• Ingen resultater fundet

IGANGVÆRENDE PROJEKTER MedCom og Internationale projekter

In document Siden Sidst (Sider 24-27)

De Internationale aktiviteter og projekter – siden sidst

IGANGVÆRENDE PROJEKTER MedCom og Internationale projekter

MedCom deltager som formel projektpartner i fire projekter (epSOS, CALLiope, MethoTelemed, Bryst kræft og SUND VÆKST). Hvor epSOS og CALLIOPE er afhængig af ekstern finansiering, ligger SUND VÆKST og Bryst Kræft projekterne i linje med Region Syddanmarks aktiviteter og projekter, hvorfor medfinansieringen forventes at komme derfra.

epSOS – Storskala samarbejde i EU om udvikling af ePrescription og ePatient Summary Projektleder: Niels Rossing /Assisterende Mie Matthiesen

epSOS er storskalaprojektet medfinansieret af EU kommissionen hvori 12 medlemslande samt et industrikonsortium forbereder en pilot, der skal dokumentere muligheden for og vanskeligheder ved at udveksle fortrolige patientdata over grænser med IT-systemer, der kan tale sammen og med forslag til løsninger på juridiske, sikkerhedsmæssige og semantiske problemer. Forudsætningen for projektet er, at der anvendes så mange som muligt af allerede eksisterende løsninger lokalt

Fra dansk side deltager sundhedsstyrelsen og MedCom. Som tidligere aftalt i styregruppen har

MedCom uddelegeret en betydelig mænge af sine opgaver til SDSD. Der arbejdes i projektet intenst på at omsætte de to use cases krav til mulige tekniske løsninger, der lader sig realisere på nogle (eller alle) af de cirka 30 lokaliteter, herunder Danmark/København, der er meldt ind som pilotsteder.

MedCom/SDSD leder en afgørende arbejdspakke. SDSD påregner, at kunne finde synergi mellem de europæiske løsninger og danske "Fælles medicinkort" og "NPI", samtidig med at den allerede

eksisterende eReceptløsning kan danne model for andre. Projektet er 6 måneder forsinket, og har netop været til den årlige vurdering i kommissionens kreds af uvildige eksperter. Projektet løber til udgangen af 2011.

Konsortiet planlægger nu at følge op med en fornyet ansøgning til kommissionens næste kald på forslag i 2010.

www.epSOS.eu

CALLIOPE – Markedsføring og udbredelse af epSOS løsningerne Projektleder: Niels Rossing

CALLIOPE projektet har arbejdet videre med at oprette et netværk af lande, som endnu ikke er en del af epSOS, men som ønsker at blive det. Der er nu 7 lande og 3 større professionelle organisationer udover epSOS medlemmerne, der er optaget i Calliope. Et særligt samarbejdsorgan mellem epSOS og Calliope kaldet CALLepSO er etableret for at kunne fungere som ”indslusningsformidler” for nye kandidatlande. I starten af september holdt CALLIOPE og CALLepSO møder og workshops, hvor fremtidige planer for europæisk eHealth interoperabilitetblev diskuteret. Resultaterne blev fremlagt ved et arragement i EU's Økonomiske og Sociale Udvalg i Bruxelles i oktober i år. I øvrigt arbejder

Calliope i 7 arbejdsgrupper, heriblandt med standardisering, EU-kommisionens rekommendation om eHealth interoperabilitet, og en ”Roadmap for eHealth udviklingen”.

http://www.calliope-network.eu/

MethoTelemed – Udvikling af metode for evaluering af telemedicin

Projektassistent: Signe Christensen (Projektleder Claus Duedal Pedersen OUH)

I projektperioden 01/02-09 – 31/01-10 udvikler MethoTelemed teamet som bl.a. består af forskere fra Norge, Skotland og Danmark en europæisk model for evaluering af telemedicinske løsninger. Formålet er at skabe et bedre og mere ensartet beslutningsgrundlag for implementering af telemedicin i Europa.

Projektet følges tæt af eksperter i EU kommissionen og forløber efter planen. Over 1500 artikler er gennemgået og der er udarbejdet et udkast til en webbaseret guide samt en model - Framework for ASsessment of Telemedicine – FAST. MethoTelemed teamet har afholdt et 2 dages internt

arbejdsmøde i Odense, med deltagelse fra EU kommissionen. Den anden af i alt to workshops blev afholdt d. 5. nov. 2009 i Bruxelles, med 20 deltagende eksperter, som var med til at opkvalificere guiden samt modellen.

www.telemed.no/methotelemed

BREAST HEALTH – Optimere samarbejdet over dansk-tyske grænse indenfor brystkræft Projektledelse: Charlotte Beck

MedCom bistår med projektadministration og er ansvarlig for at finde en metode, hvorpå de tyske hospitalspartnere kan kommunikere elektronisk med danske partnere. Flere bilaterale møder er afholdt og et samarbejdet med de tyske IT-eksperter er veletableret. Efter et IT-møde i Kiel i maj 2009, er det tyske ”KV SafeNet” nu koblet på Sundhedsdatanettet, og den tekniske platform er dermed konstrueret.

I november afholdtes der et møde i Aabenraa, hvor IT personalet fra de deltagende organisationer arbejdede på de tekniske detaljer omkring pilotforløbet, hvor OUH skal udveksle og læse

screeningsbilleder med de tyske partnere. Universitätsklinikum Kiel er ved at blive forbundet til Sundhedsdatanettet via KV-SafeNet. De to praktiserende læger (radiologer), der skal deltage i piloten, skal tilkobles på samme måde inden pilotforløbet går i gang i januar 2010.

http://www.crossborderbreasthealth.net/

SUND VÆKST – Privat/offentlig samarbejde for at skabe vækst i Region Syddanmark Projektleder: Signe Dyrehauge

SUND VÆKST (under ledelse af Odense Kommune) er et projekt som samler 6 delprojekter som har det til fælles, at de bygger på offentligt - privat samarbejde indenfor sundhedssektoren. MedCom er tovholder for to af delprojekterne:

Patientkuffert-projektet løber parallelt med driftsudrulningen af kufferten på OUH. Det er generelt svært at adskille projekterne, men SUND VÆKST projektet kan betragtes som skridtet videre på grund af samarbejdet med kommunerne. Erfaringer med kommunesamarbejdet kan på sigt integreres i driften.

De første patienter blev inkluderet i september måned. Projektet kører efter planen.

Genoptræningsflise-projektet handler om, at man i samarbejde med firmaet Robotic Entertainment og OUH, Sygehus Sønderjyllands, samt Svendborg Kommunes rehabiliteringsafdelinger udvikler et klinisk redskab – robotfliser - til genoptræning af apopleksi patienter. Der opsamles erfaringer med brugen af fliserne. Sygehus Sønderjylland forventes at leje et sæt fliser, så de også kan deltage i erfaringsopsamlingsarbejdet. Der er til intern brug udarbejdet såvel logbog som illustrationer over de forskellige spil. Arbejdet med at udvikle en kravspecifikation og en projektprotokol er påbegyndt. Der er søgt og bevilliget ekstra finansiering til evalueringen af projektet ved Region Syddanmarks MTV pulje.

Region Syddanmarks projekter

Region Syddanmark ejer de følgende projekter, og modtager ekstern konsulentbistand fra det internationale team i MedCom.

PERSONA – Udvikling af IT-platform der kan assistere ældre borgere i eget hjem/nærmiljø Projektleder: Casper Marcussen

Formålet med PERSONA er at udvikle avancerede velfærdsteknologiske løsninger til ældre og personer med kroniske sygdomme der kan bidrage til at forebygge farlige situationer, tidlig opsporing af sundhedsmæssige problemer, social inklusion og mobilitet. Målet er at gøre ældre og kronisk syge i stand til at leve mere selvstændigt i eget nærmiljø, skabe basis for mere egenomsorg og skabe

standarder for trådløs kommunikation og integration mellem forskellige services. Odense Kommune har udvalgt en række services, der vil blive testet af nogle få ældre. Der forventes igangsat

pilotafprøvning ultimo 2009 i Odense Kommune. I slutningen af november vil der blive afholdt konsortiemøde i Athen, hvor den næste periodes rapporter og installationsproces vil blive planlagt.

Casper Marcussen og Claus Nielsen deltager.

www.aal-persona.org.

DREAMING – Hjemmemonitorering af ældre borgere i eget hjem Projektledere: Casper Marcussen og Signe Dyrehauge

Langeland Kommune afprøver i dette projekt et eksisterende velfærdsteknologisk markedsprodukt til at understøtte indsatsen overfor borgere med kronisk sygdom indenfor hjerteinsufficiens, KOL &

diabetes. I Danmark er der blevet udvalgt 20 borgere, der skal afprøve udstyret. Deres målinger skal sammenlignes med en kontrolgruppe. Den nuværende status er, at udvælgelsen og randomiseringen af borgere er afsluttet. Desværre har der været et naturligt frafald i både test- og kontrolgruppen grundet dødsfald og overgang til plejehjem. Dette måtte dog forventes idet randomiseringen har medført at

deltagerne kommer fra en stærkt udsat gruppe.Alt udstyret til projektet er leveret og installationerne afventer installation (færdige ultimo 2009). Herefter skal data indsamles via en internetportal, der styres af sygeplejerskerne på Langeland samt af repræsentanterne fra MedCom.

Der er desuden blevet afholdt et referencegruppemøde d. 27. oktober, hvor repræsentanter fra KL, OUH, RSD, DSI, Ældresagen, de praktiserende læger, Langeland Kommune og selvfølgelig MedCom deltog. Mødet resulterede bl.a. i konkrete planer om en antropologisk undersøgelse af projektets indvirkning på borgerne samt en plan om udarbejdelsen af en business case, der bl.a. vil bygge på dataudtræk fra EOJ systemet.

www.dreaming-project.org

In document Siden Sidst (Sider 24-27)