• Ingen resultater fundet

Bay – etablering af eMarkedsplads for udveksling af radiologiske ydelser Projektleder: Janne Rasmussen

In document Bilag 6-1 Siden sidst notat (Sider 31-35)

Projektet er i sin afsluttende fase hvor evalueringen er i gang og vilkårene for forretningsmodellen afklares blandt projektets partnere. Der er i projektet stor villighed til at fortsætte R-Bay som

infrastruktur til teleradiology – både til brug nationalt ml. sygehuse men også til internationale forretninger af røntgenbeskrivelser. Der er stor interesse i projektet fra eksterne organisationer også.

Under fremvisningen af den tekniske løsning under WoHIT2008 i København blev det klart at der er mange potentielle brugere af R-Bay i Europe, men også fra amerikansk side var der stor opmærksomhed om løsningen på RSNA som er den store internationale radiologi kongres der hvert år afholdes for tusindvis af radiologer, sygehusledelser, leverandører og andre interessenter.

Den megen omtale giver unik mulighed for at opbygge en stor potentiel kundekreds allerede inden løsningen rammer markedet hvad der er målet. De to infrastruktur leverandører i projektet – Mawell og Carestream Health – vil derfor også promovere R-Bay på dette års ECR som er den europæiske udgave af RSNA og også en velbesøgt kongres og messe. Det er tydeligt at R-Bay konceptet – en central forbindelse med adgang til mange – er langt mere økonomisk og håndterbar for brugerne og giver en fleksibilitet som også er ønsket på markedet.

www.R-Bay.org

Better Breathing – Bedre behandling og højere livskvalitet til kroniske patienter med KOL Projektleder: Janne Rasmussen

Fire pilothospitaler i henholdsvis Danmark, Spanien, Wales og Nord Norge har nu klinisk afprøvet forskellige tekniske løsninger og har evalueret løsninger i forhold til målet om bedre livskvalitet for KOL patienterne, frigørelse af ressourcer, og optimeret behandlingsforløb. Resultater blev fremlagt på en konference i Barcelona 11.-12. februar, og viste klart at der er store fordele ved IKT løsninger i forhold til patientgruppen og at det var muligt at nå målsætningerne. Både patienter og sundhedsprofessionelle var yderst tilfredse med den måde at modtage og levere ydelser på – om det så var en forlængelse af sygehusbehandling i hjemmet, fjernmodtagelse af genoptræning eller understøttelse af sundhedsprofessionelle fra specialister. Alt i alt opnåede man højere livskvalitet og bedre behandling af patienterne

www.BetterBreathing.org

PERSONA – Udvikling af IT-platform der kan assistere ældre borgere i eget hjem/nærmiljø Projektleder: Claus Nielsen

Formålet med PERSONA er at udvikle avancerede velfærdsteknologiske løsninger til ældre og personer med kroniske sygdomme der kan bidrage til at forebygge farlige situationer, tidlig opsporing af sundhedsmæssige problemer, social inklusion og mobilitet. Målet er at gøre ældre og kronisk syge i stand til at leve mere selvstændigt i eget nærmiljø, skabe basis for mere egenomsorg og skabe standarder for trådløs kommunikation og integration mellem forskellige services, sensorer og devises.

Et hovedmål er derfor at udvikle en avanceret intelligent teknologisk platform (open source) og services. Platformen er på vej i test, og der er bygget et Living Lab i Valencia, der er ved at være klar til pilotafprøvning primo marts. Odense Kommune har udvalgt en række services, der vil blive testet af ældre. Projektets igangsætning nationalt har været medvirkende til at skabe stor opmærksomhed omkring begrebet velfærdsteknologi, der første gang blev lanceret sammen med offentliggørelsen af projektet. Projektet forløber planmæssigt og der forventes igangsat pilotafprøvning medio/ultimo 2009 i Odense Kommune.

www.aal-persona.org

Health Optimum I.D. – Storskala udbredelse af telemedicinske løsninger Projektleder: Lisbeth Jørgensen – EU projektleder: Christina E. Wanscher

Projektet er netop nu ved at gå ind i sin sidste fase. I den danske del indgår der ni forskellige telemedicinske løsninger, der er med til at skabe bedre og mere effektive sundhedsydelser ved hjælp af teknologi. Alle ni projekter er nu oppe at køre og det forventes at alle fortsætter i daglig drift når det slutter, grundet den stærke forankring til IT afdelingen på Odense Universitetshospital, der er omdrejningspunkt i de fleste af projekterne.

33 Der er ved at blive arrangeret en sidste afsluttende konference i Italien, hvor en mindre delegation tager ned og præsenterer projekterne. Konferencen forventes at foregå i slutningen af maj. Sammen med afrapporteringen til EU, arbejder Lisbeth Jørgensen og Jane Clemensen på at få den gode historie ud til diverse medier. Historien skal blandt andet handle om hvordan innovative løsninger, kan være med til at skabe et bedre og mere sammenhængende sundhedsvæsen.

Der arbejdes samtidig på at få etableret en dansk konference, hvor de danske løsninger bliver præsenteret for alle interesserede i Danmark. Konferencen forventes afholdt i Odense.

www.healthoptimum.info

DREAMING – Hjemmemonitorering af ældre borgere i eget hjem Projektleder: Claus Nielsen

Langeland Kommune afprøver i dette projekt et eksisterende velfærdsteknologisk markedsprodukt til at understøtte indsatsen overfor borgere med kronisk sygdom indenfor hjerte, KOL & diabetes.

Der bliver udvalgt 20-25 borgere, der skal afprøve udstyret og i løbet af perioden vil de blive sammenlignet med en kontrolgruppe. Hovedformålet er at forsøge at styrke borgernes egenomsorg for egen sygdom via trådløst måleudstyr, og opsamling af vitale monitoreringsdata í en portal, samt teste forskellige sociale og sikkerhedsmæssige teknologier både i hjemmet og via mobile løsninger.

Status p.t. er, at udvælgelsen af borgere i fuld gang, og de første borgere kobles på systemet indenfor de næste måneder, når randomiseringen er afsluttet. Data fra de seks pilot steder vil blive analyseret med henblik på at dokumentere en klinisk og samfundsøkonomisk effekt af nye digitale services til kronikere. Projektet gennemføres i tæt samarbejde med praktiserende læger og sygehus Svendborg.

www.dreaming-project.org

Bilag:

Principper for finansiering af Sundhedsdatanettets knudepunkt (SDN)

Vedtaget af MedComs styregruppe den 13. februar 2003.

Revideret af MedComs styregruppe den 14. december 2004 (reduktion af tilslutningsafgift) Revideret af MedComs styregruppe den 15. december 2005 (finansiering af døgnovervågning) Revideret af Medcoms styregruppe den 5. marts 2009 (friholdelse af praksissektorens IT leverandører)

Finansieringen af driften af Sundhedsdatanettets knudepunkt (herefter SDN) baseres på følgende principper:

Princip 1

Driften af SDN skal være uden omkostninger for MedCom-projektet. Det betyder, at følgende omkostninger skal dækkes af de parter, der tilslutter sig SDN:

- Omkostninger til driftsoperatør, herunder husning, driftsafvikling, teknisk support til tilslut-tende netværk, overvågning og sikkerhedslogning.

- MedComs administrative omkostninger ved tilslutning, statistik og vedligeholdelse af aftaler - Test, certificering og godkendelse af tilsluttede organisationer.

- Teknisk udvikling og vedligeholdelse af SDN, herunder udskiftning og opgradering af tek-nisk udstyr og teknologisk tilpasning til nye services.

Princip 2

Der betales en tilslutningsafgift ved tilslutning til SDN. Tilslutningsafgiften dækker de direkte omkostninger ved tilslutningen og andrager kr. 15.000 ekskl. moms.

Princip 3

For alle tilsluttede organisationer betales udover tilslutningsafgiften (engangsbeløb) et årligt abon-nement til dækning af de centrale driftsudgifter. Det årlige abonabon-nement differentieres på følgende måde:

- Kommuner og Regioner betaler en årlig afgift på 0,30 kr. ekskl. moms pr. indbygger i abonnement. Styregruppen fastsætter beløbet for en periode af minimum 2 år.

- Private IT leverandører betaler et årligt, delvist anvendelsesafhængigt abonnement, baseret på halvårlige opgørelser over den faktiske, gennemsnitlige benyttelse af SDN (udgående og indgående trafik i egen SDN-forbindelse til SDNs knudepunkt):

0,0 - 1,0 giga byte pr. uge: gratis abonnement

1,0 - 2,0 giga byte pr. uge: årligt abonnement på 15.000 kr. excl. moms 2,0 – 10,0 giga byte pr. uge: årligt abonnement på 20.000 kr. excl. moms 10,0 – 20,0 giga byte pr. uge: årligt abonnement på 30.000 kr. excl. moms

> 20 giga byte pr. uge: årligt abonnement på 55.000 kr. excl. moms

Praksissektorens IT leverandører friholdes for tilslutnings- og abonnementsafgift i 2009, for at fremme praksissektorens tilslutning til FMK, SOR, SEI og bivirkningsindberetning.

- Øvrige tilsluttede parter betaler årligt kr. 15.000 ekskl. moms.

35 Princip 4

Tilslutningen af de nuværende VANS-udbydere og sundhed.dk sker uden tilslutningsomkostninger for parterne.

Princip 5

Knudepunktet skal økonomisk hvile i sig selv. I forbindelse med afslutningen af MedCom-projektperioder tilbagebetales et evt. opsparet driftsoverskud til de tilsluttende partnere i forhold til deres indbetaling. De fastsatte tilslutnings- og abonnementspriser er faste, og regulering kan kun ske efter konkret beslutning i MedComs styregruppe.

In document Bilag 6-1 Siden sidst notat (Sider 31-35)