• Ingen resultater fundet

Tilbuddenes leverandører og driftsherrer

I spørgeskemaet er respondenterne blevet bedt om at op-lyse navn og adresse på de botilbud, borgerne bor i. Dette vil ikke blive offentliggjort af hensyn til anonymiteten, men til gengæld kan oplysningen anvendes til at skabe et overblik over, hvor mange leverandører, de indmeldte sager fordeler sig på.

En sådan opgørelse vises i tabel 9, hvoraf det fremgår, at 155 af de indmeldte sager fordeler sig på 81 forskellige leverandør-er ellleverandør-er botilbud. Det svarleverandør-er til ca. 1,9 borgleverandør-er pr. tilbud.

53 af leverandørerne huser hver en af de indmeldte sager, mens sammenlagt 28 af leverandørerne huser hver 2 eller flere.

Sammenlagt 9 leverandører huser hver 5 eller flere af de indmeldte sager.

Det betyder, at sammenlagt 102 af borgerne omfattet af denne kortlægning bor i tilbud, der også har tilbud til en eller flere andre borgere med problemskabende adfærd.

Hvem driver tilbuddene til målgruppen? Svaret på dette spørgsmål fremgår af figur 12, der viser, hvordan de ind-meldte sager fordeler sig på henholdsvis regionale, kommu-nale eller private aktører.

Figur 12. Fordeling af de indmeldte sager på regionale, kommunale og private driftsherrer

Privat tilbud (n = 38 af 170) Kommunalt tilbud

(n = 97 af 170) Regionalt tilbud

(n = 35 af 170)

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

10% 20%

0%

22%

57%

21%

Ikke alle har besvaret dette spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

12

Figur 12

. Fordeling af de indmeldte sager på regionale, kommunale og private driftsherrer

Ikke alle har besvaret dette spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

Tabel 9. Fordeling af de indmeldte sager på leverandører

Antal tilbud Antal indmeldte sager

Tilbud med 1 borger 53 53

Tilbud med 2-4 borgere 19 43 Tilbud med 5-7 borgere 7 40 Tilbud med 8 eller

flere borgere 2 19

I alt 81 155

Fordelingen baserer sig på de 155 indmeldte sager, hvori respondenten har opgivet tilbuddets navn og adresse.

TILBUD TIL VOKSNE MED PROBLEMSKABENDE ADFÆRD | RAPPORT UDARBEJDET AF VIDENSTEAMETS SEKRETARIAT | 2010

32

57 % og dermed lidt over halvdelen af borgerne omfattet af denne kortlægning bor i tilbud drevet af en kommune.

Som det fremgår af figuren, tegner de kommunale aktører sig dermed for langt den største andel, idet de resteren-de 43 % af tilbudresteren-dene forresteren-deles næsten ligeligt mellem regionale og private aktører.

I spørgeskemaet er respondenterne ligeledes blevet bedt om at oplyse, hvorvidt tilbuddet forud for det nuværende var regionalt, kommunalt eller privat drevet.

Denne opgørelse vises i figur 13, hvor den også sammen-holdes med fordelingen på de nuværende driftsherrer.

For 58 af borgernes vedkommende var tilbuddet forud for det nuværende et regionalt drevet tilbud. Aktuelt bor kun 35 af de borgere, der er omfattet af denne kortlægning i et regionalt tilbud.

For 51 af borgerne gælder det, at tilbuddet forud for det nuværende var et kommunalt drevet tilbud. I dag bor 97 af borgerne i et kommunalt tilbud.

24 borgere boede tidligere i et privat tilbud. Figur 13 viser, at 38 af borgerne i denne kortlægning nu bor i et privat tilbud.

Det lader til, at mange af borgerne omfattet af denne kort-lægning er overgået fra en aktør til en anden. Og i denne bevægelse mellem de forskellige aktører, er der en lille tendens til, at borgerne er flyttet fra de regionale tilbud til enten private eller kommunale tilbud. Regionerne har så at sige afgivet flere sager, end de har modtaget, mens det for-holder sig omvendt for kommunerne og de private aktører.

I 24 af de indmeldte sager er det oplyst, at borgeren ikke tidligere har modtaget tilbud. Hvordan disse har fordelt

De indmeldte sager og deres karakteristik

Figur 13. Fordeling af de indmeldte sager på driftsherrer i både det aktuelle og det forudgående tilbud

Ikke tidigere i tilbud

Uoplyst

Spørgsmålet om det forudgående tilbud er kun besvaret for 153 af de 171 indmeldte sager. Det skal hertil bemærkes, at nogle af de manglende besvarelser kan skyldes, at ”amtsligt tilbud” manglede som svarkategori ved dette

spørgsmål. Disse ville være blevet rubriceret under ”regionalt tilbud”, og i så fald ville andelen af tilbud, der tidligere blev drevet af en region have været endnu større.

13

Figur 13

. Fordeling af de indmeldte sager på driftsherrer i både det aktuelle og det forudgående tilbud

Spørgsmålet om det forudgående tilbud er kun besvaret for 153 af de 171 indmeldte sager. Det skal hertil bemærkes, at nogle af de manglende besvarelser kan skyldes, at ”amtsligt tilbud” manglede som svarkategori ved dette spørgsmål. Disse ville være blevet rubriceret under ”regionalt tilbud”, og i så fald ville andelen af tilbud, der tidligere blev drevet af en region have været endnu større.

»

TILBUD TIL VOKSNE MED PROBLEMSKABENDE ADFÆRD | RAPPORT UDARBEJDET AF VIDENSTEAMETS SEKRETARIAT | 2010

sig på de forskellige aktører fremgår af figur 14, der viser, hvordan bevægelsen mellem aktørerne generelt ser ud.

For de regionale tilbud gælder det, at 41 % og dermed den største andel af borgerne også tidligere var i et regio-nalt tilbud. 34 % kommer fra et kommuregio-nalt tilbud, 16 % kommer fra et privat tilbud, mens 9 % af sagerne vedrører borgere, der ikke tidligere har modtaget bo- eller helheds-tilbud.

For de kommunale tilbud gælder det, at 39 % af borgerne også tidligere var i et kommunalt tilbud. 41 % og dermed en lidt større andel kommer fra et regionalt tilbud, 8 % kommer fra et privat tilbud, mens 12 % af sagerne vedrører borgere, der ikke tidligere har modtaget bo- eller helhedstilbud.

I denne opgørelse adskiller de private aktører sig fra både kommuner og regioner på især et væsentlig punkt.

Opgørelsen viser, at 31 % og dermed den største andel af de borgere, der nu er i et privat tilbud, ikke tidligere har

33

12

Figur 14. Spørgsmålet om tilbuddets forudgående driftsherre fordelt på nuværende driftsherre

Ikke alle har besvaret begge spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

14

Figur 14

. Spørgsmålet om tilbuddets forudgående driftsherre fordelt på nuværende driftsherre

Ikke alle har besvaret begge spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

modtaget bo- eller helhedstilbud. Det er en langt større an-del end hos både regioner og kommuner. 28 % kommer fra et regionalt tilbud, 22 % kommer fra et privat tilbud, mens 19 % kommer fra et kommunalt tilbud.

De private tilbud ser altså ud til at modtage en relativ stor andel af de borgere, der ikke tidligere har modtaget tilbud – særligt set i forhold til de regionale tilbud, som jo ellers tegner sig for en næsten lige så stor andel af samtlige ind-meldte sager som de private.

Efter således at have set på de indmeldte sagers forde-ling på de regionale, kommunale og private aktører, vil det være interessant at undersøge, om der er forskel på, hvilke målgrupper de forskellige aktører beskæftiger sig med.

Figur 15 på næste side viser, hvordan borgernes primære funktionsnedsættelser fordeler sig blandt henholdsvis regionale, kommunale og private aktører.

TILBUD TIL VOKSNE MED PROBLEMSKABENDE ADFÆRD | RAPPORT UDARBEJDET AF VIDENSTEAMETS SEKRETARIAT | 2010

34

12

De indmeldte sager og deres karakteristik

Den procentvise fordeling i figuren viser, at de kommunale aktører huser en lidt mindre andel af de borgere, der har senhjerneskade, mens de til gengæld huser en lidt større andel af de borgere, der har både udviklingshæmning og autismespektrumforstyrrelse, sammenlignet med de regionale og private tilbud.

Variationerne er imidlertid så begrænsede, at de ikke giver anledning til at konkludere, at der skulle være tale om væsentlige forskelle på aktørernes målgrupper, når det gælder funktionsnedsættelser.

En mere tydelig forskel i de regionale, kommunale og pri-vate aktørers målgrupper fremkommer i stedet, når de tre grupper af aktører sammenholdes med tilbuddenes fysiske placering og personalets organisering.

Når de indmeldte sagers fordeling på aktører sammen-holdes med tilbuddenes fysiske placering, lader det til, at de private aktører adskiller sig fra både de regionale og kommunale aktører.

Figur 15. Borgernes primære funktionsnedsættelser fordelt på driftsherrer

Andet

Ikke alle har besvaret begge spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

15

Figur 15

. Borgernes primære funktionsnedsættelser fordelt på driftsherrer

Ikke alle har besvaret begge spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

»

Figur 16 viser, hvordan de tre kategorier for tilbuddenes fysiske placering fordeler sig på de forskellige aktører.

Den procentvise fordeling viser her en lille tendens til, at regioner og kommuner i højere grad driver de tilbud, hvor borgeren bor i samme bygning som andre, mens de private i højere grad driver de tilbud, hvor borgeren bor alene – enten på eller uden for et botilbuds matrikel.

En lignende tendens ses også i figur 17. Her fremgår det af den procentvise fordeling, at de private aktører i højere grad driver de tilbud, hvor personalet er organiseret med fokus på kun én borger. Andelen af borgere i denne type tilbud udgør 58 % hos de private aktører, mens den til sammenligning kun udgør 21 % hos de regionale aktører.

Der er således ikke væsentlige forskelle på, hvilken målgruppe de regionale, kommunale eller private aktører beskæftiger sig med, når det handler om borgernes forskel-lige primære funktionsnedsættelser. Til gengæld lader der til at være en lille tendens til, at de private aktører huser en større andel af de tilbud, hvor borgeren bor alene, og hvor personalet er organiseret med fokus på kun én borger.

TILBUD TIL VOKSNE MED PROBLEMSKABENDE ADFÆRD | RAPPORT UDARBEJDET AF VIDENSTEAMETS SEKRETARIAT | 2010

35

Figur 16. Spørgsmålet om tilbuddenes fysiske placering fordelt på driftsherrer

I samme bygning som andre Alene, men på botilbuds matrikel Alene, ikke på matrikel med botilbud

Regionalt tilbud 69% 20% 11%

(N =35)

Kommunalt tilbud(N =95) 68% 19% 13%

Privat tilbud 39% 29% 32%

(N =38)

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Ikke alle har besvaret begge spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

16

Figur 16

. Spørgsmålet om tilbuddenes fysiske placering fordelt på driftsherrer

Ikke alle har besvaret begge spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171

Figur 17. Spørgsmålet om personalets organisering fordelt på driftsherrer

Ja, personalet arbejder også Nej, personalet arbejde IKKE

med andre borgere med andre borgere

Regionalt tilbud

79% 21%

(N =34)

Kommunalt tilbud

61% 39%

(N =95)

Privat tilbud

58%

(N =38) 42%

0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%

Ikke alle har besvaret begge spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

17

Figur 17

. Spørgsmålet om personalets organisering fordelt på driftsherrer

Ikke alle har besvaret begge spørgsmål, hvorfor denne fordeling ikke baserer sig på alle 171 besvarelser.

TILBUD TIL VOKSNE MED PROBLEMSKABENDE ADFÆRD | RAPPORT UDARBEJDET AF VIDENSTEAMETS SEKRETARIAT | 2010

36 De indmeldte sager og deres karakteristik