• Ingen resultater fundet

Konstpraktik på Bildmuseet

STUDENTERNA S PRAKTIK HÖSTEN 2019

Under sju veckor i september och oktober 2019 genomfördes praktiken inom mo-mentet Tillämpad didaktik i kursen Bild 2a. De 15 studenter som gick kursen fick följa skolprogrammet till utställningen Animalisk / Konst över arter och

existens-er. Studenternas undervisning förlades till

Bildmuseet 2-3 dagar i veckan och de fick i de inledande träffarna en genomgång av hur den konstpedagogiska verksamheten och skolprogrammen är uppbyggda.

Förberedelsearbetet kring konstpraktik-en gjordes i dialog med studkonstpraktik-enternas lära-re. Vi har genom åren diskuterat hur styrd visningen och uppgiften ska vara och hur stor del studenterna själva skall få utforma.

Eftersom studenterna läser denna kurs ti-digt i sin utbildning saknar de flesta erfar-enheter av att möta grupper och att planera undervisning och praktiska uppgifter. Vi konstpedagoger väljer därför ut ett fåtal konstverk som passar för skolprogram och planerar den kreativa uppgiften i verkstaden.

Studenterna får dock delta i processen, vara med och testa diskussionsfrågor och materi-al och sedan, och i mån av tid utveckla vissa delar i samråd med oss. Deras största dida-ktiska uppgift och utmaning under praktik-en är att gpraktik-enomföra ett skolprogram och i samråd med oss utvärdera sin insats för att till nästa tillfälle tänka och förhoppningsvis utveckla sig och förbättra sitt arbete.

Vid ett av de första tillfällena fick de gruppvis fördjupa sig i några konstverk i utställningen och planera en visning och en praktisk workshop för en tänkt målgrupp.

Detta redovisade de sedan de olika grupper-na för varandra. Under tredje veckan fick de gruppvis auskultera någon av oss kon-stpedagoger och följa med när vi leder skol-program med besökande skolklasser. Fjärde veckan fick de själva leda några grupper och hade då med någon av oss som assistenter.

Den femte, sjätte och sjunde veckan fick var-je studentgrupp (3-4 studenter i varvar-je grupp) själva hålla i skolprogrammet och hade då delat upp uppgifter och ansvar mellan sig.

Varje grupp fick träffa 3-4 skolklasser i vari-erande åldrar – förskola, grundskola med yngre åldrar, högstadium, gymnasium och vuxenutbildning. Efter varje skolprogram hade studenterna möjlighet att ventilera sina erfarenheter med någon av oss.

Under dessa veckor fick studentgrup-perna också besök av sin universitetslärare

Detalj ur Mary Beth Edelsons.

konstpraktik på biLdmuseet 67 som närvarade under genomförandet av

skolprogrammet och gav feed-back efteråt.

Några veckor efter avslutad kursperiod fick studenterna samtala om kursens upplägg vid en utvärderingsträff.

Skolprogrammets innehåll

Skolprogrammet som studenterna ge-nomförde bestod av visning, konstsamtal och verkstad och inspirerades av grupp-utställningen Animalisk / Konst över arter och existenser3. I utställningen presen-terades konstverk av 17 internationella konstnärer som arbetade i olika medier så som film och video, teckning och skulptur, installation och ljud. Verken behandlade teman som ville ompröva människans hier-arkiska position i världen och människans relation till djuren och andra livsformer.

Några frågeställningar som diskuterades i utställningen är: Vilka skillnader och likheter finns det mellan djur och männis-kor? Hur ser det djuriska ut hos människan och det mänskliga hos djuren? Finns det an-dra livsformer som vi inte känner till?

När skolklassen anlänt till Bildmu-seet möttes den av två eller tre studenter som hälsade välkommen och gav en kort beskrivning av vad eleverna skulle få upple-va de närmaste två timmarna. Studenterna hade noga förberett hur mottagandet ska ske, hur de ska bemöta eleverna, röra sig i rummet och leda gruppen runt i museet, från kapprummet, in i hissen och upp i de stora utställningssalarna på plan sex och fem och slutligen ner för trapporna till Bildverksta-den på andra våningen. Inom sina grupper hade studenterna delat upp ansvar för olika delar av visningen, samtalen och verksta-den. I den inledande visningen presentera de några utvalda konstverk i utställningen Animalisk / Konst över arter och existenser som berörde relationen mellan människa och djur. De undersökte och samtalade om konstverken tillsammans med skoleleverna.

3 Animalisk / Konst över arter och existenser, 2019-06-14 – 2019-10-20, producerades av Bildmuseet i samarbete med den Londonbaserade curatorn och skribenten Filipa Ramos. Efter premiären på Bildmuseet turnerade den till Baltic Centre of Con-temporary Art i Newcastle.

Med öppna frågor fångade de upp barnens egna tankar och associationer i mötet med konstverken vilket möjliggör en konstup-plevelse som blir relevant för eleven.

Ett av verken som studenterna visade var Collage Wall: History 1972-2011 av Mary Beth Edelson, en amerikansk konst-när som tidigt var engagerad i medborgar-rättsrörelsen och den feministiska kampen.

Hennes verk utgår ofta från den kvinnliga kroppen (inte sällan hennes egen) som trans-formeras till mytiska och fantastiska figurer.

Collage Wall: History 1972-2011 bestod av en mängd bilder, utklippta i papper och tyg, som nålats upp på väggarna i utställnings-salen och som helhet formade ett monumen-talt organiskt kollage. Verket är en hyllning till starka kvinnor, både verkliga och fiktiva.

De detaljerade fotokopierade kollagen var sammansatta av tidningsbilder med kända kvinnor från film- musik- och modevärlden och pionjärer inom den feministisk kon-strörelsen. Politiska och konsthistoriska personer blandades med djurmotiv, blom-mor och bilder av antika och mytologiska varelser. De smälte ihop i lekfulla bilder där människa och natur blir ett. Eleverna uppmanades att titta nära på alla detaljer fundera över vilka djur de själva skull vilja vara en del av.

Efter avslutad visning fick eleverna gå till bildverkstaden där studenterna presenterade uppgiften och handledde dem kring materi-alet och tematiken människa och djur. Frågor de de bad eleverna fundera på var:  Finns det något djur som du tycker kan beskriva vem du är?  Finns det fysiska likheter mellan dig och något speciellt djur? Finns det till-fällen då du känner dig som en speciell växt eller djur? När då? De kom också in på ord och uttryck som refererar till djurvärlden? Så som ”jag är stark som en björn” eller ”modig som ett lejon” som skulle kunna vara inspi-ration till de kollage de skull göra.

En mindre fotostudio hade byggts upp

i bildverkstaden, särskilt för denna work-shop och eleverna kunde fotografera sig själva i hel- eller halvfigur och fick sedan hjälp att skriva ut bilderna. Denna bild kunde de sedan kopiera i kopiatorn för att få dupliceringar. Elevernas uppgift var att skapa egna självporträttskollage, inspir-erade av Mary Beth Edelsons arbetssätt, där deras egna foton sammanfogades med djur- eller växtdelar klippta ur tidningar och böcker. På väggen i bildverkstaden växte det fram ett kollage av fantasifulla djur-växter och människoväsen. Efter cirka en timmes intensiv aktivitet avrundades skolprogram-met med att de elever som ville fick berät-ta om sina bilder. En av studenterna ledde slutssamtalet och hade uppmanats att vara lyhörd och låta samtalet utgå från elevernas berättelser. Men de kunde också komma in på frågor som: Vad blev de inspirerade av i utställningen? Fick de några tankar kring något verk? Vad är skillnaden mellan en människa och djur?

INTERVJUER MED STUDENTER OCH LÄRARE

Under hösten 2019 och våren 2020 hade vi utvärderingsträffar med studenterna som just deltagit i konstpraktiken och ställde frågor till gruppen. Vi intervjuade också tre studenter mer djupgående som kommit olika långt i sin utbildning. De som stud-erade bild som sitt andra ämne hade ibland redan mött skolklasser, vilket gjorde att de reflekterade på annat sätt över konstprak-tiken än de helt utan tidigare erfarenheter.

Vi söket också upp tre före detta studenter som deltagit tidigare år och nu är verksam-ma som lärare på olika platser i Sverige och ställde frågor om vad de mindes från kon-stpraktiken.

I samtal med kursansvarig lärare och den förra prefekten vid Institutionen för Estetiska ämnen, fick vi synpunkter och erfarenheter kring samarbetsprojektet från utbildningens perspektiv.

Elever i utställning.

konstpraktik på biLdmuseet 69 UTVÄRDERING MED STUDENTERNA