• Ingen resultater fundet

AMBASSADØRER

In document BAG FACADERNE (Sider 113-119)

114

som er svære at nå med traditionelle oplysningskampagner, baseret på skriftligt materiale. Miljøambassadører spreder viden via samtaler, møder og personlige netværk.

PROJEKT

Deltagerne i kurset mødtes tolv gange i løbet af tre-fire måneder. De modtog undervisning, som gav dem en særlig viden om varme- og elforbrug, vandressourcer, affaldshånd-tering, miljøvenlig rengøring og hudpleje samt formidling.

Kurset vekslede mellem teori, praktiske eksempler og udflug-ter. Kvinderne i Akacieparken besøgte blandt andet et spilde-vandscenter, Vestforbrændingen og Energi- og Vandværkste-det. Denne sammensætning af læringsformer gav deltagerne en bred miljøbevidsthed og mulighed for at se den teoretiske viden omsat i praksis.

I projektperioden blev afholdt to miljøambassadørkurser og ét efteruddannelseskursus. På efteruddannelseskurset var der fokus på bredere miljøspørgsmål, som Københavns klimaplan, handlingsplanen i FN’s Agenda21 samt miljø, økologi og klima på et overordnet niveau.

Når deltagerne havde gennemført kurset, modtog de et kursusbevis, og næste fase af arbejdet gik i gang. Deltagelse på kurset var gratis for den enkelte, da helhedsplanen betalte, men alle deltagere forpligtede sig til at videreformidle deres nyerhvervede viden om miljø i deres netværk. Det skete via mundtlig formidling, og i Akacieparken har deltagerne afholdt et-tre ”homeparties” for deres bekendtskabskreds om miljørelaterede emner.

Deltagerne har også været med til at øge miljøbevidst-heden i boligområdet via arrangementer og events. De har afholdt en ”skodkampagne” for at opfordre rygere til at lade være med at smide cigaretskod på jorden. Miljøambassadø-rerne og børn fra boligområdet satte plakater og løbesedler op og uddelte gratis udendørs askebægre til beboernes altaner. Hvert år arrangerer gruppen af miljøambassadører desuden ”Store oprydningsdag” i Akacieparken, hvor op til 70 beboere rydder op i og omkring boligområdet. Gruppen informerer også om miljørelaterede emmer til events i lokal-området, som sommerfester og kulturdage.

Kapitel 3 Uddannelse beskæftigelse og erhverv

ERFARINGER

Deltagerne på kurset rekrutteredes af den boligsociale medarbejder. Hun arbejdede opsøgende i Akacieparken og samarbejdede med boligsociale medarbejdere i nabobebyg-gelser. Rekrutteringsarbejdet resulterede i en varieret kursist-gruppe, der bestod af deltagere fra seks almene bebyggelser i lokalområdet. De yngste kursister var i 20’erne og de ældste pensionister. Nogle var vokset op i Danmark, og andre var kommet hertil for at blive gift, eller fordi de var flygtninge.

Deres uddannelsesniveau varierede, og der var mange etniske minoritetsbaggrunde repræsenteret. De havde dog næsten alle det til fælles, at de var kvinder.

Kursisterne havde stort udbytte af, at undervisningen både indeholdt teori, praksis og ekskursioner, fordi det gav et bredt perspektiv på miljøproblematikker. Nogle af undervi-serne i kursusrækken var desuden erfarne miljøambassadører, som med tiden havde specialiseret sig i at undervise i miljø-problematikker. Deres undervisning forstærkede deltagernes engagement i kurset, fordi de kunne spejle sig i underviserne og se, hvilke perspektiver kurset kunne indebære for deres personlige udvikling.

Også mange af deltagernes børn havde glæde af kurset.

Der var arrangeret børnepasning i et lokale ved siden af miljø-ambassadørernes undervisningslokale, og her fik børnene miljøopgaver, som regnestykker om vand og vandforbrug.

Børnene deltog også i affaldskampagner, og de store børn var med på ekskursioner. Det betød, at de fik indblik i forskel-lige dele af miljøsektoren sammen med deres forældre.

Energi- og vandværkstedet havde eksempelvis en eksperi-menterende miljøskole, hvor børnene fik lov til at kravle ned i et kloaksystem. Det gav en ny vinkel på miljøspørgsmål.

Mange miljøambassadører deltager stadig i arrangemen-ter og events. De har for eksempel en bod til sommerfesarrangemen-ter og festivaler i lokalområdet, hvor de informerer om miljø-spørgsmål. De samarbejder også med boligorganisationens lokale driftsansatte; for eksempel i forbindelse med, at der kom nye skraldespande, som kræver, at beboerne sorterer deres affald på en ny måde. Nogle af de deltagere, som er faldet fra, er unge kvinder, der er begyndt på en videregå-CASE

14

116

RESSOURCEFORBRUG

Arbejdstid: Den boligsociale medarbejder bruger fem-otte timer om ugen, når kurserne står på.

Andre udgifter: Cirka 150.000 kroner til et uddannelsesforløb.

Derudover har projektet modtaget sponsorgaver.

UDBYTTE

• 38 beboere er blevet uddannet som miljøambassadører.

• Alle deltagere har arrangeret et-tre ”homeparties” for venner og familie om miljørelaterede emner. Mange har haft temaet ”farlig kemi i husholdningen” eller

”vandforbrug”. Deltagerne har også delt deres viden om miljøspørgsmål via dagligdags samtaler.

• Miljøambassadørerne arrangerer events og aktiviteter i boligområderne, som for eksempel ”Store oprydningsdag”.

• Deltagerne har skabt netværk med hinanden. I processen er fordomme mellem forskellige minoritetsgrupper blevet nedbrudt.

• Deltagerne har været i dialog med boligorganisationens lokale drift – for eksempel om skimmelsvamp, og hvordan det kan forebygges.

• Mange deltagere har skiftet til mere miljøvenlige rengøringsmidler.

• Deltagernes børn har fået viden om miljørelaterede spørgsmål.

• Mange deltagere er blevet aktive i andre aktiviteter i boligområdet. Tre kvinder er blevet valgt til afdelingsbestyrelser. Andre er blevet lektiehjælper, arrangerer indsamlinger med videre.

• I Akacieparken smides mindre affald på grønne fællesarealer.

Kapitel 3 Uddannelse beskæftigelse og erhverv

HVIS DU VIL ARBEJDE VIDERE

Uddannelsen er baseret på en ressourcebaseret tilgang. Den tager udgangspunkt i, at alle beboere har ressourcer, som kan sættes i spil i afdelingen, til glæde for både den enkelte og for fællesskabet. Den tilgang er det vigtigt at holde fast i.

1. Inddrag beboere og institutioner fra hele lokalområdet, og ikke blot fra afdelingen. Det skaber dynamik i kursistgruppen og åbner efterfølgende for at kunne igangsætte aktiviteter og arrangementer i forskellige sammenhænge.

2. Tænk over kommunikationsformen. Husk, at mange i målgruppen primært kommunikerer mundtligt, og ikke skriftligt.

3. Skab gode rammer om undervisningen og sørg for børnepasning. Inddrag også børnene i arbejdet på en stimulerende måde og invitér de større børn med på ekskursioner. Det skaber basis for, at børn og forældre kan diskutere med hinanden efterfølgende.

CASE

14

LÆS MERE OM

In document BAG FACADERNE (Sider 113-119)