• Ingen resultater fundet

Kapitel 3 - Strategisk analyse

3.4 SWOT-analyse

SWOT-analysen vil blive benyttet som et opsummeringsværktøj samt en konklusion på den strategiske analyse af Novo. Den eksterne analyse, PEST og Porters Five Forces, vil udgøre muligheder og trusler i SWOT-analysen, mens værdikædeanalysen og de interne kapabiliteter udgør styrkerne og svaghederne internt i Novo. Det er dermed de strategiske value drivers, som bliver oplistet nedenfor123.

123 Johnson et al.: 2014, s. 91

SWOT

Eksterne faktorer

Muligheder: Trusler:

- Antallet af diabetes type 1 og 2 samt prediabetikere er stigende

- Global fedmeepidemi

- Trussel fra nye indtrængere holdes nede pga.

patenter, samtidig med at der kræves store,

investeringer, viden og tid for at trænge ind i branchen - Relativ lav leverandørforhandlingsmagt i branchen - Lav trussel fra substituerende produkter

- Politiske angreb på medicinalindustrien og Novo - Patentudløb og afvisning af patenter forøger truslen for kopiprodukter og nye indtrængere - Søgsmål

- Høj kundeforhandlingsmagt specielt fra PMB'ere i USA

- Hård konkurrence på markedet Interne faktorer

Styrker: Svagheder:

- Omkostningsfordel i produktionsomkostninger ift.

konkurrenter

- Nyt produktionsanlæg i Clayton, som gør det muligt at opfylde behovet hos amerikanere med diabetes - Stærk virksomhedskultur (Novo Nordisk Way) - Næstbedste arbejdsplads for forskere

- Opdateret forskning- og udviklingsstrategi tilpasset nye markedsvilkår

- Gode positioner i markedet

- Produktionsanlæg er ikke ligeså spredt som konkurrenternes, kan begrænse Novos evne til at opfylde lokale distributions behov

54 3.4.1 Muligheder

Den verdensomspændende demografiske udvikling kan vise sig til at være en stor mulighed for Novos fremtidige indtjening. Novos kernegeografiske område samt segment, USA og diabetes, har et kæmpe potentiale for øget salgsvækst i fremtiden. I PEST-analysen fandt man ud af, at antallet af type 1 og 2 diabetikere, samt prediabetikere, i USA vil have en markant stigning i fremtiden. Dette betyder stor mulighed for at værdidriveren, salgsvækst, vil stige i fremtiden. Derudover er der mulighed i at fokusere mere på at optimere ”Rule of halves”, da der her ligger yderligere potentiale for øget salgsvækst.

Endvidere fandt man ud af, at en nærtstående global fedmeepidemi var på trapperne. WHO forudser, at i 2030 vil halvdelen af befolkningen i USA betegnes som overvægtige. Dette medfører mulighed for en stigning i den fremtidige salgsvækst, via Novos fedme- og type 2 diabetesprodukter.

Af Porters Five Forces analysen fandt man ud af, at truslen fra nye indtrængere i industrien holdes nede på et lavt til moderat niveau på grund af at der kræves store investeringer, viden og tid for at kunne begive sig ud i forskning og udvikling af lægemidler, samtidig med at produkterne kan beskyttes af patentrettigheder.

Man fandt også ud af, at leverandørernes forhandlingsmagt var relativt lav, i det at der anvendes råvarer, der anses som homogene produkter med et højt antal udbydere og lave skifteomkostninger. Derudover var medarbejdere en vigtig leverandør, hvor Novo som en af de mest attraktive arbejdspladser i verden med forskellige initiativer for at tiltrække og fastholde medarbejdere, også må have en stærk forhandlingsstyrke overfor disse.

Det blev også klart i analysen at truslen fra substituerende produkter var lav, da der ikke findes nogle reelle alternativer til behandling af de sygdomme Novos produkter henvender sig imod. Dog vil der indenfor forretningsområdet fedme være en øget trussel, men da medicinen primært henvender sig til mennesker, som har forsøgt sig med de mest almindelige alternative løsninger til behandling af fedme, og da medicinsk behandling må anses som en mindre ekstrem metode end en operation, vil truslen stadig kun anses som moderat.

55 3.4.2 Trusler

I PEST-analysen fandt man ud af, at der foreligger en masse politiske/lovgivningsmæssige faktorer, der kan have en høj korrelation med fremtidig fiasko af Novos strategi.

Novo oplevede, i løbet af 2016 og primo 2017, megen opmærksomhed fra to store politiske figurer i USA. Novo blev beskyldt for at være grådige, og have øje for profitten i stedet for patienterne.

Denne opmærksomhed fra politikkerne endte med et fald i aktiekursen for Novo. Fremtiden er svær at forudse mht. hvornår og hvilke politikere kommer med kritik af Novo, og selvom præsidentvalget nu er overstået, vil disse forhold vil stadig anses som en trussel.

Novo er en virksomhed, som opererer med patenter på medicinalprodukter. Dette er der behov for, da produkter uden patentret kan kopieres og sælges, uden samme omkostningsniveau som den innovative virksomhed. Truslen opstår når et land afviser patenter for Novos produkter. Dette oplevede man senest med Tresiba®, hvis patentret blev afvist i USA, selvom man i Europa havde godkendt denne. Godkendelse/afvisning samt forlængelse af patentrettigheder er en trussel, som, ligesom med politisk opmærksom, kan være lidt ustabil og ikke forudseende. Derudover er en trussel for Novo også, at de inden for de næste 5 år har en del væsentlige patenter som udløber, og dermed kan kopieres af andre aktører på markedet.

Yderligere fandt man ud af i PEST-analysen, at Novo kan blive ramt af søgsmål. Foruden en direkte monetær påvirkning vil man opleve en svækkelse af ens image, hvis der opstår søgsmål imod Novo.

Novo og dets to konkurrenter på det amerikanske marked, Eli Lilly og Sanofi, blev beskyldt for opretholdelse af kunstigt høje priser af patienter i USA. Når man opererer på et internationalt niveau, og når man har Novos størrelse, vil der altid foreligge en trussel for fremtidige søgsmål.

Dette er svært at korrigere for i en værdiansættelse, da søgsmål kan opstå uden nogen som helst varsling, men skal alligevel anses som mulig trussel.

Man fandt ud af i Porters Five Forves at en væsentlig trussel er situationen på det amerikanske marked, hvor der er fundet en masse konsolideringer sted mellem de såkaldte PBM’ere, som er dem medicinalvirksomhederne forhandler med om rabatter og adgang for produkterne. Dette giver

56 PBM’erne en øget forhandlingsmagt overfor udbydere af lægemidler på det amerikanske marked, og truer dermed Novos adgang på markedet og det prisleje de kan få for sine produkter. Samtidig opleves der hård konkurrence, specielt indenfor Novos primære forretningsområde diabetes, hvor flere produkter er blevet lanceret på et stadig mere fyldt marked. Ændringen i det amerikanske sundhedsmarked, har bestemt ikke hjulpet på konkurrencesituationen på dette marked, mens Europa, Novos andet nøglemarked også er kendetegnet ved udviklede sundhedssystemer, med stærk konkurrence og prispres.

3.4.3 Styrker

Man fandt i den interne analyse ud af, at Novo formår at kontrollere og styre sine produktionsomkostninger, og at produktionsomkostningerne ift. nettoomsætning er niveauer lavere end de primære konkurrenters, hvilket alt andet lige må ses som en styrke og en konkurrencemæssig fordel.

Novo har investeret i et produktionsanlæg i Clayton, som vil gøre det muligt at opfylde behovet hos amerikanere med diabetes i de kommende år, hvor der som nævnt er et stort vækstpotentiale.

Novo besidder en stærk virksomhedskultur, Novo Nordisk Way, som både ledelse og medarbejdere sætter stor vægt på at opretholde, og som er med til at forbedre og støtte andre styrker virksomheden besidder.

De er blevet kåret som den næstbedste arbejdsplads for forskere, og ligger også her over konkurrenterne. Dette er en styrke i form af at kunne tiltrække og fastholde dygtige medarbejder, som er et vigtigt aktiv for en farmaceutisk virksomhed. En af grundende til den gode placering på ranglisten kom af den klare vision, hvor Novos virksomhedskultur, Novo Nordisk Way, igen spiller en stor rolle.

Novo har udarbejdet en opdateret forskning og udviklingsstrategi, som er tilpasset de nye markedsvilkår de står overfor, især på det amerikanske marked. Derudover fandt man ud af, at de også formår at kontrollere forsknings- og udviklingsomkostningerne, samt at disse ift. til nettoomsætning ligger på samme niveau eller lavere ift. de primære konkurrenter.

57 3.4.4 Svagheder

Novos produktionsanlæg er ikke så spredt i verden som de primære konkurrenters, men de har dog produktionsanlæg i mange af de samme lande. Dette kan være med til at Novo opnår en omkostningsfordel, men også begrænse evnen til at kunne opfylde lokale distributionsbehov i forhold til konkurrenterne.

58