• Ingen resultater fundet

BF’S HOVEDBESTYRELSE

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 37-41)

spørgsmål til

På hvilke områder skal Bibliotekarfor-bundet have fokus på ledelse?

- Som jeg ser det, er ledere og medarbejdere i samme båd. Den kobling mellem faglig ledel-se og visionær kommunikation, hvor man har det lange sigte på, er en kunst, som kræver både ledelsesmæssig og fagfaglig indsigt.

Derfor skal Bibliotekarforbundet have fokus på ledergruppen. Vi oplever, at der både er færre ledere med bibliotekarisk baggrund og færre, der søger mellemlederstillingerne eller motiveres til at søge projektlederstillinger, og det skal vi gøre noget ved og se bredere på ledelsesbegrebet, end vi hidtil har gjort.

?

Jesper

Betak Lund

Mere fokus på ledere

TEKST SABRINE MØNSTED

3

Du har siddet med i arbejdsgruppen med fokus på ledelse, som er kom-met med et bud på disse udfordrin-ger. Hvad kom I frem til?

- Vi er kommet frem til, at det er uhyre vigtig at fokusere på lederkompetencer, og hvad det er for kompetencer, der er brug for, samt at vi ser på det i bred forstand.

Arbejdsgruppen peger både på, at der er brug for ledelsesarrangementer, og at vi beskriver noget af det, som Bibliotekar-forbundet allerede laver ud fra et ledelses-mæssigt perspektiv. På problemstillingen med færre bibliotekarer, der søger leder- og mellemlederstillinger, er vores bud blandt andet, at vi skal gøre folk bevidste om, at de allerede har mange af de kompetencer, der efterspørges. Medlemmerne er bare ikke klar over det.

Hvad sker der så nu?

- Nu skal vi prioritere den lange liste af kompetencer og ideer til arrangementer, som arbejdsgruppen har fundet frem til. Vi skal finde ud af, hvor fokus skal ligge, og sætte skibe i søen.

Vi går fra en proces, hvor vi har tænkt til at konstatere, at der er et behov og sige, at nu skal vi prioritere og få de rette ting til at ske.

Peter Brandsborg Vesthimmerlands Biblioteker Tlf.: 99 66 85 13 Mail:

pbr@vesthimmerland.dk

Bibliotekarforbundets hovedbestyrelse nedsatte i november 2013 en ar-bejdsgruppe bestående af hovedbestyrelsesmedlem-mer og medlemhovedbestyrelsesmedlem-mer med ledelsesansvar fra både den statslige, private og kommu-nale sektor. Arbejdsgruppen skulle blandt andet se på, om det ville være relevant at etablere et forum for med-lemmer med ledelsesopga-ver, og arbejdsgruppen tog i sit arbejde udgangspunkt i at definere ledere bredt.

Jette Fugl var enig i den prioritering.

- Det er vigtigt at under-støtte netværk og synliggø-re, at Bibliotekarforbundet organiserer ledere. Jeg kan godt lide, at I eksempelvis også nævner tovholdere i jeres oplæg. Dem er jeg selv en del af, men har ikke per-sonaleansvar. Der skal også være noget for den gruppe.

Hovedbestyrelsen holdt møde den 27. august. Perspektiv bringer et uddrag af de vigtigste emner på mødet. Du kan læse mødereferatet på bf.dk under menuen Om Os/Om Hovedbestyrelsen/Referater – Hovedbestyrelsen

· Perspektiv 36

Regnskabet for andet kvartal af 2014

September 2014 · Perspektiv ·37

HB NO TER

Simon Friberg Rambøll Mail:

smf@ramboll.dk

Loke Daugbjerg Andersen Studenterobservatør Mail:

lokedandersen@gmail.com Kim Jesper Josefsen

Roskilde Handelsskole Tlf. P: 61 77 78 39 Mail:

kimjosefsen@gmail.com

Cecilie Juel Greis Fakkelskov

Kulturstationen Vanløse Tlf. P: 27 24 30 25 Mail:

ceciliejuel0@gmail.com

Mette Madsen Holbæk Bibliotek Tlf. A: 72 36 70 53 Mail:

mm@holb.dk

Pia Olsson Nørrebro Bibliotek og Medborgercenter Tlf. A: 35 86 02 20 Tlf. P: 35 43 64 65 Mail:

piaolsson1@gmail.com

Vil du være medlem af

hovedbestyrelsen?

Formandsvalg i god tone

Ekstrabevilling til Privatgruppen

Snart

generalforsamling

Hovedbestyrelsen foretog de sidste rettelser i Princip og arbejdsprogram for 2015 og 2016 samt den skriftlige beretning for 2013 og 2014. Begge er på vej i trykken, så de er klar til forbundets generalforsamling i oktober.

Bestyrelsen gennemgik regnskabet for andet kvartal af 2014, som bærer præg af et højt ak-tivitetsniveau på arrangementssiden, hvor der er afholdt flere arrangementer i år sammenlig-net med tallet for samme periode i 2013.

2013: 379 deltagere, 24 arrangementer 2014: 724 deltagere, 57 arrangementer

Det spørgsmål kommer de fire medlemmer af kandidat-udvalget til at stille medlemmerne i de kommende uger.

I kandidatudvalget sidder:

Jette Fugl, Det Biovidenskabelige Fakultetsbibliotek, KU, tlf. 60 66 25 81, mail: jettefugl2@gmail.com

Matthias Eiriksson, Dong Energy, tlf. 31 15 05 09 mail: eirixon@gmail.com

Camilla Sejerøe, Faaborg-Midtfyn Bibliotekerne, tlf. 72 53 82 75 mail: camsej@gmail.com Ida Allesø Møller, Frederiksberg Bibliotek, tlf. 20 87 33 02, mail: ida.moller@ofir.dk

Fra Bibliotekarforbundet deltager Bruno Pedersen, forhandlingschef, tlf. 38 88 22 33, mail: bf@bf.dk Skulle man overveje at stille op til bestyrelsen, kan man kontakte kandidatudvalgets medlemmer for at høre nærmere.

Under eventuelt tog Jette Fugl ordet for at udtrykke sin glæde over, at der er to formandskandidater.

- Men jeg vil gerne være med til at sikre en god proces, så jeg opfordrer kandidaterne til at tale sammen om, hvilke spilleregler der skal være for dette valg, så der ikke opstår kløfter.

Dette var de to kandidater enige i.

Sidst der var formandsvalg i Bibliotekarforbundet, tog flere bf-klubber initiativ til, at formandskandidaterne kom på besøg for at fortælle om deres holdninger og visioner. Dette kunne være en mulighed igen, pegede flere på.

Privatgruppen har haft et højt aktivitetsniveau i 2014 og tilbyder i øjeblikket et kompetenceløft omkring projektstyring til forbundets medlemmer. Derfor har Privatgruppen bedt om en forhøjelse af budgettet på 45.000 kroner, hvilket bestyrelsen tildelte gruppen.

38· Perspektiv · September 2014

JOB OG K ARRIERE

Bibliotekarforbundet Lindevangs Allé 2 T: 38882233 E: bf@bf.dk www.bf.dk Ekspedition:

mandag-fredag kl. 9-15

Bruno Pedersen Forhandlingschef T: 38 38 06 10 bp@bf.dk

Helle Fridberg Specialkonsulent T: 38 38 06 12 hf@bf.dk Karin V. Madsen Chefjurist T: 38 38 06 16 kvm@bf.dk

Lone Rosendal Specialkonsulent T: 38 38 06 15 lr@bf.dk

Ulla Thorborg Specialkonsulent T: 38 38 06 17 ult@bf.dk

Niels Bergmann Udviklingskonsulent/

webkoordinator T: 38 38 06 32 nb@bf.dk

Lønundersøgelsen 2014

Så kører lønundersøgelserne på både det offentlige og private område. Bibliotekarforbundet vil gerne opfor-dre så mange som muligt til at svare på den udsendte mailinvitation. Lønstatistikken er et meget vigtigt redskab både for den enkelte, forhandlingsafdelin-gen og for tillidsrepræsentanter ude på de offentlige arbejdspladser.

Reagerer du ikke på mailinvitationen, sender Biblio-tekarforbundet et postkort til dig. Vi vil nemlig gerne være sikre på, at alle modtager invitationen. En høj svarprocent er en stor fordel ved lønforhandlinger, særligt når det gælder stil-lingskategorier med relativt få personer.

Hvis du besvarer den udsendte mailinvitation inden for den angivne frist, delta-ger du automatisk i konkurrencen om seks gavekort på 1000 kroner til butiks-kæden Inspiration på det offentlige område og to gavekort á 1000 kroner på det private område.

Hvis du har spørgsmål til skemaet, kan du enten kontakte din lokale tillidsre-præsentant eller Bibliotekarforbundets forhandlingsafdeling på tlf. 38 88 22 33.

Den 1. juli 2014 trådte første del af den nye sygedagpengereform i kraft (tid-ligere omtalt i Perspektiv nr. 2). Det indebærer bl.a., at sygemeldte, der har modtaget sygedagpenge i 22 uger (godt 5 mdr.) fremover skal have vurderet i hjemkommunen, om de kan fortsætte på sygedagpenge, eller om de skal over i et jobafklaringsforløb til en lavere ydelse. Tidligere var det efter 52 uger. For at kunne fortsætte på sygedagpenge skal borgere opfylde bestem-te forlængelsesmuligheder. Der indføres, som noget nyt, at personer med en alvorlig livstruende sygdom altid kan få sygedagpengene forlænget. Konkret betyder det også, at sygedagpengesatsen er uændret til maksimalt 17.658 kroner pr. måned, mens borgere, der overgår til en kontanthjælpsydelse – ressourceforløbsydelse –, modtager 10.689 kroner som ikke-forsørgere og 14.203 kroner som forsøger pr. måned. Beløbet er ikke formueafhængig eller afhængig af ægtefælles eller samlevers indkomst. Derved sikres, at den syge borger fortsat har et forsørgelsesgrundlag.

Er man i beskæftigelse, vil man få løn under sygdom, og så er det arbejds-giveren, der får sygedagpengerefusionen.

Læs mere på www.bf.dk under »Løn og ansættelse, Rådgivning A-Z, sygdom« og på Beskæftigelsesministeriets hjemmeside www.bm.dk

Lone Rosendal

Helle Fridberg

Sygedagpenge

August 2014 · Perspektiv ·39

Arbejdsmiljøkonference

Husk at… Nye lokale studentermedhjælpere

Bibliotekarforbundets arbejdsmiljørepræsentanter får nu mulighed for at deltage i en fælles arbejdsmiljøkonference Bedre arbejdsmiljø – skab dialog om det gode arbejdsliv, hvor der sættes fokus på social kapital, selvcensur og balance-problemer i arbejdet. Det sker sammen med blandt andet arbejdsmiljørepræsentanter fra arkitekt-, psykolog-, dyr-læge- og magisterområdet den 8. oktober 2014.

… der snart er valg til tillidsrepræsentant/

suppleant på det kommunale og regio-nale område. Som tillidsrepræsentant får du indsigt og formel kompetence til at påvirke forhold på din arbejdsplads. Du bliver talerør for dine kolleger, og du får indsigt i, hvordan din arbejdsplads fungerer organisatorisk på lokalt og centralt niveau.

Du indgår i netværk med andre tillidsre-præsentanter og oparbejder kompetencer i blandt andet forhandling, kommuni-kation, strategi, jura og økonomi, og du får uddannelse og kurser arrangeret af Bibliotekarforbundet, så du er godt rustet til opgaven.

Det er den siddende tillidsrepræsentant, der foranlediger valget, og det skal ske i november/december, således at en even-tuel ny tillidsrepræsentant eller suppleant kan træde i funktion fra årsskiftet.

Overvejer du at stille op som tillidsre-præsentant og gerne vil vide mere, er du velkommen til at kontakte Bibliotekarfor-bundet.

Med virkning fra medio august har Bibliotekarforbun-det ansat to ekstra lokale studentermedhjælpere med studiested henholdsvis på Det informationsvidenska-belige Akademi i København og Aalborg.

Bibliotekarforbundets studenterrepræsentant på IVA Øst er Andreas Kielland–Brandt, akb@bf.dk,

mens repræsentanten i IVA Vest er Kristine Højen, kh@bf.dk.

Alle nye som gamle studerende er meget velkomne til at kontakte forbundets studenterrepræsentanter med spørgsmål, gode ideer til aktiviteter eller andet.

Se alle studenteransatte på http://www.bf.dk/OmOs/

MedarbejdereHosBF under ”Job og Kommunikation”.

Lønregulering

Lønnen stiger pr. 1. oktober 2014 med 0,63 procent på det kommunale område og 0,72 procent på det regionale område. Du kan finde de aktuelle løntabeller på www.bf.dk.

Ulla Thorborg

Lone Rosendal Lone Rosendal

Bruno Pedersen

Efter min barselsorlov (jeg var ansat på et folkebibliotek) skiftede jeg job. Jeg kan nu se på mit feriekort, at der ikke står så mange penge, som jeg ellers ville have haft, hvis ikke jeg havde skiftet job. Er det korrekt?

På det offentlige område gælder i dag, at forældre på forældreorlov i de ulønnede uger får indbetalt pension efter den hidtidige løn, selv om de ikke får løn. Da pensionsindbetaling sidestilles med en løndel, betyder det, at du i det efterfølgende ferieår kan holde ferie med løn, som du gjorde, før du gik på barsel. Og det selv om du har haft perioder uden løn. Men hvis du derimod skifter job, inden du har afholdt din ferie optjent under orloven, får du ved fratrædelsen beregnet feriegodtgørelse efter den indtægt, du havde i optjeningsåret. Da du i de ulønnede dele af din forældreorlov jo ikke havde løn, bliver din indtægt mindre, da det kun er egetbidraget af din pensionsindbetaling, der tæller med. Det er således korrekt, at dine feriepenge er mindre.

Lone Rosendal

?

! ?

Arkivfoto: Jakob Boserup

40· Perspektiv · September 2014

Digital formidling er et område, der for biblioteker og andre lit-teraturformidlere vil blive mere og mere centralt som følge af tidens forandringer. Åbne biblioteker og e-materialer ændrer på informationsbehov og -adfærd hos brugere af biblioteker, såvel som hos bibliotekspersonalet. Sideløbende vokser mængde af tilgængelige titler og materialer. Med det in mente, er digi-tale formidlingsværktøjer vigtigere end nogensinde før, for at kunne formidle den gode læseoplevelse og litteratur i det hele taget.

In document Kopi fra DBC Webarkiv (Sider 37-41)