• Ingen resultater fundet

Telesårvurdering

In document Bilag 6-1 Siden sidst notat (Sider 28-31)

Programstyregruppen drøftede på mødet den 21. januar 2009 forslag om at søge ABT-fondens prækvalificering af projektet ”National implementering af telemedicinsk vurdering af diabetiske fodsår”. Digital Sundhed besluttede efterfølgende, at der skulle søges prækvalificering.

ABT fonden meddelte den 12. februar, at projektet har opnået prækvalificering for så vidt angår 1.

fase af det foreslåede projekt, der indebærer spydspidsaktiviteter i 2 regioner og mindst 8 kommuner i 2010.

Endelig ABT-ansøgning fremsendes den 27. februar 2009.

Svar fra ABT-fonden forventes i juni 2009.

29

International afdeling samt internationale projekter,

MedCom6 v/Christina E. Wanscher

Nye ansatte

Signe Christensen er ansat som konsulent per 1. januar 2009. Hun er projektansat i to år og skal varetage blandt andet SUND VÆKST og MethoTelemed-projektet.

Jane Clemensen er ansat en dag om ugen i den Internationale afdeling. Hun bistår med markeds-føring og rapportskrivning i igangværende projekter – herunder Health Optimum I. D. projektet.

Hun er ansat i et år i samarbejde med Telemedicin-programlinien.

Projektassistent Jennie Søderberg er gået ned i tid til 32 timer/uge per 1. februar. Signe Helene Borre Larsen er ansat per 1. februar som studentermedhjælp og assistance til Jennies arbejds-opgaver.

Markedsføring og samarbejde

Samarbejde med andre regioner og kommuner

Det internationale kontor arbejder på at få etableret kontakt til andre samarbejdspartnere. I første omgang er et arbejde gået i gang med at producere en brochure/folder, der skal vise mulighederne for at etablere et samarbejde med det internationale kontor. Første udkast baseres på skrivelse af 21.08.08 ”Styrkelse af den landsdækkende profil i MedComs internationale aktiviteter”. Der blev præsenteret til Styregruppen i august 2008. Det er planlagt et oplæg til et af DMSI´s møder (Dansk Selskab for Medicinsk Informatik). Yderligere er der etableret en god kontakt med både Region Nordjylland og Region Midtjylland for sikre en større national forankring af internationale projekter.

Samarbejde med internationale organisationer og regioner

MedCom har modtaget forespørgsel fra udenlandske organisationer vedr. etablering af bilateralt samarbejde. Der er allerede etableret et samarbejde med Norsk Center for Telemedicin i Tromsø, hvor mange spændende erfaringer og løsninger er trukket til Danmark.

MedCom er blevet forespurgt om at samarbejde med flg.

• Nordirland er ved at oprette et ”European Connected Health Campus” og vil gerne have at MedCom bliver medlem af dette samt får en plads i ”international advisory board”.

Involvering i dette samarbejde betyder en mulighed for endnu bedre profilering af MedComs navn i Europa, samt forbedrede samarbejdsmuligheder med øvrige kompetence-centre i Europa. Medlemskab er gratis, da MedCom vil få et ”Alliance membership”.

Medlemskabet vil betyde rejseaktivitet for en person cirka 4 gange om året, hvor netværket mødes for erfaringsudveksling. Rejseomkostninger og ophold dækkes af Campus. Det foreslås at Christina E. Wanscher indtræder i samarbejdet.

• TicSALUT, et kompetence-center indenfor sundheds-IT i Barcelona, vil gerne etablere et tættere samarbejde med MedCom. Samarbejdet har været på vej i nogle år, men det foreslås nu at blive mere formelt i forbindelse med erfaringsudveksling i forbindelse med World of Health IT-konferencen, der afholdes i Barcelona i marts 2010. Når der forefindes mere formel samarbejdstekst, vil denne blive forelagt styregruppen.

• 23 lande i EU er gået sammen om at lave et fælles udviklingsprogram indenfor velfærdsteknologi, kaldet ”Ambient Assisted Living Joint Programme” med et samlet budget på 600 mio. Euro. Programmet støtter udviklingstiltag der er tæt på markedet (1-3 år), og har flere områder der understøtter projekter rettet mod især kronisk syge borgere i hjemmet, Samarbejdet støttes finansielt af EU-kommissionen i regi af artikel 169 i traktaten.

Claus Nielsen er blevet udpeget på vegne af Videnskabsministeriet til at deltage i den arbejdsgruppe der skal skrive call-teksten til de næste par års kald, samt forberede den første europæiske AAL-konference i Wien ultimo september.

Hjemmesiden

Jane Clemensen og Casper Marcussen er gået i gang med at arbejde på at udvikle MedCom hjemmesiden fra et passivt til et aktivt redskab. Der er allerede et arbejde i gang fra overordnet side.

Forslag bliver drøftet på ledergruppe-niveau, således at den internationale afdelings aktiviteter bliver bedre profileret på MedComs hjemmeside.

Nye projektansøgninger/nye projekter

Regional Telemedicin Forum – projektansøgning sendt januar 2009

Ni regioner i Europa er med i en ansøgning til INTERREG IV C-programmet om etablering af et

”Telemedicinsk Forum” for regioner i Europa. Region Syddanmark er dansk projektpartner og projektkoordinator. Der kommer først svar efter sommerferien hvorvidt ansøgningen er gået igennem. I givet fald forventes projektet at starte i vinteren 2009/1010.

FP7 – INFRA-2009.3.3. ”ELIQSIR” – Ansøgningsfrist i marts 2009

UNI-C vil gerne indsende en projektansøgning til EU med fokus på at videreudvikle aftalesystemet i et Europæisk samarbejde. MedCom er blevet spurgt som en naturlig del af samarbejdet omkring det danske sundhedsdatanet og aftalesystemet. Hvis MedCom indgår i projektansøgningen forventes projektarbejdet at blive 100 % finansieret. Peder Illum og Christina E. Wanscher ser på mulighederne for at indgå i projektet.

INTERREG – Ansøgningsfrist i marts 2009

MedCom overvejer at indgå i en genfremsendelse af en ansøgning under Interreg-programmet (Interregionalt samarbejde indenfor Østersø-regionen). Ansøgningen hedder ”ICT for Health”. Både Region Nordjylland, Region Syddanmark og Region Midtjylland overvejer deres deltagelse på nuværende tidspunkt.

CIP – EU kald med ansøgningsfrist i juni 2009

I starten af juni måned vil der være ansøgningsfrist på CIP (Competetiveness and Innovation Framework) programmet. Der er to kald, der vil være interessante for den internationale afdeling:

”1.1. ICT for patient-centered health service” samt “1.3. ICT for ageing well / independent living”.

Afdelingen vil indgå i projektansøgninger, hvis der gives støtte til det projektforberedende arbejde samt hvis der er et ønske fra en region om at indgå i et projekt.

Projekter

MedCom og Internationale projekter

MedCom deltager som formel projektpartner i fire projekter (epSOS, CALLiope, MethoTelemed, Bryst kræft og SUND VÆKST). Hvor epSOS og CALLIOPE er afhængig af ekstern finansiering, ligger SUND VÆKST og Bryst Kræft projekterne i linie med Region Syddanmarks aktiviteter og projekter, hvorfor medfinansieringen forventes at komme derfra.

epSOS – Storskala samarbejde i EU om udvikling af ePrescription og ePatient Summary Projektleder: Henrik Bjerregaard Jensen

Danmark (MedCom og Digital Sundhed) deltager sammen med 12 andre europæiske lande i epSOS projektet. Projektet har til formål at etablere elektronisk kommunikation af recepter (ePrescription) og journaldata (Patient Summary) over grænser i Europa. Lige nu arbejdes der fra dansk side på at få Region Hovedstaden til at etablere det danske epSOS pilotprojekt i samarbejde Skåne. MedCom havde forventet at kunne gennemføre projektet inden for de eksisterende personalerammer, men grundet en uventet stor mødeaktivitet i projektet er det imidlertid nødvendigt hurtigt at tilknytte yderligere personale ressourcer til projektet. Det afventes om der kan komme ekstern finansiering til projektet i løbet af foråret 2009.

www.epSOS.eu

31 CALLIOPE – Markedsføring og udbredelse af epSOS løsningerne

CALLIOPE projektet kører fint. Der har været møder i projektet og netværket er netop blevet udvidet med nye partnere, da Schweiz og Malta på vej ind. Der foreligger endnu ikke konkrete rapporter fra netværkets arbejde.

http://www.calliope-network.eu/

MethoTelemed – Udvikling af metode for evaluering af telemedicin.

Projektleder: Signe Christensen

MedCom har sammen med Nationalt Center for Telemedicin i Tromsø vundet et EU-udbud, der er en bundet opgave. Opgaven varer et år (01/02-09 – 31/01-10) og forventes at løbe rundt økonomisk.

I løbet af det ene år skal der i tæt samarbejde med forskere udvikles en Europæisk model for evaluering af telemedicinske løsninger. Formålet er at skabe et bedre og mere ensartet beslutnings-grundlag for implementering af telemedicin i Europa. Det var en forudsætning fra EU, at Claus Duedal Pedersen skulle være projektleder på projektet, hvorfor man har udarbejdet en samarbejds-aftale mellem MedCom og Odense Universitetshospital, som på nuværende tidspunkt ligger til underskrift. Projektet vil være en god løftestang til at profilere telemedicin-programmet hos MedCom.

BREAST CANCER – Optimere samarbejdet over dansk-tyske grænse indenfor brystkræft Projektleder: Christina E. Wanscher – overdrages i løbet af foråret til Signe Christensen.

Projektet har i februar måned haft første projektmøde hvor alle partnere var til stede. MedCom bistår med projektadministration og er ansvarlig for at finde en metode hvorpå de tyske hospitals-partnere kan kommunikere elektronisk med danske hospitals-partnere. Projektet er i den tidlige fase og forløber indtil nu planmæssigt.

SUND VÆKST – Privat/offentlig samarbejde for at skabe vækst i Region Syddanmark Projektleder: Signe Christensen

SUND VÆKST (under ledelse af Odense Kommune) er et projekt som samler 6 delprojekter som har det til fælles at de bygger på offentligt-privat samarbejde indenfor sundhedssektoren. Lige nu afventes tilsagns-skrivelsen fra Erhvervs og Byggestyrelsen, hvilket gør at projektet er lettere forsinket da der ikke kan indkøbes udstyr til projektet. Yderligere mangler der er at blive afklaret nogle dilemmaer omkring konkurrenceforvridning/interessesammenfald i forhold til det private samarbejde. MedCom International fungerer som tovholder for to af delprojekterne; Patient-kufferten og Genoptræningsfliser.

”Patientkuffert”-projektet er en udløber af Better Breathing projektet, hvor man nu er i gang med at analysere og evaluere nye organisatoriske metoder og processer vedr. hjemme-monitorering af kroniske patienter. Det er planen, at kufferterne (4 eller 5 stk.) "går i luften" i perioden 1. aug. - ultimo maj 2010. Indtil da opkvalificeres/oplæres personale i kommunerne samt på OUH Odense Universitetshospital. ”Genoptræningsflise”-projektet handler om at man i samarbejde med firmaer og sygehuse/rehabiliteringscentre vil udvikle en model og et klinisk redskab til genoptræning af apopleksi patienter. Der er udviklet en demomodel af fliserne, der via lys, farve og bevægelse motiverer og stimulerer patienterne. Denne videreudvikles i projektet, men grundet at tilsagsskriv-elsen mangler, er projektet sat i stå.

MedCom International og Region Syddanmarks projekter

R-Bay – etablering af eMarkedsplads for udveksling af radiologiske ydelser

In document Bilag 6-1 Siden sidst notat (Sider 28-31)