• Ingen resultater fundet

Samspillet mellem

informationssystemerne

Kommunen anvender S&A sup-pleret med modulet KMD Sygehusophold til sortering af adviser og til advisering.

Sygehuset sender advis til kom-munen, og kommunen returne-rer automatisk svar på adviser vedrørende aktive sager. S&A med KMD Sygehusophold sorte-rer de tilsendte adviser, så kun de adviser, der vedrører aktive sager, behandles.

Kommunen benytter således S&A med KMD Sygehusophold til at modtage indlæggelses- og

Scenario 1 udskrivelsesadviser fra

sygehuse-ne og til at sende indlæggelses-svar tilbage til sygehusene.

Indlæggelses- og udskrivnings-adviser behandles direkte i KMD Sygehusophold.

Kontaktpersoner sættes op i S&A med KMD Sygehusophold.

Modtagelse og sortering af advi-ser kan foregå på tre forskellige

måder i kommunen. De er illu-streret her i form af tre scenarier.

Sygehus PAS (EPJ)

Postkasse

KMD S&A og Sygehusophold

Advis afsendes Sygehuset

modtager ind-læggelsessvar

Advis hentes hjem til S&A og Sygehus-ophold opdateres.

Indlæggelses-svar afsendes

Teknik og organisation

Kommunen anvender S&A suppleret med modulet KMD Sygehusophold til sortering af adviser, hvorefter adviserne videresendes til EOJ i det elek-troniske omsorgssystem.

Sygehuset sender advis til kom-munens S&A-system med KMD Sygehusophold, og kommunens omsorgssystem returnerer svar på adviser vedrørende aktive sager.

Det sker ved, at S&A med KMD Sygehusophold sorterer de tilsendte adviser, så kun de ad-viser, der vedrører aktive sager, behandles. Disse adviser videre-sendes til omsorgssystemet, der

Scenario 2 herefter automatisk returnerer

et svar til sygehuset.

De sagstyper, der har med omsorgsydelser at gøre, kan vidererutes eller kopieres til om-sorgssystemet. De øvrige sags-typer bevares i S&A af hensyn til de brugere, der har dem som fokus. Indlæggelsessvaret sendes fra omsorgssystemet. Kontakt-personer ajourføres i omsorgs-systemet.

Sygehus PAS (EPJ)

Postkasse

EOJ system

KMD S&A og Sygehusophold

Advis afsendes

Advis hentes hjem til S&A og Sygehus-ophold opdateres

S&A videresender relevante adviser til EOJ

S&A opdaterer rutinemæssigt og automatisk aktive/passive cpr-nr. fra EOJ-systemet Indlæggelsessvar

afsendes

Teknik og organisation

Kommunen anvender elektro-nisk omsorgssystem til både sortering og advisering.

Sygehuset sender advis til kom-munens omsorgssystem, der returnerer svar på adviser ved-rørende aktive sager. Forudsæt-ningen for dette er blandt andet, at omsorgssystemet sor-terer de tilsendte adviser.

Scenario 3

Postkasse

EOJ system

EOJ-systemet sender indlæggelsessvar

Sygehus PAS (EPJ)

Advis afsendes Sygehuset

modtager indlæggelsessvar

Skal dele af kommunikationen foregå via omsorgssystemet og S&A som i scenario 2, skal der etableres kommunikation mel-lem omsorgssystemet og KMD.

Kommunikationen kan foregå på flere måder, det hensigtsmæs-sige valg afhænger bl.a. af hvilket format der anvendes til forsen-delse. Formatet kan være XML eller Edifact, hvis kommunen anvender XML-format anvendes der mail/IP adresser:

Leverandøren af omsorgs-systemet aftaler en kommuni-kationsform med KMD, for eksempel ftp eller mail, og håndterer dermed selv sikker-heden i forbindelse med kom-munikationen.

Gennem kommunens net-forbindelse til KMD. Det vil sige, at overførslen sker ved hjælp af KFS-LAN. I så tilfæl-de skal kommunen blot sikre sig, at der er plads på KFS-LAN-forbindelsen til denne trafik og aftale med leveran-døren af omsorgssystemet og KMD, på hvilken server hos kommunen meddelelserne skal placeres. Herfra indlæser omsorgssystemet meddelelser-ne og gør dem tilgængelige i EOJ. Der kan overføres både Edifact, XML og flade filer ved hjælp af KFS-LAN.

Advis hentes hjem

Udtalelse 4

’’

Flittig kommu-nikation i Aalborg. Næste skridt bliver en udbredelse til flere kommuner og sygehus-afdelinger.

– Fra marts i år har den elektro-niske siden med indlæggelses- og udskrivningsadvis fra sygehus til kommune. For godt et år siden udvidede vi med korrespondan-cemeddelelsen, der giver begge parter adgang til at uddybe informationerne, og nu er så yderligere en stribe nye meddel-elser kommet til.

Når kommunen modtager et indlæggelsesadvis, bliver der automatisk afsendt en indlæggel-sesrapport fra kommune til syge-hus med informationer fra kom-munens elektroniske omsorgs-system. Senere kan kommunens medarbejdere udbygge yderligere med en manuel indlæggelsesrap-port. Her svarer medarbejderen i hjemmeplejen på seks til syv centrale spørgsmål, som er fast-lagt i samarbejde mellem kom-mune og sygehus.

Inden for de første 48 timer, hvor patienten er indlagt, sender sygehuset et første udskrivnings-varsel. Når udskrivningstids-punktet ligger helt fast, sender

sygehuset yderligere et varsel med information om indlæggel-sesårsag, funktionsvurdering, iværksat pleje- og behandling mv. Ved udskrivningen følger sygehuset op med en udskriv-ningsrapport med beskeder om diagnose, medicin, hjælpemidler, genoptræningsplan etc.

Planlagt udbygning

– Indtil videre har systemet kun omfattet Aalborg Kommune og på sygehuset halvdelen af Medi-cinsk Center, fortæller Hanne Kristensen.

– Vi planlægger imidlertid en udbredelse, så vi får hele cente-ret, resten af sygehuset og flere kommuner med. I sommer gen-nemførte vi en evaluering af de nye kommunikationsmulighe-der, og selv om alt ikke har fun-geret helt efter hensigten, er der ingen tvivl om, at sygehusperso-nalet især sætter pris på de hurti-ge tilbahurti-gemeldinhurti-ger fra kommu-nen om medicin og ligkommu-nende.

– De udvidede og manuelle meddelelser bliver endnu ikke brugt i det omfang, vi kunne ønske. Det tror jeg, vil ændre sig med indførelsen af den elektro-niske patientjournal og mere brugervenlige faciliteter. Nord-jyllands Amt tager den elektroni-ske patientjournal i brug hen-over 2004-05.