• Ingen resultater fundet

Telemedicin – siden sidst

In document Siden Sidst (Sider 21-24)

MedCom varetager det nationale program for telemedicin, hjemmemonitorering og egenomsorg for Digital Sundhed.

Der er aktuelt igangsat to telemedicinske projekter, med støtte fra ABT fonden: ”Teletolkeprojektet” og

”Telesår”.

Teletolkeprojektet Regioner

Der er udarbejdet samarbejdsaftaler, som alle 5 regioner afgivet kommentarere til. De forventes underskrevet inden udgangen af 2009 med tilhørende regional projektplan.

Følgende 11 spydspidsafdelinger er udpeget af regionerne til klinisk afprøvning:

Region Spydspidsorganisationer Syddanmark Odense Universitetshospital

Afdeling I, Hudafdeling, OUH Gynækologisk afdeling, Svendborg Nordjylland Skadestuen, Ålborg

Børneafdelingen, Hjørring Psykiatrisk skadestue, Ålborg

Gynækologisk ambulatorium. Vendsyssel Midtjylland Gynækologisk afdeling, Skejby

Center for traumatiserede flygtninge, Holstebro Hovedstaden Onkologisk amb., Herlev

Urologisk afdeling, Herlev

Akut hjertemedicinsk ambulatorium, Bispebjerg AMA, Bispebjerg

Sjælland Mangler

Der er gennemført før-analyse i 8 udpegede spydspidsafdelinger, samt udarbejdet materiale til gennemførelse af efter-analyse i samme afdelinger. Efter-analysen foregår parallelt med klinisk afprøvning frem til 1. februar 2010.

Spydspidsafdelingernes kontaktpersoner/projektledere er tilbudt undervisning i anvendelse af videokonferenceudstyr, der har været afholdt 4 undervisningsseancer.

Klinisk afprøvning af teletolkeprojektet starter op i 4/5 regioner i november/december 2009. Hver region er opfordret til at deltage med mindst 1 afdeling fra både psykiatrien og somatikken. Region Syddanmark har som den hidtil eneste region løsningen i drift, mens region Sjælland som eneste region først forventer deres spydspidsafdelinger klar i foråret 2010.

Primo 2010 udarbejdes en rapport med beskrivelser af spydspidsafdelingernes nuværende arbejdsgange for tolkesamtaler samt effektvurdering af anvendelse af teletolkning i klinisk afprøvning.

Lægepraksis

Afprøvning i op til 10 lægepraksis afventer at videoknudepunktet overgår til daglig drift. Region Sjælland og Syddanmark har konkret udpeget lægepraksis, der er interesseret i at indgå i afprøvningen, ligesom Region Midtjylland er i dialog med lægepraksis. Kapaciteten i lægepraksis’

netværksforbindelser forventes at kunne give anledning til problemer i denne del af projektet.

Teknik

Status på videoknudepunktet (VDX) er pr. 24/11/2009 er følgende: VDX knudepunktet er fysisk sat op i sundhedsdatanettet.

Konfigurering af Region Hovedstadens egen videoinfrastruktur (VCS) er i gang og der testes aktuelt mellem VDX og udstyr i regionen. Forbindelsen er etableret, men der har været nogle kvalitetsmæssige udfordringer, som der i øjeblikket fejlfindes på. De to største fejlkilder har været en høj

CPU-belastning på SDN-termineringsrouteren i Region Hovedstaden, der derfor har taget kraftigere model i brug. Hertil kommer problemer med opsætning af regionens firewall i forbindelse med videotrafik.

Der opleves dog stadig er der dog enkelte "pixeleringer" i billedet og der arbejdes aktuelt på løsning af dette.. Der er også registreret videoudstyr direkte på VDX, både via SDN og fra internet. For begge opsætningers vedkommende uden væsentlige problemer. Endelig forestages aktuelt aftestning af prisbillige softwarebaserede videoløsninger via VDX internt i MedCom, hvilket forløber

uproblematisk.

Overtagelsesprøve på VDX er planlagt til den 11. december 2009.

Fremadrettet vil udvikling af funktionalitet i VDX være et samarbejde mellem MedComs videoteknikgruppe og teletolkeprojektets implementeringsgruppe..

Kommuner

Teletolkeprojektet indebærer pilotafprøvning i op til 10 pilotkommuner.

Århus kommune har sammen med samarbejdsaftale om deltagelse i teletolkeprojektet som pilorkommune, udarbejdet projektplan, der indebærer pilotstart i 2009. Århus Kommune har pilotafdelinger i Jobcenter Vest, Rehabiliteringscenter for Flygtninge, Langenæs Handicapcenter, Arbejdsmarkedscenter Nord – både sprog- og døvetolkning. Herudover sygeplejeområdet – Center

Vest og Langenæs Handicapcenter. De har eget interne tolkebureau i kommunen, hvor nogle særligt dygtige tolke på 3 sprog er med.

Kolding kommune planlægger pilotprojekt på træningsområdet og overvejer at udvide deres pilotprojekt til at omhandle jobcenteret også.

Odense kommune har udarbejdet projektplan som vedlægges samarbejdsaftalen. De satser på udbredelse og samarbejde med OUH.

Aalborg Kommune er også interesseret, men afventer mobil løsning.

Tolkeudbyder

2. møde i tolkeudbydergruppen er afholdt med repræsentation af 34 firmaerne, som har aftaler med regioner og/eller kommuner. Der er stort interesse i at komme i gang med teknisk afprøvning for nogle, mens andre stadig udtrykker skepsis overfor projektet og påvirkningen af virksomhedens

forretningsmodel. To firmaer har lavet aftaler vedr. opkobling til sundhedsdatanettet. Trods den store forskellighed i gruppen, blev der i forlængelse af det seneste møde udpeget en repræsentant for tolkeudbyderne til teletolkeprojektets styregruppe.

Det telemedicinske program har fået bevilliget 9.1 mill. kr. til et demonstrationsprojekt finansieret af ABT. En del af aftalen er at indgå i et tæt samarbejde med Århus Kommune, deres region nord afdeling. Århus har fået en bevilling på ca. 1 mill. kr. til et demonstrationsprojekt, der handler om telemedicinsk behandling af venøse bensår. Begge projekter skal anvende samme tekniske platform, hvorfor projekterne med fordel vil dele overordnet projektledelse, evalueringsværktøjer, uddannelse mm.

Projektet starter den 01.01.10, men der er allerede gang i diverse forberedende aktiviteter. Der har eksempelvis været afholdt indledende møder med begge spydspidsregioner (Syd og Sjælland) og begejstringen er stor og smittende og højt prioriteret. Begge steder er man ved at organisere sig og projektledere er udpeget. Fra MedComs side er første udkast til samarbejdsaftaler udfærdiget og

projektsekretariatet er på plads, hvilket vil sige at der er ansat en projektleder og en projektkoordinator.

Snarest vil der ligeledes blive ansat en standardiseringsperson, der skal stå i spidsen for udvikling af tekniske standarder mhp at sikre, at den anvendte sårjournal kan integreres med øvrige journal- og plejesystemer. Hver projektorganisation udpeger ligeledes relevante personer til denne arbejdsgruppe.

Det er aftalt at Dansk Telemedicin, som står for den tekniske platform (sårjournalen), at projektet kan få integreret et område på deres hjemmeside/database, hvor projektets parter kan udveksle erfaringer og dele viden gennem blandt andet blog og artikler og andet. Det vil samtidigt være muligt for andre aktører, som skulle have interesse i at implementere den telemedicinske sårbehandling at kunne hente hjælp og inspiration på samme database. Vi har valgt denne løsning, da det vil sikre størst mulig aktivitet mellem projektparterne, idet den formodes at blive anvendt dagligt alligevel.

Christina E. Wanscher, 19. november 2009

In document Siden Sidst (Sider 21-24)