• Ingen resultater fundet

Søgeprofiler - social- og sundhedsassistenter

Bilag 2: Søgeprofiler - social- og

• Og hvilke åbninger vil oprettelse af sundhedscentre medføre? Osv.

Bilag 3A: Beskrivelse af datagrundlag for analyse af karriereveje

Analysen af hvilke stillinger (arbejdsfunktioner) social- og sundhedsassistenter vareta-ger, og deres eventuelle skift mellem stillinger (arbejdsfunktioner) i perioden 2003-2006, er baseret på data indhentet via særkørsler fra Danmarks Statistik.

Oplysninger vedrørende arbejdsfunktion/stillingsbetegnelse er baserede på indberetnin-ger til Danmarks Statistik. Alle virksomheder med over 10 ansatte er pligtige til at ind-berette oplysninger vedrørende lønudbetaling til den enkelte ansatte. Som del af denne indberetning afgives ligeledes oplysninger om, hvilken arbejdsfunktion/stillingsbeteg-nelse, den pågældende varetager. Disse oplysninger indberettes på et 6-cifret niveau.

Det første ciffer angiver på hvilket (kompetence)niveau den pågældende arbejdsfunkti-on/stillingsbetegnelse er indplaceret (se nedenfor for uddybning af de enkelte niveauer).

DISCOLØN

DISCOLØN har været anvendt til national lønstatistik siden 1993 og udgør således løn-statistikkens fagklassifikation. DISCOLØN er en særlig version af DISCO, der er den danske version af International Labour Office og EUs officielle nomenklatur for ar-bejdsfunktioner ISCO-88 (International Standard Classification of Occupations).

Anvendelsen af DISCOLØN gør det muligt at sammenligne personer med samme ar-bejdsfunktion - uanset medarbejderens formelle titel og uddannelse.

DISCOLØN 2004 består af i alt 570 forskellige koder og er udtryk for en opdeling af de forskellige arbejdsfunktioner, der findes på arbejdsmarkedet. I opdelingen er der lagt vægt på, at den enkelte arbejdsfunktion udgør et afgrænset og homogent område.

Danmarks Statistik vedligeholder i samarbejde med Dansk Arbejdsgiverforening tabel-ler over stillingsbetegnelser med tilhørende DISCOLØN-kode.

Opbygningen af DISCOLØN

DISCOLØN består af ni hovedgrupper. Hver hovedgruppe er underopdelt på 2- og 3- cifrede grupper, så arbejdsfunktioner inden for samme faglige område er grupperede til-svarende i nomenklaturen.

1 Ledelse på øverste plan i virksomheder, organisationer og den offentlige sektor

Direktører, lovgivere og højere embedsmænd. Hovedgruppen omfatter ledelsesarbejde på virksomhedens øverste administrative plan - uanset virksomhedens størrelse og uanset arbejdets krav til færdighedsniveau.

2 Arbejde, der forudsætter viden på højeste niveau inden for pågældende område

Arbejde der består i anvendelse af viden og/eller forskning på det højeste niveau inden for et bestemt fagområ-de. Endvidere medarbejdere beskæftigede med undervisningsarbejde, der kræver høj faglig viden eller faglig viden kombineret med pædagogisk viden samt kunstnerisk eller anden intellektuel udfoldelse på højt niveau.

Som eksempler kan nævnes ingeniører, læger, akademikere, arkitekter, advokater, lærere, journalister.

3 Arbejde, der forudsætter viden på mellemniveau

Teknikere og programmører o.l., terapeuter, sygeplejersker, pædagoger, funktioner inden for salg, finansiering, forretningsservice og administration samt politimæssigt arbejde.

4 Kontorarbejde

Almindeligt kontorarbejde og kundeservice vedr. pengetransaktioner, reservationer o.l. Endvidere registrerings-arbejde vedr. varelagre, transport, produktion, udlån og telefonomstillingsregistrerings-arbejde.

5 Detailsalg, service- og omsorgsarbejde

Servicearbejde med relation til rejseaktivitet, husholdning, servering, personlig pleje, overvågnings- og red-ningsvæsen samt salgsarbejde vedr. kundeekspedition og demonstrationsarbejde.

6 Arbejde inden for landbrug, gartneri, skovbrug, jagt og fiskeri, der forudsætter viden på grundniveau 7 Håndværkspræget arbejde

Håndværkspræget arbejde inden for minedrift, industri samt bygge-, anlægs- og fremstillingsvirksomhed. Arbej-de Arbej-der primært består i betjening af maskiner, er inArbej-deholdt i hovedgruppe 8.

8 Proces- og maskinoperatørarbejde samt transport- og anlægsarbejde

Betjening og overvågning af procesmaskiner og andre stationære maskiner, monterings- og samlebåndsarbejde samt transport- og anlægsarbejde.

9 Andet arbejde

Medarbejdere beskæftigede med rengøring, pakning og budtjeneste. Ligeledes arbejde, der ikke kræver særli-ge kvalifikationer inden for områder som landbrug, skovbrug, bygsærli-ge- og anlægsvirksomhed, fremstillingsvirk-somhed og transport.

Bilag 3B: Brancheforklaringer jf. DS

Datagrundlaget for den kvantitative undersøgelse er baseret på særkørsler fra Danmarks Stati-stik. I forhold til opgørelserne vedrørende branche (arbejdssted) er der indhentet oplysninger om alle brancher på et overordnet niveau, samt mere detaljeret om brancher inden for sund-hedsvæsen og sociale foranstaltninger (branchekode 85), samt oplysninger om vikarbureauer (74.50.29).

Der er indhentet mere detaljerede oplysninger om følgende brancher:

Branchebetegnelse Branchekode hos Danmarks

statistik Sygehuse

(benævnes hos Danmarks Statistik for hospitaler)

85.11.00

Hjemmesygepleje og sundhedspleje 85.14.10

Jordemødre og jordemodercentre 85.14.20

Døgninstitutioner for børn og unge 85.31.10

Familiepleje 85.31.20

Institutioner for stofmisbrugere og alkoholskadede 85.31.30 Døgninstitutioner for voksne med handicap 85.31.40

Plejehjem og beskyttede boliger 85.31.50

Forsorgshjem mv. 85.31. 60

Hjemmepleje

(benævnes hos Danmarks Statistik for hjemmehjælp)

85.32.35

Dagcentre for ældre mv. 85.32.40

Revalideringsinstitutioner 85.32.45

Andre sociale foranstaltninger uden institutionsophold 85.32.90

Vikarbureauer 74.50.29

En del af de betegnelser, der benyttes i daglig tale om forskellige brancheområder, kan ikke direkte genfindes hos Danmarks Statistik. I det nedenstående er der derfor gengivet forklarin-ger i forhold til branchebetegnelserne hos Danmarks Statistik, så det er muligt for læseren at afklare hvilke delområder, der indgår i de forskellige branchebetegnelser. Der er kun medta-get forklaring for de væsentligste brancheområder fra den kvantitative undersøgelse.

Hospitaler (85.11.00)

Omfatter:

• Almindelige og specialiserede hospitaler, sanatorier, institutioner inden for forebyg-gende sundhedspleje, klinikker (herunder distriktspsykiatriske klinikker), revalide-ringscentre og andre institutioner inden for sundhedsvæsen med kapacitet til patient-indlæggelse, herunder privathospitaler. Omfatter også hospicer.

• Sondringen mellem hospitaler mv. på den ene side og sociale institutioner (f.eks. ple-jehjem) på den anden, beror på det lægelige element i plejen.

Omfatter også:

• Forskning, der sker som en integreret del af hospitalers aktiviteter.

Omfatter ikke:

• Plejehjem (jf. 85.31.50)

• Redningsaktiviteter (jf. 75.25.00)

• Ambulancekørsel (jf. 85.14.90)

Familiepleje (85.31.20)

Omfatter:

• Døgnpleje af børn og unge eller personer med vidtgående fysiske eller psykiske han-dicap anbragt i private hjem (herunder socialpædagogiske behandlingskollektiver) i henhold til kontrakt med offentlige myndigheder.

Institutioner for stofmisbrugere og alkoholskadede (85.31.30)

Omfatter:

• Institutioner for afvænning af stofmisbrugere (ungdomscentre, dag- og døgncentre), samt behandlingshjem for alkoholikere (uden lægebehandling).

Omfatter ikke:

• Alkoholambulatorier (jf. 85.12.20)

Døgninstitutioner for voksne med handicap (85.31.40)

Omfatter:

• Døgninstitutioner for voksne med vidtgående fysiske eller psykiske handicap samt psykiatriske plejehjem.

Omfatter også:

• Bofællesskaber for handicappede

Plejehjem og beskyttede boliger (85.31.50)

Omfatter:

• Institutioner og særligt indrettede lejligheder (med tilknyttet personale) især for ældre beboere.

Omfatter også:

• Dagscentre for ældre. (Disse drives sammen med plejehjem eller er en del af en inte-greret plejeordning).

• Integrerede plejeordninger (plejecentre, ældrecentre).

Omfatter ikke:

• Dagscentre (jf. 85.32.40).

• Ældreboliger (jf. 70.20.10) - der har overskriften ’Almennyttige boligselskaber, her-under kollegier, ungdomsboliger og handicapegnede boliger samt ældreboliger’

Hjemmehjælp (85.32.35)

Hører under hovedkategorien Sociale foranstaltninger uden institutionsophold (85.32) Omfatter:

• Praktisk bistand i hjemmet til ældre, handicappede eller syge, herunder også andet omsorgsarbejde end hjemmehjælpsordningen uden for institutionerne.

Omfatter ikke:

• Hjemmesygepleje (jf. 85.14.10).

• Hjemmehjælp, der er en del af en integreret plejeordning (jf. 85.31.50).

• Hjemmeservice (jf. 74.70.10).

Dagcenter for ældre mv. (85.32.40)

(Hører under hovedkategorien 85.32: Sociale foranstaltninger uden institutionsophold) Omfatter:

• Åbne dagcentre for pensionister og dagcentre med særlige optagelsesbetingelser for ældre og handicappede med behandlingsbehov.

• Væresteder

Omfatter ikke:

• Daghjem, der normalt er en del af en integreret plejeordning (jf. 85.31.50).

Revalideringsinstitutioner (85.32.45)

Omfatter:

• Revalideringsklinikker, hvor der for invaliderede og andre erhvervshæmmede foreta-ges vurdering af arbejdsevne og -mulighed, arbejdsmæssig optræning eller omskoling.

Omfatter også:

• Beskyttede værksteder.

• Særlige dagcentre/daghjem for voksne med vidtgående fysiske eller psykiske handi-cap.

Omfatter ikke

• Institutioner for stofmisbrugere og alkoholskadede (jf. 85.31.30).

• Særlige daginstitutioner for børn med vidtgående fysiske eller psykiske handicap (jf.

85.32.25).

Bilag 4: Metodisk baggrund for den kvalitative