• Ingen resultater fundet

Undersøgelse af ledighed blandt nyuddannede

AE har via Danmarks Statistiks registerdata undersøgt ledigheden blandt nyuddannede inden for alle uddannelsesniveauer. Til analysen er blandt andet brugt Beskæftigelsesministeriets DREAM-register, der viser modtagelse af alle offentlige ydelser på ugebasis for alle danskere. Ud fra de nyeste tilgænge-lige data, er det muligt at belyse udviklingen i ledigheden for nyuddannede frem til og med årgang 2010. Mere om metoden ses i boks 1.

Det er analysens formål at analysere ledigheden inden for en række uddannelser, der retter sig i mod den offentlige sektor. LO-projektet har udvalgt de uddannelser, der er i fokus. De udvalgte uddannelser er inddelt i to målgrupper: Offentlige brancheuddannelser og offentlige/private brancheuddannelser.

Opdelingen ses i af bilagsoversigt 1.

Boks 1. Sådan har vi gjort

Uddannelsesregistrene fra Danmarks Statistik er opgjort fra 1. oktober året før til og med 30. september i året. Nyeste regi-ster dækker frem til 1. oktober 2010. Det er samme opgørelse, som ligger til grund for tallene i Danmarks Statistik statistik-bank.

I analysen er alle, der har færdiggjort en uddannelse er opdelt på årgange gående fra 1. oktober året før til og med 30. sep-tember samme år. Dog ses der bort fra studerende, der enten er påbegyndt en ny uddannelse pr. 1. oktober eller modtager SU året efter de har færdiggjort uddannelsen

De nyeste registre gør det muligt, at følge årgang 2010 som den nyeste årgang. Denne årgang kan følges frem til slutningen af november 2011.

I udtrækket af nyuddannede er det sikret, at niveauerne for antal nyuddannede fra Danmarks Statistiks statistikbank ram-mes. Eneste forskel fra disse antal og dem, der er anvendt i rapporten, er at de nyuddannede, der er påbegyndt en ny ud-dannelse er udeladt.

Det har dog vist sig, at Danmarks Statistik har haft problemer med at indhente data på SOSU og PAU-området i 2010. På SOSU-området skriver DST i ”bemærkninger til elevregister 2010”, at data kan være mangelfulde, da man er overgået til et nyt dataindberetningssystem. På PAU-området har der været problemer med at få data fra skolerne, men problemerne skulle være blevet løst.

I analysen er anvendt nedenstående fire ledighedsbegreber.

Fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse: Det undersøges, hvor mange nyuddannede, der er fuldtidsledige efter 26 uger efter uddannelsen er afsluttet. Det er et krav, at den ledige har været ledig i mindst 4 uger for at blive betragtet som ledig på opgørelsestidspunktet. Dette mål er en slags statusopgørelse af ledighed, og tager ikke hensyn til at man kan have været i beskæftigelse i mellem uddannelsesafslutning og måletidspunktet.

Fuldtidsledig 52 uger efter endt uddannelse: Det undersøges, hvor mange nyuddannede der er fuldtidsledige efter 52 uger efter uddannelsen er afsluttet. Det er et krav, at den ledige har været ledig i mindst 4 uger for at blive betragtet som ledig på opgørelsestidspunktet. Dette mål er en slags statusopgørelse af ledighed, og tager ikke hensyn til at man kan have været i beskæftigelse i mellem uddannelsesafslutning og måletidspunktet.

Sammenhængende ledig i mindst 26 uger: Det undersøges, hvor mange nyuddannede, der har været ledige i uafbrudt 26 uger efter endt uddannelse. Man indgår i denne opgørelse, hvis man har påbegyndt et ledighedsforløb inden for 7 uger efter uddannelsesafslutning. Ledighedsforløbet ophører, når de nyuddannede har mindst 4 uger uden ydelse. Der er altså tale om et mål, der sikrer, at den nyuddannede ikke har nået at være i længerevarende beskæftigelsesforløb. Deltidsledighed tæller med i opgørelsen.

Sammenhængende ledig i mindst 48 uger: Det undersøges, hvor mange nyuddannede, der har været ledige i uafbrudt 48 uger efter endt uddannelse. Det er ikke muligt at måle på 52 uger for nyeste årgang, og derfor er valgt 48 uger for alle år-gangene så målingen er konsistent. Man indgår i denne opgørelse, hvis man har påbegyndt et ledighedsforløb inden for 7 uger efter uddannelsesafslutning. Ledighedsforløbet ophører, når den nyuddannede har mindst 4 uger uden ydelse. Der er altså tale om et mål, der sikrer, at den nyuddannede ikke har nået at være i længerevarende beskæftigelsesforløb. Deltids-ledighed tæller med i opgørelsen.

3 I tekstafsnittet er der fokuseret på andelen af nyuddannede, der er fuldtidsledige 26 uger efter endt uddannel-se, og andelen af ledige, der har været uafbrudt ledige i mindst 26 uger. De øvrige mål er i teksten kommente-ret, hvis der er nævneværdig forskel.

Historisk udvikling Fuldtidsledighed

Nedenfor ses den historiske udvikling af ledigheden inden for de forskellige uddannelsesgrupper, når der måles på andelen, der er fuldtidsledige 26 uger efter endt uddannelse.

Ser man på alle nyuddannede under et ligger den aktuelle ledighed på knap 13 procent. Ledigheden blandt nyuddannede har været stigende siden den økonomiske krise satte ind i 2008. Fra årgang 2008 og til årgang 2010 er ledigheden blandt nyuddannede steget fra 5 til 13 procent.

Generelt er ledigheden højest blandt alle nyuddannede akademikere, der har en ledighed, der ligger på 16 procent for årgang 2010, mens ledigheden for alle erhvervsuddannede ligger på niveau med gen-nemsnittet for alle nyuddannede.

Som det også fremgår af figur 1 har udviklingen for de offentlige brancheuddannelser været anderledes end for de øvrige grupper, hvor stigningen i ledigheden er taget af for årgang 2010. De offentlige bran-cheuddannelser har derimod oplevet en højere vækst i ledigheden i 2010. Selvom de nyuddannede in-den for de offentlige brancheuddannelser har en relativt lav ledighed, så har ledighein-den for disse ud-dannelser aldrig været højere end det aktuelle niveau på 8,3 procent.

De offentlige/private brancheuddannelser, der både henvender sig til den offentlige og private sektor har derimod haft en ledighedsudvikling, der meget ligner den generelle udvikling for alle nyuddannede.

Niveaumæssigt ligger ledigheden for de offentlige/private brancheuddannelser højt, og på niveau med den generelle ledighed blandt nyuddannede.

4 Figur 1. Andel ledige nyuddannede, fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse.

Anm.: Figuren viser andelen af nyuddanneden inden for uddannelsen eller målgruppen, der har været fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse.

Årgangene er opdelt på rullende år, dvs. de dækker perioden fra 1. oktober året før og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

Billedet er nogenlunde det samme, når man ser på andelen af nyuddannede fuldtidsledige 52 uger efter endt uddannelse (se bilagsfigur 1). Niveauet for de offentlige brancheuddannelser er noget højere, hvor ledigheden ligger på 7,9 procent for årgang 2010. Det skyldes blandt andet, at det især er i løbet af 2011 at ledigheden inden for de offentlige fag er steget, hvorfor man fanger mere af den aktuelle udvik-ling, når man måler et år efter.

Sammenhængende ledighed

Når det gælder nyuddannede, der har været ledige i mindst 26 sammenhængende uger, har udviklin-gen for de offentlige brancheuddannelser også været anderledes end for de øvrige uddannelsesgrup-per, jf. figur 2. Imens de offentlige brancheuddannelser har haft større stigning i ledigheden for årgang 2010 end 2009, så er det generelle billede at væksten i ledigheden har været mindre for årgang 2010 end 2009. Bemærkelsesværdigt er det, at der på dette mål for sammenhængende ledighed i mindst et halvt år er mindre forskel mellem ledigheden for de offentlige brancheuddannelser og de øvrige ud-dannelsesgrupper.

Bilagsfigur 2 viser andelen af nyuddannede, der er ledige mindst 48 sammenhængende uger1. Det ses, at forskellen mellem grupperne er mindst på dette mål. 1,6 procent af de nyuddannede i årgang 2010 på de offentlige brancheuddannelser har været ledige i minimum 48 sammenhængende uger, mens andelen for de offentlige/private uddannelser er 2,5 procent.

1 Det er, som beskrevet i boks 1, ikke muligt at måle sammenhængende ledighed i 52 uger frem for den nyeste årgang, derfor er brugt et mål på 48 uger, der er så langt som man kan komme.

0 5 10 15 20 25

0 5 10 15 20 25

94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10

Pct.

Pct.

Erhvervsfaglig uddannelse Kort el. mellemlang videregående u Lang videregående uddannelse Off. brancheudd.

Off./private brancheudd. Alle nyuddannede

5 Figur 2. Andel ledige nyuddannede, min. 26 ugers sammenhængende ledighed.

Anm.: Figuren viser andelen af nyuddannede inden for uddannelsen eller målgruppen, der har været ledig i mindst 26 sammenhængende uger efter endt uddannelse. Årgangene er opdelt på rullende år, dvs. de dækker perioden fra 1. oktober året før og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

Svært at måle den aktuelle udvikling

Figur 1 og 2 viste, at den helt aktuelle udvikling for de offentlige brancheuddannelser er anderledes end for andre nyuddannede. De offentlige brancheuddannelser har større vækst i ledigheden for de nyeste årgange, og har dermed ikke oplevet at stigningen i ledigheden er taget af. Derudover har flere under-søgelser dokumenteret, at der har været faldende beskæftigelse i den offentlige sektor helt aktuelt, dvs. i 2011 og begyndelsen af 20122

Da der ikke foreligger oplysninger for uddannede fra årgang 2011, er det desværre ikke muligt ved den valgte metode, hvor der ses på nyuddannedes ledighed, at belyse den aktuelle udvikling med stigende ledighed inden for de offentlige fag.

Figur 3 og 4 viser, at hvis man ”zoomer ind” på ledigheden blandt de nyuddannede i andet halvår for årgangene, så kommer man tættere på den aktuelle udvikling, hvor den stigende offentlige ledighed kan ses. Dermed viser årgangene nu ledigheden for dem, der fuldfører fra april til oktober i året.

2 Se fx AE-analysen ”Den offentlige beskæftigelse er tilbage på Nyrup-niveau” fra 17. januar 2012. Følg linket:

http://www.ae.dk/analyse/offentlige-beskaeftigelse-er-tilbage-pa-nyrup-niveau

0 5 10 15 20 25

0 5 10 15 20 25

94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10

Pct.

Pct.

Erhvervsfaglig uddannelse Kort el. mellemlang videregående u Lang videregående uddannelse Off. brancheudd.

Off./private brancheudd. Alle nyuddannede

6 Figur 3. Andel nyuddannede ledige, fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse (andet halvår)

Anm.: Figuren viser andelen af nyuddannede inden for uddannelsen eller målgruppen, der har været fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse.

Årgangene er opdelt på andet halvår, dvs. de dækker perioden fra 1. april i året og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

Figur 4. Andel ledige nyuddannede, min. 26 ugers sammenhængende ledighed (andet halvår)

Anm.: Figuren viser andelen af nyuddannede inden for uddannelsen eller målgruppen, der har været ledig i mindst 26 sammenhængende uger efter endt uddannelse. Årgangene er opdelt på andet halvår, dvs. de dækker perioden fra 1. april i året og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

En anden årsag til at de præsenterede resultater ikke viser historien om den stigende ledighed inden for den offentlige er, at en stor og vigtig gruppe inden for offentlige brancheuddannelser ikke er fær-diguddannet endnu. Der er ikke blevet færfær-diguddannet særlig mange PAU’ere frem til 2010. PAU’erne er en stor del af gruppen af de offentlige brancheuddannelser, der har oplevet den høje ledighed. Da uddannelsen tager 2 år og 9 mdr. (uden merit) og de store optag først begyndte i 2009, vil det først fra udgangen af 2011 være muligt at følge PAU’erne. Figur 5 viser udviklingen i tilgangen af nye elever, be-standen af elever og fuldførte PAU’ere (hovedforløbet).

0

Erhvervsfaglig uddannelse Kort el. mellemlang videregående u Lang videregående uddannelse Primær målgruppe

Sekundær målgruppe Alle nyuddannede

Erhvervsfaglig uddannelse Kort el. mellemlang videregående u Lang videregående uddannelse Primær målgruppe

Sekundær målgruppe Alle nyuddannede

7 Figur 5. Tilgang af nye elever, fuldførte og igangværende elever på PAU-uddannelsen

Kilde: Uni-C (EAK) fuldførte, bestand og tilgang.

Ledighedsudvikling for nyuddannede på forskellige brancher

I dette afsnit vil udviklingen i ledigheden blandt de nyuddannede inden for de forskellige brancher blive gennemgået.

Fuldtidsledighed

Tabel 1 viser ledigheden blandt nyuddannede 26 uger efter uddannelsen er færdiggjort for alle uddan-nelserne i de to målgrupper. Inden for de offentlige brancheuddannelser er det især ”Administration”

og ”Børneområdet/SFO”, der har oplevet en stigende ledighed blandt de nyuddannede, hvor ledighe-den er steget med omkring 13 procentpoint for begge brancheområder. Blandt de offentlige/private brancheuddannelser er det især ”Det grønne område”, der har oplevet en stigende ledighed. Ser man på niveauet for ledigheden i 2010, er det også disse brancheområder, der har højst ledighed.

De nævnte brancheområder har alle en ledighed for årgang 2010, der ligger over ledigheden for alle nyuddannede blandt de valgte uddannelser i tabel 1. ”Børneområdet/SFO” har tilmed en ledighed, der ligger en del over akademikernes ledighed. Dog skal man være opmærksom på, at det drejer sig om blot 21 personer, der er ledige inden for ”Børneområdet/SFO”-området.

Stort set det samme billede gør sig gældende, når man ser på fuldtidsledighed 52 uger efter endt ud-dannelse. På dette mål ligger ledigheden for de nyuddannede inden for ”Børneområdet/SFO” ligeledes meget højt i forhold til de øvrige grupper (se bilagstabel 1).

0 500 1.000 1.500 2.000 2.500 3.000

0 500 1.000 1.500 2.000 2.500 3.000

2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010

Antal pers.

Antal pers.

Tilgang af nye elever Fuldførte Igangværende

8 Tabel 1. Udvikling i andel ledige nyuddannede, fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse

2007 2010 2007-10 2010

Pct. Pct. Ændring, Pct.-point

Antal ledige

Offentlige brancheuddannelser

Administration (fx kontor i off.adm) 2,0 14,7 12,7 85

Børneområdet/SFO (PAU’ere) 7,5 20,8 13,3 21

Specialområdet (Pædagoger) 2,5 7,9 5,4 295

Sundhed og ældre (fx SOSU’er) 1,9 7,7 5,8 414

Total 2,4 8,3 5,9 815

Offentlige/private

brancheuddan-nelser Administration (fx kontoransatte) 5,8 14,9 9,1 413

Det grønne område (fx anlægs-gart.)

3,2 14,4 11,2 204

Rengøring og Køkken (fx servi.ass.) 3,8 11,6 7,8 50 Teknik og service (fx ejendomsass.) 0,9 3,9 3,0 16

Værker og forsyning (fx fors.op.) 4,6 13,1 8,5 255

Total 4,5 13,4 8,9 938

Erhvervsfaglig uddannelse 2,9 12,5 9,6 3.621

Kort el. mellemlang videregående udd. 4,0 11,3 7,3 2.037

Lang videregående uddannelse 9,8 16,0 6,2 2.157

Alle nyuddannede 4,7 12,9 8,2 7.815

Anm.: Tabellen viser andelen og antallet af nyuddannede inden for uddannelsen eller målgruppen, der har været fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse. Årgangene er opdelt på rullende år, dvs. de dækker perioden fra 1. oktober året før og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

Sammenhængende ledighed

Når det gælder sammenhængende ledighed i mindst 26 uger, så er billedet nogenlunde det samme.

Inden for de offentlige brancheuddannelser er det især ”Børneområdet/SFO”, hvor mange nyuddanne-de er ledighed. Knap 40 procent af nyuddanne-de nyuddannenyuddanne-de fra årgang 2010 har været ledige minimum et halvt år uafbrudt siden de fik uddannelsen. Man skal dog være opmærksom på at gruppen dækker re-lativt få personer. De øvrige grupper blandt de nyuddannede i årgang 2010 hos de offentlige branche-uddannelser har haft en ledighed på niveau med erhvervsbranche-uddannelserne generelt.

Under de offentlige/private brancheuddannelser har ”Administration” haft den største stigning i ledig-heden blandt nyuddannede, og det er også her, at ledigledig-heden for årgang 2010 er størst.

Måler man i stedet ledigheden i mindst 48 sammenhængende uger (se bilagstabel 2) gælder de sam-me tendenser, dog er den højeste ledighed blandt de offentlige/private brancheuddannelser nu inden for ”Rengøring og køkken”. Omkring 2 procent af de nyuddannede i de to målgrupper har været ledige i mindst 48 sammenhængende uger. Inden for ”Børneområdet/SFO” er det knap 7 procent (21 pers.) og inden for ”Rengøring og køkken” er det 4,2 procent (50 pers.).

9 Tabel 2. Udvikling i andel ledige nyuddannede, min. 26 ugers sammenhængende ledighed

2007 2010 2007-10 2010

Pct. Pct. Ændring, pct.-point

Antal ledige

Offentlige brancheuddannelser Administration (fx kontor i off.adm) 1,0 10,4 9,4 60

Børneområdet/SFO (PAU’ere) 11,1 39,6 28,5 40

Specialområdet (Pædagoger) 4,2 9,7 5,5 361

Sundhed og ældre (fx SOSU’er) 1,9 7,3 5,4 393

Total 3,2 8,7 5,5 854

Offentlige/private

brancheuddan-nelser Administration (fx kontoransatte) 5,1 15,1 10,0 419

Det grønne område (fx anlægs-gart.)

1,5 10,3 8,8 146

Rengøring og Køkken (fx servi.ass.) 4,2 11,6 7,4 50 Teknik og service (fx ejendomsass.) 0,9 3,1 2,2 13

Værker og forsyning (fx fors.op.) 3,4 9,8 6,4 192

Anm.: Tabellen viser andelen og antallet af nyuddannede inden for uddannelsen eller målgruppen, der har været ledig i mindst 26 sammenhæn-gende uger efter endt uddannelse. Årgangene er opdelt på rullende år, dvs. de dækker perioden fra 1. oktober året før og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

Ledighed for nyuddannede fordelt på regioner

Nedenfor følger en gennemgang af ledigheden blandt de nyuddannede i årgang 2010 inden for mål-grupperne opdelt på regioner. Da der er meget få observationer i flere af brancherne er det ikke muligt, at lave tabeller fordelt på branche og region samtidig3.

Fuldtidsledighed

Tabel 3 og figur 6 viser antallet og andelen af nyuddannede i årgang 2010, der var fuldtidsledige 26 uger efter endt uddannelse.

Antalsmæssigt er der tale om 813 personer4 på landsplan, der er fuldtidsledige et halvt år efter de fær-diggjorde uddannelsen inden for de offentlige brancheuddannelser. Nordjylland har færrest ledige ny-uddannede inden for de offentlige brancheuddannelser både målt i antal og relativt. Hovedstaden har flest ledige målt på antallet (260 pers.), mens der relativt er flest nyuddannede inden for de offentlige brancheuddannelser, der er ledige i region Sjælland, hvor 12,6 procent af de nyuddannede er ledige et halvt år efter de færdiggjorde deres uddannelse – det svarer til knap hver ottende af alle nyuddannede.

Hovedstaden og Syddanmark har begge en ledighedsprocent på mellem 8 og 9 procent.

3 Ifølge Danmarks Statistiks diskretionspolitik er det ikke tilladt at lave celler med under 5 personer.

4 Tallet er lidt lavere end det tal, der fremgik af tabellerne i forrige afsnit. Det skyldes at enkelte personer ikke har oplysninger om bopæl.

10 Inden for de offentlige/private brancheuddannelser er det derimod Nordjylland, der har den højeste ledighedsprocent, idet 16,5 procent af de nyuddannede er ledige et halvt år efter de blev færdige. Sjæl-land og Syddanmark har en ledighed, der ligger lidt under NordjylSjæl-lands, og MidtjylSjæl-land har den laveste ledighed på 11,2 procent. Generelt er der ikke så stor variation mellem regionerne, når det gælder de offentlige/private brancheuddannelser. Antalsmæssigt er flest nyuddannede ledige i Hovedstaden.

I bilaget ses tabel og figur vedrørende fuldtidsledighed 52 uger efter endt uddannelse.

Figur 6. Andel ledige nyuddannede, fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse, 2010

Anm.: Figuren viser andelen af ledige nyuddannede i 2010 fordelt på regioner (fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse). Årgangene er opdelt på rullende år, dvs. de dækker perioden fra 1. oktober året før og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

Tabel 3. Ledige nyuddannede, fuldtidsledig 26 uger efter endt uddannelse, 2010

Off. brancheudd. Antal pers. Pct.

Region Hovedstaden 260 8,8

Alle nyuddannede 936 13,6

Anm.: Tabellen viser andelen og antal af nyuddannede inden for uddannelsen eller målgruppen, der har været fuldtidsledig 26 uger efter endt ud-dannelse. Årgangene er opdelt på rullende år, dvs. de dækker perioden fra 1. oktober året før og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

0

11 Sammenhængende ledighed

Når det gælder sammenhængende ledighed i mindst 26 uger efter endt uddannelse er billedet nogen-lunde det samme, jf. tabel 4 og figur 7. Region Sjælland har den højeste relative ledighed, idet knap 13 procent af de nyuddannede inden for de offentlige brancheuddannelser er ledige i mindst et halvt år.

De andre regioner ligger nogenlunde på niveau med hinanden på omkring 8 procents ledighed. Det er bemærkelsesværdigt at region Sjælland har højere ledighed inden for de offentlige brancheuddannel-ser end inden for de uddannelbrancheuddannel-ser, der også henvender sig til det private arbejdsmarked. Her er ledig-hedsprocenten 12,5. I de øvrige regioner genfinder man den generelle tendens med højere ledighed in-den for offentlige/private uddannelser end hos de rene offentlige.

Blandt de offentlige/private brancheuddannelser har region Syddanmark den højeste ledighed på 13,1 procent.

Antalsmæssigt er der flest ledige inden for de offentlige brancheuddannelser i region Hovedstaden.

I bilaget ses tabel og figur vedrørende mindst 48 ugers sammenhængende ledigheden blandt de nyud-dannede. Her ses det, at der er flest nyuddannede ledige i region Sjælland og Hovedstaden hvor hhv.

2,0 og 2,5 procent af de nyuddannede er ledige (58 pers. og 32 pers.).

Tabel 4. Ledige nyuddannede, min. 26 ugers sammenhængende ledighed, 2010

Off. brancheudd. Antal pers. Pct.

Region Hovedstaden 246 8,3

Region Midtjylland 182 8,1

Region Nordjylland 88 8,1

Region Sjælland 164 12,8

Region Syddanmark 174 8,5

Alle nyuddannede 854 8,9

Off./private brancheudd.

Region Hovedstaden 213 11,3

Region Midtjylland 201 11,1

Region Nordjylland 85 12,5

Region Sjælland 133 12,0

Region Syddanmark 186 13,1

Alle nyuddannede 818 11,8

Anm.: Tabellen viser andelen og antallet af nyuddannede inden for uddannelsen eller målgruppen, der har været ledig i mindst 26 sammenhæn-gende uger efter endt uddannelse. Årgangene er opdelt på rullende år, dvs. de dækker perioden fra 1. oktober året før og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

12 Figur 7. Ledighed blandt nyuddannede, min. 26 ugers sammenhængende ledighed, 2010

Anm.: Figuren viser andelen af nyuddannede ledige fordelt på regioner (ledig i mindst 26 sammenhængende uger efter endt uddannelse). Årgan-gene er opdelt på rullende år, dvs. de dækker perioden fra 1. oktober året før og til 31. september i året.

Kilde: AE på baggrund af Danmarks Statistiks registerdata og Beskæftigelsesministeriets DREAM-register (november 2011-version).

Ledighed for nyuddannede fordelt på aldersgrupper

I dette afsnit vil ledigheden blandt nyuddannede inden for de to målgrupper i 2010 blive belyst på for-skellige aldersgrupper.

Fuldtidsledighed

Antalsmæssigt er der flest nyuddannede over 30 år, der har været fuldtidsledige et halvt år efter endt uddannelse, men relativt set er det nogenlunde lige mange i hver aldersgruppe, der er ledige, når det gælder de offentlige brancheuddannelser. De yngre nyuddannede har en ledighed, der ligger marginalt over de ældre aldersgrupper ledighed, nemlig 8,8 procent i forhold til 8,3 og 7,9 procent.

Antalsmæssigt er der flest nyuddannede over 30 år, der har været fuldtidsledige et halvt år efter endt uddannelse, men relativt set er det nogenlunde lige mange i hver aldersgruppe, der er ledige, når det gælder de offentlige brancheuddannelser. De yngre nyuddannede har en ledighed, der ligger marginalt over de ældre aldersgrupper ledighed, nemlig 8,8 procent i forhold til 8,3 og 7,9 procent.