• Ingen resultater fundet

KL har medvirket i udarbejdel-sen af den nye nationale IT-strategi for sundhedsvæsenet 2003-2007. Den tværsektorielle digitale kommunikation er et centralt indsatsområde, ikke mindst fremover. Strategien åb-ner muligheder for et bedre sam-arbejde om brugeren/patienten i gråzoneområdet, og kan mulig-gøre effektiviseringer af kommu-nernes administrative opgaver, særligt på ældre- og arbejdsmar-kedsområdet.

Næsten 80% af alle brugere i ældreplejen er dækket af moder-ne standardiserede (Fælles sprog I & II) elektroniske omsorgs-journal-systemer (EOJ-syste-mer), hvilket gør kommunerne yderst parate til at samarbejde digitalt omkring brugere/patien-ter. Det er derfor glædeligt, at kommunerne nu er tænkt ind i strategien på sundhedsområdet, således at der kan høstes yder-ligere kvalitets- og effektivise-ringsgevinster fremover.

Nationale IT-strategi-initiativer

Der er særligt 2 initiativer i den nationale strategi, der er væsent-lige for kommunerne:

Initiativ 12 i strategien har til formål at sætte fart i de allerede eksisterende kommunikations-standarder, der gør det muligt at kommunikere sikkert mellem sygehuse, læger, apoteker og

hjemmeplejen. Dette skal ske i regi af MedCom, der varetager kommunikationsprojekterne på sundhedsdatanettet. KL genind-trådte i MedCom-samarbejdet pr. 1/9-2002-2005, i samarbejde med Århus, Odense, Aalborg og Esbjerg kommuner.

Målet for den tværsektorielle kommunikation er, at 75% af alle kommuner er koblet på med simple adviser omkring indlæg-gelse og udskrivning af brugere på sygehus inden 2005. Ved ud-gangen af 2006 er målet, at alle kommuner er koblet på. Amter-ne har størst nytteværdi af kom-munikationen, når kommunerne samlet går på, da man dermed kan nøjes med en arbejdsgang.

Derimod er det sværere for en-kelte kommuner at få lavet afta-ler med amterne Derfor satses der på, at der kan foretages en samlet amtsvis udrulning.

Initiativ 21 retter sig mod at skabe en større sammenhæng mellem de elektroniske patient-journaler (EPJ) og EOJ-syste-merne. Dette gøres ved at benyt-te Fælles sprog II-standarderne (som pt. er under færdigudvik-ling i KL) og standarderne fra Sundhedsstyrelsen til den Elek-troniske Patient-journal.

KMF netværk etableret Det er derfor i denne sammen-hæng hensigtsmæssigt, at opga-ven med at organisere aftaler

med amterne kan forankres regi-onalt i Kommuneforeningerne, mens den tekniske implemente-ring kan understøttes af Med-Com, KL, KMD og kommuner-nes EOJ-systemleverandører og de enkelte kommuner i fælles-skab. KL har i samarbejde med MedCom taget initiativ til et landsdækkende netværk omkring etablering og udbredelse af elek-tronisk kommunikation via Kommuneforeningerne. Den en-kelte kommuneforening har ud-peget en kontaktperson (KMF-kontakt), som skal medvirke til at koordinere arbejdet omkring aftaler mellem amt og kommu-ne, samt organisere de nødven-dige aktiviteter, der skal til for at udbrede elektronisk sygehus-kommune kommunikation.

MedCom-projekter på kommuneområdet

Firma/kommune Titel/navn Skovbo Afdelingsleder

Majbrit Pedersen

Kalundborg Socialchef Laust Kristensen

Odense Projektleder

Povl Kisling-Møller

Hammel Områdeleder Rolf Thomsen Aalborg Afsnitsleder Kirsten Skovrup Viborg Specialkonsulent

Per Nielsen Elb

Børkop IT-medarbejder Signe Karstoft Ringsted Socialdirektør Erik Jensen Esbjerg Projektleder

Mette Brøsted Nielsen Tønder Ældrechef Sonja Miltersen Høje-Taastrup Sekretariatschef

Mette Birk Berger Ringkøbing Socialchef Ole Pedersen Stenløse Ældrechef

Marianne Kristensen Nykøbing Falster Forvaltningschef Inge Selch Bornholms Projektleder

Regionskomm. Søren Lenau

KMD A/S Produktmarkedschef Klaus Pedersen

MedCom Konsulent Dorthe Skou Lassen

KL Projektleder Claus Nielsen Medlemmerne af KMF-netværk.

MedCom-projekter på kommuneområdet

Spydspidsudbredelse

Den Digitale Taskforce støtter Sygehus-Kommune XML-pro-jektet og lægger i den forbindel-se stor vægt på udbredelforbindel-se af de eksisterende muligheder – ind-læggelsesadvis, indlæggelsessvar og udskrivelsesadvis. Til det for-mål er der afsat øremærkede midler fra Taskforcen til at frem-me spydspidsinitiativer, hvor amter gør en målrettet og samlet indsats i forhold til alle kommu-ner i regionen.

Tre amter har forpligtiget sig til:

At gennemføre spydspids-udbredelse af indlæggelses- og udskrivelsesadviser samt ind-læggelsessvar i alle kommuner i amtet.

At udarbejde udbredelsesplan for kommunernes tilkobling i samarbejde med kommuner og relevante leverandører.

At udarbejde systemuafhæn-gig kommunikationsstrategi for det elektroniske samarbej-de mellem sygehus og kom-mune med flere.

At forestå den lokale pro-jektorganisation i samarbejde med kommuner og relevante leverandører.

At forberede amtet og alle kommuner på yderligere elek-tronisk kommunikation fra og med 2004, herunder især korrespondancemeddelelser og varsling af færdigbehand-ling i forlængelse af Med-Coms Sygehus-Kommune XML-projekt.

De elektroniske meddelelser, som anvendes mellem sygehus og kommune, kan enten være i Edifact- eller XML-format. Med-Com anbefaler, at al nyudvikling i IT-systemerne foregår med hen-blik på at sende i XML-formatet.

Det er en fremtidssikret løsning.

Samtidig kan XML-formatet for-enkle forsendelsesmåden, således enten omkostningerne til forsen-delse kan blive lavere end ved Edifact forsendelse.

Edifactstandarden er dog implementeret i hele sundheds-sektoren og vil blive understøttet mange år fremover. Når der ikke er tale om nyudvikling, er der altså ingen grund til at ændre formatet.

For at sikre muligheden for at overgå til XML i stedet for Edifact og af hensyn til EOJ-leverandørerne, har MedCom udviklet en Edifact-XML-kon-verter.

Det tjener to formål:

1) Aftestningsredskab for Med-Coms XML-meddelelser til brug for programmører under udvikling af XML-meddelel-serne til det enkelte system.

2) Dokumentation af Edifact-XML-konverteringen til brug for systemleverandører og VANS-leverandører, der ønsker at stille en Edifact-XML-konvertering til rådig-hed for deres kunder.

MedCom-projekter på kommuneområdet