre beboeres situationer er mere komplekse og kræver mere opfindsomhed at løse. Beboere med komplekse udfordringer har ofte været ledige i lang tid eller har andre problemer end ledighed. Medarbejderen anvender en undersøgende tilgang til disse komplekse problemstillinger for at finde det, som aktiverer netop denne beboers motivationer og ressourcer.

Den helhedsorienterede vurdering af beboerens situa-tion og kompetencer hjælper udviklingen af løsninger på vej. Medarbejderen møder beboere, når de oplever sejre og nederlag i forskellige sfærer af deres liv, og det giver viden, som hun bruger i arbejdet med at bringe beboeren tættere på arbejdsmarkedet.

RESSOURCEFORBRUG

Arbejdstid: En medarbejder på fuld tid.

Andre udgifter: Kurser dækkes af andre projekter i helheds-planen, som jobmedarbejderen samarbejder tæt med.

CASE

12

104

UDBYTTE

• Gruppen af ledige i boligområderne er kortlagt

• Ledige får hjælp til at opbygge sociale, faglige og fysiske kompetencer som forberedelse til arbejdsmarkedet

• Der er skabt målrettede, særligt tilrettelagte forløb med henblik på beskæftigelse

• Hovedparten af de ledige, som deltager i et forløb, kommer videre i job, uddannelse eller praktikforløb

• Der er skabt synergi imellem jobindsatsen og andre indsatser i boligområdet. Den målrettede jobindsats kombineres eksempelvis med frivillige, sociale aktiviteter

• Der er blevet udviklet nye metoder til at aktivere de lediges ressourcer og motivationer

• Det lykkes at få ledige, som ikke har fungeret i andre jobtilbud, i beskæftigelse. Eksempler:

» En beboer led af angst og havde i flere år modtaget kontanthjælp. Beboeren fik via et mentorforløb mod på at gå i gang med en længerevarende uddannelse og er nu i gang med et opkvalificerende uddannelsesforløb

» En ung enlig mor er via mentorstøtte blevet klar til at tage en HF. Hun klarer sig godt på HF- kurset og drømmer om at blive jurist

» En ung beboer med depression og angst fik styr på sin tilværelse igennem et mentorforløb. Beboeren er nu optaget på en videregående uddannelse

» En beboer med depression deltager aktivt i et kost- og motionsforløb og lægger uddannelsesplaner. Beboeren havde ikke været i aktivering i mange år på grund af sin depression, og det var ikke tidligere lykkedes at lave uddannelsesplaner med vedkommende

» En beboer, som var ved at miste sin dagpengeret, har via praktik fået ansættelse i en lokal virksomhed

Kapitel 3 Uddannelse beskæftigelse og erhverv

HVIS DU VIL ARBEJDE VIDERE

Det er afgørende for projektets succes, at der er skabt forstå-else for arbejdsmetoden i både kommunalt og boligsocialt regi. Det er for eksempel vigtigt, at kommunale chefer og politikere forstår værdien af det undersøgende arbejde og de alternative arbejdsforberedende kurser.

1. Jobcenteret og helhedsplanen bør udvikle indsatsen i fællesskab. Man bør også gøre en indsats for at opretholde en dialog og vedligeholde relationerne imellem repræsentanter for jobcenter og helhedsplan. Det kan fastholde et fælles grundlag og forebygge konflikter.

2. Arbejdsmetoden indebærer, at medarbejderen ikke nødvendigvis ved, hvad beboeren har brug for, før forløbet begynder. Derfor må man formulere forløbets indhold, efterhånden som man etablerer en relation til beboeren. Vær tålmodig.

3. Vær autentisk i dit møde med beboerne.

CASE

12

CASE

13

Kapitel 3 Uddannelse beskæftigelse og erhverv

PARTNERSKABSAFTALE

In document BAG FACADERNE (Sider 101-107)