• Ingen resultater fundet

Leverandørernes forhandlingsmagt

Kapitel 3 - Strategisk analyse

3.2 Porters Five Forces

3.2.2 Leverandørernes forhandlingsmagt

Det er relevant også at analysere leverandørernes forhandlingsmagt. Magtfulde leverandører kan opfange mere af profitten til dem selv, ved f.eks. at hæve priserne eller begrænse kvalitet og service.

48 Se tabel 2 og 3

36 Dette kan presse profitabiliteten ud af en industri49. Nogle af de faktorer, som kan styrke leverandørernes magt er blandt andet koncentrationen af leverandørerne, hvor afhængig leverandørernes omsætning er af industrien, skifteomkostningerne, hvor differentierede produkterne er og om de kan true med at integrere forlæns ind i industrien osv.

Man kan typisk skelne mellem forskellige typer af leverandører i en industri, hvilket også er tilfældet her. De væsentlige leverandører i medicinalindustrien er leverandører af råmaterialer og arbejdskraft. Novos biologiske lægemidler er alle fremstillet via genteknologi, som blandt andet anvendes til at udvikle og producere insulin, GLP-1 og glucagon, som anvendes til diabetesbehandling, hvorunder GLP-1 også anvendes til fedmebehandling50. Der er strenge regler for anvendelse af genteknologi51, og blandt andet grundet dette høje niveau af regler og lovgivninger, indenfor produktion af lægemidler, kontrollerer Novo selv alt fra det rå til det færdige produkt med sin egen udvikling- og produktionsteknologi og procedurer. De er derfor kun eksternt afhængige af leverandører til de råmaterialer, som benyttes til udvikling og produktion heraf.

Råvarerne til produktion af insulinprodukter er primært næringsstoffer, sukker, salt og vand som produktionscellerne dyrkes i52. Derudover anvendes der selvfølgelig energi. Her benytter Novo blandet andet affaldet fra produktionen af insulin og andre lægemidler som råmateriale til biogasproduktion. Novos biogasanlæg producerer ligeså meget elektricitet som syv havvindmøller og reducerer Novos CO2-emissioner med 21.000 tons om året53.

Novo og lægemiddelindustrien er derfor generelt ikke afhængige af en specifik leverandør, da de anvendte råvarer må anses som et homogent produkt uden de store muligheder for leverandørerne, for at kunne differentiere produktet fra de andre udbydere. Der er heller ikke tale om en knap naturressource, og produkterne må derfor kunne anskaffes nemt på markedet. Homogene råvarer medfører også et stort antal udbydere og få skifteomkostninger ved at skifte leverandør. Dog skal

49 Porter: 2008, “The Five Competitive Forces that Shape Strategy”, side 82

50http://www.novonordisk.com/content/dam/Denmark/HQ/RND/Documents/NN_Genetech%20brochure_DK_WEB_

SEP2016.pdf, s. 8

51http://www.novonordisk.com/content/dam/Denmark/HQ/RND/Documents/NN_Genetech%20brochure_DK_WEB_

SEP2016.pdf, s. 14

52http://www.novonordisk.com/content/dam/Denmark/HQ/RND/Documents/NN_Genetech%20brochure_DK_WEB_

SEP2016.pdf, s. 13

53http://www.novonordisk.com/content/dam/Denmark/HQ/RND/Documents/NN_Genetech%20brochure_DK_WEB_

SEP2016.pdf, s. 13

37 det nævnes at de strenge regler til medicinalindustrien alligevel sætter nogle krav, som leverandørerne skal leve op til. F.eks. beskriver Novo at de arbejder efter globale standarder og har ensartede krav til samarbejdspartnere og leverandører i hele verden54, og de kan derfor heller ikke bare vælge hvilken som helst leverandør.

Den anden vigtige leverandør i den farmaceutiske industri er leverandører af arbejdskraft.

Medarbejderomkostninger er typisk en af de mest væsentlige omkostningsposter for virksomheder i denne industri, hvilket også ses i Novo, hvor medarbejderomkostninger udgør langt den største del af omkostningsposterne55. Den menneskelige viden og ”know-how” er essentiel for innovation, og når man snakker om den farmaceutiske industri er innovation nøglen til fremtidig overlevelse og succes, hvilket Novo også fremhæver i det seneste årsskrift56.

At sikre sig kvalificerede og dygtige medarbejdere er derfor centralt for virksomhedernes fremtidige overlevelse og indtjening. Det er derfor vigtigt for virksomhederne at være attraktive og kunne tilbyde gode arbejdsforhold for medarbejderne. Novo anerkender også selv, i det seneste årsskrift, evnen til at rekruttere og fastholde de rette medarbejdere som en faktor, der kan være afgørende for fremtidige resultater57.

Novo er blandt de mest attraktive arbejdspladser over hele verden, blandt andet i Danmark og USA, og tilbyder gode karrierer- og jobmuligheder samt mulighed for at udvikle sine kompetencer via både intern og ekstern uddannelse. Derudover har de et introduktionsprogram, der sørger for medarbejdere introduceres ordentligt til virksomheden og dens kultur58. Novo lægger stor vægt på virksomhedskulturen og forretningsmodellen, som går igen i alt hvad de foretager sig. Novos forretningsmodel kalder de Novo Nordisk Way, med en tredobbelt bundlinje, med fokus på det finansielle ansvar, det sociale ansvar og det miljømæssige ansvar. Denne udgør et stabilt grundlag for virksomhedens vision, strategi og måde at drive forretning på, og fungerer som en standard for den adfærd alle medarbejdere i Novo forventes at leve op til59. Den sender et signal om at Novo også er socialt og miljømæssigt ansvarlige, som også kan være med til tiltrække og fastholde

54http://www.novonordisk.com/content/dam/Denmark/HQ/RND/Documents/NN_Genetech%20brochure_DK_WEB_

SEP2016.pdf, s. 1

55 Novo Nordisk, Årsskrift 2016, s. 2

56 Novo Nordisk, Årsskrift 2016, s. 3

57 Novo Nordisk, Årsskrift 2016, s. 10

58 http://www.novonordisk.com/careers/pages-in-danish/hvorfor-novo-nordisk.html

59 Novo Nordisk, Årsskrift 2016, s. 20

38 talentfulde medarbejdere til virksomheden60. Novos nuværende administrerede direktør, Lars Fruergaard, udtaler også: ”Det er ikke kun det, vi gør, men også måden, vi gør det på, som gør Novo Nordisk til en helt speciel virksomhed. I årenes løb er det gået op for mig, at Novo Nordisk Way er grunden til, at mange af vores medarbejdere arbejder netop her og ikke et andet sted”61.

På baggrund af ovenstående vurderes det, at leverandørernes forhandlingsmagt i forbindelse med råvarer er relativ lav, i det der anvendes homogene produkter med et højt antal udbydere og lave skifteomkostninger. Leverandørernes forhandlingsmagt i forbindelse med arbejdskraft anses som lav til moderat, da det er essentielt for industrien at kunne tiltrække kvalificeret og veluddannet arbejdskraft, og derfor også må aflønne herefter, mens det samtidig også er en attraktiv industri at arbejde i. Derudover er Novo, som en af de mest attraktive arbejdspladser over hele verden, med forskellige initiativer for at tiltrække og fastholde medarbejdere, og med en stærk virksomhedskultur og forretningsmodel, som understøtter dette, også med til at mindske medarbejdernes forhandlingsmagt ift. virksomheden.