• Ingen resultater fundet

Undersøgelse af Nyrefunktionen efter Denervering af Nyrerne og efter Thyreoidectomi

Denervering.

Tidligere Undersøgelser.

Paa Hunde med den ene Nyre fjernet, den anden denerveret og transplanteret til subcutant Leje i Flanken fandt Rhoads, van Slyke, Hiller og Alving (116), at den denerverede Nyres Funktion fuldstæn-dig svarede til den normale; Ændringer i Proteintilførslen medførte ogsaa for den denerverede Nyre en Stigning i Urinstofudskillelsen og den arterio-venøse Urinstofdifferens. Denerveringen var foretaget ca.

2 Aar før Forsøgenes Udførelse.

Ved Undersøgelser paa 2 Hunde med Ureterne transplanterede ud til Huden og den ene Nyre denerveret fandt Hiat (57), at Denervationen ikke medførte nogen Ændring af Nyrefunktionen udtrykt ved Kreati-nin- og Diodrastclearance. Efter intravenøs Injektion af 100 mg pyro-gent Inulin, der foraarsager en betydelig Nyrehyperæmi, steg Kreati-nin- og Diodrastclearance, dog saaledes at Diodrastclearance steg stær-kere end Kreatininclearance. Forholdet Kreatininclearance/Diodrast-clearance, der før Behandlingen med pyrogent Inulin var 0,27 og 0,31 faldt efter Behandling med Inulin til henholdsvis 0,20 og 0,25. Hiat fandt ingen Forskel paa den normale og den denerverede Nyres Reak-tion paa Behandlingen. Hvis Kreatininclearance og Diodrastclearance under disse Forhold er et Maal for den glomerulære Filtration og den renale Gennemstrømning, har Behandlingen med pyrogent Inulin be-virket en Nedsættelse af Filtrationsfraktionen.

Paa Grundlag af dette Forsøg antager Hiat, at det pyrogene Inulins Virkning paa Nyren sker ad humoral Vej, enten direkte eller ved

Ud-78

løsning af et vasodilaterende Stof. Maluf (88) fandt hos en Hund med transplanteret og denerveret Nyre, at denne havde samme Evne til at udskille Phenolrødt og Inulin, som den ikke denerverede og trans-planterede Nyre. Forholdet Inulinclearance/Phenolrødtclearance ændre-des ikke ved Denervationen.

Hos Mennesker med essentiel Hypertension fandt Goldring, Chasis, Ranges og Smith (148) ikke nogen Ændring af Diodrastclearance eller af Filtrationsfraktionen efter unilateral renal sympadectomi. Under Be-handling med pyrogent Inulin forholdt den denerverede Nyre sig gan-ske som den normale.

Egne Undersøgelser.

Denervationen blev udført i to Seancer med 5 Dages Mellemrum.

Operationen blev udført under Gitodan-Natrium-Narkose suppleret med Æther. Nyren blev trukket frem i Operationssaaret og Nyre og Nyre-stilk blev dissekeret fri af det extraperitonale Fedtvæv. Nyrearterie og Nyrevenen samt Ureter blev isoleret, og paa disse blev Adventitia fjernet ved stump Dissektion med tørre Gazestykker paa et 1,5 cm langt Stykke. Nyren blev anbragt i normalt Leje og Muskel- og Hud-saar sutureret. Saarhelingen forløb uden Komplikationer.

Funktionsprøver blev udført 16 Timer efter Operationen og derefter med forskellige Tidsintervaller indtil 1 Maaned efter Denerveringen.

Udover en let Nedsættelse i Hippodinclearance ved Forsøget 18 Timer efter Operationen, en Nedsættelse, der formentlig er en direkte Følge af Manipulationer med Nyren, fremkom der ingen signifikante Ændrin-ger af Nyrefunktionen. Baade med og uden Proteinbelastning forholdt denne sig som før Operationen. Tabel 15, Fig. 17.

Der er saaledes fuldstændig Overensstemmelse mellem dette Forsøg og de foran nævnte udenlandske Undersøgelser.

Thyreoidectomi.

Tidligere Undersøgelser over GI. thyreoideas Betydning for Nyrefunks tionen.

Ved Undersøgelser over Nyrefunktionen hos Hund fandt Pitts (104), at 10 mg Thyroxin pr. Dag i Løbet af 2 Dage fremkaldte en Stigning i Urinstof- og Xyloseclearance paa ca. 50 pCt. Pitts antager, at dette

79

Hund C.

^ 130 to

U

m

6}

100

• » »

5 90 O 6 0

5

Q. 7 0

ö 60 O " A

50

o «

> jC

CM

1

i • A

S s

5 10 15 20 25 30 5 10. 15 20 25 30 >

Dage efter De nervering. Dage efter Thyreoidectomi.

A Hippodinclearance uden Proteinbelastning.

A » under » O /nu/inc/earance uden »

9 under »

Fig. 17. N y r e f u n k t i o n e n e f t e r D e n e r v e r i n g og e f t e r Thyreoidectomi.

skyldes en Stigning af det endogene Proteinstofskifte. Denne Iagttagelse er senere understøttet af "Eiler, Alfhausen og Stockholm (28), der fandt, at Thyroxin hos Hund fremkaldte en Stigning af Diodrast- og Krea-tininclearance.

Paa hypofysectomeret Hund fandt Heinbecher, Rolf og White (53), at Inulin- og Diodrastclearance var nedsat til ca. Halvdelen af det normale. Ved Behandling af disse Hunde med Thyreoideaextrakt (0,1 g pr. kg Legemsvægt pr. Dag) steg Nyrefunktionen meget betydeligt uden dog at naa de præoperative Værdier. Ved Tilskud af Hypofyseforlap-extrakt steg Clearance til de præoperative Værdier.

Hos normale Hunde fremkaldte Behandlingen med Thyreoideaextrakt kun en yderst ringe og næppe signifikant Stigning af

Diodrastclearan-80

ce, medens Stigningen i Inulinclearance var noget højere, ca. 10 pCt.

af Normalværdien.

Disse Forsøg viser, at GI. thyreoidea direkte eller indirekte har en betydelig Indflydelse paa Nyrefunktionen hos Hund. Det blev derfor besluttet at undersøge Nyrefunktionen med og uden Proteinbelastning hos den thyreoidectomerede Hund.

Egne Undersøgelser.

Undersøgelserne blev udført paa Hund G, hvis Nyrefunktion uden og med Proteinbelastning i Forvejen var bestemt. Tabel 10. Thyreoidec-tomien blev udført i Citodan-Natrium-Narkose, suppleret med Æther.

Hunden blev anbragt i Rygleje paa Operationsbordet. Efter Anlæg-gelse af Hudsnittet blev GI. thyreoidea præpareret fri ved stump Dis-sektion. Efter at Beliggenheden af GI. parathyreoidea laterale i Thy-reoideas Kapsel var bestemt, blev disse og en Del af Kapslen præpa-reret fri og efterladt intakt, medens GI. thyreoidea og GI. parathy-reoidea mediale blev fjernet. Huden blev sutureret, der kom Heling per primam. Nyrefunktionen blev fulgt saavel med som uden Protein-belastning i ca. 1 Maaned efter Thyreoidectomien. Resultatet af disse Undersøgelser er vist i Fig. 17 og Tabel 15. Allerede 4 Døgn efter Operationen var Nyrefunktionen uden Proteinbelastning, Hvilekapacite-ten, nedsat 15—20 pCt., sammenlignet med de præoperative Værdier, og holdt sig paa dette Niveau Resten af Forsøgsperioden. Under Proteinbelastningen steg Nyrefunktionen til samme Værdier som før Operationens Udførelse. Maksimalkapaciteten er saaledes ikke paavir-ket af Thyreoidectomien.

Den nedsatte Hvilekapacitet er formentlig en Følge af et nedsat endogent Proteinstofskifte.

KAPITEL IX

Undersøgelser over Proteinbelastningens