• Ingen resultater fundet

Svar på seneste laboratorieundersøgelse, når der rekvireres

In document Siden Sidst Statusnotat 7/5 2010 (Sider 21-27)

Webservice er udviklet af MedCom og implementeres i WebReq-releasen sommer 2010

Desuden er der udviklet endnu en ny MedCom-webservice, så lægesystemerne kan ”hente” oversigt over de analyser, de har bestilt i WebReq.

Dette implementeres løbende i lægesystemerne i løbet af 2010.

Alle udviklede og implementerede webservices overholder DGWS version 1.01.

P1 - Ny henvisning - pakkeforløb:

4. maj 2010, Ib Johansen Udvikling af ny henvisning til sygehusbehandling er færdigbeskrevet, og aftaler forventes indgået med regionerne i foråret.

Projektet iværksættes, så snart to regioner har indgået aftaler om implementering.

Partnerskabstabelberigelse er igangsat.

På regionsrunderne ønskede man, at der iværksættes løsning, så alle henvisninger til kommunal forebyggelse skal være elektroniske.

P2 - Nyt PLO-XML-format – nu kaldet FNUX

4. maj 2010, Ib Johansen Ny XML-baseret standard er udviklet (Fælles Nationalt Udvekslingsformat i XML) og tilpasset OIO-konventionerne. Lægesystemerne forventes at implementere det i efteråret 2010.

Tandlægesystemerne og Tandlægeforeningen er nu enige om fælles datasæt. Udvikling af tandlægesystemerne starter nu. Kursus for tandlægesystemerne i maj 2010.

Testværktøj til FNUX-formatet udvikles af MedCom i 2010.

P3 - Partneroplysninger – EDI-/XML-håndtering

4. maj 2010, Ib Johansen Endeligt indhold og form, herunder endelig implementering aftales med lægesystemerne på møde i maj 2010.

P4 -Ekg-standard

4. maj 2010, Ib Johansen Fastlæggelse af national udvekslingsstandard for ekg’er er nu så langt, at der inden sommerferien indkaldes til fælles interessentmøde mellem leverandører, regioner og andre interessenter. Her gennemgås de mulige formater, der kan komme på tale af nationale og internationale specialister på området.

Der har indtil nu fra MedComs side været sonderinger hos de leverandører, der skal levere løsninger til nogle af regionernes EPJ-systemer og med de internationale kontakter, som MedCom har i IHE, Dicom og i OpenECG-konsortiet.

Resultatet heraf forelægges på temamødet i juni.

En kortlægning af anvendt udstyr i regionerne vil ligeledes blive foretaget med henblik på valg af standard. Dette valg forventes at kunne foretages inden september og forelægges SDSD’s

arkitekturgruppe og RSI.

Test af overførsel af ekg’er er under pilotafprøvning nu.

P5 - Nationalt erstatningspersonnummer

4. maj 2010, Ib Johansen Forslaget om national webservice-løsning er nu behandlet i Region Midtjylland, som vil stille deres løsning til rådighed for øvrige regioner, landslaboratorier og lægesystemer.

I forbindelse med indgåelse af samarbejdsaftaler med regionerne forelægges løsningen for RSI, hvorefter implementering kan ske.

P6 - Korrespondance med styrelser

4. maj 2010, Ib Johansen Der har været henvendelse til Sundhedsstyrelsen om etablering af løsningen. Endnu ingen afklaring, om de vil indgå i projektet. Dog fastslået, at der ikke er økonomiske ressourcer til det i 2010 eller 2011.

Projektet vil derfor formentlig kun kunne gennemføres med Lægemiddelstyrelsen.

Øvrige

4. maj 2010, Ib Johansen

Statistik

Baseres nu på SOR-tabellerne fra 1. jan 2010. Problemer med ringe datakvalitet (ex. kiropraktorer sender nu kommunale receptfornyelser til praktiserende læger) og manglende mulighed for skelnen

mellem de forskellige partnere (private og offentlige sygehuse). Kommuner findes slet ikke i EDI-statistikkerne mere. Der er ikke entydig opdeling mellem administrative, kliniske og

serviceafdelinger.

Der arbejdes på at få det rettet til, men ukorrekte og mangelfulde statistikker vil kunne forekomme i 2010.

Antallet af webservice-kald, der er gennemført fra lægesystemerne, kan ikke nøjagtigt opgøres, men er nu over 500.000 pr./måned.

Ny rekord:

I marts måned var absolut rekord i afsendte EDI-meddelelser i Danmark.

Der blev i alt sendt mindst 5.369.909 EDI- og XML-meddelelser. Dette svarer til mere end 60 millioner/år.

Som noget nyt kan man nu også se antal genoptræningsplaner, der sendes fra sygehusene.

Indstillinger

- Laboratoriemedicin:

Aftaler indgås også med landslaboratorier

Projekterne gennemføres og fortsættes efter planerne.

Tidshorisonten for Sundhed.dks etablering af forbindelse til den nye laboratoriesvarportal afklares

- Pakkehenvisning

Igangsættes, så snart der er samarbejdsaftaler med to regioner.

Suppleres med udvikling af løsning til elektroniske henvisninger til kommunal forebyggelse.

- PLO-XML-formatet

Implementeres i tandlægesystemerne i 2010-2011, herunder fælles kodeskema for tandsæt.

- Partneroplysning EDI/XML

Implementering aftales med lægesystemerne i maj 2010.

- Ekg-udvekslingsformat

Temamøde, hvor fælles standarder forelægges for interessenter, afholdes i juni måned.

Fastlæggelse af udvekslingsformat forventes at kunne ske inden september.

- Nationalt erstatningspersonnummer

Region Midtjyllands løsning kan stilles til rådighed for regionerne som webservice Anvendelsen af denne løsning foreslås gennemført.

- Korrespondance med styrelser

Gennemføres med Lægemiddelstyrelsen. Sundhedsstyrelsens deltagelse forventes afklaret i maj 2010.

SDN

5. maj 2010, Lars Hulbæk NetDesign overtog som planlagt driften af SDN den 1. april 2010. Det nye SDN-knudepunkt var dog allerede etableret i februar måned for at sikre parallel drift i overgangsperioden. Paralleldriften er fortsat fungerende jf. status på flytning af SDN-forbindelser herunder. Det praktiske samarbejde mellem UNI-C, NetDesign og MedCom om flytningen fungerer fortsat upåklageligt.

Status på SDN-driften hos NetDesign

Driftsmæssigt har overgangen forløbet tilfredsstillende med undtagelse af uhensigtsmæssigt lange svartider i perioden 9.-17. marts, hvilket blandt andet var til stor gene for Sundhedsstyrelsen.

NetDesign lokaliserede problemet til en hardware-fejl i de to routere hos Netic, som har med kryptering at gøre. Der blev d. 17/3 kl. 12 sat nyt krypteringskort i den ene router, hvorefter

problemet er løst. Fejlen har betydet en opstramning af både de interne kvalitetssikringsprocedurer hos NetDesign og overvågningsprocedurerne i almindelighed jf. de i kontrakten beskrevne krav.

SDN-knudepunktet har i april måned haft en oppetid på 100 %.

Status på flytning af VPN-forbindelser

Af de 125 VPN-forbindelser til SDN er der pr. dags dato fortsat 23, der endnu ikke er flyttet fra UNI-C til NetDesign på trods af, at flytningen blev varslet pr. brev fra MedCom til alle tilsluttede parter i februar måned. Forsinkelsen skyldes forhold hos de tilsluttede parter og ikke hos hverken UNI-C eller NetDesign. Listen over institutioner, der pr. 4. maj endnu ikke er flyttet, findes i bilag.

Arbejdet med at få flyttet de sidste forbindelser fortsætter ufortrødent i tæt samarbejde mellem NetDesign og MedCom, men det indstilles til MedComs styregruppe, at SDN-forbindelsen afbrydes for de parter, der ikke inden den 1. juli 2010 er flyttet til det nye SDN, og at dette varsels skriftligt umiddelbart efter styregruppemødet den 20. maj 2010.

Status på etablering af faste højhastighedsforbindelser (MPLS)

I forbindelse med omlægningen af SDN har MedCom i overensstemmelse med visionerne i den nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet bedt alle tilsluttede parter overveje, om den VPN- baserede dataforbindelse ikke med fordel kan omlægges til faste højhastighedsforbindelser via MPLS. I givet fald skal den enkelte region/organisation bestille ny MPLS-forbindelse hos NetDesign via kontrakten med MedCom. Ved at anvende en kraftig MPLS-forbindelse opnås en mere driftssikker og centralt overvåget forbindelse, og man bliver bedre i stand til at udnytte en række båndbreddekrævende tjenester (som fx videokonference og FMK) over SDN.

Alle 5 regioner samt CSC og KMD har meldt positivt tilbage på denne mulighed, og Region Hovedstaden forventes som de første at tage SDN-MPLS-linjen i brug i uge 19.

MPLS-forbindelsen til Region Hovedstaden, Region Midtjylland og CSC er således meldt klar fra NetDesign. Region Nordjylland og KMD er i ordre. Region Syddanmark og Region Sjælland har endnu ikke truffet endelig beslutning.

Øvrige interesserede parter kan rette direkte henvendelse til NetDesign eller MedCom.

MedCom afholder den 22. september 2010 den årlige SDN-temadag, der i høj grad vil fokusere på mulighederne i den nye kontrakt med NetDesign.

Finansieringsmodel

MedComs styregruppe tiltrådte på mødet den 4. marts 2010 indstillingen om revision af finansieringsmodellen med undtagelse af bagatelgrænsen for tilbagebetaling af opsparet

driftsoverskud. Det blev bl.a. drøftet, om bagatelgrænsen skulle formuleres i forhold til, hvor meget den enkelte part medfinansierer driften, i stedet for et totalt beløb. Sekretariatet blev således

opfordret til at overveje, om bagatelgrænsen for tilbagebetaling af driftsoverskud kunne konstrueres på anden vis.

Motivationen for forslaget om en bagatelgrænse var lettere administration internt i MedCom i forbindelse med tilbagebetaling af mindre, opsparet driftsoverskud til de tilsluttede parter. Aktuelt administreres tilbagebetalingen ved hvert andet år at tilbagebetale et evt. opsparet driftsoverskud til de tilsluttende parter i forhold til deres faktiske indbetaling. Det indstilles, at den eksisterende ordning uden bagatelgrænse for tilbagebetaling af opsparet driftsoverskud opretholdes, da andre ordninger vurderes at ville kræve yderligere administration internt i MedCom.

Tilslutning af lægepraksis

MedCom blev på styregruppemødet den 4. marts 2010 bedt om at undersøge, hvorvidt overgangen til ny leverandør vil påføre de allerede tilsluttede parter en merudgift til udskiftning af lokalt udstyr.

Den konkrete anledning var udsigten til dette blandt konkrete lægesystemkunder i praksissektoren.

På baggrund af kontakt til den pågældende lægesystemleverandør er det afklaret, at der teknisk set ikke er forhindringer for at fortsætte med den SDN-router, leverandøren hidtil har anvendt i forhold til SDN-knudepunktet hos UNI-C.

Leverandøren overvejer imidlertid at træffe den strategiske beslutning, at gøre brug af NetDesign-kontraktens mulighed for en hurtigere og mere driftssikker forbindelse og outsource drift og ansvar for SDN-forbindelsen. I praksis betyder det, at NetDesign leverer en ny SDN-router til

leverandøren, der dermed bliver en del af det MPLS-net, der er etableret som en del af det nye SDN. Årsagen til leverandørens overvejelser er en forventning om, at anvendelse af SDN fortsat vil stige med behov for et mere professionelt net til følge.

Hvis leverandøren vælger NetDesigns MPLS-løsning, vil det ikke længere være gratis for deres kunder at bruge SDN. Forbindelserne fra leverandøren og ud til den enkelte lægepraksis vil fortsat være leverandørens ansvar ligesom i det nuværende setup.

Indstillinger

Det indstilles til MedComs styregruppe,

- at SDN-forbindelsen afbrydes for de parter, der ikke inden den 1. juli 2010 er flyttet til det nye SDN, og at dette varsles skriftligt umiddelbart efter styregruppemødet den 20. maj 2010.

- at den eksisterende ordning uden bagatelgrænse for tilbagebetaling af opsparet driftsoverskud i SDN opretholdes, da andre ordninger vurderes at ville kræve yderligere administration internt i MedCom.

BILAG

Institutioner, der pr. 4. maj 2010 ikke har flyttet deres SDN-forbindelse fra UNI-C til NetDesign CapGemini

Dansk Medicinsk D.C DTU Veterinærinstituttet East-Tallinn Central Hospital Finansministeriet

Frederiksborg Amt Gildhøj Privathospital Herlev Privatklinik Hjertecenter Varde

Indenrigs – og Sundhedsministeriet Kerteminde Kommune

KVSH, Schleswig-Holstein Lægemiddelstyrelsen (CTR)

Masaryk Memorial Cancer Institute Norsk Helsenet

Operatøren Silverbullet (SDSD) Ortopædisk Hospital Århus Pallas Informatik

Statens Serum Institut / Inforce TDC (Sosi)

Team Online Tieto Enator

Vejlefjord Neurocenter

MedCom prioriterer følgende organisationer højest i det fortsatte arbejde med at flytte de resterende SDN-forbindelser, da disse huser væsentlige services, som andre parter på SDN er brugere af:

Frederiksborg Amt

Lægemiddelstyrelsen (CTR) Operatøren Silverbullet (SDSD) Statens Serum Institut / Inforce TDC (Sosi)

Internationale projekter

7. maj 2010, Jan Petersen

Nye ansættelser

Pr. 1. juli 2010 ansættes Casper Dahl Marcussen som juniorkonsulent på fuld tid med henblik på at styrke indsatsen i UniversAAL-projektet. Fra 7. april er Lenna Maria Broberg ansat som

studentermedhjælper.

Bemandingen i afdelingen er kun tilstrækkelig til at opfylde forpligtigelserne i de løbende projekter, og det forventes derfor ikke, at man kan indgå i nye ansøgninger i 2010, ligesom man heller ikke kan indgå i større fremstød i et internationalt perspektiv.

I det følgende er alle projekter og aktiviteter i den internationale afdeling beskrevet.

In document Siden Sidst Statusnotat 7/5 2010 (Sider 21-27)