• Ingen resultater fundet

IGANGVÆRENDE PROJEKTER

In document Siden Sidst Statusnotat 7/5 2010 (Sider 27-32)

MedCom og Internationale projekter

MedCom deltager som formel projektpartner i fire projekter (epSOS, CALLiope, Breast Health og SUND VÆKST). Hvor epSOS og CALLIOPE er afhængig af ekstern finansiering, ligger SUND VÆKST- og Breast Health-projekterne i linje med Region Syddanmarks aktiviteter og projekter, hvorfor medfinansieringen forventes at komme derfra.

epSOS – Storskala samarbejde i EU om udvikling af ePrescription og ePatient Summary Projektleder: Niels Rossing /Assisterende Mie Matthiesen

epSOS er storskalaprojektet medfinansieret af EU-kommissionen, hvori 12 medlemslande samt et industrikonsortium forbereder en pilot, der skal dokumentere muligheden for og vanskeligheder ved at udveksle fortrolige patientdata over grænser med IT-systemer, der kan tale sammen, og projektet skal fremkomme med forslag til løsninger på juridiske, sikkerhedsmæssige og semantiske

problemer. Forudsætningen for projektet er, at der anvendes så mange som muligt af allerede eksisterende løsninger lokalt.

Fra dansk side deltager Sundhedsstyrelsen/SDSD og MedCom. MedCom har uddelegeret en betydelig mænge af sine opgaver til SDSD. Projektet har omsat de to use cases’ krav til tekniske løsninger, der i indeværende år skal realiseres på nogle (eller alle) af de cirka 30 lokaliteter, herunder Danmark/København, der er meldt ind som pilotsteder. MedCom/SDSD leder en

afgørende arbejdspakke vedr. implementeringsstøtte. SDSD påregner at kunne finde synergi mellem de europæiske løsninger og danske "Fælles medicinkort" og "NPI", samtidig med at den allerede eksisterende eReceptløsning kan danne model for andre. Projektet løber til udgangen af 2011.

Konsortiet er nu i gang med en ansøgning om udvidelse/forlængelse i henhold til kommissionens indkaldelse af forslag herom af 21. januar 2010 med deadline 1. juni 2010. EU-kommissionen forudsætter en udvidelse af deltagerkredsen, transatlantisk samarbejde, kobling til akuttjeneste (112), patientindsigt i egne data samt udvidet omfang af kliniske oplysninger. Der er fra dansk (Sundhedsministeriet) side givet foreløbigt tilsagn om deltagelse i epSOS II. MedComs eventuelle engagement er endnu ikke diskuteret.

www.epSOS.eu

BREAST HEALTH – Optimere samarbejdet over dansk-tyske grænse indenfor brystkræft

Projektledelse: Lotte Beck

MedCom bistår med projektadministration og er ansvarlig for at finde en metode, hvorpå de tyske hospitalspartnere kan kommunikere elektronisk med danske partnere. Flere bilaterale møder er afholdt, og et samarbejdet med de tyske IT-eksperter er veletableret. Det tyske ”KV SafeNet” er nu koblet på sundhedsdatanettet, og den tekniske platform er dermed konstrueret.

Pilotforløbet, hvor OUH skal udveksle og læse screeningsbilleder med de tyske partnere, er i opstartsfasen. Der skal i forløbet sendes 100 screeningsbilleder fra OUH til læsning af tyske deltagere fra bl.a. DIAKO Flensborg og Universitätsklinikum Kiel. Dette testet igennem to

scenarier opstillet af arbejdsgruppen. Efter gennemførsel af testforløbene evalueres scenarierne og resultaterne vha. spørgeskema samt en evalueringsworkshop.

Projektet afventer svar på forlængelse til 31.12.2010.

http://www.crossborderbreasthealth.net/

CALLIOPE – Markedsføring og udbredelse af epSOS-løsningerne Projektleder: Niels Rossing/ Jan Petersen

CALLIOPE-projektet har arbejdet med at oprette et netværk af lande, som endnu ikke er en del af epSOS, men som ønsker at blive det. Der er nu 12 lande og 11 større professionelle organisationer udover epSOS-medlemmerne, der er optaget i Calliope. Et særligt samarbejdsorgan mellem epSOS og Calliope kaldet CALLepSO er etableret for at fungere som ”indslusningsformidler” for nye kandidatlande. I øvrigt arbejder Calliope i 7 arbejdsgrupper, heriblandt med standardisering, EU-kommisionens rekommendation om eHealth-interoperabilitet og en ”Roadmap for eHealth- udviklingen”, som blev fremlagt i 1. version på WOHIT, marts 2010 i Barcelona.

En videreførelse af arbejdet i samvirke med det nyligt dannede netværk af medlemslandenes ministerielle repræsentanter kaldet ”High Level eHealth Governance” drøftes p.t. og tænkes som dette finansieret af midler fra Joint Action og den pågående indkaldelse af netværksforslag med deadline 1. juni 2010.

http://www.calliope-network.eu/

MethoTelemed – Udvikling af metode for evaluering af telemedicin Kontaktperson: Jan Petersen /Projektleder Claus Duedal Pedersen, OUH)

I projektperioden 01/02-09 – 31/01-10 udvikler MethoTelemed-teamet, som bl.a. består af forskere fra Norge, Skotland og Danmark en europæisk model for evaluering af telemedicinske løsninger.

Formålet er at skabe et bedre og mere ensartet beslutningsgrundlag for implementering af

telemedicin i Europa. Projektet følges tæt af eksperter i EU-kommissionen og forløber efter planen.

Over 1500 artikler er gennemgået, og der er udarbejdet et udkast til en webbaseret guide samt en struktur og model til evaluering - Model for ASsessment of Telemedicine (MAST), som består af både praktiske redskaber til anvendelse lokalt i evalueringsprocessen samt en grundig gennemgang af baggrunden for modellen inkl. litteraturstudierne.

Målet med MAST er at lave en slags standardmodel for evaluering af modne telemedicinske løsninger, og der er stor interesse og behov for en sådan model både herhjemme og i Europa.

Modellen vil over de næste år stå sin praktiske prøve i et EU-projekt med titlen RENEWING

HEALTH, hvor evalueringsdelen af storskalaimplementering af telemedicin i 9 europæiske regioner vil blive baseret på MAST.

www.telemed.no/methotelemed

HITCH; Etablere international konsensus og fælles procedurer omkring test og certificering af IT-systemer i sundhedssektoren

Projektleder: Ib Johansen

Formålet med HITCH-projektet er at definere og fastlægge en køreplan for at etablere et tværnationalt testsystem til ”Interoperabililtet Conformance Test” af IT-systemer i

sundhedssektoren. Projektet involverer de største aktører indenfor interoperabilitets-scenen i sundhedssektoren, heriblandt organisationen IHE (Integrating the Healthcare Enterprise). MedCom er partner i projektet sammen med INRIA, IHE Europe, OFFIS, ETSI og EuroRec.

Projektet er startet ved årsskiftet, og ekstern konsulent er ved at blive fundet til projektet.

Konsulenten skal varetage kortlægningsopgaver på vegne af MedCom.

Som partner i dette EU-projekt har MedCom deltaget i IHE-connectaton som monitor og godkender af sundheds-IT-systemer i april måned. Erfaringerne herfra forventes anvendt til et nationalt test-/certificeringsmøde i 2011.

Resultaterne og erfaringerne gennemgås på mødet.

SUND VÆKST – Privat/offentligt samarbejde for at skabe vækst i Region Syddanmark Projektleder: Lotte Beck

SUND VÆKST (under ledelse af Odense Kommune) er et projekt, som samler 6 delprojekter, som har det til fælles, at de bygger på offentligt/privat samarbejde indenfor sundhedssektoren. MedCom er tovholder for to af delprojekterne:

Patientkuffertprojektet løber parallelt med driftsudrulningen af kufferten på OUH.

Efter et forløb, hvor kommunernes hjemmepleje har været involveret i projektet, fokuseres der nu på erfaringsudveksling og artikelskrivning. Samtidig starter en randomiseret undersøgelse i projektet, hvor 266 patienter indgår. Projektet kører efter planen.

Genoptræningsfliseprojektet handler om, at man i samarbejde med firmaet Robotic Entertainment, OUH samt Svendborg Kommunes rehabiliteringsafdelinger udvikler et klinisk redskab – robotfliser - til genoptræning af apopleksipatienter.

Der afventes tilbagemelding fra videnskabsetisk komité, inden projektets evalueringsforløb (afprøvning af fliserne) kan starte.

Region Syddanmarks projekter

Region Syddanmark ejer de følgende projekter, og modtager ekstern konsulentbistand fra det internationale team i MedCom.

DREAMING – Hjemmemonitorering af ældre borgere i eget hjem Projektleder: Casper Marcussen

Langeland Kommune afprøver i dette projekt et eksisterende velfærdsteknologisk markedsprodukt til at understøtte indsatsen overfor borgere med kronisk sygdom indenfor hjerteinsufficiens, KOL &

diabetes. I Danmark er der blevet udvalgt 20 borgere, der skal afprøve udstyret. Deres målinger skal sammenlignes med en kontrolgruppe. Den nuværende status er, at udvælgelsen og randomiseringen af borgere er genåbnet for at inkludere nye personer til projektet. Der har desværre været et naturligt frafald i både test- og kontrolgruppen grundet dødsfald og overgang til plejehjem. Dette betyder også, at der skal genbestilles udstyr og internet til den pågældende gruppe. 11 borgere er på nuværende tidspunkt koblet på det velfærdsteknologiske udstyr, hvoraf to også har fået opsat videokonferenceudstyr.

Herefter skal data indsamles via en internetportal, der styres af sygeplejerskerne på Langeland samt af repræsentanterne fra MedCom. Sygeplejen bliver i øjeblikket skolet i brugen af udstyret.

Der skal i forbindelse med projektet indhentes spørgeskemaer fra begge borgergrupper tre gange – i starten, i midten og i slutningen af projektet. Spørgeskemaerne er de anerkendte SF36- og HADS- værktøjer. Mette Atipei Craggs er sat til at interviewe samt styre dataindsamlingen. Jane Clemensen bistår Mette i denne proces som supervisor. Jane Clemensen vil desuden fremover bistå Casper i den daglige projektledelse med råd og vejledning.

Der er til de tekniske installationer på Langeland blevet ansat en projektmedarbejder, som skal stå for installationer, supervision, fejlsøgning og erstatning af udstyr på øen. Medarbejderen er den lokalkendte Ole Jacobsen, som med en fortid som både landmand samt IT-medarbejder på

efterskolen i Rudkøbing har en bred forståelse af både de ældre borgere samt den teknologiske side af projektet.

Der er afholdt konsortiemøde i Zaragoza og Barbastro i marts, hvor Casper og Jan Petersen deltog.

Der planlægges med en 12 måneders forlængelse af projektet. Dataindsamlingsperioden er

nedskåret fra 30 måneder til 24 måneder. De tekniske (apparaturmæssige) udfordringer fylder stadig i projektet. Alle projektsteder oplever frafald i både test- og kontrolgruppe. Det forventes, at alle tekniske udfordringer er adresseret i begrundelse af juni 2010, hvorefter alle projektsteder starter dataindsamling.

www.dreaming-project.org

ICT for Health

Partner: Region Syddanmark

Projektleder: Lotte Beck/Jan Petersen

Formålet med dette INTERREG IV B-projekt er at sætte fokus på eSundhed i Østersø-regionen i løbet af de tre år, projektet varer.

Region Syddanmarks rolle bliver at udveksle erfaringer indenfor telemedicinområdet samt videndeling vedr. regionale strategier for udvikling og implementering af eSundhedsløsninger indenfor ældre- og kronikerområdet. Region Syddanmark har en meget lille rolle i projektet, som MedCom varetager på vegne af regionen. Der vil blive trukket på erfaringer fra MedComs telemedicinprogramlinje samt fra tidligere EU-projekter (såsom Better Breathing og Health Optimum). Projektet er i opstartsfasen, hvor første arbejdsgruppemøde afholdes d. 18.5.2010 i Aalborg. MedComs deltagelse er indtil videre begrænset til levering af data til rapporter samt intern koordinering i arbejdsgruppen.

PERSONA – Udvikling af IT-platform, der kan assistere ældre borgere i eget hjem/nærmiljø Projektleder: Casper Marcussen

Formålet med PERSONA er at udvikle avancerede velfærdsteknologiske løsninger til ældre og personer med kroniske sygdomme, der kan bidrage til at forebygge farlige situationer, tidlig opsporing af sundhedsmæssige problemer, social inklusion og mobilitet. Målet er at gøre ældre og kronisk syge i stand til at leve mere selvstændigt i eget nærmiljø, skabe basis for mere egenomsorg og skabe standarder for trådløs kommunikation og integration mellem forskellige services. Odense Kommune har udvalgt en række services, der vil blive testet af nogle få ældre på plejehjemmet Rytterkasernen.

Status på pilotafprøvningen er, at Odense Kommune har identificeret borgere til forsøget, bestilt udstyr til disse samt klargjort omgivelserne til velfærdsteknologierne, bl.a. ved indførsel af trådløst Wifi på plejehjemmet, hvor teknologierne skal afprøves. I slutningen af november var der

konsortiemøde i Athen, hvor den næste periodes rapporter og installationsproces blev planlagt. Her blev det også arrangeret, at den afsluttende projektkonference med al sandsynlighed bliver afholdt i Odense i forbindelse med AAL Forum 2010 i Odense Kongres Center. Næste konsortiemøde, der også er et review, vil blive afholdt til april.

Der er netop blevet afholdt steering committee meeting, hvor det blev afgjort, at projektet bliver udskudt med 4 måneder. Dette gøres for at sikre valide resultater fra pilotafprøvningen samt for at sikre, at projektet har rum til at arrangere den ovennævnte konference.

www.aal-persona.org

RENEWING HEALTH; Evaluering af storskalaudbredelse af telemedicin Kontaktperson: Jan Petersen

Region Syddanmark (med klinisk udgangspunkt i OUH) er med i en CIP – pilot A-projekt - kaldet

”RENEWING HEALTH”, der netop er startet op per 1. februar 2010. Ni europæiske regioner vil udbrede afprøvede og modne telemedicinske løsninger og lave storskalaeffektmåling og -evaluering af dem. MedCom er med i ansøgningen som nationalt kompetencecenter og underleverandør til regionen, hvilket er 100 % finansieret. Forhandlinger vedr. konkrete opgaver og økonomi med OUH er i gang. OUH er projektleder på opgaven, hvilket er i overensstemmelse med

overgangsordningen med Region Syddanmark.

UniversAAL; Fælleseuropæisk åben IT-platform til velfærdsteknologi Kontaktperson: Casper Marcussen/Jan Petersen

Projektet handler om, at Region Syddanmark indgår i et konsortium sammen med 16 partnere fra 9 europæiske lande om at udvikle en færdig fælleseuropæisk åben IT-platform for

velfærdsteknologiske systemer. Målet for projektet og især platformen er, at firmaer og andre aktører fremover gratis kan benytte UniversAAL-platformen til indbygning i intelligente systemer til f.eks. ældreboliger, plejehjem, hospitaler og dermed åbne op for at få flere digitale services og produkter indenfor velfærdsteknologiområdet. Projektet varer i 4 år og er startet den 1. februar 2010. Den oprindelige aftale om at dele arbejdet i projektet mellem MedCom og DELTA viste sig ikke operationel. Derfor udfører MedCom alle opgaverne. Bemandingen af projektet styrkes i konsekvens heraf. MedCom samarbejder fortsat med DELTA, som indtræder som 3. party.

WelfareTechRegion; Region Syddanmark og Velfærdsteknologi Kontaktperson: Jan Petersen

WelfareTechRegion er igangsat per januar 2010. Ansøgningen er en udløber af MedComs samarbejde med Region Syddanmarks satsning indenfor velfærdsteknologiområdet (www.velfaerdsteknologi.nu). MedCom deltager i ansøgningen med netværksdannelse til europæiske partnere, og det forventes, at en del af arbejdet kan lægges i forbindelse med AAL- forum-konferencen i september. Der afholdes kick off-møde 11. maj 2010 i Middelfart.

MARKEDSFØRING & SAMARBEJDE

World of HEALTH IT-konferencen

De fire organisationer Digital Sundhed, Danske Regioner, sundhed.dk, og MedCom gik sammen om en stand plus brochure til eHealth high Level/World of Health IT-konferencen i Barcelona i marts 2010. Standen, som demonstrerede ’gode borgerhistorier’ og live demo af sundhed.dk- løsninger, var godt besøgt.

RTF: Regional Telemedicine Forum

I efteråret 2009 blev et projekt forhandlet ved INTERREG-kontoret. Projektet var en naturlig udløber af samarbejdet mellem regioner i Europa indenfor telemedicin. MedCom skrev ansøgningen i samarbejde med Hasse Petersen ved Region Syddanmark. Grundet projektets karakter er projektet overgivet til Region Syddanmark. Fordi projektet har tætte relationer til ICT for Health-projektet, som MedCom kører på vegne af Region Syddanmark, er der indgået en uformel samarbejdsaftale mellem de to projekter.

Ambient Assisted Living Joint Programme

Danmark er blevet tildelt værtskabet ved dette års AAL-forum 2010, der vil blive afholdt i 2010 i Odense Congress Center (15.-17. 9.10). Der er etableret en styregruppe. MedCom deltager i kraft af de velfærdsteknologiske projekter PERSONA og DREAMING. Jan Petersen indgår i

arbejdsgruppen.

Indstillinger

Det indstilles til MedComs styregruppe, - At projekterne gennemføres som planlagt

In document Siden Sidst Statusnotat 7/5 2010 (Sider 27-32)