• Ingen resultater fundet

DE OPRINDELIGE TERRAINFORHOLD I KØBENHAVNS OMEGN

In document er en (Sider 31-88)

Istidens Smeltevandsløb har delt Københavns Omegn i skarpt afgrænsede Afsnit, som grupperer sig om følgende Lokaliteter : Brønshøj, Solbjerg, Serreslev, København, Amager og Havnen med Kalvebodstrand.

De oprindelige Terrainforhold er gennemgaaende tydelig bevarede i de højere liggende Dele af Terrainet. I Lavningerne er Formerne ofte udvidskede ved Opfyldninger. I store Dele af Københavnsafsnittet ligger den oprindelige Overflade skjult dybt under Bebyggelsen og er hist og her ogsaa fjæmet ved større Udgravninger, navnlig Ler- og Sandgrave og Gravene for de forskellige Voldanlæg. Paa saadanne Steder, hvor det oprindelige Terrain er dækket, har detværetnødvendigt at foretagetalrige Undersøgelser og Maalinger vedGrund­

gravninger og nøje at sammenholde det saaledes indvundne Materiale med gamle Dokumenter, navnlig med de bevarede, desværre ikke altfor talrige, ældre Kort.

Paa de højstliggende Steder udenfor Søerne og paa Amager, hvor Terrain- opfyldningen er ingen eller ringe, kan man, dog med rimelig Kontrol og For­ sigtighed, benytte de senere Tiders kurvenivellerede Kort; bedst er Københavns Kommunes Kort i 1:10000 fra 1903.

BRØNSHØJ AFSNITTET

Længst mod Nordvest ligger Brønshøj Afsnittet. Det grænser mod Nord til Emdrupbækken, Utterslev Mose og Mørkhøj Skel, mod Vest til Kags Aa og Kags Mose, Harrestrup Aa og Damhussøen og mod Sydøst til Grøndalsaaen, Bispeengen, Løgteaaen, Lersøen og Rosbækken. Det omfatter de gamle Lands­ byer Vanløses, Husums, Brønshøjs, Utterslevs og Emdrups Jord.

Det er Omegnens højeste Bakkeparti med den højeste Ryg fra Kote 37,25 ved Brønshøj Bakkegaard til Kote 35,8 syd for Bellahøj. Herfra falder Skraa- ningerne noget uregelmæssigt mod Nord, hvor de fliges af Utterslev Moses For­

greninger, og hvor Bakkerne øst for Utterslev hæver sig til 32,6 ved Bispebjerg

Brønshøj Afsnittet 21 Kirkegaards Vestside og til 30,0 i det saakaldte Bissebjerg ved dens Nordøst-hjørne.1) Mellem Utterslev Mose og Husum By hæver et lille Bakkedrag sig til 26,75, og vest for Byens Dalstrøg ligger Bavnehøjen i Kote 25,1. Fra Husum BakkerfalderTerrainet ned modTingbækken, Gungemosen og andreEngstræk­

ninger og Mosepletteri Grænseskellet. Nord for dette stiger det oprindelig skov-bevoksede Terrain opmod Sokkelunds Herreds Tinghøj, hvor det naarKote50,0.

Mod Sydøst ogVest falder Terrainet jævntog regelmæssigt ned mod Grænse­

skellene.

Søbjerg eller Søborg Sø, nu almindelig kaldet Utterslev Mose, er en natur­

lig Vandsamling omtrent i Kote 16,2, men den kan af Hensyn til Byens Vand­ forsyning opstemmes til et Flodemaal paa 17,26 ved et Stigbor i Afløbet ved Søborghus Kro. I Sydsiden af Mosen findes den saakaldte Præsteholmnord for Brønshøj, hvor Gaarden Nebbegaard nu ligger. Holmen blev 21. April 1574 af Kongen tillagt Sognepræsterne til de tre Sognekirker i København2) og fik derefter sit Navn. Oprindelig kaldtes den Siøholm, saaledes i 1542, da Joachim Beck fik Livsbrev paa den.3)

Utterslev Mose har sit Afløb gennem Emdrupbækken til Rosbækken. Af­

løbet passererEmdrup Sø, som i Middelalderener blevet opstemmetforat danne Mølledam for Emdrup Mølle. Den nuværende Lyngbyvej er ført over Mølle­ dæmningen, og Møllen laa øst for Vejen.4) Siden er Emdrup Sø inddraget i Byens Vandforsyning og kan opstemmes til et Flodemaal paa 14,7, idet Over­

skudsvandet blev ført over et stensat Overfald og en gravet Kanal mod Syd til Lersøen.

Vest for Utterslev Mose ligger i Grænseskellet et Engdrag med en Række Smaamoser og den store Gungemose, alle gennemstrømmede af den lille Ting­ bæk; over flere Mosehuller fortsætter Grænsen til Kagsaaen.

Kagsaaen fører Vand nordfraned til Kagsmosen i Kote 9,8, som atter har sit Afløb til Harr estrup Aa. Denne Aa, hvis ældste Navn i 1275 og 1294 er Aworthæaa?) d. v. s. Ovreaa efter Rødovre, har sit Udløbi Damhussøen. Denne Sø kaldes 7. Juli 1561, da den udlagdes til Universitetet6) for Langvadsdam efter det lange Vad, som førte Landevejen over Aaen og Engen. Søen er op­ rindelig fremkommet ved den Opstemning, som dette Vad foranledigede. Uni­ versitetets Brug af Søen som Fiskedam har forvandlet Vadet til en Dæmning 2) Markbogen af 1682 nævner Bissebjerg Aas; Navnet Bispebjerg er et moderne etymologisk

Forsøg.

22 Brønshøj Afsnittet

og har derved forøget Opstemningen saa meget, at Vandet fik Afløb gennem Grøndalslavningen, der efter Istiden laa tør. Efter at Slusen ved Aalekistehuset blev bygget, kunde Vandafløbet gennem Grøndalsaaen reguleres.

Harrestrupaaen havde oprindelig sit Løb gennem Søens Midte og videre til Stranden i Skellet mellem Vigerslev og Hvidovre, men er senere blevet for­ lagt til et gravet Løb ved Søens Vestside.

Slutteliger Søen inddrageti ByensVandforsyning og kan yderligere opstem­

mestil et Flodemaal paa 8,17. Saavel SøensBenyttelse som Fiskedam som Hen­

synet til Vandforsyningen medførte hyppige Oprensninger og Fordybninger af Grøndalsaaen, som derved fikKarakteren af en kunstig gravet Rende.

Grøndalsaaen gennemløber Bispeengen, et Navn der strengt taget kun gæl­ der det Engstykke nordfor Grøndalsaaen og nordvestfor Løgteaaen, som i 1561 blev givet til SjællandsBispestol,7) og som da blev udskilt fra Utterslevs Enge.

Jordens ældre Navn siges da at være Gieveholmen, et Navn der utvivlsomt ogsaa har omfattet de tilstødende Engdrag syd og øst for de nævnte Aaer paa henholdsvis Solbjergs og paa det tidligere Serreslevs, i 1561 Københavns Grund.

Bispeengen har oprindelig været en vandrig Mose; Lersøen var fra Naturens Haand kun en stor Dam med Overflade omkring Kote 5,50 og med Rosbækken som Afløb mod Øst til Sundet. I 1524 blev den opstemmet ved sin Østende8) ved den endnu bevarede Dæmning vest for Lyngbyvejen, paa hvilken Dæm­ ning siden Frederik II’s Kongevej blev ført. Formaalet med Opstemningen var atføre Vand til Peblingesøen, der ligeledes var opstemmet, nærmest for at tjene som Mølledam for Københavns Vandmøller. Vandet fik sit Løb ad Løgteaaen gennem Bispeengen og Ladegaardsaaen til Peblingesøen, og Løgteaaen blev derved ligesom Grøndalsaaen fra et tørlagt Istidsløb omdannet til en kunstig gravet Rende.

Senereindgik Lersøen blandt Københavns Vandvæsens Søer og blev tilsidst omgivet med Dæmninger, saaledes at den kunde opstemmes til et Flodemaal paa 7,63.

Paa Brønshøjbakkens Top, lidt vest for den højeste Kam ligger i en Hulning Degnemosen i Kote 26,0. Langs Afsnittets Grænser er der overalt en smal Bræmme af Engjord, hist og her blandet med Smaamoser. Fra Utterslev løb Engebæk til Lersøen ; en anden Bæk løb ud i Utterslev Mose og dannede nord for Frederikssundsvejen Skellet mellem Brønshøj og Utterslev; en tredie Bæk, den lille Tingbæk havde sit Udspring i Grønnemose paa Budinges Jord, løb paa en Strækning langs Husum Grænseskel indtil Gungemose og derfra videre mod Syd gennem Husum Gadekær, hvorefter den syd for Byen bugtede sig 7) Hist. Medd. om Kbh. 2 R III p. 163.

s) K.D. I Nr. 231.

S olb j erg A f s nittet 23 mod Sydvest, indtil den naaede Harrestrup Aa omtrent 200 m nord for Slots­

herrens Bro ; Tingbækken optog omtr. 300 m syd for Husum et lille Tilløb fra nogle Vandhulleri Marken.

Jorden i Brønshøj Afsnittet var i det hele og store udnyttet som Agerland, hist og her isprængt enkelte Vandhuller og Mosepletter, af hvilke foruden de førnævnte kan nævnes et Mose- og Engdragmellem Utterslev By og Bispebjerg Mølle og Bøllemosen øst for Møllen.

SOLBJERG AFSNITTET

Solbjerg Afsnittet ligger sydøst forBrønshøj Afsnittet. ModNordvestog Vest grænser det til Grøndalsaaen, Damhussøen og Harrestrup Aa, mod Nord til Bispeengen og dens oprindelige Afløb Gjeve Aaen, mod Øst til Gjeveaaens Løb gennemSøernes Lavning og modSydtil Kalvebod Strand. Det omfattede Lands­ byerne Solbjergs, Nybys, Vigerslevs og Valbys Jord samt Kongens Enghave og Københavns Vester Fælled.

Solbjerg Afsnittets højeste Punkt er Kote 30,26, Toppen af Solbjerg, nu almindelig kaldet Valbys eller Frederiksberg Bakke. Herfra falder Terrainet gennemgaaende jævnt og regelmæssigt til alle Sider; selve Solbjerg har dog haft ret stejle Skraaninger mod Nord og Øst. Langs Østsiden af Grøndalsaaen og Harrestrup Aa hæver Marken sig atter i lave Bakker.

Det høje Solbjerg er ved Opførelsen af Frederiksberg Slot og dets Terrasser i nogen Grad omdannet ved Afgravninger paa Nord- og Østsiden, men det oprindelige Udseende fremgaar tilnærmelsesvis af H. H. Scheels Kort af 1697.9)

Paa alle Sider laa der Moser og Damme omkring Bakken, mod Sydvest laa Valby Mose i Skellet mellem Solbjerg og Valby, mod Syd forskellige mindre Damme paa Valbys Jord. Mod Øst findes endnu Dammen i Søndermarken ved Roskilde Landevej, som Christian IV søgte forgæves at udnytte til Byens Vandforsyning,10) og i Frederiksberg Slotshave nord for Landevejen og øst for Slottet laa vistnok en anden Dam eller Mose, som tidlig er tilgroet. I Frederiks­

berg Have, nord for Zoologisk Have findes endnu bevaret en lille Sø, som kendes fra Kortet af 1697, og største Delen af Kanalpartiet i Frederiksberg Have indtoges af en Sø eller Mose, som maaske tillige var Gadekær for Sol­

bjerg By. Dette Gadekær maa, som det ses af Terrainforholdene, have haft et naturligt Afløb til Gjeveaaen i Nærheden af Vodrofgaard, men dette er

for-9) Kgl. Lysthavers Arkiv. Hist. Medd. om Kbh. 2 R II p. 7.

i°) Hist. Medd. om Kbh. 2 R III p. 275.

24 Solbjerg Afsnittet

mentlig forsvundet ved Udgrøftningerne i Chr. IV’s Ladegaardsmark; et kun­

stigt Afløb fra samme Sø mod Nordvesttil Grøndalsaaen er maaske den Grøft, som vises paa Kortet fra 1658 og som omtales som Sortebakkes Grøft i Mark­ bogen fra 1682. Intet af de to Afløb er dog endnu paavist ved Grundunder­

søgelser.

Bispeengens Afløb mod Øst var en Aa, som efter Engens ældste Navn kan kaldes Gjeveaaen. Den fulgte det endnu bevarede Løb til Bülowsvej og gik herfra videre omtrent i en ret Linie, saaledes at den krydsede Vodrofsvej lidt syd for Rosenøms Allé. I det Engdrag, hvor nu St. Jørgens Sø findes, bøjede Gjeveaaen mod Syd, krydsede Vesterbrogade ved det nye Teater og Torvet øst for Eliaskirken, og løb derefter omtrent langs Eskildsgade ned til Kalvebod­

strand.

Et andet Bækløb er Gaasebækken, som udsprang paa Solbjergs Jord noget vest for Frederiksberg Have, bugtede sig sydpaa, derefter mod Sydøst og atter mod Syd, saaledes at den paa den sidste Del af sit Løb blev Skel mellem Valbys Jord og Kongens Enghave.

Den gamle Kystlinie ved Kalvebodstrand er endnu nogenlunde bevaret fra Vigerslev til Kongens Enghaves Vestgrænse. Videre østpaa kendes den fra Matrikulskortene.

Enghavens Sydøstpynt kaldes i 1720 for Sjælør, d. v. s. Sæløre, og i Kalve­

bodstrand findes flere Sælhundestene. Fra Pynten gik Kysten nordefter, 340—

370 m øst for og omtrent parallelt med Enghavevej, krydsede Sønder Boulevard mellem Skjalm Hvides Gade og Asger Rygs Gade og forløb i en Bue nord for Boulevarden op mod Estlandsgade, indtil den omtrent 35 m vest for Hjørnet af Eskildsgade og Sønder Boulevard stødte til Gjeveaaens Udløb. Umiddelbart foran Kysten laa fra Dybbølsgade mod Øst til Gjeveaaens Udløb en Samling smaa med Tagrør bevoksede Holme.

Solbjerg Afsnittet rummede adskillige Engstrækninger og Mosedrag, især langs Grænserne. Nordenfor Godthaabsvej og østen forGrøndalsaaen laa Tørve­ mosen, derefter fulgte et Stykke Agerjord paa den lille Bakke, som nu kaldes Fuglebakken, og derpaa den sydlige Del af Gjeveholmen, som i 1682 hedNordre Enge. Engdraget fortsattes herfra øst over langs Aaen til den Lavning, ihvilken nu St. Jørgens Sø ligger, og Engen var her saa bred, at den strakte sig vest for Vodrofsvej. Vestre Enge laa norden for Finsens Vej. Desuden laa adskillige større eller mindre Vandhuller, Mosepletter og Engstykker spredt i Markerne.

Langs Stranden laa en Strandeng, omtrent 100—175 m bred, regnet fra Stranden til 1 m Kurven; kun i Kongens Enghave var der en lille Bakke, som formindskede Bredden. Den lave og bløde, endnu i vor Tid med Tagrør bevok­

sede Eng havde Tilbøjelighed til at brede sig udover Fladvandet og forskød i

Serreslev Afsnittet 25 Aarhundredernes Løb Strandlinien adskillige Meter udefter. Den hindrede sam­ tidig saavel Opdyrkning som Bebyggelse.

Fra Gjeveaaen mod Vest strakte Københavns Vester Fælled sig tilligemed St. Jørgenshusets Mark lige til Valbys og Solbjergs Østgrænse. I 1682 havde Solbjergs Afløser, Ny Hollænderby sit Overdrev vest for Solbjerg Bakke fra Valby Skel i Syd til Vester Eng ved Finsensvej i Nord. løvrigt var Jorden Agerjord.

SERRESLEV AFSNITTET

Serreslev Afsnittet begrænses mod Nord af Rosbækken, mod Vest af Ler­

søen og Løgteaaen, mod Syd af Bispeengen og Gjeveaaen og mod Øst af Søer­

nes Lavning og Sundet. Det indbefattede Landsbyen Serreslevs Jord.

Afsnittet samler sig i et Bakkedrag, hvis Kam med det højeste Punkt i Kote 19,6 laa mellem Lersøen og Jagtvejen. Store Sandgrave har siden forandret Bakken væsentligt. Fra dette Bakkeparti falder Terrainet regelmæssigt imod Grænserne, fladest og jævnest i Sletten i Øst, de senere Fælleder.

Kystlinien langs Sundet genfindes paa Generalstabens Kort i 1 :10000 fra 1848 i sin oprindelige Beliggenhed og Form, bortset fra smaa Opfyldninger og Tilsandingerved Gamle og Ny Kalkbrænderi. Dens Afstand fra Østerbrogade var omtrent 750 m udfor Sortedamssøen og 380 m udfor Lille Vibenshus, og fra Strandvejen 160 m nord for Svanemøllen og 200 mved Rosbækkens Udløb syd for Gamle Vartov.

Der har været Engdrag langs Aaer og Søer i Afsnittets Grænselinier, særlig syd forRosbækken, men ud til Stranden var Jorden fast Græsmark og steg ret hurtigt op fra Strandbredden; Strandeng fandtes kun mod Nord ved Rosbæk­

kens Udløb ogmod Syd, hvor det gamle Smeltevandsløb i Søernes Dal naaede ud til Stranden i den siden saakaldte Roseneng eller Rosenvænge, som i 1688 fik Navnet af sin Ejer Etatsraad Jens Rosenheim.

En lille Mose laa i Bakkedraget nord for Tagenshus; en anden Tørvemose strakte sig over en stor Del af Rigshospitalets Grund. Gennem denne sidste løb en lille Bæk, som vi kan kalde Serreslevbækken fra et i vore Dage tilfyldt dybt Vandhulforan UniversitetsBiblioteket paa Hjørnet af Tagens Vej og Nørre Allé, videre gennem de to Smaadamme, som kaldtes Holger Danskes Briller og ud til Engen i Peblingesølavningen. I Dalmidten bøjede Bækken mod Syd og faldt i Gjeveaaen lidt syd for Gyldenløvesgade.

Et andet Bæksystem, som i to sammenløbende Grene afvandede en Gruppe Smaadamme i Karréen Tagensvej—Nørrebrogade—Jagtvej—Møllegade, kryd­

sede Nørrebrogade lidt vest for Sjællandsgade og Jagtvej ved Bjelkes Allé, og

26 Serreslev Afsnittet

løb endelig ud i Gjeveaaen omtrent ved Hornbækgade. Vi kan kalde disse Bækløb Kirkegaardsbækkene efter Assistens Kirkegaard.

I den sydlige Del af Serreslevafsnittet fandtes L-adegaardsaaen, som umid­ delbart vestfor Bülowsvej med en skarp Bøjning grenede sig ud fra Gjeveaaen og derefter fulgte Retningen af Aaboulevarden til Peblingesøen.

En nøje Undersøgelse har vist, at dette Aaløb er en kunstig Rende, gravet paa den nordlige Skraaning af Gjeveaaens Dal. Paa de laveste Steder, bl. a.

paa selve Bülowsvej er den udgravede Jord lagt iDæmning paa Rendens, altsaa paa Ladegaardsaaens Sydside, for at hindre Vandet i at løbe tilbage til Gjeve­

aaen. Denne Dæmning er i Gyldenløvesgade ført tværs over Søernes Dalstrøg, saaledes at det i Engen udstrømmende Vand opstemmedes til Peblingesøen.

Serreslevafsnittets oprindelige Terrainforhold fremgaar bedst af et Kort fra omtr. 1712,11 ) som viser, at adskillige Vandhuller var spredt overMarkerne. Det største og nordligste, som nu er opfyldt, laa mellem Jagtvejen og Nørre Allé, syd for Vibenshus og tværsover Parkallé. Det var en stor lavvandet Dam, hvis Overflade laa omtrent i Kote 11,50 og hvis størst maalte Dybde havde Kote

11,05 for Mulden og Kote 10,75 for det faste Ler. I Muldlaget var der ikke Spor af Vandsnegle eller Muslinger. Dammen har derfor sikkert kun været vandfyldt i regnfulde Perioder og sædvanlig været næsten udtørret om Som­

meren.

Landsbyen Serreslevs Jordfordeling i Ager og Eng kendes ikke. Man ved kun af en Bestemmelse i Københavns ældste Stadsret af 1254, at Jorden langs Stranden til Rosbæk var Fællesgræsning for Serreslev og København,12) og at Borgerne i 1525 ansøgte om at faa Kronens Part af Serreslev til Købs for at bruge Jorden til Græsning, fordi den bedste Del af Københavns Græsgang var blevet oversvømmet ved Kongens Opstemningsarbejde.13) Byenerhvervede siden alSerreslevs Jord, der blevGræsgang, undtagen Raadmandsvangen mellem Ler­ søen og Jagtvejen, som udlagdes til Agerbrug som Embedsjord for Borgmestre og Raad.

KØBENHAVNS AFSNITTET

Københavns Afsnittet ligger mellem Søernes Dal med Gjeveaaen og dens Tilløb mod Vest og Sundet, Havnen og Kalvebodstrand paa de andre Sider.

Det rummede Byen Havns oprindelige Jordtilliggende. Dette Afsnits Terrain­

forhold er næsten overalt skjult under senere Tiders Omdannelser. Fæstnings-11 ) Ing. Korps Tegnearkiv I—8—2.

12 ) K.D. I Nr. 16.

13) K.D. I Nr. 236.

Københavns Afsnittet 27 gravene og store Lergrave har gjort betydelige Indgreb i den oprindelige Over­

flade, men dog ikke større end, at de forsvundne Partiers Højdeforhold i alt væsentligt kan rekonstrueres.

For at naa til en Gengivelse af det oprindelige Terrain, har det været nød­

vendigt at foretage talrige og indgaaende Maalinger ved Udgravninger for Ny­ bygninger, bl. a. ogsaa ved Anlægget af Boulevardbanen og ved Udgravninger for store Ledningsanlæg i Gaderne, saavel for Kloak og Vandledning som for Telefon. Maalingerne er foregaaet paa den Maade, at man efter at have bestemt de nivellerede Koter for Gade- eller Jordoverfladen har udført Maa­

linger ved Baandmaal eller Meterstok til det oprindelige Muldlags og det op­ rindelige Lerlags Overflader. Der foretages en arkæologisk topografisk Under­ søgelse i Forbindelse med de fornødne Detailmaalinger, bl. a. Opmaaling af Bygningsrester, i de ovenover liggende Fyldlag, efterhaanden som disse fjærnes, og om fornødent en geologisk Undersøgelse af de underste naturlige Aflejringer fra Mulden og nedefter. De senere Tiders Maskingravning i Byggegrundene har dog paa mange Maader begrænset og vanskeliggjort mit Undersøgelses­ arbejde, somhar strakt sig over mere end 30 Aar.

Resultatet af disse Undersøgelser er, at der indenfor Afsnittets ovenangivne Begrænsning har ligget et lavt Bakkedrag, hvis Kam løb omtrent fra St. Andreas Kirke til Vor Frue Kirke, og som havde sin højeste Top i Kote 9,08 udfor Nørre Voldgade Nr. 15, hvor Klokkehøjen i sin Tid laa.

Ligesom i de øvrige Afsnit faldt Terrainet ogsaa her jævnt og ret regel­

mæssigt fra Bakkekammen til alle Sider. Ved Bakkepartiets yderste Udløbere hævede det sig igen lidt; mod Syd ved Trommesalen steg det til Kote 5,0 og mod Nord i Øster Farimagsgade ved Malmøgade til Kote 8,0, samt mod Nordøst i Stokhusgade til Kote 6,85.

Kystlinien forløb fra Gjeveaaens Udløb i Kalvebodstrand vest for Eskilds­

gade mod Øst i en Bue tværs over Søndre Boulevard, indtil den omtrent ved Kvægtorvsgade drejede mod Nordøst i Tietgensgades Retning omtrent til Bern-storffsgade. Her bøjede den yderligere nordover med Retning mod Hestebetvin- gergruppen paa Vestre Boulevard ved Hovedbrandstationen. Paa dette Sted skød Kysten ifølge Prospektet fra 1587 og flere Kort fra 1650—58 en omtrent

140 m lang og knap 30 m bred Odde mod Syd og fortsatte derefter gennem Brandstationens Gaard og sønden for Løngangsstræde med Retning imod Mag- stræde14) og videre gennem Magstræde og Snaregade. Ved Gammel Strand glider den ind nord for Husrækken, saa at der dannes en indskaaren Vig, hvis nordligste Punkt ligger i Nordøsthjørnet for Matr. Nr. 4/1806 Str. Kv. Herfra 14) Den af Rosenkjær angivne „Raadhusbugt“ (Det underj. Kbh. p. 16) beror paa en Fejl­

tydning af de under Raadhuset fundne Rester af Christian IV’s Voldgrav.

28 Københavns Afsnittet

bugter Kysten sig sydover til Sydvesthjørnet af Matr. Nr. 2/1806 Str. Kv., hvor den atter gaar østpaa langs Façaden af Matr. Nr. 1/1806 Str. Kv. til Højbro.

I Bunden af Vigen viste der sig ved Grundudgravning en Serie vandrette Opfyldningslag af gytjeagtig Konsistens, som blevpollenundersøgt af cand. mag.

H. Jonassen. Det viste sig, at Lagene lige fra Bunden indeholdt Pollen af Bøg,

H. Jonassen. Det viste sig, at Lagene lige fra Bunden indeholdt Pollen af Bøg,

In document er en (Sider 31-88)