• Ingen resultater fundet

Borgere i ressourceforløbs tilfredshed med virksomheds- virksomheds-praktik og mentor

Med reformen af førtidspension og fleksjob er det intentionen, at borgeren kommer i centrum

3.4.2 Borgere i ressourceforløbs tilfredshed med virksomheds- virksomheds-praktik og mentor

De fleste borgere i ressourceforløb, der har været i virksomhedspraktik og/eller haft mentor, er tilfredse med praktikken og deres mentor.

61 procent af borgerne i ressourceforløb er tilfredse eller meget tilfredse med deres virksomhedspraktik, jf. figur 16. Til sammenligning er 16 pro-cent utilfredse eller meget utilfredse med virksomhedspraktikken.

72 procent af borgerne i ressourceforløb er tilfredse eller meget tilfredse med samarbejdet med deres mentor, mens 11 procent utilfredse eller me-get utilfredse.

Figur 16. Tilfredshed med iværksat virksomhedspraktik og samarbejdet med mentor blandt borgere i ressourceforløb

Kilde: Landsdækkende brugerundersøgelse blandt borgere i målgruppen for refor-men af førtidspension og fleksjob, Mploy og Kantar Gallup (2018).

Note: n = 1.101 for virksomhedspraktik og n = 1.134 for mentor.

Andelen af borgerne, der er tilfredse med virksomhedspraktik, skal ses i sammenhæng med, at næsten 7 ud af 10 oplever, at der er blevet taget hensyn til deres helbredsmæssige udfordringer i virksomhedspraktikken, jf.

figur 17.

Figur 17. Oplevelse af, hvorvidt der bliver taget hensyn til helbredsmæssige udfordringer i virksomhedspraktik for borgere i ressourceforløb

Kilde: Landsdækkende brugerundersøgelse blandt borgere i målgruppen for refor- men af førtidspension og fleksjob, Mploy og Kantar Gallup (2018).

Note: n = 1.101.

Brugerundersøgelsen peger imidlertid også på, at nogle borgere oplever, at de indsatser, som de tilbydes, ikke er passende i forhold til deres situation.

Nogle borgere oplever ikke, at indsatsen er den rette til at hjælpe dem vi-dere frem mod arbejdsmarkedet, og andre borgere oplever, at de enten har fået for meget eller for lidt indsats. Det fremgår, at blandt borgere i res-sourceforløb og på ledighedsydelse er det således næsten 3 ud af 10, der oplever, at de tilbudte indsatser ikke har været de rette til at hjælpe dem videre, jf. figur 18.

Figur 18. Andel ledighedsydelsesmodtagere og borgere i ressourceforløb, der vurderer, om den tilbudte indsats er den rette til at hjælpe dem videre

Kilde: Landsdækkende brugerundersøgelse blandt borgere i målgruppen for refor-men af førtidspension og fleksjob, Mploy og Kantar Gallup (2018).

Note: n = 711 for ledighedsydelse og n = 2.353 for ressourceforløb.

At der generelt er en blandet vurdering af, om indsatsen er den rette, af-spejles desuden i, at 19 procent efterspørger mere indsats i deres ressour-ceforløb, og 13 procent mener, at de har fået for mange indsatser, jf. figur 19.

Figur 19. Andel borgere i ressourceforløb, der vurderer, om antallet af indsatser i deres forløb er tilpas, for få eller for mange

Kilde: Landsdækkende brugerundersøgelse blandt borgere i målgruppen for refor-men af førtidspension og fleksjob, Mploy og Kantar Gallup (2018).

Note: n = 2.353.

Borgernes oplevelse af jobfokus samt plan og mål for forløbet Det er et opmærksomhedspunkt, at borgernes forløb ofte mangler jobfokus og en klar plan.

Som tidligere fremhævet er en vigtig faktor for borgerens progression mod job eller uddannelse, at borgeren oplever en klar mening og retning i ind-satsen. Det handler både om, hvorvidt borgeren er afklaret om egne mål og ønsker, og om borgeren oplever at have en meningsfuld plan i forhold til at komme i gang med job eller uddannelse (Væksthusets Forskningscenter, 2017).

Det er derfor afgørende for borgernes progression mod job og uddannelse, at borgerne oplever, at der er fokus på job helt fra starten. Dog oplever mere end hver fjerde af borgerne i ressourceforløb (27 procent) ikke, at der på mødet i rehabiliteringsteamet er et jobfokus, jf. figur 20. For borgere, der er tilkendt fleksjob, oplever langt de fleste (78 procent), at der er job-fokus på mødet i rehabiliteringsteamet.

15

For mange Tilpas For få Ved ikke

Figur 20. Andel borgere, der er tilkendt henholdsvis fleksjob og ressourceforløb, som oplevede, at der var fokus på job på mødet i rehabiliteringsteamet

Kilde: Landsdækkende brugerundersøgelse blandt borgere i målgruppen for refor-men af førtidspension og fleksjob, Mploy og Kantar Gallup (2018).

Note: n = 269 for fleksjob (netop påbegyndt) og n = 416 for ressourceforløb (netop påbegyndt).

Hver tredje borger i ressourceforløb (33 procent) oplever ikke at have en klar plan for deres forløb. Tilsvarende er det godt hver tredje af borgerne i ressourceforløb (35 procent), der ikke oplever at have et klart mål for deres forløb, jf. figur 21.

Figur 21. Andel borgere, der er tilkendt fleksjob og ressourceforløb, som vurde-rer, om der er/var en klar plan og et klart mål for forløbet

Kilde: Landsdækkende brugerundersøgelse blandt borgere i målgruppen for refor-men af førtidspension og fleksjob, Mploy og Kantar Gallup (2018).

Note: n = 2.241 for fleksjob og n = 2.769 for ressourceforløb.

For borgere, der er tilkendt fleksjob, er det desuden næsten 3 ud af 10 (28 procent), der ikke oplever at have en klar plan for deres jobsøgning efter fleksjob, jf. figur 21.

Således peger evalueringen overordnet set på, at der er en udfordring med at sikre fokus på job og uddannelse i indsatsen, og at det ligeledes er en udfordring, at borgerne ikke oplever, at der er en klar plan og et klart mål for deres indsats. Dette gælder både i fleksjobordningen og i ressourcefor-løb.

Klar plan Klar plan Klart slutmål

Konklusioner og opmærksomhedspunkter

Brugerundersøgelsen af borgernes oplevelser og tilfredshed med deres for-løb og udbytte af reformens indsatser giver anledning til følgende konklusi-oner:

 Tilfredsheden er generelt stor blandt borgerne i reformgruppen.

Samlet set er langt størstedelen af borgerne tilfredse med deres forløb og tilkendelse af ydelse efter reformen. Blandt borgere i fleksjob og førtidspension er næsten 9 ud af 10 tilfredse med deres tilkendelse af ydelse.

 Der er generelt en høj tilfredshed blandt alle borgere i fleksjob.

Blandt borgere, der ved fleksjobbets begyndelse arbejdede 1-5 ti-mer ugentligt, er 88 procent tilfredse eller meget tilfredse med at være tilkendt fleksjob, mens andelen er 95 procent blandt borgere med over 15 timer.

 Mange borgere i ressourceforløb er tilfredse, men færre end i de to andre ordninger. I alt er 45 procent af borgerne tilfredse med deres ressourceforløb. I ressourceforløb er det især borgere under 40 år og borgere med psykiske helbredsudfordringer, der er tilfredse med deres forløb. 56 procent af borgerne under 40 år er tilfredse med deres ressourceforløb, og 56 procent af borgerne med psykiske hel-bredsudfordringer er tilfredse med deres ressourceforløb.

 Mange borgere, der er berørt af reformen, har positive forventnin-ger til deres fremtid på arbejdsmarkedet og oplever at være blevet bedre til at mestre deres helbredsudfordringer.

o For borgere i ressourceforløb forventer flere end 6 ud af 10 at komme i job eller uddannelse, og næsten lige så mange oplever, at deres tro på job vokser yderligere i løbet af de-res de-ressourceforløb. I de-ressourceforløb er det især borgere under 40 år, der har positive forventninger til deres fremtid på arbejdsmarkedet.

o Cirka halvdelen af borgerne på ledighedsydelse forventer at blive ansat i fleksjob på kort eller længere sigt.

o Blandt førtidspensionisterne, som jo har en arbejdsevne, der er varigt nedsat i en sådan grad, at borgeren ikke kan arbejde eller forsørge sig selv, så er det alligevel hver tien-de, der forventer at kunne komme tilbage i job, eventuelt på få timer.

 Hovedparten af borgerne i reformgruppen er tilfredse med proces-sen før og under mødet med rehabiliteringsteamet og deres inddra-gelse heri. De fleste borgere er tilfredse med selve mødet i teamet, og de oplever samtidig, at de bliver hørt og lyttet til under mødet, og at de er blevet inddraget i forberedelsen af sagen inden mødet i teamet.

 Generelt er der høj tilfredshed blandt ledighedsydelsesmodtagerne med deres forløb (88 procent) mens færre er tilfredse med deres ressourceforløb (45 procent). På tværs af de to ordninger er det dog over halvdelen af borgerne i ressourceforløb og på ledighedsydelse (56 procent) oplever at have en god og tillidsfuld relation til deres sagsbehandler.

 Endvidere kan det fremhæves, at i ressourceforløb er de fleste af dem, der får en virksomhedsrettet indsats, tilfredse. Flere end 6 ud af 10 borgere i ressourceforløb er tilfredse eller meget tilfredse med deres virksomhedspraktik. 72 procent er tilfredse eller meget til-fredse med samarbejdet med deres mentor.

Brugerundersøgelsen af borgernes oplevelser og tilfredshed peger på tre væsentlige opmærksomhedspunkter.

Lavere tilfredshed blandt borgere over 40 år

Det er et opmærksomhedspunkt, at borgere over 40 år er mere utilfredse med deres forløb og ydelser. Det er især borgere over 40 år, der har fået ressourceforløb, men som på forhånd ønskede førtidspension eller fleksjob, der er utilfredse. Det er kendetegnende for denne gruppe, at de har mindre tro på fremtiden, i mindre grad oplever at blive bedre til at håndtere deres helbredsudfordringer, og at de er mindre tilfredse med den indsats, som de har modtaget. I alt er 37 procent af borgere over 40 år i ressourceforløb tilfredse med forløbet, mens 56 procent af de under 40-årige er tilfredse med ressourceforløbet.

Behov for fokus og en afstemt indsats

Det er et opmærksomhedspunkt, om borgerne i ressourceforløbene og på ledighedsydelse får den rigtige indsats. Næsten hver tredje borger i res-sourceforløb (30 procent) oplever, at de ikke har fået den rette indsats til at komme videre. Det samme gælder for borgere på ledighedsydelse. Hver femte borger i ressourceforløb oplever, at der ikke er tilstrækkelig indsats i deres forløb, mens næsten lige så mange oplever, at de har fået for meget indsats. Således peger brugerundersøgelsen på, at indholdet i forløbene ikke altid er afstemt.

Behov for mere jobfokus og en mere fokuseret indsats

Det er et opmærksomhedspunkt at sikre, at borgerne oplever, at der er fokus på job fra starten og i løbet af deres forløb. Det er omkring hver fjer-de borger (27 procent) i ressourceforløb, fjer-der ikke oplever, at fjer-der fokuseres på jobmuligheder under mødet i teamet. Derudover oplever hver tredje (33 procent) ikke at have en klar plan eller et mål for deres forløb. Således op-lever borgerne ikke, at der er jobfokus, hverken forud for eller i selve res-sourceforløbet.

Del 2

Reformens tre