• Ingen resultater fundet

4. Hvordan kan revisor sikre at der udføres tilstrækkelig handlinger?

4.1 Fionia Bank

4.1.3 Risikovurderingshandlinger

Revisor skal udføre risikovurderingshandlinger, med det formål at opnå en forståelse af virksomheden og dens omgivelser, samt virksomhedens interne kontroller. Risikovurderingshandlinger bør identifi-cere væsentlige fejlinformationer på regnskabs- og revisionsmålsniveau.

Risikovurderingshandlinger i henhold til ISA 315, afsnit 6, består af forespørgsler, observation, in-spektioner og analytiske handlinger.

Revisor bør i henhold til casen i Fionia Bank, udføre følgende handlinger:

Forespørgsel: Revisor bør forespørge ledelsen og nøglemedarbejdere, om deres vurdering af going concern, samt andre forhold, som kan medvirke til en bedre forståelse af bankens drift og omgivelser.

Forespørgslerne bør hovedsageligt rettes til den øverste ledelse, intern revision, bankens kreditafde-ling, samt andre nøglemedarbejdere, der er med i behandling og bogføring af transaktioner. Fore-spørgslen skal ikke begrænses hertil, men skal være med til at afdække risikoen der måtte foreligge i banken. Revisor skal spørge ind til regnskabsrelaterede indhold og processer samt interne kontroller, for at opnå en forståelse af bankens processer og dens kontrolmiljø.

Et dårligt årsresultat samt en halvering af egenkapitalen skaber usikkerhed omkring bankens forsatte drift, og en vurdering af bankens fremtidsmuligheder bør indgå som en forespørgsel. For Fionia Bank vil en forespørgsel omhandlende ledelsens vurdering af going concern, hvorvidt der foreligger indika-tioner på svage engagementer samt efterlevelse af bankens egen kreditpolitik være relevant.

Side 55 af 82 Analytiske handlinger: I analysen med udgangspunkt i tilsynsdiamanten samt den indledende regn-skabsanalyse, blev der konstateret betydelige afvigelser i årets resultat, samt betydelige nedskrivnin-ger på udlån og tilgodehavender m.v. Disse indledende risikovurderingshandlinnedskrivnin-ger skal revisor bruge til at udfordre ledelsen og nøglemedarbejderne med i forbindelse med revisors forespørgsler.

Observation og inspektion: Revisor bør udføre detailhandlinger i form af observationer og inspek-tion af bankens drift, hvor han gennemgår interne og eksterne dokumenter, rapporter m.v. Disse bør ud fra ovenstående bestå af bankens kvartårlige rapporter, kreditpolitikken, ledelsens referater fra bestyrelsesmøder m.v.

Disse dokumenter kan give indblik i bankens resultater, samt indblik i hvorvidt ledelsen overholder kreditpolitikken jf. FIL §§ 70 og 71, samt benyttes til forespørgsel hos ledelsen og nøglemedarbejde-re.

Kontrolmiljø: Det fremgår i undersøgelserne på side 38, at der er manglende efterlevelse af FIL § 71.

Revisor skal opnå en forståelse af kontrolmiljøet og udføre tilstrækkeligt af revisionshandlinger til dokumentation her af.

På baggrund af de identificerede risici, skal der udføres yderligere revisionshandlinger. Disse er opsat i nedenstående figur, samt revisionsmål der skal afdække risikoen for væsentlige fejl i balanceposten udlån.

Side 56 af 82 Balancepost Revisionsmål Iboende risiko Kontrol risiko Samlet risiko

Planlagte revisions-handlinger (imøde-går revisors opdagel-sesrisiko)

Udlån Fuldstændighed Mellem Høj Høj

Store nedskrv. reg., dermed udføres yderligere revisions-handlinger. Test af kontroller. Indhent-ning af stikprøver (detailrevision).

Tilstedeværelse Mellem Høj Høj

Dokumentere over-holdelse af gældsfor-pligtelserne. Konsta-tere svage engage-menter.

Rettigheder og forpligtelser Mellem Mellem Mellem

Gennemgå kunde kontrakter og forplig-telser overfor ban-ken.

Værdiansættelse og

forde-ling Høj Mellem Høj

Foreligger der reel værdi af engagemen-ter, kan der konstate-res OIV.

Fuldstændighed: Revisor skal i en detailrevision, baseret på dokumenter og rapporter udarbejdet af den interne revision, foretage stikprøver af udvalgte engagementer. Der skal gøres opmærksom på, at den eksterne revisor skal være opmærksom på de indhentede revisionsbeviser og forholde sig kritisk overfor det arbejde, som er udført af intern revision.

Da Fionia Bank har haft en høj udlånsvækst på 22,7 % i 2007 og 29,2 % i 2006, er der en høj iboende risiko for, at disse har væsentlig fejlinformation. Denne risiko omfatter arten og kompleksiteten af transaktionen, hvor disse er påvirket af regnskabsmæssige skøn, der dermed er underlagt betydelig skønsmæssige usikkerhed. Der er derfor risiko for en dårlig kreditbonitet i engagementerne, der kan medføre nedskrivninger på tab.

Der skete en stor procentvis stigning i eksponering overfor store engagementer i forhold til kapital-grundlaget, hvor den gik fra 40,4 % i 2007 til 145,3 % i 2008. Taget i betragtning, at Fionia Bank i samme periode har oplevet en øgning i ejendomseksponering de sidste tre år, bør udvælgelse af popu-lationen omfatte de største engagementer på 10 % i forhold til kapitalgrundlaget, samt en delpopulati-on for segmenterne erhverv og privat.

Side 57 af 82 For at forbedre effektiviteten af revisionen, skal der derfor udføres en stratificering af populationen.

Denne baseres på beløbsstørrelsen af udlån og udlån til ejendomme, på henholdsvis erhverv og privat.

Igennem en stratificering i delpopulationer, vil det være muligt at konstatere de svage engagementer, der kan føre til størst nedskrivninger af tab. Der vil typisk foreligge en større risiko på erhvervs- i forhold til privat segmentet

Stikprøvestørrelsen kan udvælges statistisk eller igennem revisors faglige vurdering, hvor han skal dokumentere sine begrundelser for valget af populationen.

Den samlede risiko anses for at være høj, der kan derfor opstå en risiko for store nedskrivninger på udlån. Da der er blevet konstateret, at der i tidligere år har været problemer med kreditstyring, bør der indhentes en større stikprøve.

Tilstedeværelse: Ud fra dokumenterne udvalgt igennem stikprøven, skal der konstateres, hvorvidt overholdelsen af gældsforpligtelser til banken er til stede. En indikation på at et svagt engagement er, hvis debitor ikke formår at opfylde sine forpligtelser, efterhånden som de forfalder.

Rettigheder og forpligtelser: Her skal revisor stikprøvevis gennemgå kontrakter og låneaftaler indgået med kunder med henblik på at afdække risikoen for, at banken har rettigheder til sit tilgode-havende hos kunden. Gennemgang af kontrakter med kunder, giver revisor indblik i rettigheder og forpligtelser til banken.

Værdiansættelse og fordeling: Der skal testes, hvorvidt der fremgår Objektiv indikation for værdi-forringelser (OIV) på de stikprøver udvalgte engagementer. Dette kan udføres ved en inspektion af de indhentede revisionsbeviser, hvor der ved en gennemgang af udlånene skal konstateres, hvorvidt der foreligger svage engagementer. Dette skal gøres ved at indhente aktuelle økonomiske oplysninger i form af f.eks. seneste årsrapport, råbalance mv., for derved at kontrollere om kunden har svagheds-tegn6.

En skyldner er insolvent, hvis han ikke kan opfylde sine forpligtelser, efterhånden som de forfalder, medmindre betalingsudygtigheden må anses for at være forbigående, jf. KL § 17. En kunde kan have driftsproblemer, men vil disse ikke nødvendigvis medføre et nedskrivningsbehov.

Taget i betragtning den økonomiske afmatning forårsaget af Finanskrisen, bør revisor tage højde for, hvorvidt nedskrivninger på udlån vil være på samme niveau, da disse kan påvirke driften negativt.

Dermed skal der udarbejdes en vurdering ud fra de givne revisionsbeviser, hvorvidt nedskrivninger af udlån kan påvirke regnskabet i samme størrelsesorden.

6 Jf. Bekendtgørelse om finansielle rapporter for kreditinstitutter og fondsmæglerselskaber m.fl. § 52, stk. 2.

Side 58 af 82